Druhá šance

Druhá šance https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468004/bmid_druha-sance-34G-468004.png 4 419 137

Sci-fi českého autora o nekonečném putování za nadějí a jedním velkým tajemstvím. Všichni chtěli začít znovu, až nezůstal vůbec nikdo. Muž se svou malou dcerou hledají odpovědi a doufají, že jednoho dne konečně zapadne slunce. Ze své minulosti si pamatují málo, ale pomalu nacházejí další díly skládačky. Vydejte se s nimi na cestu za hranice své fantazie, protože čas a prostor změnily svůj význam. Román Druhá šance vás zavede jak do naší minulosti, tak vzdálené budoucnosti. Je příběhem o nezkrotné touze po lepším životě i jiskřičce naděje, kterou má v sobě každý z nás Nekonečné putování za nadějí a jedním velkým tajemstvím.... celý text

Přidat komentář

groula
03.05.2024 3 z 5

Upřímně jsem to asi úplně nepochopil. Kniha preskakuje z jednoho místa na druhé. Z jednoho času do dalšího času a vůbec jsem se v tom nevyznal.
Závěr to měl asi celé objasnit, ale že bych si z toho sedl na zadek....
No nic.....

TessieB
28.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Sci-fi žánr moc nečtu a po této knize to bude asi na dlouhou dobu i poslední. Tím nechci říct, že by knížka byla špatná, ale asi z ní mám po konci až moc těžkou hlavu :) knížku jsem poslouchala jako audioknihu a myslím, že kdybych ji měla na papíře, asi jí odložím a nikdy nedočtu. Zhruba polovinu knihy jsem nechápala, která bije, druhá polovina už byla lepší, některé věci se vysvětlovaly a zapadaly do sebe a já jsem si úplně říkala, jak je to geniální. Závěr jsem si užila, ale chybělo mi tam dotažení některých linek - hlavně Daniel, což, soudě podle dalších komentářů, chybělo více lidem. I proto jsem se z hodnocení 4* přiklonila "jen" ke 3... a některé "mezi postavy" mě docela zmátly, například Xavier a Rose... ale i tak mě to celkem bavilo, jen teda mám takový pocit, jako kdyby mi část knihy ještě chyběla. Každopádně to musím podstrčit manželovi, on je zase sci-fi znalec, takže mě zajímá, co na to řekne on. Třeba mi nějaké věci ještě dovysvětlí :D


markyticka
23.03.2024 3 z 5

Ani po týdnu po dočtení knihy nevím, co napsat. Mnoho rozehráno, ale ne vše je pro mne dokončeno, nebo jsem ne všemu rozumněla? Čte se to lehce a dobře, ale v určitou chvíli jsem byla ztracena a pak jsem asi přejela konečnou. Takový ten pocit v paternosteru, když nevystoupíš, kde se má vystoupit a jedeš zas opačným směrem.

manasx
22.03.2024 4 z 5

Až mě zaskočilo jak mě to chytlo - obzvlášť ten začátek... pak jsem se chvilkami ztratila, ale vlastně to nevadilo... na konci se to rozmotalo. Sama bych si knihu nevzala - dostala jsem ji jako elektronický dárek za nákup knihy. A jsem za to ráda.

Jenny46
20.03.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha - nádherný hlas Filip Švarc to byl fantastický zážitek, celému příběhu to dávalo takovou jiskru, poutavé vyprávění...
Děj možná chvílemi nepochopitelný, ale autor věděl, co dělá a kam nás vede vyprávěním. Jako prvotina super a dokázala bych si představit film, seriál...

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Náročná kniha na zhodnocení. Na jednu stranu pěkně napsáno i načteno (slyšel jsem jako audioknihu). Obsahuje několik opravdu zajímavých myšlenek. Bohužel na straně druhé bylo spousta věcí, které mi vadily jak v průběhu, tak po dokončení.
Oceňuji celý koncept dómů, paralelních realit a vlastně nakonec i Druhé šance. Líbily se mi i postavy, které byly hezky vykreslené a uvěřitelné. Moc fajnový byl i svět(dimenze, vesmír, realita.. nazývejme jakkoliv), kde se příběh odehrával. Přesto dávám pouze 3/5 a to ještě blíže ke dvoum než ke čtyřem.
Připadá mi, že si autor ukousnul příliš velké sousto. Rozehrál plno disjunktních příběhových linií, kde v každé bylo něco zvláštního a z pohledu čtenáře záhadného. Velmi dlouho se v knize dostává pouze více otázek, než odpovědí a chybí jakýkoliv pocit gratifikace.( možná je to jen pocit z audia, protože čtení by bylo daleko rychlejší). Celou dobu jsem se těšil na závěrečné rozuzlení a když přišlo bylo pouze částečné a spousta otázek zůstala otevřených. Jako čtenář jsem byl závěrem doat zklamán a měl jsem pocit, že spousta dříve zmíněných linií a postav vyzněla úplně do ztracena.
Možná jsem jen během poslechu polevil v koncentraci nebo jsem jen natvrdlý, ale myslím, že celá zápletka Daniel, temnota apod. zůstala hluboko pod očekáváním. Stejně tak jako relativně dlouhá pasáž s Thomasem nebo lodí Eldritch.Chápu že sloužily k nějakému objasnění a vykreslení, ale to je za mě strašně málo. Celkově by za m prospěla redukce počtu nesouvislých střípků.
Věřím, že autor měl celý příběh vymyšlený dobře, jen mám pocit, že se to na mě jako na čtenáře nepodařilo úplně přenést. Uděluji průměrné hodnocení a jsem si vědom, že kdych četl a ne poslouchal, asi by se mi líbilo více. Takhle to bylo velmi dlouhé s malým stupněm uspokojení.

Janadvorackova
21.02.2024 4 z 5

No... pokud jste někdy viděli třeba "Černé zrcadlo," "Krajní meze," nebo podobné fantasmagorně-mysteriozní seriály, budete mít představu o atmosféře, jakou jsem z příběhu cítila.
Jo, ještě to kapku připomínalo "Anihilaci" a v náznazku "Pod kupolí."
A pokud jste slabé kusy a nikdy jste nebrali antipsychotika, možná začnete.

Je to poměrně zajímavě zpracovaná časovka/něco na ten způsob. Jen zhruba v polovině jsem se chvíli ztrácela. Některé postavy, které mohly být důležité, mi tam nějak překážely. Jako kdyby jejich přítomnost už tak zapeklitý děj ještě víc šmodrchala.

Začátek měl boží atmosféru. Zaprvé interakce Ely a Daniela, Temnoty. Pak dva na opuštěné cestě a řada náklaďáků. Tady jsem, přiznám se, nechápala, jak na onom místě funguje čas. A hlavně proč... se tam dělo "tamto."

Ale už jsem si při konzumaci sci-fi zvykla, že některé věci "tak prostě jsou." Jenomže bych to stejně chtěla vědět.

LenkaWal
14.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Na začátku hodně zajímavé a napínavé. Ale někde od půlky už to bylo jen dlouhé. Sice mě zajímalo jak to bylo dál, ale taky mě to začalo nudit. No a konec. Vlastně hlavní padouch, který to způsobil sice umřel, ale potrestaný nebyl. I když uz nevím co vlastně byla ta temnota.
Ale za mě byl padouch tvůrce, který vymyslel ty dómy. A to bloudění úplně trest taky nebyl. Nevim konec mě úplně nenadchl.

piskotjanicka
31.01.2024 4 z 5

Měla jsem tuto knihu jako audio knihu a mám i jako klasiku. Byl to celkem zážitek. Ze začatku jsem byla dost zmatená. Příběh je jako skládačka kde příběh do sebe postupně začne zapadat, i kdyz na přeskáčku, ale nakonec to bylo vše celkem zajímavé a nutilo mě to poslouchat dál a dál.

namoki
27.01.2024 4 z 5

Knížka mě mile překvapila, velmi dobře se četla. Autor vymyslel zajímavý příběh, skoky v kapitolách mi nevadily a těšila jsem se na vyvrcholení. A to byla asi nejslabší část, bohužel. Působí nedomyšleně, nedotaženě, plno důležitých věcí není vůbec vysvětleno.. Škoda většina knížky se vážně povedla. A jak už někdo psal i já v tom viděla možná inspiraci Kingem, což vůbec nevadí :-)

Kristulda
25.01.2024 1 z 5

Bohužel nejsem cílový čtenář, absolutně mě to nebavilo. Nemám ráda sci-fi. Prostě nejsem cílová skupina.

E_Lan
11.01.2024 3 z 5

Velmi dobrá sci-fi, o tom žádná. Pár momentů v různých světech je přímo brilantních. Přesto jsem se sem tam ztrácel a grande finale je bohužel tak trochu zklamáním. Jinak ale úctyhodný počin!

Tess_BooksNerd
11.01.2024 3 z 5

Z prvu bych chtěla říct, že toto opravdu není můj žánr. Ačkoliv se tomu snažím vyhnout, jakožto knižní závislák, člen klubu Dobrovský jsem cítila jakousi povinnost, si tuto knihu od Adama "přečíst". Já ji poslechla jako audioknihu. A musím říct že mě překvapila. Ačkoliv jsem celou knihu přemýšlela, co to má sakra být, proč tam je tolik příběhů a co ksakru mají ti lidé společného. Kdo je Pětka, odkud se vzala záhadná Jenny která sice vypadá jako dítě, ale myslí i chováním je jako starší dáma. Na konci do sebe vše zapadlo a mě začal celý příběh dávat konečný smysl. Jen mě mrzí, že jsem se nedozvěděla jak se Daniel seznámil s temnotou a proč si vybrala zrovna jeho.

MartaJsem
31.12.2023 5 z 5

Mě to bavilo. Dlouho jsem měla v knihovně a vždy přeskočila jinou knihou. Nyní to dopadlo a jako super! Je to dost jiný, někdy je to zmatený, ale super čtivý. Takže jako jo. Mě tento styl prostě baví. Trochu z toho cítím Kinga, ale vlastně ne... Nevím. :D

Renča44
27.12.2023 4 z 5

Ale jo, nebylo to špatné. Poslouchali jsme s kolegou audio, při výrobě cukroví Docela nás to vtáhlo do děje a při poslechu jsme o tom diskutovali Vždy, když se změnil děj, tak my... cože, kde to jsme...kde je Daniel..??

Marylaa
23.12.2023 4 z 5

Jsou knihy, kterým na těch internetech člověk neunikne. Třeba když knihu napíše šéf nějaké fejsbukové skupiny, tak je skoro povinnosti takovou knihu přečíst pokud jste v té skupině. No ale konec srandy, bo to se k té knize moc nehodí, svět v ní vykreslený je, jak už to v dystopiich býva, ponurý a brutální. A tím světem putuje muž zvaný Pětka s dcerou Jenny. Je to všechno dobře vymyšlené a kupodivu, byť děj přeskakuje tam a zpět v čase, nepůsobí to chaoticky. A nárůstájí další a další otázky. Ta hlavní je: kdo je Pětka? Když už si čtenář myslí že se při dalším flashbacku dozví odpověď tak se ukáže, že (spojler) ne. A konečné zjištění je fakt (spojler) překvapivé. Tohle je fakt hodně dobře vymyšlene. Jenže nakonec těch nezodpovězených otázek zůstalo docela dost. Pokud autor nezamýšlí druhý díl tak to působí až moc překombinovaně.
A co mi tam dost vadí je nadměrný výskyt zájmena "svoje".

Satyrka
28.11.2023

Knihu jsem si pořídila v prvé řadě kvůli autorovi, kterého jsem "objevila" ve skupině Knižních závisláků (Knihy Dobrovský), v druhé i proto, protože mě zaujala anotace.
Každopádně co se týče sci-fi, nedalo by se asi říct, že jsem fanoušek. Ok, miluju SW, na kterých jsem vyrostla. Co se ale týče knih, jak která se mi líbí.
Tahle za mě pro mě byla dost depresivní a upřímně jsem ráda, že ji mám za sebou. Autor umí psát, o tom žádná, fantazii má také, ale můj šálek čaje to nebyl. Četla jsem, protože jsem trochu doufala v nějaký úžasný konec, ale já ho nenašla. V ději jsem zůstávala obezřetná, takže nemůžu říct, že bych byla mimo. Ale chybělo mi víc dovysvětlení.
Hodnocení si nechám pro sebe, zde nechám bez hodnocení, zkrátka to nebyla kniha úplně pro mě.

Dolik13
16.10.2023 3 z 5

Pro mě taková kombinace skvělých myšlenkových filmů s cestování časem. (Počátek a Interstellar). Na začátku a v průběhu filmů i této knihy dostáváte stále více množství otázek, žádné odpovědi. Říkáte si, že tohle se pochopit prostě nedá. Jenže zatímco ve filmech ty díly skládanky do sebe skvěle zapadají, děj Vám začne dávat smysl a vše to zamíří do epického finále, zde jsem neměl v mnoha ohledech vůbec šajnu o co šlo.

Uznávám, že autor píše poutavě, vzhledem k tomu, že je to jeho prvotina. Uznávám, že dokázal vymyslet velmi zajímavé scifi, jenže.... bylo toho prostě moc. Překombinované, v mnoha místech zmatečné a na spoustu otázek nedostanete odpověď, a to je pro mě velké zklamání.

Knihu ale kvůli tomu nechci recenzovat jako podprůměrnou. Rozhodně si najde své příznivce a pro náročné čtenáře to bude dobrá volba.

bárbra13
11.10.2023 4 z 5

Musím přiznat, že jsem to asi nepochopila úplně kompletně, ale moc mě to bavilo! Bavilo mě, jak se příběh pomalu odkrýval a zažívala jsem ty "Ahaaa" momenty :D. Jen mě tedy trochu zklamal konec. Tam toho zůstalo mnoho nevyřčeno.

lucyvase4
25.09.2023 3 z 5

Příběh je zajímavý a dost propracovaný je hlavně pasáž Pětky a Jenny. Co mi ale chybělo tak trochu víc vysvětlit dějovou linku Daniela. Proč byl takový jaký byl? Jak se potkal s temnotou? Proč si vybrala právě jeho? A jak druhá šance vlastně vznikla? Přišlo mi kolikrát, že autor nás tahá ke krátkým příběhům, které nemají v knize zase až takový význam a nevysvětluje to hlavní. Třeba příběh Rose tam být vůbec nemusel nebo příběh Alfréda.
Nebo je to na mne až moc velké scifi. Hlavní zápletka z Domy se mi naopak moc líbila. Myslím že bohaté by stačilo i to. Nemusela se to příběhu tahat ještě Druhá šance, ale je to jen můj názor.
Kniha se četla rychle a možná i díky tomu jak z toho člověk nebyl moudrý chtěl číst dál a dál aby to dávalo smysl. Nakonec to ale stejně smysl moc nedávalo, bohužel...za mne je to kniha kterou si přečtu jednou ale víckrát ne.