Kdyby ze světa zmizely kočky

Kdyby ze světa zmizely kočky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517365/bmid_kdyby-ze-sveta-zmizely-kocky-AOA-517365.jpg 4 315 81

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že brzo zemřete? A co byste dělali, kdyby se před vámi objevil Ďábel s nabídkou, že vám život prodlouží? Má to však jeden háček. Za každý den života navíc musí ze světa něco zmizet. Přesně v takové situaci se octne hrdina románu Kdyby ze světa zmizely kočky, bezejmenný poštovní poslíček, který žije v malém bytě se svým kocourem jménem Zelí. S otcem si nerozumí a matka mu před pár lety zemřela. Jednoho dne zjistí, že mu kvůli nádoru na mozku již nezbývá mnoho života. Objeví se však Ďábel s nabídkou, která se zdánlivě neodmítá. Hrdina pak každý den musí čelit volbě, co dalšího ze světa nechá zmizet výměnou za kousek vlastního života. Situace na hranici smrti ho donutí přehodnotit nejen cenu každodenních samozřejmostí, ale také svůj dosavadní vlastní život. Kdyby ze světa zmizely kočky, příběh o tom, co je lidském životě skutečně důležité, se dočkal obrovského úspěchu nejen v Japonsku ale i ve světě, kde se dočkal překladu do mnoha jazyků, a nakonec i filmového zpracování v roce 2016.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

世界から猫が消えたなら (Sekai kara neko ga kietanara) , 2012


více info...

Přidat komentář

Okoslav
včera 3 z 5

Nápad fajn, provedení banální. Přemýšlím, do jaké míry knize uškodil překlad. Japonsky umím a u řady (v češtině) podivných vět mi bylo jasné, jak zřejmě vypadaly v originále – a z českého výsledku mám pocit, že byl překlad možná až moc otrocký.

Každopádně Ďábel v havajské košili byl top.

slaska77
21.04.2024 5 z 5

Je to mé druhé setkání s japonskou literaturou a opět tak hluboké a něžné. Něco v jejich kultuře mě vždycky dojme a vrátím se do dětství, kdy jsme všichni plakali nad Goro bílým psem. Objektivně kniha na 5 hvězd není, ale nemůžu si pomoci. V té její zdánlivé nedokončenosti vidím záměr. Čtenáře to nutí o věcech přemýšlet.


Kristulda
20.04.2024 4 z 5

Zajímavá kniha a myslím, že měla tolik stránek kolik mít měla, víc pro to co autor chtěl touto knihou říct, nepotřebovala.

TessieB
20.04.2024 3 z 5

Vadil mi styl psaní, přišlo mi to trošku jako středoškolská slohovka. Některé myšlenky byly ale zajímavé, možná kdyby byly více rozvinuté, dala bych lepší hodnocení. Samozřejmě jakožto milovník koček jsem zamáčkla slzu u některých pasáží, ale jinak to bylo takové slabší...

Monike
14.04.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky CV. A max spokojená.

gacie
14.04.2024 2 z 5

Za mě to bylo takové slabé. Přišlo mi to jako kdyby to bylo nedodělané a nedomyšlené. Dialogy nic moc.

Sybelle
10.04.2024 4 z 5

Situace a příběh je jasný. Je to hodně o psychologii a poznání. Hlavní hrdina se musí postavit realitě a skrze věci, které maže, rozhovory a vzpomínky si uvědomí mnoho věcí o svém životě, které nevnímal. A také o životě druhých. Jedná se o útlou knížku, ale obsahuje hodně podnětů k zamyšlení. Krásně to vystihuje citát, který se v knize objeví „Zblízka je život tragédie, ale zdálky komedie“.

Meg1
09.04.2024 3 z 5

Mnoho myšlenek na málo stránkách. Osobně si myslím, že tema by si zasloužilo daleko více rozpracovat. Přišlo mi, že autor hodil navnadu, ale sám k tomu až tolik neřekl. Možná bylo cílem jen pohnout lidi k zamyšlení.... havaiskou košili a rádoby vtipné rozhovory bych vynechala.

zuzmi39
27.03.2024 4 z 5

Je to útlá knížečka, ale poselství má velké. Člověk se během jejího čtení nejednou zamyslí nad různými životními otázkami. Co je v životě skutečně důležité? Jak velký význam má jeden lidský život oproti věcem, které využívají miliony lidí? Co bychom ze světa vymazali, kdyby nám to mělo prodloužit život? Odpovědi na tyto otázky vám kniha nedá, ale zato vám dá spoustu podnětů k přemýšlení.

tami1
25.03.2024 4 z 5

Barvité zamyšlení nad smyslem života. Vše se jeví jinam, když se dozvíme, že tohle je náš poslední den.
Je v pořádku žít, plakat, křičet, milovat, blbnout, truchlit, bát se i smát se. Je to náš život, tak žijme.

"Jsou věci, které dospěním získáme, a stejně tak jsou věci, které ztrácíme. Tolik emocí a pocitů, které už podruhé člověk nezažije."

le21nka
23.03.2024 4 z 5

Dojemný, smutný příběh, který vás přiměje přemýšlet o tom, co je ve vašem životě opravdu důležité......

Lajtwing
23.03.2024

Byl jsem donucen přemýšlet nad cenou života. Již při prvním obchodě jsem došel k názoru, že jeden den života jednotlivce nemůže vyvážit zmizení čehokoliv. Protagonista k tomu musel dojít, ale v závěru jsem byl spokojený. To, že autor zde neřeší dopad zmizelých věcí, je vlastně dobře. To není důležité. Na zápletku knížky si určitě občas vzpomenu i dlouho po dočtení. To je známka dobrého autorského nápadu a dobré knihy.

Marekh
22.03.2024 5 z 5

Hlavní postavou je třicetiletý muž, který zjistí, že brzy zemře, poněvadž má nádor na mozku. Pracuje jako pošťák. Má kočku, která se jmenuje Zelí. Setkává se s Ďáblem, který mu nabídne, že mu život prodlouží, ale má to háček. Za každý den jeho života navíc musí ze světa něco navždy zmizet. Co hlavní hrdina nechá zmizet, aby si prodloužil o jeden den život a jak to nakonec dopadne s hlavním hrdinou? To už se dočtete v tomto románu.

Při četbě románu se můžeme zamyslet nad tím, co je v životě důležité a co nikoliv. Čemu bychom se měli více věnovat a co naopak na druhé straně omezit.

Byla to kniha na jedno posezení. Autor píše úsečně, ale od první strany mě to vtáhlo do příběhu. V románu se vyskytují také smutné okamžiky, které mě nenechaly chladným a přišlo mi líto, co se všechno stalo. V románu nalezneme také špetku humoru, zejména při rozhovorech hlavního hrdiny s Ďáblem a prvky fantasy. Kniha byla příjemným zpestřením a určitě má přesah.

Kniha má pěkný přebal.

Liss93
20.03.2024 2 z 5

Anotace zněla zajímavě, takže jsem se v rámci čtenářské výzvy do knihy pustila. Je krátká, ale čtení neplyne tak, jak bych si představovala. Ačkoli se děj zaměřuje na otázky a filozofování ohledně mezilidských vztahů a smrti, tak způsob vyprávění neumožní se nad vším víc zamyslet a vytvořit si vztah k vypravěči. Téma jako takové je zajímavé a věřím, že kdyby ho zpracoval někdo jiný a jinak, tak by z toho mohl vzniknout velmi zajímavý psychologicko-filozofický román.

Karoley
20.03.2024 5 z 5

Uvědomujete si, co je skutečně důležité?
Co byste dali za den života navíc?

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že brzo zemřete? A co byste dělali, kdyby se před vámi objevil Ďábel s nabídkou, že vám život prodlouží? Má to však jeden háček. Za každý den života navíc musí ze světa něco zmizet. 

Smrt, smlouva s Ďáblem, pan Zelí, vzpomínky, skutečně důležité věci. Příběh o lásce a odpuštění.
Přečteno během jediného večera, místy mi bylo dost smutno, knížka vhodná k zamyšlení.

"Když chceš něco získat, musíš o něco přijít."

"Zblízka život vypadá jako tragédie, ale zdálky jako komedie."

april4
20.03.2024 4 z 5

Taková večerní jednohubka k zamyšlení. Nijak výrazně neuchvátí, ale rozhodně nenudí ... a určitě na ni nezapomenu :)

Magrata15
17.03.2024 5 z 5

Moc milá knížka k zamyšlení.
Který předmět, nebo která osoba není v našem životě důležitá? Bez čeho by jsme se obešli a co pro náš život nemá žádný význam?
Kniha byla vtipná a velmi chytrá.
Doporučuji k přečtení.

martineknatasa
13.03.2024 4 z 5

Kniha se mi četla hezky, i slzička ukápla. Téma vážné a k přemýšlení, ale nelituji, že se mi díky čtenářské výzvě dostala do ruky.

1bublina
13.03.2024 2 z 5

Za mě teda nic moc čtení. Bylo psáno hodně jednoduše. Je znát, že autor není spisovatel. Vůbec nebylo popsané, jak se ve světě projevilo, když zmizely konkrétní věci. Dialogy byly špatné. Kdyby kniha nebyla tak krátká, asi bych ji nedočetla.
ČV 2024 - Kniha, která má v názvu “kdyby.

antiope
09.03.2024 4 z 5

Kniha k zamyšlení, chyběla mi ještě jedna kapitola, která by knihu uzavřela.

Štítky knihy

zfilmováno japonská literatura

Autorovy knížky

Genki Kawamura
japonská, 1979
2023  75%Kdyby ze světa zmizely kočky

Kniha Kdyby ze světa zmizely kočky je v

Právě čtených15x
Přečtených416x
Čtenářské výzvě286x
Doporučených9x
Knihotéce120x
Chystám se číst254x
Chci si koupit76x
dalších seznamech8x