Jiné místo

Jiné místo https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510940/bmid_jine-misto-hGk-510940.png 4 487 176

Mělo jít o pohodovou vyjížďku. Pak se ale objevila mlha... Monika s Oliverem chtějí uniknout ruchu velkoměsta, a tak zamíří na dovolenou do penzionu v Luhačovicích. Kde jinde prohloubit rodící se vztah než na tichém místě v obklopení lesů? Po příjezdu se rozhodnou prozkoumat nejbližší okolí, a i když se schyluje k dešti a na krajinu padá hustá mlha, vydají se na kolech cyklostezkou vedoucí do Vizovic. Plánovaný výlet je krátký, pouze pár kilometrů naprosto bezpečnou trasou… Co by se tak mohlo stát?!... celý text

Přidat komentář

Dajine
21.04.2024 2 z 5

No trochu rozpaky. Připomíná opravdu velmi vzdáleně výborné knihy pana Kariky.

TessieB
20.04.2024 2 z 5

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha, která byla moc povedená. To se ale bohužel nedá moc říct o příběhu. Ani jedna z hlavních postav mi nebyla sympatická, ba právě naopak. Monika byla ukňouraná, všechny hodnotila akorát podle vzhledu a na to, že bydlela sama v domě byla podle mě dost nesamostatná. Zároveň mi tedy neseděla neschopnost/neochota mluvit s lidmi v kombinaci s jejím povoláním. Oliver byl (slušně řečeno) toxic di*k, který by za svoje chování k přítelkyni zasloužil pár facek. Dalších pár facek bych dala Moničině matce. Celkově mi to přišlo takové nedotažené, zvládla bych i větší rozsah knihy, kdyby tam bylo více rozvinuté to tajemno, mlha, záhada, zmizení, cokoliv... takhle dávám jen 2* a to hlavně díky audio zpracování. Jinak bohužel velké zklamání.


ma_Run_ka
19.04.2024 3 z 5

Thriller, detektivka? Spíše - česká literatura a napínavý příběh s otevřeným koncem, který umožňuje čtenářům vytvořit si vlastní názor a závěr.
Prostředí Luhačovic, krásná příroda, les, výlet dvou mladých lidí (Moniky a Olivera) na kolech, náhlá změna počasí (mlha) a bloudění....
Krátké kapitoly vyzývají k dalšímu čtení a hledání podstaty příběhu.
Tenká hranice mezi skutečností a fikcí. "Co je ještě normální? Co už je výplodem naší fantazie? Kde jsou hranice mezi zdravou a nemocnou duší?"

Květi62
19.04.2024 3 z 5

Knížka vybrána kvůli čtenářské výzvě, protože se děj odehrává v Luhačovicích. Zvláštní. Téma zajímavé, ale detektivka? Spíše sonda do duše.

nela3812
08.04.2024 3 z 5

POSLECHNUTO JAKO AUDIOKNIHA (- moc doporučuji, skvěle namluveno)

Líbí se mi svižný styl vyprávění, který autorka má. Dokáže opravdu dobře zamotat hlavu a donutit čtenáře k vytvoření mnoha alternativních scénářů. Opět mám ale pocit, že autorka jen klouzala po povrchu a nikdy nešla skutečně do hloubky.

Od krimi/thrilleru očekávám jistou dávku napětí a mrazivých scén. Právě to autorka v příběhu několikrát naťukla, ale nikdy to zcela nedotáhla. Mrazivých scén je zde opravdu málo, a to samé platí pro napětí. Spoustu nevyužitého potenciálu v naprosto skvělém prostředí českých lesů, které vyzývá k prohloubení pochmurné atmosféry. Často si s námi autorka hraje jako kočka s myší, ale nikdy to nevyvrcholí.

Naprosto zbytečně se opakovaně motáme v myšlenkách hlavní hrdinky. Dokonce putujeme do vzdálené minulosti, která je pro samotný příběh naprosto irelevantní a pouze ubírá prostor "současnosti" a charakterům hlavních postav. Vnitřních monologů hlavní hrdinky bych klidně ubrala. Chápu kam s nimi autorka mířila, ale zbytečně tak, při jejich opakování, ukrajovala z atmosféry příběhu.

Nejvíce fandím otevřenému konci příběhu, který nechává prostor pro vlastní interpretaci celé vyeskalované situace. Z velké části je jasné, kam autorka míří, zvláště pak po přečtení doslovu. Ale i tak je to velmi sympatický a za mě i vítaný konec. Opravdu jsem celou dobu doufala, že se všechno se stočí úplně jiným směrem.

Spoustu nevyužitého potenciálu, zajímavá hra se čtenářovou myslí a otevřený konec si ode mě odnáší 3/5. Nějaké mouchy jsem sice našla, ale příběh jsem si v audioverzi opravdu užila. Určitě mu v této formě dejte šanci!

cleopatra11
06.04.2024 5 z 5

Rozhodně lepší, než Odbočka v lesích - český Blair Witch.
Zhruba ve třetině jsem chtěla knihu odložit, ale pak byl zlom a dojela jsem to do konce.

Péťa1950
28.03.2024 1 z 5

První a také poslední kniha od autorky. Naivní příběh. V dnešní době pár starých manželů bez jakéhokoliv spojení se světem? Jako výplod nemocného mozku možná. Napětí jsem nepociťovala, rozuzlení nastíněné skutečnosti nijaké. Ke čtení mě přiměla recenze na deskách knihy. Dobrá reklama, obsah podle mne slabý. Můj názor, nikomu ho nenutím.

ivzu77
26.03.2024 3 z 5

Bavilo mne, jak se to lehce četlo, krátké kapitoly jsou super pro napětí. Téma a námět dobré, psychika, napětí nechybělo.... na začátku jsme měla.pocit, že čtu styl Stanislava Rudolfa - Pusinky.
Při čtení to až tak hororové nebylo, spíš zpětně, když se zamyslím nad tím, co se jí přihodilo a jak to pro ni s její diagnózou muselo být skutečné....

vivula
25.03.2024 2 z 5

Druhá kniha od autorky a bohužel opět to samý. Stejně jako u Zítřek ti nikdo neslíbil, tak i tady jsem celou dobu byla napnutá a strašně mě zajímal konec a rozuzlení. Knihu jsem nemohla odložit a musela jsem číst pořad dál. No a pak najednou konec a ono nic?! Spoustu otázek a žádné odpovědi.

schvomis
24.03.2024 4 z 5

Opravdu mě to bavilo. Jen trochu nedotažený konec.
Mrazivá atmosféra, mlha a mlha..
Souhlasím v Mariarachel že "Bylo tu sice popsáno každé zapraskání větvičky, ale na úkor postav."

konicekbily
11.03.2024 4 z 5

Jiné místo si našlo v mé hlavě lepší místo než Odbočka v lesích. Jednoduchý styl, krátké kapitoly, rychle ubíhající děj - odpočinkové nenáročné čtení moderní doby.

lenikhor
16.02.2024 3 z 5

Čtivá kniha to je, prostředí Luhačovic a jejich okolí je určitě čtenářsky lákavé. Vlastně kvůli této lokalitě jsem po knize sáhla. Tajemná atmosféra knize také nechybí. Jen kdyby si autorka víc pohrála se závěrečnou částí.

mila2411
07.02.2024 1 z 5

Za mě velké zklamání. Celou dobu, všechny kapitoly jsem čekal, že NĚCO a ono naprosto zcela vůbec NIC. Bez jakéhokoliv napětí odvyprávěný plytký příběh, který po celou dobu neví čím chce nebo měl by být. Z temných podzimních lesů nad Luhačovicemi toho mohla autorka vytěžit opravdu mnohem, mnohem víc...

marierachel
26.01.2024 2 z 5

Přečetla jsem za den a musím konstatovat, že je čtivá. Kladně hodnotím námět.
Nicméně kniha se mi zdála taková povrchní. Bylo tu sice popsáno každé zapraskání větvičky, ale na úkor postav. Nedokázala jsem se ponořit do atmosféry, nepřipadala mi uvěřitelná. Jsem člověk, co se bojí pod dekou i u Herculese Poirota, ale toto se mnou nic nedělalo.
Styl psaní mi připadal takový jako ve slohovce na gymplu, trochu pubertální a plochý, nebo jak to říct.

sahha
24.01.2024 2 z 5

S knížkou jsem dlouho bojovala, ale dočetla jsem ji.. Líbil se mi styl psaní, ale téma už méně. Podruhé už bych do ní nešla, ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.

Netae
21.01.2024 3 z 5

Knihu jsem zvládla přečíst za jeden den. Přesto, že to není top, je určitě zajímavá a mysteriózní, celou dobu jsem se chtěla dozvědět, jak to bude dál i jak to nakonec dopadne. Chápu proč je román přirovnáván ke Karikovi, ale jemu se strašidelnou atmosféru podařilo vytvořit mnohem lépe.

Evka27
03.01.2024 2 z 5

Četla jsem jen kvůli Luhačovicím, kam se stále a ráda vracím, ale byla to slabota a srovnání s Karikou mi přijde hodně out.

milanříský
29.12.2023 3 z 5

Přirovnávat autorku k Jozefu Karikovi, jak na zadní straně knihy činí jistá influencerka, je sice nadsazené, přesto se Kateřině Karolové povedlo napsat čtivou a napínavou knihu, která rozhodně překonává ne zrovna dvakrát povedenou Odbočku v lesích. Přitom stačilo málo - ubrat na postavách a pohrát si s atmosférou.

Ústřední dvojice, snažící se uniknout ruchu velkoměsta, zamíří na cyklo výlet do okolí Luhačovic. V lesích je však překvapí hustá mlha a začnou problémy. Co se děje dál je již klasickou zápletkou, Karolová si však se čtenářem zkušeně hraje a nechává ho tápat. Což udělá i v nejednoznačném závěru vybízejícím k vlastní interpretaci.

Krátké a svižné kapitoly budují napětí solidně a ačkoliv se nejedná bravurní o literární zážitek, nudit se rozhodně nebudete. Pasáže, kdy hlavní hrdinka tápe ztracená v lese, či utíká před nebezpečím a odhaluje místní tajemství, jsou mrazivé a vtahující. Bohužel jich je poskrovnu, což je škoda - tady autorka opravdu exceluje a právě tyhle momenty jsem si fakt užíval. Narozdíl od vnitřních monologů hlavní hrdinky.

PS: Nápad na absolvování trasy spojené s knihou prostřednictvím GPS hry je fakt super!

jaroiva
23.12.2023 3 z 5

Můj problém je, že nejsem bojácná a nepůsobí na mě většina hororů. Ani tento.
Chápu, proč může být kniha přirovnána ke Karikovi, ale pro mě takový nepovedený Karika. Chtěla jsem ale vyzkoušet neznámou autorku. Teď už vím, že nejsem cílová skupina jejích čtenářů.

Mermaida
15.12.2023 3 z 5

Od autorky jsem vloni četla Odbočku v lesích a ta mě teda dostala - bylo to pro mě něco nového.. Díky tomu jsem se na autorčinu letošní novinku dost těšila a musím bohužel konstatovat, že mě teda natolik neuchvátila. Sice jsem se velmi rychle začetla a děj mě od začátku vtáhl, ale postupem času, jak stránky ubíhaly, jsem si pořád dokola říkala "Co?". Navozená atmosféra měla sice nádech napínavosti, ale já tomu celému odmítala věřit, a to byl pro mě asi jeden velký "háček", proč jsem si knihu neužila tak, jako Odbočku v lesích.