Šest vran

Šest vran https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345027/bmid_sest-vran-2dL-345027.jpg 5 3151 713

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Six of Crows , 2015


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Po letmém shlédnutí hodnocení Šesti vran jsem v to doufal, ale po tom, jaké jsem měl pocity z Griša trilogie jsem opravdu nečekal, že to bude dobré. Ale ono je to výborné ! Na rozdíl od Grišy se autorce povedlo vyvarovat nesmyslného emocionálního průjmu i trapného pre pubertálního chování hlavních hrdinů. Pravděpodobně i ta nejslabší postava z téhle knihy je daleko lepší, než cokoliv z Grišy.
Šest vran rozhodně není tuctovka pro teenagery, ale vyspělá fantasy jízda, kde z nějakého důvodu jsou snad všichni hlavní hrdinové mladší 18 let, což je trochu škoda, protože to ubírá na uveřitelnosti a realističnosti některých jejich činů. Pravda ovšem je, že tady to na rozdíl od Aliny nebo Mala rozhodně nevadí. Nechovají se jako ubrečení, žárliví fracci a když se rozhodnete ignorovat fakt, že jejich věk je specifikován, tak není těžké si typických YA témat nevšimnout. Já si v duchu celou jejich skvadru "postaršil" asi o deset let a 99% fungovalo skvěle.
Oproti původní trilogii je tady o malinko slabší world building. Ketterdam je super, Ledový palác mi připadal až příliš uměle kýčovitý. Celkově je Šest vran daleko více zaměřeno na postavy, což jim dává potrebnou hloubku. Velmi dobře se daří stupňovat napětí po celou delku knihy, kdy rozjezd je pomalejší a ke konci je to na můj vkus až příliš divoké a brakovité. Poslední čtvrtina knihy by se jistě dala zvládnout s větší grácií, ale autorka měla nejspíš potřebu to pořádně rozjet a malinko to přehnala. Ale i tak některé zvraty byly překvapivé a stejně jako od brakovek jsem se od čtení šesti vran ke konci nemohl odtrhnout.
Chvíli jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdami, je to tak na pomezí. Nakonec rozhodlo to, že Grišu jsem hodnotil třemi a tohle bylo určitě víc, než o jednu třídu lepší.

countesskaaa
countesskaaa
26.02.2024 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knížky začetla, ale potom to byla jedna velká jízda! Spousta napětí, intrik a dobrodružství!

Velmi se mi líbila postava Kaze, který dokáže vše otočit ve svůj prospěch a ze všeho se vysekat... Ostatní hlavní postavy byly také velmi zajímavé a rozhodně jsem se s nimi nenudila :)


Nikidree
Nikidree
25.02.2024 2 z 5

Velké zklamání, které je u důvodem, proč jsem knihu četla nadvakrát s odstupem přes rok. Do Vran jsem se pustila hned po Griše, což byla zřejmě chyba. Griša oplývá magií, kdežto tady to jsou spíš střelné zbraně, intriky, nápady, krádeže.. Sice se tam krapet magie objevuje, ale není to ono. Ne pro mě, milovníka magie. Navíc hrdinové jsou hrozně mladí a dle mě se podle toho vůbec nechovají.
A nejvíc mi vadí, že něco vymyslí, a bez ohledu na to jak plán dopadne, se vždy něco podělá, jen aby z toho zase nějak vybruslili. A tak stále dokola. Ještě bych zmínila vztah mezi hl. postavami. Moc mě to nenadchlo, protože mi pocitově přijde, že se to stalo tak nějak přes noc. Leda by je fakt, že všichni přežili prostě osvítil a dali tomu opravdu plný průchod.
Tak jako tak druhý díl přečtu, naštěstí je to jen duologie. Ale dám si mezi díly pauzu.

Mortisha
Mortisha
13.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Bohužel jsem čekala něco jiného. Pod pojmem fantasy si představuji fantasy světy a magično. Zde dostanete něco ve stylu Papírového domu s bandou puberťáků, co se chovají jako třicátníci. Bohužel jsem na to moc náročná nebo stará, myslím že je opravdu pro YA, tam mohu doporučit. Dostanete akční příběh typu nemožný úkol, který nikdo nikdy nezvládne, kromně bandy vyvrhelů, kteří jsou vlastně sympaťáci a jiskří to mezi nimi všemi směry. Překvapivý závěr se dá očekávat a magii dostanete jen, když jsou pod drogami.

Nudlesmakem
Nudlesmakem
11.02.2024 5 z 5

Celkem mi trvalo, než jsem se začetla, ale postavy byly skvěle vykreslené, vlastně nezbývalo, než si je zamilovat. A samosebou potřebuji další knihu.

Kate3003
Kate3003
06.02.2024 3 z 5

Šest vran mě zaujalo o něco více než Griša, ale bohužel se obávám, že pro mě styl psaní autorky úplně nebude to pravé ořechové. Na knize bych vypíchla její grafické zpracování, protože obálka je TOP a černá ořízka to celé krásně doplňuji. Uvnitř knihy je navíc krásně vyvedená mapa.
Autorka vytvořila velmi zajímavý svět plný zázraků a různorodých obyvatel. Je trošku škoda, že na rozdíl od Griši autorka nevěnovala tolik času popisu jednotlivých zemí a jejich obyvatel, protože by bylo poměrně zajimavé se dozvědět víc nebo si připomenout určité body s tohoto světa.
Naštěstí i výběr vypravěčů je o něco štastnější a oproti Alině je jejich příběh lépe podaný i když to bude i vlastnostmi jednotlivých postav. Líbila se mi různorodost jednotlivých postav i postupné představování jejich minulosti, ale některé dialogy mezi určitými postavami byli trošku zbytečné.
Přestože nejsem úplně fanoušek střídání pohledů tady to ve výsledku bylo celkem fajn a chápu proč to bylo použito. Bez toho by v příběhu nebyli některé zajímavé věci zmíněny.
Našlo se i pár nečekaných zvratů, které mě překvapily, ale zároveň jsou zde i části, které jsou možná až zbytečně překombinované a možná s ohledem na věk postav i trochu hůře uvěřitelné. Konec je otevřený a mě zajímá jak to dopadne takže s toho důvodu si další díl přečtu.

Giný
Giný
24.01.2024 4 z 5

Kaz Brekker je moje spirit animal :D Bez této postavy by kniha nebyla ani z poloviny tak napínavá a zábavná. Příběh je lehce předvídatelný, ale za to moc zdařile zpracovaný co se týče popisu světa, prostředí a vyobrazení jednotlivých vlastností postav, které začnete více a více poznávat a chápat do hloubky s tím, jak se postupně kniha věnuje vyobrazení jejich minulosti. Konec knihy je velmi otevřený a bez jistoty jejího pokračování by to určitě bylo velké mínus.

annora_cte
annora_cte
21.01.2024 2 z 5

Kniha se může chlubit naprosto parádní obálkou, černou ořízkou, luxusní mapou a moc hezky vymyšleným světem. Ovšem samotný děj dle mého názoru poněkud pokulhává.
Prolog se tvářil slibně, ovšem už od první kapitoly jsem věděla, že mě to bavit příliš nebude. Styl psaní mi moc nesedl, hodně jsem se ztrácela a celkově mi trvalo příliš dlouho, než jsem se knížkou prokousala.
Nikdy jsem nemyslela, že to řeknu, ale je to poprvé, co jsem si postavy oblíbila víc v seriálu než v knize. V seriálu Světlo a stíny mi postavy přišly vyspělejší a zkrátka mi víc sedly. Nějak jsem se po celou dobu čtení nedokázala smířit s tím, že má Kaz jen sedmnáct a Inej dokonce šestnáct.
No nevím, do dalšího dílu se asi nepustím. Je mi to líto, knížku jsem měla doma skoro rok. Čekala jsem, jaká to bude jízda, ale ve výsledku jsem si čtení moc neužila. Pokud jste knížku nečetli, nechci nikoho odrazovat. Každému se líbí něco jiného, každý má na knihu svůj vlastní pohled. Za mě ale 2.5/5.

Lexie321
Lexie321
18.01.2024 4 z 5

4/5 V podstate super kniha.

LibiAn
LibiAn
12.01.2024 3 z 5

Na knížku jsem narážela zas a znova, tak jsem si ji proklepla a 90% hodnocení z více než 3000 recenzí mě přesvědčilo si ji přečíst. Pokud hledáte fantasy oddechovku na pár večerů ala Dannyho parťáci, vřele doporučuju. Ale jestli čekáte naprostou pecku, která Vás odvaří, tak hledejte jinde.

+ naprosto boží přebal a grafické zpracování
+ kapitoly seřazené podle postav
+ jejich postupné odhalování minulosti
+ děj je promyšlený a přirozeně plyne

- věk postav je velmi nízký a ubírá na uvěřitelnosti, ať už vyrůstají v sebedrsnějším prostředí, což vede k jejich předčasné dospělosti, nemůžu to překousnout (v knize 16-17 let, reálně bych postavy odhadla tak 25+)
- popis okolního fantasy světa pokulhává, čekala bych víc detailů k jednotlivým "národům", spousta míst z mapy na první straně není v knize vůbec zmíněna, prostě tam jen jsou
- dialogy mezi Mattiasem a Ninou jsou dost otravné a mnohdy i zbytečné

Izumis
Izumis
01.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha se mi celkově moc líbila, dobře se četla a velice jsem si užívala střídání pohledů postav - když se děj někdy překrýval, bylo zajímavé vidět to z jiné perspektivy. Taky mě fascinovalo, jak se minulost postav odkrývá postupně a čtenář si tak musí dát jednotlivé části příběhu sám dohromady.
Pošťuchování mezi Wylanem a Jesperem bylo příjemným osvěžením, protože si dokážu představit dva kluky v pubertě, jak se takto mezi sebou baví. Chování ostatních postav bylo vzhledem k jejich věku trošičku nelogické (ať už měli minulost jakoukoliv). V 17ti letech by člověk přeci jen přemýšlel trochu jinak, než jak bylo ukázáno v knize. Myslím si ale, že všechny postavy měly alespoň jednu chvíli, kdy se chovali jako typičtí puberťáci - když si Inej vysnila nový život, nebo když Kaz několikrát ukázal, že jeho "zlá a nepřístupná" osobnost je jen takové divadlo, které se zoufale snaží i nadále hrát. V dnešní době by byl Kaz určitě kluk s dlouhou 'emo fází.' :D No a o Nině a Matthiasovi raději mluvit nebudu, jejich romantická zápletka mě většinu času spíše rozčilovala...
Přiznávám, že některé části knihy si již nyní (čerstvě po dočtení) úplně nepamatuju, ale pocit z ní zůstává více či méně dobrý. Možná jsem ale čekala trochu víc..

dam.si.knihu
dam.si.knihu
31.12.2023 4 z 5

Šest vran je kniha, která mi doma leží už nějaký rok. Pořídila jsem si ji díky všem těm skvělým recenzím, ale když jsem se do ní jednou pustila, tak jsem měla problém se začíst, a po chvíli ji odložila. Musím říct, že audioknihy jsou perfektní volba v tom, že se pustíte do knih, do kterých se vám nechce. A tady u té to rozhodně chyba nebyla, protože můžu konstatovat, že audioverze byla brilantní! Každá postava má svého interpreta a musím říct, že všichni byli výteční!

Tohle byla jedna velká jízda, kterou jsem si moc užila. Příběh jsem poslouchala v každé volné chvíli a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Autorka si připravila pro své čtenáře vynikající, propracovaný a napínavý příběh, který si zamiluji všichni fanoušci fantasy. A já už se nemůžu dočkat dalšího dílu!

Anya_06
Anya_06
20.12.2023 4 z 5

Celkově k YoungAdult knihám jsem trochu skeptická, protože mi dneska přijdou většinou pořád o tom stejném. Šest vran jsem nakonec zkusila, protože kamarádky se nad tím rozplývaly, jak je to úžasné. A musím říct, že to nebylo vůbec špatné.

Po přečtení jsem do děje a postav byla zamilovaná a nutně jsem potřebovala si přečíst druhý díl. Byl to jeden z nejlepších příběhů, který jsem četla. Problém ale nastal, když se mi to trochu uleželo v hlavě a já o tom začala víc přemýšlet. Některé části přestávaly dávat úplný smysl a kouzlo pomalu vymizelo.

I tak příběh nenudil a já nakonec dávám 3,5 hvězdičky, protože i přes pár nedokonalostí mě kniha vtáhla a já si ji v budoucnu nejspíš znovu přečtu.

Janadvorackova
Janadvorackova
12.12.2023 3 z 5

Pěkné, znát některé detaily ze životů vran.
Ale už jsem na to asi moc stará. Skoro všem je 17 a jsou děsně dospělí a vostří. No a to je blbost.

knihomolkaJani
knihomolkaJani
14.11.2023 2 z 5

2,5 z 5
"Obchoduji s informacemi ... s informacemi o tom, co lidé dělají, když si myslí, že se nikdo nedívá.."
Nádherná obálka, která pokračuje ne úplně zdařilým provedením příběhu. Zde půjdu lehce proti proudu, ale já knihu dočítala celý dlouhý rok.. (druhou polovinu jsem dala asi za 4 dny, ale první jsem 3x odložila..) Moc jsem se s tím natrápila.
Kniha má nápad a zajímavé hlavní hrdiny. Ovšem lehce mi vadil styl psaní a dále jsem se často ztrácela v příběhu, jelikož je zde vyprávěno er-formou šest různých postav.. Hlavně první polovinu mi to tedy vůbec nešlo dohromady. Šest vran, které mají jeden společný úkol.. Hlavní vrána a zloděj - Brekker, Inej - zlodějka tajemství, Nina - smrtička, Matthias - bývalý Drüskell, Jesper - ostrostřelec, Wylan - odborník na třaskaviny. "Šest lidí a tisíc způsobů, jak se všechno může zhatit."
Grafické zpracování musím ocenit, mapka na začátku je opravdu skvělá!
Na druhý díl se v dohledné době nechystám (asi bych ho musela opravdu sehat za levno, abych si ho koupila), ale netvrdím, že ve mně malá jiskřička zvědavosti nehlodá.
"Žádný slzy ... žádnej funus."
Každý příběh má své čtenáře, i tento si své příznivce najde...

Betulefetule
Betulefetule
02.11.2023 5 z 5

Podle mě byla kniha naprosto luxusní. Knihy od autorky opravdu zbožňuju, ale tahle je podle mě nejlepší. Velmi se mi líbily postavy, a to, že každá má nějaký svůj příběh, což často nebývá. Takže rozhodně doporučuji :)

kingdog8900
kingdog8900
06.10.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila jenom bych uvítala vyšší věk u postav je to takové nereálné

Shirako
Shirako
04.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Tak teda nevím, jestli jsem četl stejnou knihu jako všichni ostatní (aktuálně 90%). Protože po úvodní zajímavé scénce, která mne navnadila, se vše otáčí. A ne k lepšímu. Oprostil jsem se od věku postav, ale jejich chování, které absolutně nesedí k jejich vykreslené minulosti. Když někdo, kdo tvrdí, že vyrostl v podsvětí se chová jak kdyby k podsvětí nikdy ani nečichl a hlavní postavy jsou víceméně pozitivní. S takovou minulostí založit svůj plán, na tom, že věřím v lásku dvou postav.... To bylo totální WTF. A k tomu ta romantická zápletka, která mi tam akorát pila krev. A vrcholí to nelogičností hlavní zápletky, kdy si bohatý obchodník najme hned 2 skupiny gangsterů, aby co? Se povraždily navzájem?
Aktuálně čtu druhý díl, ale ten je snad ještě horší.... Ufff, tohoto autora už tedy nikdy víc....
Plusové body dávám, že příběh utíká aspoň svižně a má momenty, kdy jsem se zasmál, ale to mi přijde od knihy dost málo.

lenka7767
lenka7767
25.09.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila :)

kayu
kayu
18.09.2023 4 z 5

Šest vran je moje prvotina od Leigh Bardugo a lituji, že jsem se k ní nedostala dřív. Zpočátku mi dělalo potíže zorientovat se ve všech postavách a především ve fungování světa, kde se kniha odehrává. I přes to byla kniha velmi poutavá a já s radostí četla dál. Příběh měl spád a já hltala jednu stránku za druhou. Líbily se mi pasáže, kde byla popisována minulost postav, která nám byla dávkována postupně. Už teď se těším, až si přečtu další díl. Jedinou výtku mám k samotným postavám, které za mě mohli být alespoň o pár let starší.