Znamenitá mrtvola

Znamenitá mrtvola https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501610/bmid_znamenita-mrtvola-dbP-501610.jpeg 3 1495 460

Když Agustina Bazterrica v roce 2017 zvítězila se svojí mrazivou dystopií v prestižní literární soutěži Clarín, jistě netušila, že se děj její knihy zanedlouho částečně stane skutečností, a její román tak získá na aktuálnosti a naléhavosti. Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno. Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru. V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít. Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni? Kým je vlastně ten druhý, jsme-li tím, co jíme?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

Cadáver exquisito , 2017


více info...

Přidat komentář

Janeee
20.04.2024 3 z 5

Skvělý námět, ale jak píšou i ostatní... Znovu knihu číst už nikdy nechci... Popisy rozhodně nebyly vůbec zdlouhavé, jak se píše v komentáři níže... Kniha se četla svižně a rychle. Ale bylo to tedy silné kafe. ..

Airelle
10.04.2024 2 z 5

Nemůžu říct, jestli se mi kniha líbila nebo ne, protože jsem měla celou dobu pocit, že hlavním cílem autorky je šokovat. Respektive ukázat jak se my lidé chováme ke zvířatům, když je zpracováváme na maso. Vzhledem k tomu, že jsou mi tyto technologie známy, nepřinesla mi nic nového.

Bohužel ani styl psaní mi moc neseděl, protože se jedná o dlouhé popisy a děj se absolutně nikam neposouvá. Postupem jsem si od knihy vytvořila odstup a viděla jsem víc negativ než pozitiv.

Nepochopila jsem, co víc měla kniha přinést. Ani v druhé části se totiž nestalo nic překvapivého.

Chápu, že spousta holek přede mnou knihu nedočetla, ať už z důvodů, že to pro ně bylo silné kafe anebo že je dlouhé popisy unudily.

Nápad jako takový se mi líbil, bohužel ho autorka pojala jiným způsobem, než jsem podle anotace očekávala. Podobné knihy pro příště radši vynechám.

IG:@freya_zlaskykpribehum


Kacii2705
04.04.2024 2 z 5

Kniha mě zklamala. Možná to bylo tím, že jsem na ni byla velmi natěšená a slyšena samou chválu. Kniha se sice velmi dobře četla, protože je napsaná velmi jednoduchým jazykem, na druhou stranu mi přišlo, že se knize téměř nic neděje. V hlavní dějové lince chybí řada vysvětlení a celkově se v knize nic moc nedozvíte, jen si budete připadat jako expert na porcování lidí...

Ambo
02.04.2024 2 z 5

Jsem z knihy trochu zklamaná, protože jsem nedokázala začíst, přestože jsem na ni slyšela samé ohlasy. Nakonec jsem ji dočetla, ale nepodmanila si mě.

pandem
01.04.2024 3 z 5

Dobrý námět, za mě, dobře napsané, dost surové a závěr mě dost šokoval. Ale jedno přečtení stačí.

Pan_Skala
31.03.2024 2 z 5

Autorčina vize světa je zajímavá a určitě by se z toho celého dalo vytřískat něco daleko smysluplnějšího než tato kniha. V první části to vyvolává dojem jako kdyby to byla agitace proti zabíjení zvířat akorát zde je to v podobě lidí. Je v tom snaha neskutečně šokovat, která spíše skončí znechucením nad knihou jak nějakým vnitřním zamyšlení. K tomu k hlavní postavě ani nijak nepřilnete, nepropojíte se nebo nepřijmete jeho příběh. Jediné co to ve mne vyvolalo byla pouze chuť to dočíst a litovat, že zajímavá dystopie je nevyužita. Bohužel za mne tuhle knihu nikomu nedoporučím, protože to prostě není ono.

Káťa484
31.03.2024 4 z 5

Pro mne asi dost drsný konec, ale nemůže přece vše končit jen happyendem. Dřív než něco schvalime, rozhodneme o něčem, měli bychom řádně promysle důsledky našeho rozhodnutí.

jiri4861
30.03.2024 5 z 5

Na Pomezí sci-fi a hororu, doufám že nikdy lidstvo nedospěje do situace že se budou muset porcovat lidská těla.

Kamčučák
29.03.2024 odpad!

Tak tohle opravdu za mě ne. Asi nejsem cílovka. A asi jsem ji ani nepochopila. Jediné plus je, že se rychle četla. Ale to možná bylo tím, ať to mám rychle za sebou.

terrie.jel
28.03.2024 1 z 5

Jak tady již někdo psal, tak autorka měla skvělý námět, ale bohužel nedokázala využít jeho potenciál. Za mě tato kniha už nikdy víc... Měla jsem o ní jiné očekávání a vůbec mě nebavila. Příběh absolutně o ničem, "zápletka" odhadnutelná a moc rychle ukončená. Hlavní postava a ani ti ostatní psychopati mi fakt nesedli.

Satyrka
27.03.2024 5 z 5

Tuhle knihu mám doma už dost dlouho, chvíli poté, co vyšla, ale pořád na ni nějak nebyla "chuť", nepřišla na ni řada. Jenže včerejší rozhovor s kolegou mě "donutil" po ní konečně sáhnout. To, že kolega ji přečetl dřív než já a pořád o ní tajemně mluvil, mi dodalo impuls ji konečně z té poličky vzít a pustit se do čtení.
Věděla jsem, že kniha je na tom stejně jako pizza Hawai, takže jsem na ty procenta nehleděla. A dobře, že tak!
Je asi jasné, podle hvězdiček, které jsem dala, do jakého tábora se řadím.
Kdybych měla čas, přečetla bych knihu na jeden zátah. Na začátku není žádná nudná "předehra", kniha běží od prvních stran. Já jsem četla, o čem kniha je, takže jsem věděla, do čeho jdu. Neměla jsem nutkání knihu zavřít a už nikdy neotevřít, právě naopak, musela jsem číst dál. Co se týče stylu psaní, mně to přišlo dost trefné. Sice jsem se občas ztrácela v tom, kdo co řekl nebo udělal, protože dotyčný nebyl jmenován, ale mně to přišlo jako suprové doladění celé té atmosféry. Za mě originální nápad a myšlenka, a přestože mnozí píší, že by kniha mohla být klidně delší, mně to takto stačilo, ALE nebyla bych ani proti"propracovanější" verzi. Ale někdy je méně více.
Závěr mě šokoval vlastně nejvíc (i když šokuje tolik věcí, že nevíte, co si dřív vybrat), odhadla jsem ho pár stran před, ale nevěřila jsem tomu, a pak to přišlo a já otočila stránkou a za ní už bylo jen poděkování. Zůstala jsem zírat s otevřenou pusou.
Takže moje rada - nehledět na hodnocení 62%, jak vidno v komentářích, každý si musí udělat názor sám. Sto lidí, sto chutí (ehm).

baru_lienka
26.03.2024 2 z 5

Po přečtení knihy se hrdě hlásím do tábor už nikdy víc. Krom toho, že v první půlce knihy jsem v jednom kuse nevěděla, kdo říká co, protože autorka se na všechny postavy odkazovala ve stylu on/ona/ten vyšší atd., bych vám mohla jmenovat hromadu dalších nelogických věcí, například: to je takový problém, aby lidi prostě začali jíst rostlinnou stavu? Asi jo, jinak by se nezačali vraždit.

Bylo to nechutné a surové čtení, autorka se nás asi snažila ohromit lidskou zvrhlostí, což se jí u mě povedlo v prvních 50 stranách, ale pak už mi to bylo jedno. Bylo mi jedno, koho zabijou a kdo umře, jen jsem chtěla, aby byl konec příběhu.

A už jsem se zmiňovala, že každá druhá postava v knize byla sadistický psychopat? Ne? Tak jmenovitě to máme koželuha pana Urami, lovce Urlera nebo řeznici Spanel Jak má pak čtenáři záležet na osudech postav, když jsou všichni drbnutí?

cherubinka
24.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavý námět k zamyšlení. Dobře napsáno, krátké, jasné kapitoly, z části popisovaných scén se člověku může udělat nevolno... Negativním recenzím bych jen doporučila si příště lépe zjistit o čem ta kniha je. Takové nízké hodnocení zde si určitě nezaslouží.

barbora6886
22.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Málem jsem se u oběda pozvracela! No jo, citlivka. Až jsem si na tu představu zvykla, tak byl konec. Je hrozný, že když je něco legální, lidi si zvyknou na cokoliv. Taky žasnu nad lidskou krutostí! Jako pardon, ale lovit těhotné ženy a pak sníst jejich nenarozené děti! Hnus!!

TerkinKnižnySve
17.03.2024 3 z 5

Augustina Bazterrica - Znamenitá mrtvola


Počet strán: 245
Vydavateľstvo: #fobos
Žáner: #thriller #horor #scifi

No...

Veľmi špecifická kniha na nechutnosti a zvrátenosť.

ALE

Keď sa raz dostaneme do tohto štádia nášho bytia ani by som da nečudovala, že presne takto bude vyzerať naša budúcnosť.

Marcos - hlavna postava, "šéf" mraziareň nám rozpovie svôj príbeh o tom, čo sa stane, keď si vláda zmyslí, že všetky zvieratá sú nakazené a tým pádom sa ich treba zbaviť.

Ale..

Čo mäso? Vegetariani jasajú, ale čo tý, čo potrebujú mäso?

Nuž asi vás možno napadá odkiaľ to mäso zrazu majú?

Áno, áno z ľudí, tu uz ideme do deja, do mraziarni, na bitúnok, na chovné kusy, ktoré sa pestujú pre ľudskú spotrebu.

Detailne opísaný každý jeden krok, na zvracanie mi je ešte teraz

Potom nastane zlom, keď Marcos dostane darom chovnú samicu.. Ale co s ňou? Zmení sa Marcos?

Celú knihu som si hovorila, že toto je ten bod, kedy precitne, uvedomí si, skončí s prácou...

Nuž koniec ma dorazil.

Túto knihu som mala pôvodne v štafete a veru rada by som si ju prečítala s poznámkami ale myslim, že raz mi stacilo v spolocnom čítaní. Ďakujem Šárka Smetanová Lucie Svobodová
Nika Strumienská Júlia Júlia Anna Slobodnikova Zuzka Bányi Čapčíková

Kniha č. 61/2024

#recenzieTerka
#kniznizavislaci
#kniznarecenzia
#spolocnecitanie
#skbookstagram #milujemeknihy2 #augustinabazterricaauthor #znamenitamrtvola

Obsah:

#smrtiacevírusy #zvrátenosť #vírus

Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno.

Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni?
Kým je vlastně ten druhý, jsme-li tím, co jíme?

Lka
09.03.2024 3 z 5

Audiokniha :
Tak teď ani pořádně nevím co k této knize napsat. V hlavě se mi to mele. Hodně snesu v knize brutalitu, ale i tohle bylo na mě dost. Velice mě zasáhla pasáž se štěňátky.

Martina852
05.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Dystopie, kde místo zvířecího masa se jí maso lidské.
Hlavní hrdina nám popisuje temnou společnost, kde je legální kanibalismus a provází nás celým procesem porážky a popisuje svět po Velké změně. I když sám odsuzuje pojídání speciálního masa nebrání porušit své zásady, aby zachránil své manželství a splnil si tak svoji touhu po dítěti.
Dost si kladu otázku, co tím chtěla spisovatelka říci. Docházím k závěru, že autorka poukazuje, že v každém z nás je trochu pokrytce, ať už to je za jakékoliv situace a za jakéhokoliv režimu.

petrulka
04.03.2024 3 z 5

No... jediná pasáž, která mě zasáhla, byla ta se štěňátky. Jinak je to jednoduché. To všechno se děje, to vše děláme živým bytostem, uvažujícím, vědomým si sebe sama. Komu tato kniha poslouží jako nastavené zrcadlo..?
Jinak velmi čtivé, zajímavé - opravdu by prsty nakrájené na plátky byly lahůdkou?

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi originální a zajímavá dystopie ze společnosti, kde se jedení lidského masa stalo normou. Tenhle příběh určitě není pro každého. Je brutálně syrový, plný scén, kde se s lidmi zachází jako s dobytkem. Možná těchto scén bylo zbytečně moc, stačila by polovina pro potřebný efekt.
Velmi oceňuji, že autorka nezapadla do klasické šablony dystopií, kde dochází za pomoci mentora k prozření, pak konfrontaci s autoritou a nakonec k boji/útěku. Našla si vlastní cestu, kde se zaměřila na osobní příběh někoho, kdo je se systémem pevně spojen a přesto se mu to svým způsobem hnusí.
Několik kapitol (např. honitba) mi připadalo dost zbytečných, naopak jiné části příběhu byly propracované až příliš málo. Závěr naprosto dle očekávání, kdy už cca od poloviny bylo vidět, k čemu děj spěje.
Možná škoda, že kniha byla tak krátká, tento originální svět by si zasloužil víc. Klidně i pokračování nebo prequel o "Velké změně" by mi nebylo proti srsti. Dávám solidní 4* a jsem rád, že jsem se pro jednou nedal odradit obrovskou propagací, která knihu provázela. Ta na mě totiž mívá spíše opačný efekt a knize se pak vyhnu.

sirojezkin
29.02.2024 3 z 5

Někoho to může odpuzovat, ale mě takové knihy nevadí. Líbilo se mi to. Dystopie.