Sebík0903 Sebík0903 komentáře u knih

☰ menu

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Co si budeme, Nesta není úplně postava, kterou by si každý čtenář hned zamiloval. Člověk jí musí více poznat, pochopit a pak si na ní zvykat. Ale takhle to nejspíš autorka zamýšlela-že Nesta nebyla okamžitá hrdinka s dobrým srdcem a ryzí hrdostí. Teď nechci mluvit za všechny čtenáře ale mě osobně přišlo, že z pohledu čtenáře si Nestu nezamilujete, zvyknete si na ni a časem ji začnete respektovat. Na jednu stránku ji obdivujete pro její chladnou hlavu, chápete čím si prošla a její následný citový odstup ale na druhou stránku vás občas naštve jak neustále kope okolo sebe a všechny odhání. Občas jsem na Nestu měla fakt vztek za to jak ubližuje svým blízkým ale na druhou stranu jsem chápala proč to dělá. Tyhle názory se ve mě praly celý ten příběh.
Neznamená to ale, že to by to knize nějak ubíralo na kvalitě. Děj je super, chemie mezi Nestou a Cassianem je fámozní. Vedlejší linka pro Feyre a Rhyse mě taky zajímala a já se jen modlila, aby to mezi nimi skončilo dobře. Nemohla jsem se odtrhnout od čtení, bravurní výkon autorky a skláním se úctou nad jejím mozkem, který tohle vyplodil.
P.S.: Docela bych si i přečetla příběh o Elain a Azrielovi. Nějak jsem čekala, že jejich příběh se stane další vedlejší linkou této knihy ale nestalo se. A mě by docela zajímalo jak by to s Elain dopadlo. :D

19.01.2023 4 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Tak jako jsem o prvním díle říkala, že je spíše prolog pro Feyre a Rhyse, tak tenhle díl byl takový jejich epilog. A můžete se více poznat s ostatními postavami. Ani jsem nemusela číst ostatní recenze, aby mi bylo jasné, že tohle spíš taková bonusovka k celé trilogii. Taky hodně prozrazuje samotný počet stran, že? :D Není to špatné, mě se to líbilo ale musíte vědět, co očekávat.

19.01.2023 4 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Panebože, jsem zamilovaná, posedlá a rozebraná...Tenhle díl je něco úplně jiného než jeho předchůdce...První díl nebyl špatný ale dokud tam prostě nebyl Rhys tak to celé působilo dost nemastně, neslaně...prostě průměrně. Tamlin prostě neměl takové grády....Až při tomhle díle jsem pochopila, že první díl nás měl připravit na tento. Že nás měl jen uvést do světa Prythianu a víl.
Rhys je jedna z nejúžasnějších postav z knih které jsem četla a mezi ním a Feyer působí taková chemie až mám z toho občas husí kůži. Vedlejší postavy to samé a celkový příběh je promyšlený do posledního detailu.
Fakt si nepamatuju kdy mě naposledy takhle něco vzalo. Dávám plný počet hvězd a vrhám se na další díl.

11.12.2022 5 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Asi bych na úvod měla říct, že jsem před pár lety od fantasy žánru upustila. Myslela jsem si, že už jsem z podobných věcí asi vyrostla a vlastně ani nevím proč jsem v knihovně po těch asi pěti letech sáhla po této knize. Říkala jsem si: "Ty bláho, má to skoro 800 stran, to nevidím moc nadějně.." No a nakonec jsem samu sebe překvapila. Knihu jsem četla snad v každé možné volné chvíli, jak mě její děj vtáhnul a odmítal mě pustit. Tohle je má první kniha od Sarah J. Maas (samozřejmě jsem o ní dřív slyšela ale nějak jsem se k ní dřív nedostala) a musím říct, že tahle ženská má sakra talent. Upřímně jsem si v knize musela několikrát říct: "Jak mohla něco takového vymyslet? Jak na to přišla?"
Děj je dokonale promyšlený od začátku až do konce. Každá věta, každé slovo, každá postava mají v příběhu smysl a navádějí vás dál a dál. Možná si zpočátku řeknete, že některé scény jsou jen zbytečné prodlužování ale na konci pochopíte že každá scéna a věta vedla k tomuhle konci...všech těch skoro 800 stran vám pod rukama uteče a vy na konci knihy budete žádat víc.
Na postavy nemám absolutně žádnou výtku. Bryce není dokonalá, možná některé čtenáře naštve svým prvotním chováním...ale o to víc jí to dělá skutečnou a o to víc se do ní časem zamilujete. A chemie mezi ní a Huntem byla též perfektní stejně tak jako jejich pomalá romance, ve které jste jen s úsměvem sledovali, jak oba hrdinové rozpouští své ledy a pouští si toho druhého k sobě.
Ale asi můj největší obdiv má ten konec. Snad nikdy se mi nestalo, aby mě kniha rozbrečela...ale jsem měkkota a dovršení konce- ti co knihu četli, asi tuší jakou scénu mám na mysli- mě totálně rozbilo a přistihla jsem se, že čtu se slzami v očích.
Hned jak budu moct pouštím se do druhého dílu a modlím o co nejdřívější vydání toho třetího.
Dávám plný počet hvězd.

01.11.2022 5 z 5


Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

Tento příběh na jednu stránku strašně zbožňuju a na druhou ho přímo nenávidím.
Začnu tím pozitivním.
Zbožňuju tuto knihu protože děj, postavy, samotný princip příběhu a prostě všechno je naprosto dokonalé. Ach bože, opravdu si už nepamatuji, kdy naposledy mě takhle hluboce uchopila nějaká kniha. Této spisovatelce, o které jsem tedy slyšela poprvé, se to povedlo. Jak sama Rina Kent tvrdila, Aiden není žádný hrdina ani rytíř v bíle zbroji, měla pravdu a tím možná ještě dopomohla tomu, abych se do příběhu ještě více ponořila a zamilovala. Hlavní hrdinka, Elsa, mě napoprvé fakt zaskočila svým jménem (Jo přesně, Ledové království) ale jinak jako postava byla suprově stvořená. Žádná hloupá puberťačka, která by jen tak pozapomněla na realitu v momentě kdy o ní projeví zájem hezký kluk. Moc dobře si uvědomovala Aidenovu povahu a co jí vše udělal a nenechala se zviklat. Stála nohama pevně na zemi. Elsa je prostě super a chemie, která fungoval mezi ní a Aidenem byla nepopsatelná. Byla temná, vášnivá a hrozně sexy. Neskutečná.
A teď proč knihu tolik nenávidím.
Nedej bůh teď nás všechny fanoušky tohoto románu čeká takový rok než vyjde druhý díl.(Upřímně doufám v to, že druhý díl bude mnohem dříve). A jak ten rok teď přežít? Jakou knihu si mám přečíst, když všechno co nastane budu porovnávat s tímto bestellerem? Absolutně netuším a fakt mě to štve. Toť ode mě vše. :D

07.10.2022 5 z 5


Nová zkouška Nová zkouška Kinga Litkowiec

Tenhle díl se mi četl lépe než ten první. Musí se nechat, že spisovatelka má velmi čtivý druh psaní a nic nijak dlouho neprotahuje a jde přímo k věci. Možná jsem úplně pár věcí nepochopila, kam mířila s přehnanými tajnostmi a starostmi apod.-Spoiler!!! Např.: to jak naznačovala zpočátku, že je Jess hodně přecitlivělá a nebo jak Jess tvrdila, že musí Liamovi něco říct a...pak vlastně nic neřekla. Možná se to dozvíme až v dalším díle, těžko říct, každopádně konec mě úplně dobil a nejsem schopná říct ani si myslet, kam třetí díl povede. Upřímně, vztah mezi Joaquinem a Jess nechápu vůbec, čekala jsem mezi nimi nějaké vysvětlení, ujasnění...něco nám čtenářům mohlo být předhozeno.
Jako ukončení recenze, musím říct, že tenhle díl mě donutil si tuto sérii oblíbit více než ten první. Těším se na další díl.

30.07.2022 4 z 5


Odsuď mě Odsuď mě J. L. Beck

(SPOILER) No...Co si budeme do téhle knihy jsem šla s určitým očekáváním a předsudky protože jsem si samozřejmě četla příspěvky a recenze, které byly na knihu podávány. Takže, jsem počítala s tím, že nejdu do žádné "topovky".
Kniha má hodně nedostatků, počínaje jménem, které vybrali hlavnímu hrdinovi a přitom ostatním postavám daly autorky přijatelná jména. Tuhle přezdívku jsem prostě nepochopila a nezvykla si na ni ani do poslední stránky.
Další věc...kdyby lépe propracovaly ten začátek...Kdyby lépe popsali celou kostru počínajícího příběhu a lépe tak specifikovali, co se vlastně snaží čtenářům prodat...působilo by to pak mnohem lépe. Kdyby poznávání mezi Hrdinou a Elys bylo zdlouhavější a dávalo aspoň trochu větší smysl. Nemuseli je hned dávat dohromady, kouzlo není v tom, aby se do sebe postavy rychle zamilovali ale ty důvody, proč se do sebe zamilují a já tam těch důvodů viděla pramálo.
Další věc je ta, že se autorky občas nedržely "předepsaných" charakterů postav a občas zasadily větu nebo činy, které k nim absolutně neseděli. A to nemluvím o Hrdinově morálce hned na počátku jak zneužil zdrogovanou Elys...
A asi poslední věc, kterou bych chtěla vytknout bylo to, že se spisovatelky hodně málo věnovaly popisům okolí. Např.: jak vypadá Hrdinův byt/dům (nevím, pokaždé to bylo řečeno jinak), když hrdina přijel zachránit Elys, ani nebylo řečeno kam konkrétně vběhnul až po nějaké chvíli vám došlo že se pohybuje někde v domě. Striptýzový bar, taky si zasloužil nějaký ten popis a mnoho dalšího. Nejsem fanynka mnohostránkových popisků, ale jemné nastínění by taky čtenářům pomohlo se do děje více vcítit.
Každopádně knihu hodnotím dvěma hvězdami. Chápu co se autorky snažily napsat ale má to hodně chyb, jak už jsem říkala. Mohl to být lepší příběh.

29.07.2022 1 z 5


Král Král Devney Perry

Já jsem to asi nepochopila...Ne, počkat, vrátím se na začátek. Hlavní pár byl super, líbila se mi chemie, která mezi Dashem a Bryce fungovala a jak se to mezi nimi vyvíjelo. Styl psaní mi taky vyhovoval a děj mě udržoval v napětí...No a teď můj problém. Ten konec?! Jako upřímně jsem čekala na to finální rozzuzlení celého toho případu, okolo kterého se točí celá kniha a že tam bude odhalení toho VRAHA! A taky, co se jako stalo s Dravenem? To tam poněkud vymizelo. Do druhého dílu samozřejmě půjdu, abych tedy zjistila jak to bylo-protože fakt doufám, že druhý díl mi to vysvětlí- a taky mě docela zaujal Isaiah. Knize dávám 4 z 5, je to fajn a doporučuju si přečíst jen mě prostě trochu mrzelo že na konci nebylo alespoň trochu nastíněno jak dopadla ta hlavní zápletka. :D

23.07.2022 4 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Tak jo, předem říkám, že jsem četla zatím všechny knihy, co u nás v ČR od Zapaty vyšly. Co jsem četla recenze ostatních, zjistila jsem, že ne všechny názory jsou zde stoprocentně pozitivní, což mě zpočátku trochu vyděsilo protože pro mě je Zapata něco jako spisovatelská bohyně a rozhodně bych nějaké to zklamání špatně snášela...
Přesto jsem knihu přečetla...a..
Líbila se mi to, opravdu ano, akorát...Já nevím u předchozích knih jsem vždy na konci měla takové to nutkání zakopat nohama do vzduchu a zapištět jako puberťačka...u téhle se mi to nestalo ale přitom nedokážu říct, že by mě kniha nějak zklamala. Byla přesně taková jakou jsem jí očekávala, slowburn romance, postavy dokonale vykreslené a promyšlené, stejně jako celý děj...vtipné scény...říkám si, jestli právě to nebylo tím hlavním problémem. Že každý příběh od Zapaty je sice svým smyslem originální ale přesto dost podobný těm předešlým, že pokud už člověk něco od této spisovatelky četl, tak ví přesně do čeho jde...No, zkrátka nemůžu nic vytknout, kniha je super, rozhodně doporučuju přečíst všem, co ji ještě nečetli nebo na ni celý rok čekali, ale zase nemůžu říct, že by tento díl překonal mé pocity například z Kultiho nebo z Lukova. Ty jsou stále mou neustálou topovkou.
P.S.: Kurňa ale čeští překladatelé by si mohli pohnout a hodit nám do pár měsíců nějakou další knihu, bo to celoroční čekání mě vždy totálně ubíjí :D.

17.06.2022 5 z 5


Americký princ Americký princ Sierra Simone

Musela jsem si dát časový odstup než jsem se vrhla na druhý díl. Upřímně, se mi už druhý díl četl lépe než ten první. Asi to bylo tím, že jsem věděla do čeho jdu. Možná to bylo i tím napínavějším dějem. Nevím, ale každopádně tento díl se mi četl o dost lépe.
Postava Embryho a jeho vybarvení se mi opravdu hodně zalíbilo. Líbí se mi jaký život mu spisovatelka vykreslila a jak pro každou postavu i čin měla důvod a budoucí využití.
Ovšem zase si budu muset na třetí díl chvíli počkat. Není to prostě něco, co bych měla na denním pořádku, což nemusí vždy znamenat, že je to špatně. Je to jen jiné a odvážné.

05.06.2022 3 z 5


Manažer Manažer Kristen Callihan

No jo, Kristen nezklamala a udělala z Manažera láskyplný příběh plný vtipů, neutuchajícího příběhu a pak i sexu. Upřímně mě na knize asi ani nic nepřekvapilo nebo nezaskočilo protože jsem přesně věděla, co mám očekávat, což úplně nevím, jestli má být správné :D. Neberte to špatně příběh a postavy se mi líbily se vším všudy, jen jsem jaksi taksi tušila, co bude následovat. Ale příběh se povedl, dá se srovnávat s prvním dílem, Idol, ale nedokážu říct, že by byl lepší (Killian je prostě Killian).
A ještě jedno musím podotknout, snad u žádného příběhu se mi ještě tolikrát nestalo, abych měla takové nutkání (tak desetkrát za celý příběh) zařvat přímo do knihy: "Tak už ji konečně polib!!" Jako fakt, tady spisovatelka přesně věděla, co se čtenáři dělá a to ji nezapomenu :D.

30.05.2022 4 z 5


Barva půlnoci Barva půlnoci L. J. Shen

Mě se to líbilo. Je to trochu odlišný příběh než ty, které L.J. vydává v současnosti, je to jiné, více do hloubky, láska obou hlavních hrdinů je více taková...sladká. Nevím, jak jinak bych to popsala ale rozhodně bych neřekla, že to byl špatný příběh. Možná je tam pár odstavců, které rozebírají víc než by měly a které jsem upřímně mohla přeskočit ale jinak to bylo hezké, ovšem ne topové.
Myslím, že nikdo nic neztratí, pokud si tuto knihu přečte.

01.04.2022 3 z 5


Papírová labuť Papírová labuť Leylah Attar

Když jsem četla anotaci, čekala jsem něco jak milostný trojúhelník a takový běžný děj....Po přečtení první části knihy má reakce byla ve stylu: "Co to kur-!!!!" Říkala jsem si, tak jestli z těchto dvou hlavních hrdinů něco vznikne, tak mě zajímá, co to konkrétně bude a jak se k tomu autorka chce dopracovat....Pak jsem si přečetla druhou část a hned na to třetí, čtvrtou a pátou...stránky mi ubíhaly pod rukama a já se nedokázala odtrhnout. Skvěle vymyšlený děj, postavy, hlášky...Bylo to super, opravdu. Ne vždy se dostanete k takovémuto příběhu, takže když už se to stane a budete tuto knihu držet pevně v rukou, popadněte první stránku a dejte se okamžitě do čtení. Strhne vás to.

27.03.2022 4 z 5


Chaos v míru Chaos v míru Amo Jones

Tak jo...Po elitě králů jsem dost dlouho přemýšlela nad tím zda se mám pouštět do této nové tvorby nebo ne. Jak už zde napsalo mnoho lidí, knihy od Amo Jones nejsou pro každého, buď je milujete nebo je úplně zavrhnete. Proto jsem tedy do této knihy šla s určitým nadhledem a s tím, že nemůžu nad vším co se v knize odehraje moc přemýšlet nebo si to racionálně- a rozhodně ne morálně- vysvětlovat. Spisovatelka má svůj styl, který je jedinečný a docela i ujetý. Každopádně, Chaos v míru byl pro měl příjemným překvapením. S hlavními hrdiny jsem se sžila a zápletka byla pro mne docela šokující a strhující. Fakt, tenhle díl se povedl, rozhodně lepší než ty předchozí. Postavy jsou o dost snesitelnější a celkově kniha není zas tak moc za hranicí. Pro mě to bylo super čtení ale, co si budem, potřebuju chvíli pauzu než se zas vrhnu na Hněv kejklíře.

21.03.2022 3 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Krásně napsané. Děj je v celku očekávaný ale tak čtivě napsaný, že jsem od knihy nemohla odtrhnout oči. Skoro mě až mrzelo, když jsem narazila na poslední stránku, což se u mě nestává moc často. Lena i Ryan byly postavy, které jsem si okamžitě zamilovala. K vytknutí asi nemám nic. Pro milovníky romance můžu jen doporučit.

02.03.2022 4 z 5


Nádech Nádech Penelope Douglas

No krásný to bylo. Původně jsem měla obavy, že mě minula věková kategorie pro kterou je kniha určena ale pletla jsem se. Děj jsem si užívala a stejně i postavy. Nenapadají mě ani žádné výtky. Prostě lahoda. Pro ty, co jsou stejní beznadějní romantici jako já, jen mohu vřele doporučit.

21.02.2022 4 z 5


Smlouva na lásku Smlouva na lásku Alessandra Torre

(SPOILER) No tak jo, fajn...tohle bylo dost nečekané. Jako fakt, čekala jsem od knížky úplně něco jiného ale jaksi asi nedokážu říct, že by to pro měl byl úplný propadák. To zas ne...jen jsem asi čekala větší chemii mezi hlavními hrdiny. Čekala jsem, že hlavní hrdina nebude zpočátku takový kretén jakým ve skutečnosti byl (jako fakt, chvílema jsem čekala, že Candy zůstane s Drewem jako velký zvrat atd).
Druhá polovina příběhu už pro mě byla jaksi stravitelnější než ta první. První polovina byla pro mě opravdu obtížná v tom, abych si nějak oblíbila alespoň jednu hlavní postavu. Nathana jsem upřímně nechápala a příčilo se mi jeho chování vůči Candy. U Candy jsem zas nechápala, že ať už ji Nate provedl cokoliv, ona ho pořád uctívala. A pak jak začala chrápat s jeho bodyguardem.... Tu aféru mezi ní a Drewem jsem vůbec nechápala, přišla mi tam úplně zbytečná a klidně bych ji i vynechala.
Očekávala jsem asi i více od návratu Cecile.
No, kniha a příběh mohl mít veliký potenciál ale přišlo mi, že ho autorka plně nevyužila. Jako čtení to je dobré, rozhodně jsem četla i mnohem horší díla ale má topka to taky nebude. Dávám průměrné 3 hvězdy.

17.02.2022 3 z 5


Taju pro tebe Taju pro tebe J. T. Geissinger

O tom, že Geissinger má styl psaní, který je pro mě víc než vyhovující, jsem se přesvědčila už v prvním díle. Druhý to jen potvrdil. Děj byl krásný, postavy vtipné a chemie mezi nimi naprosto neodolatelná. Asi nebudu porovnávat, který díl se mi líbil více, každý měl něco do sebe a to něco z čeho by se měl člověk ponaučit nebo si více všímat. Cameron byl ztělesněním té záchrany, kterou by měla přijmout každá dívka, která se potýká s podobnými problémy jako měla Jo. Jak už ale autorka napsala ve svém poděkování, ne vždy se to podaří. Význam knihy je samozřejmě hlubší a pro mě blízký. Těším se na další díl.

11.01.2022 5 z 5


365 dní 365 dní Blanka Lipińska

No, na tuhle recenzi jsem si musela dát určitý časový odstup, abych nějak zvládla zpracovat své myšlenky a dojmy. Ale taky bych předem ráda řekla, že jsem s knihou skončila v polovině, což se mi stalo se vším všudy podruhé a dost to asi vypovídá o tom jaký názor na knihu mám.
Takže, hlavní věc, která mě na celém příběhu totálně iritovala byla hlavní hrdinka. Její chování jsem kolikrát nechápala a štvalo mě jak si protiřečila ohledně Massima. Pořád dokola opakovala to, jak mu nepodlehne apod a přitom v následující kapitole se sním vykousla nebo něco víc. Plus ještě jsem se snažila jaksi přehlédnout její citovou nevyrovnanost- což bylo ještě jaksi taksi pochopitelné- a její poněkud počínající alkoholismus. Jako vážně, Massimo zjistil, že má problémy se srdcem potom, co jí dal sedativa a první co jí nabídne bylo šampaňské. Vážně? Logika mi někam utekla a nebyla to jediná situace, kdy mě něco takového napadlo. Celkově jsem občas měla problém chápat jednání postav a říkala jsem si proč Massimo ze sebe dělá takového blbce a nadbíhá holce, která evidentně není úplně v pohodě a měla by se rozhodnout co chce a přestat se občas chovat jako rozmazlený spratek. Ano, vím, že bych neměla soudit knihu do té doby dokud jí nedočtu a možná je druhá polovina svazku opravdu úžasná ale mě ta první polovina natolik odradila, že už nemám chuť pokračovat. Tohle je asi poprvé v historii, kdy řeknu, že se mi filmové zpracování líbilo víc než kniha. Ale každý musím posoudit sám, za mě je tohle těžký podprůměr.

07.01.2022 odpad!


Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

Wow, tohle bylo prostě...wow. Asi jako první se mi líbilo vytvoření hlavních postav-hlavně u Jacksona, že nebyl takovým tím klasickým bad boyem, co má hromadu peněz a utrácí je za ženský a je namyšlený, jak jsem původně předpokládala. Jsem ráda, že byl jiný...že celý ten příběh se lišil od těch ostatních a přitom samotný princip byl vídaný. A pak ten děj! Totálně mě rozsekal celý vývoj událostí, nečekala jsem to, opravdu ne. Recenze prozrazuje hodně málo a obálka knihy mi poněkud nesedí k ději, což se asi nedá brát ani jako výtka. Už přímo hořím po druhém díle, který vypadá stejně dobře, jako ten první.

05.01.2022 4 z 5