Komentáře knihy Dvůr stříbrných plamenů

PrimuLina
17.06.2026

(SPOILER) Těšila jsem se na další díl dvorů a to, že bude o Nestě, mi bylo jedno. Styl vyprávění byl jiný, i děj byl trochu rozdílný než ten, na který jsme od Sarah zvyklí. Určitě to za mě není nejlepší kniha série, ale je součástí, takže beru.
Nestu jsem chápala, rozčilovala mě, ale pochopila jsem.
Povaha Cassiana a Nesty prostě sváděla k přesně takto napsané knize, trochu spicy, trochu míň romantiky...
Celou dobu jsem ale čekala na válku, akci, ke které se celou dlooouhou dobu Nesta tak připravovala, a nakonec jsem ji nedostala. Přijdu si, že jsem 5 kapitol snad musela přeskočit, je to takové neúplné.
No, závěrem bych jen dodala, že se moc těším na Azriela, který mi tohle prázdné místo jistě zaplní. "Jeho" díl (respektive Elain) by měl být okolo září, tak se budu těšit!

PS: Jo, a těch pravopisných chyb!! To mě zvedalo ze židle. Chápu, že 728 stran je 728 stran... ale to jako vážně?

Jájinka_sh
16.06.2026

Já vám nevím... Přišlo mi to jako kombinace 2. a 3. dílu a taková lehce nepovedená. Jako je hezký, že to bylo o Nestě a Cassianovi, ale trochu mě rozčilovala, jejich problém s komunikací byl skoro až rozčilující... Tuším, že další díly, které se chystají se budou týkat Elain, Luciena a Aze. Na to se velmi těším, snad to nebude tak moc o styku (tohle bylo už trochu moc...)

Eva_Kalina
04.06.2026

(SPOILER) Protože jsem sérii četla celou v kuse, musela jsem si u tohoto dílu zvyknout na změnu formy vyprávění a popravdě jsem se v tom chvíli trochu motala, protože se to dalo dohromady, chvíli jsem víc vnímala emoce Nesty, potom zase Cassiena... a byla jsem v tom maličko "zagulášovaná", ale nějak jsem se v tom našla.

Nemůžu říct, že bych si nakonec Nestu bůhví jak oblíbila. Její cesta nebyla snadná, ale pořád si stojím za tím, že je dost toxická, nicméně si ušla svůj vlastní a nelehký kus.
Cassien je člověk, ne člověk, vílák, se srdcem na dlani. Je milý, loajální, příátelský, oddaný a milující. Naprostá výhra, a kdyby byl jenom maličko jiný, dost možná by ji kopl do zadku. Nebo pokud by Nesta nebyla jeho družkou, že jo... ale to bylo jasné už od momentu, kdy před ní prvně poklekl a slíbil jí, že ji bude navždy chránit.

Chápu, že tady šlo prioritně o Nestu a Cassiena, ale trochu mi chyběl zápal Rhyse a Feyre, ale to je asi jenom můj problém.

Velká hrozba Kostěje a té zkroucené královny Bryallyn mě vlastně docela zklamala. Děj se táhl celou dobu a vlastně... se to nakonec hrozně sfouklo. Pořád dokola, dokola, dokola, schody, moc, Nestina sebenenávist a sebelítost, schody, tréning, valkýry, lechtivé knihy, sex, schody... dokola, dokola, dokola...
A pak najednou bum, prásk, plesk... porod, kouzlo a šmitec... No, nezastírám, že jsem tím koncem lehce zklamaná. Proto 4/5 a ne 5 *

Jsem zvědavá, jestli bude nějaká další kniha. Konec je poměrně otevřený, Kostěj je stále hrozbou, Eris nevysvětlil, proč nepomohl Mor, a to mě docela zajímá... A ještě pořád jsem se nedozvěděla Azrielovu cestu. Taky nějak moc čučí po Elain... a co s tím Lucienem jako? A co Tamline? Já chci vědět, co s nimi je... (doufám, že si to nebudu muset napsat sama :D )

Gužu
01.06.2026

Na knihu z pohledu Nesty jsem se moc netěšila. Ono v prvních čtyřech dílech to nebyla zrovna sympaťačka roku. První desítky stran jsem si zvykala i na rozličný styl vyprávění oproti předešlým dílům, ale nakonec jsem se do toho zakousla a pro Nestu získala pochopení a uvědomění, že každý si nese v sobě kousek takové Nesty. Musím dát i kredit autorce, která to z Nestina pohledu napsala tak dobře, že začnete i nesnášet miláčky prvních tří dílů Rhysanda a Feyre :) Těším se na šestku, protože zůstalo strašně moc nezodpovězených otázek kolem Azriela, Morrigan i Ellain.

Janevl
31.05.2026

Krásné zakončení příběhu z Nočního dvora. Maas mě znovu svou fantasy sérii nezklamala. Budu se těšit na další knížky od ní.

katarina777
23.05.2026

Tuto knihu jsem původně chtěla úplně vynechat, protože jsem měla pocit, že po předchozích dílech už mě série nemá čím překvapit. Nakonec se ale ukázalo, že to byla jedna z nejlepších knih, které jsem v tomto žánru četla.

Nesta a Cassian mě naprosto dostali. Jejich dynamika, chemie, vzájemné jiskření i postupné otevírání starých ran působilo neuvěřitelně intenzivně a lidsky. Kniha je mnohem emotivnější, syrovější a hlubší, než jsem čekala, a právě díky tomu na mě měla obrovský dopad.

Obrovsky jsem si užila i atmosféru, tréninky, postupný vývoj Nesty a její vnitřní boj. Sarah J. Maas zde podle mě napsala jedny z nejsilnějších postav celé série. A ano — spice byl tentokrát opravdu na úplně jiné úrovni

Knihu jsem nakonec přečetla doslova jedním dechem a nemohla ji odložit. Pokud někdo váhá, jestli tento díl číst, za mě rozhodně ano. Pro mě osobně patří k absolutnímu vrcholu celé série ACOTAR.

Terka_K
09.05.2026

Od Sarah J. Maas jsem si celou sérii naprosto zamilovala, a i když běžně romantasy vůbec nečtu, tahle série si mě získala úplně vším.

Co se týče tohoto dílu, Nesta mi překvapivě hodně sedla. Její povaha není jednoduchá a její vývoj byl podle mě jednou z nejsilnějších částí celé knihy. A Cassian… toho jsem si jednoduše zamilovala. Jeho trpělivost, humor i způsob, jakým Nesu vnímal, mě opravdu dostaly.

A musím říct i jednu věc — tahle série opravdu nešetří na žhavějších scénách :-))

Za mě rozhodně velmi povedené pokračování a další důkaz, že tahle série má opravdu něco do sebe :-))

Zlajda95
17.04.2026

(SPOILER) Rereading po 3 letech: Musím říct, že číst knihu z pohledu Nesty (byť ve třetí osobě), která nesnese Rhysanda, když já jako čtenářka ho naprosto zbožňuju... bylo náročné :-D Díky bohu za pohled Cassiana, který to vyvažoval, skoro bych začala pochybovat o vlastním úsudku... (prostě na Rhysanda mi nesahejte, tečka). Příběh Nesty a Cassiana je jiný, už jen z principu komplikovanosti postavy Nesty, kterou bych docela ráda občas profackovala, ale to asi každý. Erotických scén tu bylo na mě asi až zbytečně moc, ale zase to nějakým způsobem vyvažovaly pasáže ohledně valkýr... No Nesta se nestane mou oblíbenou postavou, ale cením si její oběti a věřím, že se posunula vpřed pozitivním směrem... Těším se na další příběhy :-) Jsem moc zvědavá na Azriela... a vlastně i Erise.

WonderNika
08.04.2026

Toto! Toto je vývoj postavy, ktorému všetci tak veľmi fandíme! Nesta je kráľovná Jej cesta je nesmierne inšpiratívna. Vyžaduje si to veľa lásky a odhodlania prekonať svoj vlastný potenciál a naučiť sa nielen dávať, ale vedieť aj dostávať. Bude pre mňa naozaj ťažké začať po tomto novú knihu!

Alexanarie
01.04.2026

(SPOILER) První polovina knihy se mi četla těžko. Stále jsem čekala, že se bude vyprávění střídat mezi hlavními postavami a vedlejšími, nicméně primárně se děj odehrává kolem Nesty a Cassiana. Postava Nesty mi byla těžce proti srsti, ať si ospravedlňuje své chování jakýmkoliv traumatem, její jednání a chování je ve všem smyslech neadekvátní. Musím uznat, že její přerod mi utkvěl v hlavě, zajímavé to bylo, ale i na konci knihy mi její postava byla stále nesympatická, což asi kazí celý zážitek z knihy. Ta uzdravující cesta byla zajímavá a i po týdnu od přečtení knihy na to stále myslím. Jen doufám, že příští kniha tuto postavu už vypustí.

Mary81
31.03.2026

(SPOILER) Ak ma každá jedna kniha z pôvodnej trilógie zmietla, novela medzi nimi ma upokojila, tak táto časť ma totálne rozbila.
Príbeh Nesty a Cassiana je temný, akčný, boľavý, plný sebaobviňovania, no i plný nádeje, odhodlanosti, lásky, hľadaní samého seba, svojho miesta v živote, v spoločnosti. O odpustení, prekonávaní hraníc. 630 strán neskutočnej jazdy, plných mágie, emócií, prekvapivých zvratov a sexu. (ten mi tam popravde miestami dosť vadil, ale to je vec vkusu a preferencií).
Nesta mi spočiatku neskutočne pila krv, mala som ju chuť prefackať, nech sa preberie, ale... Ako každý, aj ona mala svojich démonov, s ktorými sa snažila bojovať. Musela prejsť dlhú cestu, aby našla sama seba, svoj zmysel života. A lásku. Nakoniec sa z nej stala celkom fajn ženská :)

Po dočítaní tejto časti mám pocit, že mi chýba dôležitá časť mňa. Tak dlho som žila týmto svetom, v tomto svete, že sa cítim prázdna a neúplná.
Aspoň že autorka už potvrdila vydanie ďalších častí...

Potaato
23.03.2026

Nesta mi z počátku byla velice nesympatická, ale v průběhu knihy je možné ji lépe pochopit a sledovat její osobní růst a upřímně jsem si jí i celkem oblíbila.

Kiwicatko
12.03.2026

Ja si nemuzu pomoct, ale at se stalo cokoliv a i jak to koncilo, za me je Nesta proste nehorazna krava. A Cassian mi taky neprirostl k srdci. Permanentni saskovani, nulova empatie, totalni idiot co se tyce chovani s Mor. A pritom se permanentne sklebil jako nejvetsi slunicko.
Takze jo, priznavam, mam radsi brucouny, zadumcive typky plny tajemstvi.
Orozatim mam splneno a budu cekat na dalsi dily a snad se dockam zadumciveho Aze.

beth_013
10.03.2026

Vzhledem k tomu, že se děj tohoto dílu točí převážně kolem Nesty, byla jsem na něj opravdu zvědavá a musím říct, že mě nezklamal. Naopak to bylo po Dvoru mrazu a hvězd, který považuji za nejslabší, velmi milé překvapení.

Samotná hrdinka působí ze začátku jako nevycválaný fracek, avšak brzy zjišťujeme, že se za jejím (sebe)destruktivním chování skrývá trauma a hluboký pocit viny, za který trestá všechno a všechny včetně sebe. Tuto stránku dokázala autorka nejen skvěle zachytit, ale i uvěřitelně předat čtenáři.

I přes své původní protesty se Nesta pomalu sžívá s ultimátem, jenž pro ni ostatní připravili. Začíná se zapojovat do výcviku a práce v knihovně, kde nachází nové přítelkyně. Krůček po krůčku si skrze dřinu a přátelství nachází cestu k tomu, jak se vyrovnat se svým vnitřním bojem a snad i k tomu, jak se stát lepší verzí sebe sama. Moc se mi líbilo, jak byla tato část pojata - ukazuje skutečnou sílu sdílení a vytrvalosti, která dokáže vyléčit staré rány.

Cestou se ovšem Nesta přirozeně uchýlí k několika bolavým přešlapům, stejně jako se děje v realitě. Mají dopad jak na její sestry, tak i na Cassiana a jejich rozvíjející se romantický vztah. V tomto směru byly erotické scény explicitnější a častější, než tomu bylo v předchozích dílech.

Zklamání přišlo až na konci knihy, kdy Nestiny bojové schopnosti byly dalece přeceněné, aby vše působilo uvěřitelně. Rovněž i její "malá změna" po anatomické stránce přišla odnikud jako autorčino líné řešení pro zajištění budoucího happy endu. To bohužel nemohu přejít a dát plný počet hvězd, i přestože byl tento díl jinak povedený.

zuzuzajda
04.03.2026

(SPOILER) Na zacatku mi vadilo, ze to nebude o Rhysovi a Feyre. Ta mi ale ve ctvrtem dile zacala docela lezt na nervy, takze ve vysledku fajn, jejich pribeh je uz vlastne ukonceny. Ikdyz nebudu lhat, Rhys mi chybel. Cassian ho ale vlastne uspesne zastoupil. Nesta je proste Nesta, tu bych obcas profackovala, at se vzpamatuje. Autorka se tentokrat opravdu nedrzela zpatky co se tyka spicy scen. Cely pribeh je o Neste a Cassovi, ale vlastne nic moc dalsiho se tam nedeje. Jenom okrajove. Porad sledujeme trenink Nesty, u kterych jsem si rikala: jak to, ze nejvetsi general armady (Cassian) ma porad cas s nimi “ztracet cas”, kazdy den. Navic vazne se z techto holek staly nelitostne valecnice behem “par” treninku? Porazi chlapy valecniky, kteri to delaji cely zivot? Chybi mi uzavreni ostatnich postav, takze predpokladam, ze budou dalsi dily. Byla bych ale radsi, kdyby tento dil pojala autorka jako vysvetleni a uzavreni ostatnich postav. Zatim to vypada, ze kazda postava bude mit svuj dil, a to se mi nelibi. Jak to bude s Mor, Azrielem, Elain, Lucienem, Tamlinem, Amren? Tolik postav a vysvetleni nula. Uvidime, jak to bude pokracovat. Jelikoz to bude pro autorka asi financne uspesna serie, vypada to na natahovani.

elskzpkv
28.02.2026

S tímhle dílem mám love and hate relationship. Ve chvíli, kdy jsem zjistila, že pozornost není už téměř vůbec věnovaná Feyre a Rhysovi, ale Nestě a Cassianovi, jsem chtěla knihu nedočtenou zahodit, ale nestalo se tak.

Chvílemi mi přišla zdlouhavá a ve vydání z r. 2024, které vlastním, je nasekáno plno chyb a překlepů. I know, všichni jsme jen lidi a děláme chyby, ale tohle je něco, co mě fakt dokáže naštvat. Teď k tomu připočtěte nevděčné a arogantní chování Nesty, která mi vadila od samého začátku této série - a chcete tu knihu nejen odhodit, ale rovnou spálit. Ale protože jsem se do tohoto fantasy světa zamilovala a Cassian je skvělá postava, dala jsem tomu šanci a v četbě pokračovala.

Co cením, jsou určitě scény, při kterých jsem se přistihla zasmát pěkně nahlas, a hlavně tak jako hezky zakončený konec - není to nijak náhle utnutý, což je od Maas moc laskavé, když vezmeme v potaz, že další díl ještě není napsaný. Taky mi přijde, že se v tomhle dílu autorka rozjela snad nejvíc se spicy scénami, takže pozor - občas se udělá při čtení trošku horko, hihi.

Ve výsledku ale musím říct, že se mi líbil ten vývoj a pokrok, jaký Nesta udělala a že jedním z hlavních motivů knihy jsou schopnosti (v minulosti zraněných) žen, jejich síla a také přátelství a vzájemná podpora mezi ženami, love it!

veronika3287
26.02.2026

Nemůžu říct, že by tato knížka patřila mezi moje nejoblíbenější z celé zatím vydané série. Upřímně...kdyby tam nebyli ostatní postavy včetně Cassiana, tak knížku asi odložím.
Miluju postavy Gwyn a Emeriinu. Jejich příběhy a jejích znovuzrození...prostě super.
Samotný příběh Nesty mi přišel strašně zdlouhavý, prázdný a ukňouraný. Akce bylo na můj vkus málo. Myslím si, že druhý a třetí díl série byl mnohem lepší a ráda se k nim budu vracet. Každopádně příběhy ostatních v této knížce stojí za přečtení.

Luskyč
06.02.2026

Miluju vývoj Nesty, a protože nechci spoilerovat, víc k tomu psát nebudu. Jedno je mi ale líto, a sice, že další díly nejsou (zatím?), protože už teď mi Rhys, Feyre, Nesta, Cassian a další chybí… a co Az? Tomu už bych přála nějakou vlastní linku, a aby se konečně dozvěděl pravdu o Mor.

Rowana
01.02.2026

Nepoddajná, nelítostní, zlá Nesta. Často až nesmyslně krutá i k těm nejbližším. I k lidem, které by měla spíše chránit, než je ostouzet a odstrkovat. A tady dostáváme její příběh - o té pichlavé dívce s charakterem samá tříska. Vidíme jí do hlavy, její myšlenkové pochody, její motivace, její traumata, noční můry. Její cestu. Opravdu moc se mi tu líbil vývoj hlavní postavy - a vlastně i těch vedlejších jí blízkých postav.
Přiznávám, že erotických scén už na mě bylo postupem času až moc, zdržovaly mě od postupu v ději a některé jsem pak už i vynechala. Ale ten příběh mladé dívky, její cesta za životní vizí, přátelství, která si dokázala vytvořit, jak se jí samotné povedlo dozrát, přiznat si nahlas vlastní chyby a pochybení a pochybnosti, zpracovat je a změnit ve svou sílu - to se mi líbilo moc.
Přála bych si jednou přečíst více, o Elain, o Valkýrách, o Matce, o skutečných začátcích toho světa.

Turmee
27.01.2026

Těšila jsem se na návrat do tohoto světa, zároveň jsem nechtěla číst příběh Nesty, kterou nesnáším už od začátku.

To, jak postavy začaly upadat v novele, je v tomto díle dokonáno. Zápletka skoro žádná, další supersíla nad supersíly, neschopnost ovládat své sexuální touhy, spousta nelogických souvislostí.

Feyre a Rhys mají sex. Pořád, často, dokola.
Elain jakoby tam nebyla. Mor tam není vůbec. Amren vyšuměla.
Cassian, kterého jsem milovala, ztratil veškerý svůj půvab, vtip a ostrost. Je z něj jen poslušné koťátko schopné myslet pouze penisem.
A Nesta? Chladná, odtažitá, sobecká, neschopná sebereflexe. Jasně, má trauma. To ale mají skoro všichni, že. Jenže ona si pořád stěžuje, nesnaží se a je na všechny hnusná. Ke konci, když to vypadá trochu nadějně, stejně zase sklouzne do nudného happy end formátu.

Tady bylo tolik potenciálu pro Cassiena, pro badass trio sester, pro konečně používání těch extra super silných schopností všech. Ale ničeho z toho se nedočkáme.
Nemluvě o tom, že pár slaboučkých holek během pár týdnů zvládne výcvik trvající desítky let.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi