ondrej0119 ondrej0119 komentáře u knih

☰ menu

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Prvních 10 % knihy mi trvalo tak dlouho jako zbytek. Začátek je takový pomalejší, ale pak to nabere šílený spád. Na konci hlavní hrdina přežije věci, které by možná rozhodily i Chucka Norrise :-) Ale to je drobnost co pro napínavý příběh odpustíte. Rozhodně doporučuju.

29.04.2024 5 z 5


Děvčátko Děvčátko Martin Goffa

Zatím nejlepší knížka od Goffy, ale líbily se mi všechny. A jak zmiňují ostatní komentáře, v tomhle příběhu prostě musíte fandit pachateli ...

13.03.2024 5 z 5


Záhadný ostrov Záhadný ostrov J. M. Troska (p)

Po pár desítkách let jsem se zkusil vrátit k oblíbenému spisovateli svého dětsví. Zatímco jeho nejznámnější trilogie mě pořád (i když je už neprožívám tak jako tentkrát) bavili, tohle je bída.

10.03.2024 2 z 5


Tichý pláč Tichý pláč Lisa Regan

Za mě trochu slabší než předchozí díly, přesto pět hvězdiček.

06.03.2024 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Zajímavé a (taky trochu smutné) je jak se vzory chování lidí a historie vlastně pořád opakuje. Posloucháno jako audiokniha, super přednes. Ne všechny myšlenky z knihy vnímám stejně (např. extra pozitivně hodnocená migrace), ale celkově hodnotím kladně a myslím si, že by knihy jako takto měly být povinné na školách. Ne brány jako absolutní pravda, ale jako jeden ze zdrojů pro utvoření názoru.

03.03.2024 4 z 5


Brigády duchů Brigády duchů John Scalzi

Bavilo mě méně než první díl, děj se hodně topil v detailech vysvětlování technologií/procesů/fungování světa. Konec to za mě vytáhl na 4 hvězdy, zbytek knihy spíše slabší.

23.02.2024 4 z 5


Válka starého muže Válka starého muže John Scalzi

Za mě velmi příjemné překvápko, čekal jsem něco ve stylu Kotlety - nic proti němu, za mě je to nenáročné odreagování. Tohle je výrazně méně akční, sprosté i sexuální, ale zase to vykresluje poměrně komplexní vesmír se zajímavý principy, rasami a technologiemi. Určitě zkusím i další díly.

16.02.2024 5 z 5


Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

Velmi dobré, ale tak jak předešlý díl mě to nebavilo

03.02.2024 5 z 5


Matčin hrob Matčin hrob Lisa Regan

Zatím nejlepší díl série...

29.01.2024 5 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

První zkušenost s tímto autorem a rozhodně psát umí. Ve čtení jsem si musel dát pakrát pauzu, pár momentů bylo hodně brutálních. Čekal jsem klasický epický příběh o cestě mladého chudého kluka za slávou. Děj měl plno záplatek a bočních zápletek. Na mě osobně možná až trochu zbytečně moc. Ale čtení mě bavilo až do konce. Jestli potkám od Di Fulvia ještě nějakou knížku, tak ji určitě zkusím. Hodnocení mezi 4-5 hvězdičkami, o fous blíž pěti.

21.12.2023 5 z 5


...a je čas zabíjet ...a je čas zabíjet John Grisham

Film jsem viděl před mnoha lety, takž děj jsem tušil ale moc detailně jsem si ji nepamatoval. Občas to bylo trochu rozvláčné, ale v druhé polovině knihy tempo gradovalo. Bavil mě i popis prostředí jihu USA v té době, stejně jako fakt že žádná každá postava měla svoje stinné stránky. Když si na konci vzpomenete kolik to vítězství stálo (životů, zmlácení atd..), tak to byla krutá doba. A přitom to není tak dávno.

16.11.2023


Pábitelé Pábitelé Bohumil Hrabal

Za mě 3,5 hvězdičky. Hrabal bezesporu píše brilantně, ale některé příběhy (i jazyk) jsou pro mě strašně vzdálené a nebavili mě. Jiné mě bavili víc. Ve své době věřím, že to byla naprostá pecka.

08.11.2023 4 z 5


Země Země Marek Epstein

Smutný čtení, potřeboval sem na to správnou náladu a proto mi trvalo skoro dva týdny než jsem ji přečetl. Myslím, že tahle kniha by (pro současnou dobu) byla mnohem lepší povinná četba než třeba Stařec a moře. Zrůdnost totalitních režimů je zde vylíčena důkladně a syrově.

02.11.2023 5 z 5


Grandhotel Grandhotel Jaroslav Rudiš

Napůl bavilo, napůl nebavilo. Myslím, že za dva týdny si už nevzpomenu o čem kniha byla.

10.10.2023 3 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Zajímalo by mě na kolik iterací tu knihu napsal. Tolik zvratů, kdy už si myslíte že víte jak to je a ono je to úplně jinak. To se vážně povedlo. Některé části jsou na mě trochu rozvláčné, takže 95 %. Nebýt toho tak dávám plných 100

07.10.2023 5 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Za mě asi nejpovedenější část trilogie. První část knihy mě bavila méně, druhá získala tempo a napínavost. Líbilo se mi jak si autor od prvního dílu budoval příběh a skoro všechny nitky uzavřel. Za mě takových 95 %. PS: Líbil se mi "konec" Goddarda :-)

22.09.2023 5 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Knižní výlet mimo moji obvyklou zónu detektivek, románů a sci-fi. Hodně smutný příběh, navíc hezky napsaný. Chování některých vedlejších postav (např. spisovatele) občas nedávalo smysl, taky výlet Guse pro cigarety autem když už byl na vozíku a nemohl chodit pobavil. Ale musím přiznat, že hlavní zvrat cca v polovině knihy jsem nečekal. Hodnocení za mě cca 90 % a jelikož půl hvězdičky nejdou, tak je to blíž pěti než čtyřem.

13.09.2023 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Za mě lehce horší než první díl, dávám rovné čtyři hvězdičky. Hlavně prostřední část knihy byla moc rozvláčná a trochu natahovaná. Moc mi neseděla ta snaha o hlubší myšlenky v podání Nimba. Některé zvraty zajímavé a nečekané, něco hodně umělé a vykonstruované. Konec měl tempo i nápad a jsem zvědavý na další díl.

08.09.2023 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Na to že je to ve své podstatě teenage love story mě to překvapivě bavilo. Děj je napínavý, netáhne se to a postav je tak akorát, aby šli zapamatovat. Pár zajímavých zvratů, které jsem nečekal. Celý koncept volnosti smrtek ve vztahu k nimbu mi přijde docela nedomyšlený a i v ději se občas objevují nelogičnosti. Za mě 4,5 / 5. A jdu na druhý díl :)

02.09.2023 4 z 5


Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Arto Paasilinna

Nic jiného jsem od něj zatím nečetl, tohle trochu stylem trochu připomínalo Saturnina.Jako nenáročná oddychovka fajn, ale žádný extra zázrak :-)

27.08.2023 4 z 5