Země
Marek Epstein
Lea o všechno přišla. Několikrát. Válka jí vzala rodinu, komunisti dceru, škodolibost osudu partnera. Naštěstí ale dostala do vínku nevšední dar – téměř nadpřirozenou fyzickou sílu. Znovu a znovu ji ve svém těle nalézá, aby přemohla strach, aby našla dceru Mirabelku, aby si udržela lásku. Bude jí ale její dar na to všechno stačit? Země je strhující sága, která na pozadí nesnesitelných dějin druhé poloviny dvacátého století vypráví o dvou generacích mimořádných žen a jednom neobyčejném talentu.... celý text

Knihu jsem před pár minutami dočetla. Některé dějove linky se mi jevily už zbytečné. Nikoliv co do svého obsahu samozřejmě. Ale pro knihu jako takovou. Knihu by si měl přečíst každý, jako povinnou četbu. Moc se mi líbila. Měla velmi silné momenty. A "skákání" v čase hodnotim velmi pozitivně. Dávám plný počet hvězdiček.

Kniha je velmi zajímavá, tristně vypravuje o naší minulosti a to, co prožívali lidé na pozadí valečného konfliktu II. světové války a komunistického režimu. Byly chvíle, kdy se mi kniha a příběh četl hůř, protože ta těžkost a nepříjemnosti Leina osudu byly velmi silné a emocionálni. Knihu určitě doporučuji, jenom jsem občas byla dopletená z časově nesourodých kapitol, a musela si neustále připomínat na co vlastně ta kapitola navazuje.

Knížka je psaná poměrně nevšední formou, střídají se kapitoly z pohledu několika postav a s každou kapitolou se navíc ocitáme v jiné době. Ze začátku jsem se v ději trochu ztrácela, nevěděla jsem, kdo je kdo, a co se kdy stalo. Pokud nebudete číst na jeden zátah, klidně si v průběhu udělejte pár poznámek, budete se lépe orientovat. Každopádně postupně se mi všechno pospojovalo a já Lee hrozně fandila a přála si, aby se dočkala svého štěstí.
Syrový, silný lidský příběh, který s vámi emocionálně pěkně zamává.

Tahle skvělá kniha vypráví životní příběh Ley, se kterou se život nemazlil. V 17 otěhotněla s profesorem matematiky Vincentem. Jejich láska byla oboustranná, ale nebylo jim přáno. Vincent byl deportován do vězení a Lee, coby mladé a podle tehdejšího systému neschopné postarat se o dítě, byla Mirabelka odebraná. Jenže Lea se nevzdává a tak dceru po několika letech získává zpět. Ale zase jen dočasně.
Lea je velká bojovnice a dcera je pro ni vše, stejně tak Vincent. Dělá tedy, co může, jen ať můžou být spolu.
V knize se dozvídáme o osudech Vincenta a jeho přežívání v lágru. I život Mirabelky nám autor postupně servíruje. Všichni byli neskutečně silní a odvážní. A jejich životy byly ovlivněny tehdejší situací v naší zemi.
Autor zvolil pro mě zvláštní formu vyprávění, resp. přeskakuje v čase sem a tam. Musela jsem si zvyknout, ale postupně tak celý příběh začal do sebe zapadat.
Pro mě to bylo silné čtení, při kterém jsem se moc nesmála. Ale na druhou stranu je to čtivá kniha. Zajímalo mě, jak dopadnou jejich osudy a tak mě to nutilo číst dál a dál.
Je to příběh o touze žít a přežít. O silných vztazích v rodině a o naději, že bude líp. Atmosféra doby byla vylíčena velmi věrohodně. Rozhodně tedy doporučuji si knihu přečíst.

Naprosto fascinující kniha, kterou jsem i přes to, že nebylo moc volného času, jsem přečetla za méně než týden, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to se všemi hrdiny dopadne..
Tahle kniha by se měla stát povinnou četbou ve škole, aby všechny děti věděly, co se tady dělo a jak moc šílené to bylo a jen neříkaly, že dřív určitě bylo líp :-(

Za mě další TOP kniha. Neuvěřitelné, co komunisté dokázali, to zkrátka člověk nechápe. Sebrat matce několikrát dítě, uranové doly, z člověka se stane troska. Skvěle napsáno!

"Kde je máma? Není. Zapomeň."
Dlouhou pauzu jsem si chtěla dát od válečné tematiky. A opět jsem po jedné sáhla. Jako by se dva magnety přitahovaly proti mé vůli. Epstein přenesl do příběhu sílu lidského člověka, sílu vůle, sílu touhy. Proto je Země silným příběhem, byť ne výjimečným. Výjimečná je nicméně hlavní ženská postava Lei, kterou autor obdařil výjimečnou silou fyzickou i duševní. To na jejím příběhu stojí celý román, s ní se zrodí a s ní i umírá. Novodobé dějiny Československa jsou pro mnohé naplněné bolestí, traumaty, ztrátami svých bližních, důstojnosti, smyslu života. Život kdysi normální české rodiny (a statisíců dalších) se zásluhou zločinných dějinných aktérů rozpadl a rozkročil napříč kontinenty, protože "nežít nedávalo žádný smysl". Dílo plné emocí, smutku a nekonečných nadějí... Vynikající! Kdybych tento generační příběh psala já, přece jenom bych si odpustila ony matoucí, systematické přesuny v čase, nadto v příbězích různých postav. Kdyby si to scénárista a spisovatel býval odpustil, věřím, že by mě zaujal stejně silně.
"Kdo nežije v myšlenkách jiných, je mrtvý."

Hodně drsná Země. Úžasná nezlomná Lea. Strhující osudy. Dokázala jsem se vcítit do každé postavy a prožívat její nesnadný život. Řadím ke knihám mého srdce. Ještě dlouho o ní budu přemýšlet...

Za mě pěkný příběh, spád, dobře se to četlo. Bylo to smutné, ale tak to tehdy bylo, bohužel.

Zajímavý, smutný příběh, ale myslím, že časté skoky v čase a osobách tomuto příběhu spíše uškodily.

Hana, Vyhnanie Gerty Schnirch, Listopád alebo Žítkovské bohyně...kniha je mixom tém a osudov z týchto kníh. Časové skoky ju ozvláštňujú a čitateľa dostatočne mätú, aby sa nezačal pýtať na motivácie postáv, ich lepšie vykreslenie, prípadne nelogické kroky v deji. Ak si človek poukladá dej lineárne, ostane pôsobivý, ale ničím odlišný príbeh človeka, ktorý si vytrpel všetko zlé, čo ponúkal vojnový Protektorát a povojnové totalitné Československo. Pre mnohých môže byť knižka objavná alebo dojemná, no ak máte už prečítané napríklad z kníh, ktoré spomínam, tak sa zas tak veľa nedozviete. Tým nijako nechcem zľahčovať mizériu rokov 1939-1989, práve naopak, táto kniha by mala byť varovaním pre všetkých, ktorí si myslia, že sa im teraz žije zle, prípadne, že v Rusku sa žije lepšie. Je to samozrejme klamstvo a práve takéto knihy by mohli niekomu otvoriť oči, no väčšinou ich nebudú čítať tí, ktorí to najviac potrebujú.

Nádherná kniha. Silná, emotivní, bez zbytečného patosu, chytne za srdce. Jsem moc ráda, že se mi dostala do rukou. Nesmíme zapomínat na hrůzné dějiny naší země. Pamětníci odcházejí, ale jejich příběhy nám dávají možnost nahlédnout do jejich těžkých životních peripetií. Vřele doporučuji.

Pro mě hrozně smutná a emotivní knížka.
Knihu jsem napoprvé odložila, protože mi z počátku vadilo střídání postav a let.
Podruhé jsem se začetla a nemohla se odtrhnout. Nejednou jsem měla slzičky.
Za mě krásných 5*

Zajímavé střídání postav a jednotlivých období, chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla a pokaždé jsem si musela připomínat, abych se podívala, v jakém roce se děj odehrává. Tak časté střídání mi trochu rušilo komfort čtení. Jinak příběh shrnující prakticky druhou polovinu 20. století byl zajímavý a postavy dobře napsané.
Československo 50. léta 20. století Sudety ságy matky a dcery oběti komunismu české rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
2018 | ![]() |
2022 | ![]() |
2006 | ![]() |
Tak jedno je jisté, pan Marek Epstein psát umí. Tohle se mu povedlo. Je dobré si připomínat historii.