Komentáře knihy Země
Všechno už bylo řečeno, skvělá kniha, dobře se čte, i když mě ze začátku střídání časových linek mátlo. Silná kniha, už jsem si jen říkala, že už by to pro jednu osobu/rodinu stačilo, už dost...
Výborná kniha, bavila mě v ní každá věta, každé písmenko a myšlenka pokolení žen s nadpřirozenou silou, mě bavila.
Tohle je jedna z mála knih, které mě v posledních měsících opravdu vystřelily z pantoflí. Dialogy, stavba příběhu, postavy, všechno je zde skvělé, jsem nadšená, tleskám, chci víc takových knih!
Kniha potvrzuje fakt, že téma našich dějin ve 20 stol. je snad nevyčerpatelné. Sám jsem již přečetl desítky knih s podobnou tématikou. Poprvé jsem se dostal k tvorbě Marka Epsteina a musím říct: “Klobouk dolů.” Nápad s časovým překrýváním dějových linek mne na začátku trošku vyděsil (stejně jako asi mnohé další), ale záhy mi to začalo připadat naprosto přirozené. Celý příběh je úžasný a hlavně napsaný krásným jazykem. Díky za nevšední čtenářský zážitek
Skvělá velice silná kniha o ještě silnějších ženách, které jako by nebyly z tohoto světa, akorát ony jsou a stále žijí mezi námi. Doby minulé a nedávné byly nositelkami velkých příběhů a mám je ráda.
Tohle se Markovi hodně povedlo. Pravda je, že nemám načtena podobná depresivní témata, protože je záměrně nevyhledávám. Stejně tak u této. Trochu jsem podváděla a poslouchala audio, ovšem nebýt nemoci a zánětu spojivek, ani k tomu bych se možná nepřiměla.
Audiokniha je brilantně načtena pěti interprety, což příběhu určitě přidalo na hodnotě. Jediné, co mě trošku tahalo za uši byla Mirabelčina nespisovná mluva. Jelikož byl příběh více-méně vyprávěn, nebylo to třeba a navíc tu a tam občas uklouzl i spisovný, nebo příliš kultivovaný výraz, což se úplně nehodilo a celkově to působilo trochu rušivě. "Mirabelce přišlo zábavný, že když se dcera hněvá..." Jsem pro hovorové výrazy v přímé řeči. U vyprávění za mě není potřeba. Ale celkově je to poměrně detail.
Na to, jak se mi do knihy fakt nechtělo si rychle získala moji plnou pozornost a byla jsem opravdu zvědavá, jak bude pokračovat. Nakonec jsem ji slupla jako malinu a byla lehce zklamaná, když příběh skončil. Ten závěr bych si možná představovala jinak, ale to je autorovo svaté právo. Na druhou stranu měl možná přesně takový být. Nečekaně nešťastně náhodný s neumírající nadějí stejně jako celý příběh.
Poslech audioknihy kterou čtou Dana Černá, Jakub Žáček, Martin Myšička, Veronika Lazorčáková a Igor Bareš je neuvěřitelná jízda jak obsahově tak iterpretačně! Potvrzuje že nacismus i komunismus jsou rakovinou lidstva.
Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala v postavách – střídání jmen i časových rovin mě místy trošku mátlo. Postupně ale všechno začalo do sebe krásně zapadat. Smekám před statečností Ley, Mirabelky i Vince. Neumím si představit, že bych v sobě dokázala najít tolik síly bojovat… ale možná člověk nikdy neví, dokud není v podobné situaci. V té strašné době vlastně ani nezbývalo nic jiného – buď bojovat, nebo se vzdát.
Mladá, čtivá, hbitá, ale i těžká současná próza o časech minulých, o životech poznamenaných válkou, sovětským způsobem boje proti nepříteli, sovětskou okupací v 68roce. životem v totalitě a v pohraničí. Osudem jedné ženy je zakusit ze všeho trochu na sobě, na partnerovi, na rodině, na pěstounech, na společnosti. Jak absurdní je to, co se zdálo být ,,normální,,.
... příběh čtivý, pouto matky a dcery zpřetrhané a znovu nalezené. jakmile jsem se zorientovala v postavách a pak i v čase, hned se četlo lépe a jedno zapadalo do druhého. Kurt mi připomínal tatínka Zlodějky knih
Bavilo mě střídání postav a času, i když jsem ze začátku trošku tápala. Hlavní hrdinku život tedy nešetřil. Kniha je velmi čtivá.
Historický román plný spletitých osudů. Celkem dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a časech, protože jsem knihu poslouchala. Ale pak se děj začal propojovat a hrdinky jsem si postupem času oblíbila a fandila jim. Autor jim dost házel klacky pod nohy.
Kniha ve mně vzbudila řadu emocí, ale třeba Dravec mě dostal víc. Nejspíš to bylo i obdobím, do kterého je Země zasazena, protože komunismus je akorát k vzteku.
Marek Epstein rozhodně píše čtivě a jeho styl psaní mi sedí. Povídky má taky skvělé, takže rozhodně můžu doporučit.
Skvěle napsaná kniha. Sice o někdy o naprosto šílených událostech, až se nad tím svírá srdce, ale ta doba 2SV a následné komunistické totality byla absolutně šílená a zrůdná. Je moc důležité a dobré, že se najdou spisovatelé, kteří o tom umí napsat tak čtivou a otevřenou knihu, která přes všechnu tragičnost osudů a děsivou zvrácenost doby, dá vyniknout síle a neuvěřitelnému lidství hlavních hrdinů. Kniha je o naději a té zvláštní schopnosti člověka bojovat o životy svých blízkých navzdory jakékoli nepříznivé situaci či lidské krutost a zlobě. Je to místy velmi těžké čtení, ale rozhodně tuto knihu doporučuji.
Zprvu jsem měla trochu problém orientovat se v postavách, které vypravovaly jednotlivé kapitoly, ale to se pak srovnalo samo. Miluju historii 20. století a tahle knížka byla pro mě top! Tolik smutných historických kapitol v životě Ley - heydrichiáda, německé jednotky SS, odsun Němců, Jáchymov, nádech svobody v r. 1968, normalizace... Kapitoly vyprávěné Hermannem jsem musela vydýchávat, nic pro slabé povahy.
Tohle je typ knihy, které jsou pro mě:) cesta dějinami nejen česka od II.sv.války až po sametovou revoluci v životě jedné dámy . Hlavní hrdinka Lea v životě dostala neskutečně naloženo. Sudeťák Kurt byl prostě člověk s obrovským srdcem, toho nešlo nemít rád. Ovšem Hermann tyblaho...kapitoly o něm jsem většinou četla s hrůzou ...úseky o postupu SS na Volyni jsem vyloženě musela rozdýchat. Každopádně obdivuhodná zarputilost, houževnatost, cílevědomost a pevnost Ley ať byla dítě, juniorka či dospělá žena byly neskutečné. Moc doporučuji.
Tak jedno je jisté, pan Marek Epstein psát umí. Tohle se mu povedlo. Je dobré si připomínat historii.
Knihu jsem před pár minutami dočetla. Některé dějove linky se mi jevily už zbytečné. Nikoliv co do svého obsahu samozřejmě. Ale pro knihu jako takovou. Knihu by si měl přečíst každý, jako povinnou četbu. Moc se mi líbila. Měla velmi silné momenty. A "skákání" v čase hodnotim velmi pozitivně. Dávám plný počet hvězdiček.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Československo 50. léta 20. století Sudety ságy matky a dcery oběti komunismu české rományMarek Epstein také napsal(a)
| 2020 | Šarlatán |
| 2022 | Země |
| 2018 | Dravec |
| 2022 | Nerez |
| 2006 | Ohybač křížů |
Externí recenze
- Marek Epstein - Země / LUXOR Blog
- RECENZE: Země Marka Epsteina. Příběh silné ženy, jíž rodinu vzali i dali Němci. Příběh naší vlasti / Lenka Hloušková, Novinky.cz

73 %
84 %

Země
Marka Epsteina považuju za velmi schopného autora a na tuhle knihu jsem se moc těšila. Ale teď vím, že jsem přecenila svoje síly.
Osudy jednotlivých členů konkrétní rodiny mezi lety 1937 až 1992, něco málo přes půl století a co všechno si naše země odžila, čím vším si prošli její obyvatelé. A jako by nestačily hrůzy protektorátní a československé, vyprávění nás zavede na wehrmachtem okupovanou Ukrajinu, do vyšetřovací vazby NKVD i do gulagu na Dálném východě.
Přiznám se, že na mě toho bylo opravdu moc. Jazyk a styl vyprávění určitě výstižný a poutavý, ale občas popisoval situace, o kterých bych raději nikdy neslyšela. Kapitoly uvozené pouze jménem a rokem mi dávaly zabrat, někdy jsem se ztrácela. Natrefila jsem na historickou nesrovnalost – v roce 1947 si Lea zřejmě nemohla kupovat potraviny za uspořené peníze, protože ještě dlouho po válce u nás přetrvával přídělový systém.
Země je určitě výborná kniha a autor má můj obdiv, ale já jsem ji neměla číst.
„Máma říkala, že když dáš ubožákům hůl, nečekej výlet, ale výprask.“