Šarlatán

Šarlatán https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430940/bmid_sarlatan-xa0-430940.jpg 4 584 160

Josef Klíma převedl do knižní podoby scénář Marka Epsteina – Šarlatán. Vzniklo tak strhující životopisné drama Jana Mikoláška, muže s léčitelskými schopnostmi. Příběh vznikl podle skutečné události, na Mikoláška se obracely tisíce lidí s žádostí o pomoc, včetně osobností politického a kulturního života. I když léčitel neměl medicínské vzdělání, dovedl jim svým nevšedním umem chorobu diagnostikovat a pomocí bylin vyléčit.... celý text

Přidat komentář

m2056
06.01.2024 2 z 5

Kniha se čte dobře ale je to stejný jako film čekal jsem více rozvedený příběh když je to kniha.

papeha
05.08.2023 4 z 5

Vyslechla jsem v podobě audioknihy a poslouchá se dobře. Návrat do 50. let je drsný a postava léčitele Mikoláška rozporuplná. Zajímavý je i doslov pana Klímy. Mám chuť podívat se i na film.


sarekaslukova
03.07.2023 4 z 5

Knihu jsem začala číst aniž bych si zjistila, že to je přepis scénáře pro film. No po přečtení dodatku od pana Klímy, už mi pomalu docházelo, proč to bylo na mě moc strohý. Ale na druhou stranu to zásadní bylo řečeno a kdyby kniha byla obsáhlejší mohlo by se stát, že by nebyla už tak strhující, jako mi připadala teď.

Marki019
16.05.2023 5 z 5

Libí se mi obojí, kniha i film. Jen kniha je oproti filmu více stručnější. Přínosný je komentář, co vše je pravdivé a co ne.

janulka1310
30.04.2023 5 z 5

Četla jsem jedním dechem, krásné zpracování, kdybych to nevěděla, nepoznala bych, že se jedná o přepis scénáře. Kniha mě vtáhla velmi rychle do děje a o to více jsem se těšila na film. Ani ten nezklamal. Velmi oceňuji v knize závěrečnou kapitolku o tom, které informace v knize byly pravdivé a které nikoliv. To bych ocenila u všechny životopisných příběhů.

Renč
07.04.2023 3 z 5

Kniha se sice četla dobře, ale byla jsem zklamaná, že je to jen prepsaný scénář. Doufala jsem ve víc.

georginaa
29.03.2023 5 z 5

Někdy opravdu vyjde takzvaně pokus-omyl, dokud to nepadne na tu správnou formulaci. Bylo zvláštní číst toto dílo a poté shlédnout film a porovnávat, jak se to povedlo. Za sebe můžu říct, že se mi líbilo obojí.

Nuttelka
18.03.2023 3 z 5

(Audiokniha)
Kdyby knihu nečetl Lukáš Hlavica, asi bych se k ní nikdy nedostala. Film mám sice také v hledáčku, ale nevím nevím. Mikolášek je taková rozporuplná postava, jeho "léčitelství" je zajímavé, ale jinak nic extra to ve mně nezanechalo.

terimila
10.03.2023 2 z 5

Knížka je napsaná fantasticky a čte se sama, čtenář jí jen letí, což je fajn. Seznamuje s osudem člověka, kterej za připomenutí stojí. Fajn je i Klímův dovětek o tom, jak to mohlo být ve skutečnosti.
Ale co sakra má být to největší drama celýho filmu/knížky, který si tvůrci, pokud jsem Klímu dobře pochopila, vycucali z prstu? Takže vezmete osud člověka, kterej to neměl lehký a snažil se asi lidem pomáhat... a ověsíte ho lákavou "zajímavostí" vnitřních démonů agrese, zakázanejch tužeb a nakonec toho zoufalýho - nebo slabošskýho - závěru před soudem?
Sakra, tohle fakt ne. Nespekuluju, jestli Mikolášek byl zázračnej altruistickej léčitel, nebo jen šikovnej průměrnej bylinkář, co v tom uměl chodit, a kterej pomáhal především sám sobě. Ale to, co z něj dělá film/kniha, to dost pravděpodobně nebyl. Nalepit na reálnej příběh přídavky, který ze zobrazenýho člověka vlastně udělaj ubohou slabošskou svini, to se nedělá. Pokud chci mít film o slabošské skoro-svini, tak si ji mám vymyslet sama, ne nalepit masku slabocha na člověka, co se už nemůže ohradit. Forma je super, ale obsah mě tady těžce naštval.
PS: Čtenářská výzva - minimálně dvě varianty. V tomto ohledu jsem ráda, že jsem četla a přečetla; knihy se vztahovou tematikou absolutně nevyhledávám, takže splnění Šarlatánem se hodilo velmi.

Didi1973
07.02.2023 2 z 5

Tak tohle prostě opravdu neberu, když autor využije něčí příběh, jméno a spoustu reálií a dotvoří to několika efektními smyšlenkami, které to celé vyšinou úplně jinam.

bookwoman
02.02.2023 4 z 5

Tohle mě bavilo. Kniha se četla úplně sama, příběh mi přišel moc zajímavý, bavilo mě přeskakování v čase a styl, jakým byla kniha napsaná, takže za mě ano! Líbilo se mi, že na konci knihy byla kapitola o tom, jak to bylo doopravdy. Film jsem viděla hned po dočtení, bavil mě stejně jako kniha, nicméně mi přišel snad ještě víc krutý, než jak jsem si situace a scény představovala ve své hlavě při čtení. Obojí, knihu i film, můžu jedině doporučit, určitě se k tomu někdy zase vrátím.

Ivka14
30.01.2023 4 z 5

První polovina knihy mě uchvátila. Překvapil mě příjemný a zároveň barvitý jazyk, líbilo se mi přeskakování mezi časovými liniemi.

Původně jsem nevěděla, že kniha je v podstatě knižním přepsáním scénáře k filmu, což bylo patrné právě z druhé poloviny knihy, která už spíš rychle utíká dopředu k finále a nesnaží se o žádné podrobnější rozebrání postav nebo příběhu. Je to škoda, protože dalších 100 stran by knize přidalo na hloubce, byl by prostor pro lepší pochopení, pro vybudování napětí k výslednému závěru.

Šarlatán byla příjemná oddechovka, která by si zasloužila víc příběhu (a obecně by si zasloužila být více knihou než scénářem), ale určitě to není důvod, proč ji odložit. Možná naopak - knížka jde přečíst na jeden zátah a myslím, že takovým způsobem vynikne o to víc.

Hakate
15.01.2023 5 z 5

Tentokrát jsem četla knihu až po shlédnutí filmu, který se mi líbil. A jelikož se jedná o přepis scénáře čeká nás syrový a strohý popis a vyprávění, které není vůbec špatné.
* Za pohled a upřesnění pana Klímy, který vnese trochu světla v otázkách pravdy a fikce.
Knihu i film mohu doporučit.

CimToZeJaManon
05.01.2023 5 z 5

Velmi silný příběh. Styl Josefa Klímy příjemně překvapil a bavil. Kniha navíc disponuje takovou menší přidanou hodnotou oproti filmu ve formě doslovu o tom, jak to bylo doopravdy.

Sirina
30.12.2022 3 z 5

Přepracovaný scénář... takže se nedá čekat, že by v knize bylo něco navíc než ve filmu. Kniha se čte dobře a je tu spousta zajímavostí o téměř neznámé postavě Jana Mikoláška.

Bustedka
26.12.2022 3 z 5

Šarlatána spoustu z vás zná hlavně z filmového zpracování s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Pro ty z nás, kdo na TV nekoukají, je tu pak zpracování Josefem Klímou.

Zajímavé, čtivé, ale fakt, že je velká dávka scénáře vystavěna na jeho homosexualitě, ke které se nikdy nepřiznal a dle toho, co jsem si četla, se to opravdu neví jistě, mi vadí. Protože ta dnešní doba přesně na tyhle škatulky čeká. Pro spoustu lidí to pak není pan léčitel, ale léčitel a homosexuál k tomu.

Petrasuvicka
20.12.2022 5 z 5

Já jsem spokojená, čekala jsem to, co mi dal a ukázal film. Líbilo se mi to, včetně stylu vyprávění, na přímý novinářský přístup, který jde k jádru věci, jsem z práce zvykla :)

M.C.SMITH
17.11.2022 4 z 5

Bylo to skvělé doplnění filmu.

Ivanka83
21.10.2022 4 z 5

Nevím co přesně jsem čekala, ale ne toto.
Spoustu jsem toho o životě Jana nevěděla. Kniha se mi nečetla dobře, ale jsem ráda, že jsem ji přečetla.
Možná někdy kouknu i na film.

Zuzvil
15.09.2022 3 z 5

3,5* V tomto případě jsem nejdříve viděla film a pak se rozhodla vyposlechnout audioknihu, ale musím konstatovat, že film byl lepší, za mě takový hlubší, více nám ukázal, kniha je spíše opravdu taková strohá, jde vidět, že se jedná o přepis scénáře. Kvituju ale na ní doslov, kde autor upřesňuje co je fakt a co je smyšlené. O panu Mikoláškovi jsem se dozvěděla až díky filmu a je to velmi zajímavá osobnost, ještě více zajímavé může být čtení přímo jeho knihy. Tady mě mrzí, že dost věcí není podle skutečných událostí nebo nejsou ověřeny, tak se jich můžeme jen domnívat, že tam možná opravdu byli. Za mě lepší průměr a doporučit asi mohu.