Smrtka přehled

Smrtka
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334111/bmid_smrtka-aCp-334111.png 4 3344 3344

Smrtka / Žatva smrti série

1. díl >

Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Scythe , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (818)

nikola3989
14.07.2024 3 z 5

Ze začátku (zhruba do půlky až tři čtvrtě) jsem si říkala, že to je asi opravdu víc “young než “adult. Ale ve finále - a ve finále - to nakonec stálo za to. Každopádně druhý díl odložím na dobu, kdy zase nebudu mít co číst. Hodnocení 2.75 z 5.

Carol1122
06.07.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem za jeden den a zůstalo ve mně neskutečné nadšení. Utopický příběh plný originálních prvků, zápletky, skvělých charakterů a špetky koření se zajímavými zvraty mě vtáhl a nepustil. Dlouhé roky se mi roman vyhýbal obloukem, ale musím přiznat, že tak dlouho už mě žádný tolik nevzal až srdce a nenavnadil mě ihned sáhnout na pokračování. Co se dá dělat, počkám si na druhý díl, až bude na něj příležitost. Ale již teď se na něj velmi těším.


evismaior
04.07.2024 2 z 5

(SPOILER) 50% - „Byla jsem svědkem lidských slabůstek, které měly za důsledek dočasné zmrzačení nebo krátkodobou ztrátu života. Lidé klopýtnou a skončí v kanálu, jsou zasažení padajícím předmětem, vstoupí do dráhy rychle jedoucího vozidla. A když se to stane, lidé se smějí, protože bez ohledu na děsivost té události se dotyčný vrátí a bude zase jako dřív, o nic horší – ani o nic moudřejší. Nesmrtelnost z nás všech udělala kreslené filmy.“
Sešly se mi doma knihy tak, že jsem se do čtení Smrtky pustila po dočtení svého oblíbeného Morta od Pratchetta na stejné téma učedník smrti. Možná i to mělo vliv na to, jak nesmírným způsobem mě Smrtka celou dobu rozčilovala, a to i přesto, jak čtivě je to napsané.
Já prostě po celou dobu nedokázala uvěřit nastavení tohoto autorova světa. Lidé se vlivem pokroku stali nesmrtelní tak, že se například bojí létat do vesmíru, protože se tam občas stávají smrtelné nehody, a přitom se nebrání systému, kdy k nim kdykoli domů může nakráčet smrtka, poručit si večeři, předvést jim zbraňový arzenál a pak je třeba utopit v blízké řece. A pak jsou lidé, kteří se baví zmrtvováním se na všechny možné způsoby, třeba skokem z výšky, a počítají s tím, že je vždycky oživí. A ani neví, kolik je jim let a jaký je vlastně rok, protože mají umělou inteligenci, která řídí všechno. A jsme v období za nějakých tři sta let, smrtky mají své sběratelské kartičky, ale neexistuje ani jedna stránka s hodnocením smrtek, kde by přihlížející psali své postřehy a centrálně nahrávali videa a fotky a hromadné masakry skoro ani nejsou ve zprávách. To jako vážně?
Podívala jsem se na současné světové statistiky: jsme v polovině roku a už se narodilo skoro 70 milionů lidí a něco přes 30 milionů zemřelo. Při růstu populace, jaký by tedy byl, se ani nedovažuji dopočítat, kolik miliard lidí by na Zemi za těch 300 let žilo, ovšem autorem uváděných 5 milionů pokosených ročně by byla jen kapka v moři, kvůli které nevím, proč by si společnost měla dobrovolně držet cech ujetých vrahů, kteří se tak, jako smrtka Goddard, baví kosením nebránících se obětí, případně vraždí podle statistiky jako Faraday. (Ještě tak nejlépe jsem chápala Curieovou, která vybírala lidi unavené životem a odmítala kosit děti.) Na co je lidem odbourání smrti, když kdykoli může přijít smrtka a odpravit jim dítě?! Já už bych tedy měla v ruce plamenomet a nezvratně sežehla každého, kdo by to na mě zkusil. Nevěřím, že by se ke mně velká část společnosti nepřidala. Zvlášť v situaci, kdy všichni měli v těle nanity, kteří mohli kontrolovat otěhotnění a být i snadno nastavení tak, aby člověka po dosažení stáří prostě bezbolestně ve spánku zabili.
Nezvládnutá mi přišla i psychologie hlavních young adult hrdinů Citry a Rowana, kteří se do sebe bez sebemenšího viditelného důvodu zamilují (asi jen proto, že u svého původního mistra Faradaye chvíli dýchali stejný vzduch). Následný pobyt Citry u smrtky Curieové byl dobrý (postava Curieové je totiž napsaná zdaleka nejlépe, zejména její deníky rozebírající vliv nesmrtelnosti na společnost), Rowanův pobyt u Goddarda mi naopak přišel docela odfláknutý.
A v neposlední řadě mi vadilo i to, jak si autor přizpůsoboval vlastní nastavená pravidla podle aktuální potřeby – nejdřív tu máme proslov o tom, jak ctihodné smrtky drží slovo, aby vzápětí došlo k jeho porušení (Citra a Rowan měli slíbeno, že neúspěšný se bude moci vrátit domů, tak jak to smrtky mohly beze všeho změnit?), další porušení následuje po Faradayově smrti, kdy měli být jako učedníci osvobozeni, ale náhle si je mohou vzít do učení Curieová a Goddard, když přitom ani nezůstanou spolu, takže už není důvod soutěžit a nakonec jeden druhého zabíjet. A umělá inteligence Nimbus, která se smrtkami vůbec nekomunikuje, ale přitom v rozhodující chvíli příhodně zachrání Citru, to už jsem jenom kroutila hlavou. Ještě si rozmyslím, jestli půjdu do dalších dílů.

všechny komentáře

Související novinky (7)

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


Dystopická trilogie Smrtka se uzavírá...

05.03.2021


50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

A co je vlastně horší - pohrdání, nebo ignorace?


Lidé věří tomu, čemu věřit chtějí.


Kniha Smrtka v seznamech

v Právě čtených87x
v Přečtených4 370x
ve Čtenářské výzvě875x
v Doporučených530x
v Knihotéce1 321x
v Chystám se číst1 593x
v Chci si koupit431x
v dalších seznamech33x