Chlapec, který rozdával sny
Komentáře knihy Chlapec, který rozdával sny
Tahle kniha mě mile překvapila a potěšila, jelikož se jedná pro mě o docela netypickou knihu (na dobu kdy se odehrává). Nakonec se mi opravdu dobře četla a líbila se mi. Na mě sice dějově trochu delší, ale jelikož mě bavila a příběh hezky plyne, tak mi to nakonec nepřišlo tak "zlé". Hlavní postavy Christmas a Ruth mi byly velmi sympatické a možná díky nim jsem se do příběhu tak hezky ponořila.
Byla to má druhá kniha od autora (první byla Dívka, která se dotkla nebe / dočteno 9.6.2023) a rozhodně mi sedla daleko více tato.
Pozn. mimo téma: Tahle kniha mi doma v knihovně čekala na přečtení skoro deset let (letos na konci června by to těch deset let bylo!). Za tu dobu semnou přečkala pět stěhování. :-))
Dojemné… Děj bych přirovnala k “přísloví” Láska hory přenáší. V každém případě kniha je velice čtivě napsaná a kdo má rád romány vsazené do “minulosti”, tomu mohu knihu jedině doporučit… :-)
Čte se to dobře. Příběh pěkně plyne. Jo, je to fajn, akorát se autor v námětech a charakterech hrdinů často opakuje, není to první kniha, kterou jsem od něho přečetla a tak mě obrat v polovině knihy nepřekvapil. Další příběh z chudinských čtvrti, plný sociální nerovnosti a miniaturní šance split si svůj americký sen, přistěhovalectví, lidé na šikmé ploše, padouši, nevinné oběti a pak zvrat a pohádkové konce o splněných přáních a opětovné shledání vzdálených, nedostupných lásek, alespoń tedy u hlavních postav.
Četlo se to fajn, ale Fulvio ničím nepřekvapil, odhadnutelný vývoj jeho typických postav. Vzpomněla jsem si třeba na jeho " Sen, který se vyplnil". Prostě lehce píšící autor obdobných námětů.
Nádherná kniha, která se četla sama. Děj krásně ubíhá a nenechá vás ani na chvíli vydechnout. Knihu doporučuji.
První polovinu knihy jsem přečetla na jeden zátah. Krásně napsané. Popsaný život v Americe 20., 30. léta. Přiznávám se, že konec se mi táhl a moc mě nebavil. Klidně bych knihu zkrátila a byla by TOP!
Červená knižnica s prvkami histórie a najmä plná násilia, až som mala pocit, že sám autor mal problém so svojou sexualitou.
Začiatok príbehu bol pútavý, najmä s témou prisťahovalectva, ľuďmi a ich vyrovnaním sa s novým životom v cudzej krajine. Neskôr už príbeh bol zameraný na Christmasa, ktorý mi však nepripadal až taký výnimočný ako ho zo začiatku autor vykresľoval, skôr bola zaujímavá a vierohodná Rut. A koniec knihy, stretnutie násilnika a jeho obete, neuveriteľne veľmi rýchle vyrovnanie sa s následkami, ktorými bola poznačená, rýchle zlikvidovanie násilnika a na koniec typický americký happyend. Od polovice knihy som mala Christmasa plné zuby.
Som rada, že už mám aj poslednú kapitolu za sebou :-)
Cítila jsem bytostne propojení s Chrismasem, asi proto, že mám podobně starého synovce, který má také to něco zvláštního v očích. Takže Chrismas byl on a o to intenzivněji a bolestneji jsem celý příběh prožívala
Docela drsný a syrově napsaný příběh, který nás zavede do gangsterského podsvětí 20. století. Hodně mě bavil začátek. Chrismas se od svých vrstevníků výrazně odlišuje, čehož dokáže znamenitě využít. V dospělosti se ale ono kouzlo lehce vytrácí. Přesto je jeho dějová linka ze všech nejlepší. Za nejméně vydařenou považuji dějovou linku s Billem. Těšila jsem se na nějaké finále, na opravdový souboj dobra se zlem, ale nakonec to celé vyšumělo do ztracena. Romantická linka s psychicky poznamenanou Ruth je zajímavá, ale její práce fotografky mohla být detailnější. Uvítala bych více focení a méně rádia. Audiokniha, kterou načetl pan Libor Hruška je naprosto dokonalá a všem ji mohu vřele doporučit.
Tato kniha mě mile překvapila. Myslela jsem si, že mě nebude bavit, ale to jsem se spletla. Kniha řeší několik vážných témat. A je vyprávěná z více pohledů, ale vše do sebe krásně zapadá. Ne vždy se příběh vyvíjel dle mého očekávání, ale přesto jsem musela číst dál a dál.
Krásná kniha. Oceňuji, že jsem se dozvěděla více o životě přistěhovalců do New Yorku a tehdejší době, která rozhodně nebyla růžová. Začátek byl velmi brutální a skoro mě odradil od čtení - proto dávám o jednu hvězdičku méně.
Začátek knihy mě nadmíru bavil, ale jak jsme došli k rádiu, nějak to ztratilo jiskru a poslouchal jsem jen ze zvyku. Prolínání času bylo docela náročné pochytit ale i tak se to dalo. Vulgarity, bída, násilí a mezi tím střípky naděje a štěstí...předloženo pěkně syrově...strašná doba. Není to top, ale poslechnout se to dá. 80%
Moc hezké. Není nutné opakovat předchozí komentáře, protože myslím, že bych zbytečně psala totéž, co ostatní.
20. léta 20. století, New York plný gangsterů a jedna cesta za splněním amerického snu. Román o těžkém životě přistěhovalců, kteří čekají na štěstí a přitom valná většina z nich živoří na okraji společnosti. Aby se mladý člověk z ulice vymanil z všudypřítomné bídy, musí vstoupit na šikmou plochu a nasazovat denně svůj krk. Chrismas je ale trochu jiný a i při jeho nelehkém osudu se mu podaří zaujmout pár lidí, kteří mu na cestě vzhůru pomohou. Jeho osudová láska Ruth sice pochází z bohaté newyorské smetánky, ale přesto se musí utkat se svými vlastními démony po traumatickém znásilnění v dospívání. Mají Chrismas a Ruth šanci na společný život? Může láska překonat všechny překážky?
Úžasný román, ani nevím jak jsem na autora narazil, ale vřele doporučuji. Je to poměrně syrový román o vůli k lepšímu životu, nešťastné lásce a přátelství. Skvěle vykreslené neploché postavy a dialogy.
Očekávala jsem romantiku a ejhle, byl to syrový román z prostředí přistěhovalců, kteří si připluli splnit svůj "americký sen". Jenže ten sen se ne a ne splnit, takže hlavní hrdinka se živí neprve prostitucí, žije v nejchudší čtvrti, ale vychovává syna, jak nejlépe umí. Christmas není žádný andílek, na ulici platí právo drzejšího a silnějšího. A kdo si umí vymýšlet a má drzé čelo, dotáhne to daleko. A milostná linka je tam nakonec taky, hrdinova životní láska Ruth musí překonat řadu překážek, než nalezne, co hledá. Kniha zavede čtenáře do drsné Ameriky 20. a 30. let. Bezva.
Podle názvu knihy jsem čekala klasický příběh o cestě chudého kluka za štěstím, slávou a bohatstvím. Ano, je to příběh z počátku 20. století o americkém snu, ale současně i syrový román, s velmi pečlivě vykreslenými postavami a prostředím, zajímavými dialogy, přiměřeným množstvím dějových linek a různorodých postav. Vykresluje život se vším všudy - kromě brutality, zrady, podvodů a vychytralostí je tu i přátelství, humor, láska a dojemné momenty. I gangsteři tady mají svou čest a naopak "slušní" bohatí lidé svou morální bídu.
Ústřední postavou je chlapec, kterému jeho jméno Natale na Elis Island přeložili do angličtiny a tak se z něj stal Christmas. Osud ho i s matkou zavál do chudinské čtvrti mezi gangstery a zlodějíčky a on se celé své dospívání snaží z ghetta vymanit a žít podle vlastních snů. Má slunečnou povahu, podmanivý úsměv, bujnou fantazii a schopnost vyprávět poutavé příběhy.
Druhou postavou je Ruth, poznamenaná traumatem znásilnění, která se životem spíše potácí a zpočátku není jako hlavní postava nijak sympatická ani výrazná.
Poslední je Bill a jeho dějová linka je odporná, jeho život plný brutálních popisů, jeho vnitřní svět nechutně lepkavý, plný hrubostí, zvrhlostí a vulgarit.
Nevšední román, popisující zrod filmového průmyslu i pornoprůmyslu. Román s mottem, že vytrvalost se vyplatí. Román, který vás nenechá chladným.
Okázalý styl Di Fulvia u mě zanechal pozitivní dojem i když jsem se obávala,že gangsteři nejsou to pravé ořechové. Ovšem autor umí a snadno si získává čtenáře zrovna jako Christmas.Vždy pohodí do románu nějakou návnadu v tomto případě Billa zase vraha, násilníka,narkomana jen ne člověka. Taky i v tomto románu se židovství stává tématem k zamyšlení.Právě díky Americe tento národ unikl ze spárů Hitlera.Co dodat spisovatel již nežije a jeho poslední kniha ještě nevyšla je to pro mne takové smutné rozloučení z jeho tvorbou.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Luca Di Fulvio také napsal(a)
| 2016 | Dítě, které v noci našlo slunce |
| 2015 | Chlapec, který rozdával sny |
| 2014 | Dívka, která se dotkla nebe |
| 2019 | Sen, který se naplnil |
| 2021 | Všechny touhy vedou do Říma |
Externí recenze
- Chlapec, který rozdával sny / Dětská čítarna
- Chlapec, který rozdával sny: pestrý příběh o cestě za americkým snem / Vášnivá čtenářka, www.vasnivactenarka.cz
- Chlapec, který rozdával sny - Luca di Fulvio / SilvieB - knihomolkasilvie.blogspot.com

86 %
64 %

Bylo to krásné. Moc krásné. Obsáhlý příběh uplynul jak voda a v mé hlavě zůstala spousta emocí. Spousta naprosto přesně a podrobně popsaných postav. Dialogy? Famózní. Načasované pointy. Hluboce pravdivé vnitřní pocity postav. Úžasná kniha. Doporučuji!