N10Tikky N10Tikky komentáře u knih

☰ menu

Ostrý dráp Ostrý dráp John Ringo

Hmm, tak si to shrňme. Série je, i přes spousty mrtvých, pro hlavní hrdiny vlastně "brnkačka". Když to pomineme a také pomineme záležitosti fyziky a logiky, tak příběh je celkem zajímavý a čtenář by rád věděl, co autor vymyslí dalšího.
Kámen úrazu je v tom, že když je příběh ve čtyřech knihách konečně rozehraný a čtenář získá dojem, že lidstvo by mohlo mít nepatrnou šanci, tak je konec. WTF? Nyní měly přijít na řadu pořádné bitvy, využívání spojenectví, věděcké objevy, řevnivost mezi vládami na Zemi... a nic.

05.02.2018 2 z 5


Hříšníci Hříšníci John Ringo

Když jsem zjistil, že se do série zamíchal John Ringo, tak jsem měl velké obavy. Přečetl jsem od něj pár knih a nestály za nic.

Ale jako "Lovci monster"! Tomu jsem musel dát alespoň jednu šanci. :)

A přišlo ohromný překvapení. Obě knihy perfektní. Čert ví, zda za to můžou Larryho korekce, nebo zda šel John "do sebe".

Jediný rozdíl je v tom, že z knih není tak hodně cítit láska k palným zbraním. Ovšem vůbec to není na škodu. Je zde vtipná akční jízda, které nechybí ani napětí a pár zahrání na city.

Pitvat se v ději nemá cenu. Pro fanouška povinnost a pokud někdo sérii nezná, tak jen blázen by začínal číst od konce. A anotace je tentokrát celkem přesná. :)

Co mě ovšem naštvalo, bylo to, že když jsem se po přečtení druhé knihy rozhodl, že to čekání nevydržím a zamířil jsem si koupit originál třetího dílu... tak jsem zjistil, že ještě není napsán!

26.10.2017 5 z 5


Drake Drake Peter McLean

Zajímavé. Slušných 70 %. To asi nejlépe knihu vystihuje. :)

Urban fantasy u nás ovládly knihy určené pro ženy. Zřejmě se to táhne od Twilight ságy. Drtivá většina fanoušků jsou ženy, recenze píšou ženy a vydavatelům navrhují další knihy ženy. Od toho se odvíjí to, co u nás na pultech naleznete. Anita Blake, Kate Daniels, Mercedes Thompson, Noční lovci, Riley Jenson... Urban fantasy pro muže se u nás skoro nevydává.

Samozřejmě existují světlé výjimky. Třeba Harry Dresden. Zřejmě proto tolik přirovnání Drakea k Dresdenovi, i když jde o úplně jiné typy hrdinů, jiný způsob vyprávění a jinak vytvořené světy. :)

Kniha Drake má jednoduchý nekomplikovaný příběh. Napsaná je lehce a svižně. Ovšem svět je načrtnut jen zběžně. Obávám se, že u dalšího pokračování bude třeba spousta věcí vysvětlit, aby se vše nezhroutilo jak domeček z karet. Ale snad se autorovi zadaří a bude se jednat o úspěšnou sérii. A ano, na další díl se těším. :)

16.08.2017 4 z 5


Ve stínu soumraku Ve stínu soumraku Artur Mors

První i druhý díl jsou nejhorší slátaniny, jaké jsem jako recenzent musel přečíst.

Nejhorší je, že to není ani tak blbý, aby to bylo směšný. :(

19.04.2017 odpad!


Spad Spad František Kotleta (p)

Není co řešit, v rámci žánru 50%. Jednoduchá zápletka, jasně nastavená pravidla, zvládnuté řemeslné zpracování
Problém je, že je to až moc jednoduché. Oproti jiným knihám, kde mají autoři výstroj, výzbroj, techniku a taktiku nastudovanou a pak tím vším mohou čtenáře ohromovat.
Také konec je před tím, co mohlo být xnásobně zajímavější, než předchozí děj. Protože takhle to vypadá, že mají před sebou hrdinové maximálně několik týdnů a pak přijde odplata, která je smete.
Nepochopil jsem autorovu omluvu na konci knihy. Zvlášť když příčinou války bylo rozpínání Ruska a přizdisráčský přístup zbytku světa.
Nepřítomnost fantasy či sci-fi prvků je na škodu. O to víc jsou vidět nedostatky. Sakryš, není 50% až moc? ;)

26.01.2017 3 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

50 %, nechápu, co se autorka snažila říct. Že je kniha dobře řemeslně napsaná, to by měl být standard. Všechno ostatní stojí za prd.
Vrah nejde poznat podle dostupných důkazů. Od detektivek čekám, že mám ze stop stejnou šanci vyčíst pachatele, jako ji mají postavy v knize. Pokud zde někdo tvrdí, že vraha poznal před rozuzlením, tak si plete význam slov "poznat" a "tipnout".
Strike ztrácí svůj klid a nadhled, kterými mi v předchozích knihách imponoval.
Robin se chová jak husa a její poslední rozhodnutí je pro mě zcela nepochopitelné.
Vyjde-li další díl, tak se budu dlouho rozhodovat, zda do něj jít.

22.01.2017 2 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Opět příjemné čtení. Ale opět nefér hra se čtenářem. Prakticky se opakuje to samé co v jedničce, akorát v jiném prostředí a čtenář nemá šanci odhalit pachatele spolu s hlavním hrdinou.

22.01.2017 3 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

70 %, nejlepší kniha z prvních tří. Je to pěkně napsáno, dobře se to čte, ale autorka zatajuje před čtenářem fakta a logické vývody, které zná hlavní hrdina. Není to fér hra se čtenářem. Na konci může být odhalen kdokoli a je to obhájeno důkazy o kterých se z knížky dozvíme úplně poprvé.

22.01.2017 4 z 5


Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

to je ale fakt taková kokotina, dávat zvlášť papírový a elektronický vydání, když vyjdou stejně...

10.01.2017


Černé sny Černé sny Pavel Korněv

Těžké rozhodování, jak tento díl hodnotit. Rozhodně vzbudil zvědavost, abych si přečetl i čtyřku.

Ale celkově zase spousta stránek a děj se posune jen o kousek. K tomu je hrdina prostě divnej. Přijde mi, že se ani trochu nesnaží si tvořit vlastní osud a jen reaguje na to, jak s ním okolnosti zametou.

Takže opět se u čtyřky budu rozhodovat, zda v sérii pokračovat...

19.12.2016 3 z 5


Bůh strachu Bůh strachu Jan Hlávka

Skvělé, jen tak dál. :) Možná by to chtělo rozvést epilog, aby se týkal i hlavních hrdinů, ale tak třešnička na dortu nemusí být každý den. ;)

to mitko - ano, série se mají číst od začátku, protože na sebe jednotlivé díly více či méně navazujou. Pokud je pravda co píšeš, tak ti unikla půlka zábavy. :) Nehledě na to, že pak tvé hodnocení dost ztrácí na významu.

05.12.2016 4 z 5


Kladivo na démony Kladivo na démony Jiří Pavlovský

Dobrý nápad, výborné řemeslné provedení, to je to, co přesně od této série očekávám. Palec nahoru. :)

05.12.2016 4 z 5


Žrádlo pro psy Žrádlo pro psy Darek Šmíd

Dobrý nápad, ale špatné provedení. Problémem nejsou "úchylárny". Lidé jsou ujetí různě a když jsem si vyhledal erotickou pomůcku, která je v knize zmiňována, tak jsem se dlouho smál. :)

Problémem je, že autor nezvládl udržet svoji pozornost u příběhu a místo toho, snad samou radostí nad tím, že může napsat knihu, se pustil do exhibice svých literárních schopností. Bohužel pro něj, a tím i pro čtenáře, to nejsou schopnosti nijak závratné a exhibice se zvrhává v jakousi soukromou autorovu textovou masturbaci u dlouhých šroubovaných vět a nevtipných hlášek za každou cenu...

K tomu se přidává nezvládnutí načrtnuté dynamiky v týmu a jaké vztahy mezi sebou členové z dřívějška jasně mají.

Nebudu Šmída zatracovat a jestli se ještě mezi autory série objeví, tak mu dám šanci. Jen příště, prosím, pamatovat na to, že méně je často více a je zbytečné chtít se předvést na úkor všeho ostatního.

05.12.2016 2 z 5


Nemoáry Nemoáry Martin Moudrý

Co k tomuhle mám napsat? Je to prostě blábol. :(

29.11.2016 odpad!


Císařovy čepele Císařovy čepele Brian Staveley

Příjemné překvapení. A samozřejmě to nemá s G. R. R. Martinem ani s D. Hulickem nic společného. :)

Jde o první díl moderní heroic fantasy. Což znamená, že je děj hodně natahovaný. Máme více hrdinů, v tomto případě tři. Hlavní postavy mají své světlé i stinné stránky. A můžeme se těšit na další díly, aby z toho vydavatel a spisovatel vytřískali co nejvíc peněz. Kdyby aspoň Fantom Print měl ke čtenářům kousek slušnosti a nenechal nás na další díly, které jsou už napsané, čekat moc dlouho...

Takže, kolem a kolem, mimo toho, že je to dobře a čtivě napsané, není celkem o prvním dílu co napsat(bez spoilerů). Sotva se seznámíme se světem a protagonisty a už je konec.

23.11.2016 4 z 5


Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

S přivřenýma očima 50%. Příběh mi přišel hrozně odfláknutej, jako by autor nevěděl co s hlavním hrdinou a tak prostě nejdůležitější části na začátku a na konci vynechal.
Máme tu pěkně načrtnutý postapokalyptický svět s uvěřitelným uspořádáním. Zajímavý děj. Slušnou akci. Ale ten hrdina mi byl úplně ukradenej... :)

Vlastně mi to celé připomnělo dojmy, které jsem měl po shlédnutí filmu Terminator Salvation. Trochu snahy se scénářem, přimět herce k dobrému výkonu, odstranit nelogičnosti a mohl to bejt supr film. :)

13.11.2016 3 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Dobré to bylo. Snad jen slabší konec tomu ubírá jednu hvězdičku. :)

01.08.2016 4 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Hmm, Harry Hole z prvních dílů se úplně vytratil. Nyní je z něj Jack Reacher, jen s hrozbou recidivy a chce mít vlastní střechu nad hlavou a děj je až směšně překombinovaný. Zlatý Deaver, kde zvraty dávají smysl.
K tomu je třeba započítat hloupé matení čtenáře. Ano, autor se uchyluje k manipulaci, kde se z kontextu může zdát, že děj je o určité postavě či místě, ale pak zjistíme, že to tak není. Osobně to považuji za berličku a přijde mi otravné se po každé změně scény nejdříve snažit zjistit, o kom či kde to je a teprve pak si užít děj. Jednou dvakrát za knihu OK, pokaždé to naprosto ztrácí překvapivost.
Pokud chci nekompromisního tvrďáka, tak sáhnu po Childovi, když chci inteligentní detektivku, kde klaďasové i záporáci šponují mozkové závity na maximum, tak půjdu do Deavera. Nestojím o nepovedený mix obou.
Ano, samozřejmě mě zajímá, jak to dopadne a dám mu v další knize šanci, ale u ní se rozhodnu, zda nebude poslední...
Jinak celkově nechápu, kde se vzala taková Nesbo mánie, čtenáři jako by často ani neznali jiné kvalitní autory detektivek, ale všude nepodloženě tvrdí, jak severská krimi je to nej...

01.08.2016 3 z 5


Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

Proč jen čtyři hvězdičky? Je to skvěle napsaný, zajímavé postavy, logický děj... ale na tolik stránek se tam prakticky nic nestane. :)
A ano, nemůžu se dočkat, až bude další díl. :)

19.06.2016 4 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Co na to říct? Kniha je napsaná celkem dobře. Autorovi se celkem daří postupně budovat atmosféru, ale pak se to ke konci zasekne a hloupost rozuzlení to celé sráží na kolena...
Bez spoilerů se to špatně vysvětluje. Nemám problém s vysvětlením městečka Pines, mám problém s vysvětlením proč a pak s popsanou organizací...

22.05.2016 3 z 5