Komentáře knihy Hedvábník
(SPOILER)
Musím říct, že tenhle díl se mi četl lépe než ten první. Možná je to tím, že už jsem tak trošku věděla, do čeho jdu. Cormoran s Robin pro mě už nebyly úplně neznámé postavy a rozvoj jejich pracovního vztahu mi vždycky vykouzlil potutelný úsměv na tváři. Jsem zvědavá, jestli tahle linka v sérii povede tam, kam si myslím.
Co se týče samotné detektivní zápletky, tak ta byla hodně zajímavá. Jak už to tak u mě bývá, vraha se mi opět nepovedlo úplně odhalit, protože jsem se nechala autorkou, tedy autorem, svést na mylnou stopu. Celkově mě však záhadné zmizení poměrně výstředního spisovatele a jeho bizzarní smrt opravdu bavily. Celý ten bohémský svět byl popsán velice zajímavě a každá postava byla tak výstřední až to v celku působilo naprosto unikátně. Už teď jsem zvědavá, co mě čeká v dalším díle.
Příjemné zjištění, že Rowlingová detektivky umí a úspěch předchozího dílu nebyl náhodný. Vztah mezi Cormoranem a Robin se prohlubuje a zároveň se ukazuje, že dokáží fungovat jako tým vyšetřovatelů (byť jsou tam jisté rezervy v dodržování pokynů). Inteligentní, čtivé, akční, oplývající krásnou londýnskou atmosférou a sympatickými postavami. Vedle toho asi i náhled do spisovatelského prostředí.
Pan Strike je bourák. Jeden si ho hned oblíbí, ač se mu třeba docela ektujou vlasy jako ochlupení a snad i ta uříznutá noha. Oceňuji, že autor-ka nepotřebuje až tak děsit hrůzou zločinu a rozuzlením příběhu vás nepotřebuje kecnout na zadek. Pěkné to bylo...
Knihu si umím představit o kousek kratší. Na druhou stranu jsem se k ní vždycky velmi rád vracel a moc hezky se mi četla. Oblíbil jsem si postavy a určitě časem zkusím další díl
Mně se moc líbí autorčin styl, mnoho podrobných popisů, a přesto je kniha čtivá. Jako bych se po tom zasněženém Londýně procházela s kulhajicím Cormoranem. Skvělý vývoj postav, akorát dějově za mě tentokrát trochu překombinované a stěží uvěřitelné. Nějak mi ten popis nebezpečného a vychytralého vraha nesedl k rozuzlení. Možná i proto jsem se svou teorií o vrahovi byla úplně vedle. Konec mi přišel trochu přehuštěný.
Já nevím, jak to Rowlingová dělá, ale i když se v příběhu nic moc neděje, ne to neuvěřitelně chytlavé. Postavy Cormorana i Robin jsou skvělé napsané. Mám pocit, jako kdybych je znala. A i když je Cormoran popsán tak, jak vypadá … je neuvěřitelně sexy.
Tentokrát tady máme literární prostředí a velmi zajímavé osoby. Pozornost na sebe hned strhne pohřešovaný spisovatel Owen Quine a vykreslení jeho osobnosti a i obsahu knihy Bombyx mori je tak bizarní, až je to geniální. Autorka se stále drží svého stylu - přesné popisy, je to jako kdyby se mi míhal před očima film. A přemýšlím, zda tohle a vhodně zvolení hlavní hrdinové, stojí za její genialitou.
Vztah mezi Robin a Strikem se prohlubuje a to se mi moc líbí. Robin se už dokáže ozvat a Cormoran se trošku otevírá. A odhalení vraha je skvělé, všechno do sebe zapadlo. Líbí se mi, že i když hlavní linie je stejná, tak autorka přichází s něčím novým, neopakuje se. Za mě lepší jak 1. díl.
4/5 – Miluji propracovanost příběhu a vývoj vztahu mezi Robin Ellacott a Cormoranem Strikem
Posloucháno jako audiokniha, interpretace za mě bez výhrad.
Volání kukačky bylo určitě lepší. Hedvábník se opět četl dobře, ale ke konci už to bylo dlouhé a musela jsem se do dočtení nutit. Jsem zvědavá na další díl..
Už v seriálu byla tohle moje nejmíň oblíbená série. Nějak mám pocit, že když spisovatelé píší o spisovatelích, je to jako když filmaři točí filmy o filmařích – prostě nuda. Podobně jako v prvním díle se i tady vyšetřování podivně táhne, popisuje se tam, kde Strike obědval, a co si myslel (ale ne o případu), a pak najednou bum, prásk, akce a pomalu boj o život na posledních padesáti stranách. Přiznám se, že nemít slabost pro seriálového Cormorana a jeho parťačku Robin, asi bych se do dalšího pokračování úplně nepouštěla.
Opět jsem nebyla zklamaná, napínavý příběh, jen se obtížně čte v posteli.
A opět jsem ani v polovině knihy netušila, kdo je vrah. Zajímavý je rovněž vývoj postav Robin a Strika a jejich vztah. Doporučuji.
Kniha se mi líbila, jen mi pořád vrtá hlavou (nevím, jestli mi to nějak uniklo), jak několikrát Orlando zmínila, že na ní někdo z nakladatelství sahal - teď si nemůžu vzpomenout, kdo to byl. Bylo to tam vysvětleno?
Jinak čtivé, zajímavé.
Sympatická dvojice řeší svůj druhý případ. Místy snad až přílišná zdlouhavost by mi nevadila, ale zápletka mi sedne míň než u předcházejícího díla, je trošku přitáhlá za vlasy.
Hedvábníka jsem přečetla hned po Volání kukačky. V podstatě jsem zavřela jednu knihu a otevřela jsem druhou,možná jsem byla jen dobře naladěná na autora, ale bavilo víc.
Ocitáme se s Cormoranem trochu dál. Nejen v jeho životě, ale i v kariéře, vztahu s Robin a tak,se před námi otevře úplně jiný případ. Případ, který vlastně vznikne za pochodu, v průběhu děje a a vy máte opět možnost sledovat. A hádat kdo,postav je vrahem . Ani na podruhé se mi nepodařilo uhodnout . Je to trošku morbidnější. Morbidnější než Kukačka ...ta vlastní morbidní není vůbec, ale tady už je to explicitnější. Opět se touláte Londýnem, opět vás bolí koleno...v podstatě je to více téhož, ale na pozadí se odvíjí i další příběhová linka,bavilo me to. Hedvábníka jsem si užila a na rozdíl od kukačky se mi četl velmi lehce.
Rowlingová má dar, že píše až neskutečně čtivě. Navíc každou scénu popíše tak detailně, až má člověk pocit, že je součástí příběhu. Přesto jsem se několikrát přistihla, že mi při čtení utíkají myšlenky jinam..
Mám ráda detektivky, kde jde mnohem víc o vyšetřování, než o zločin samotný. Takže tady mi způsob vraždy vysloveně vadil, ještě když bylo nezbytné jeho popis každých dvacet stránek opakovat..
A pořád mi chybí v knize její humor, skoro jak kdyby JKR měla pocit, že se to pro detektivky nehodí..
Pokud máte rádi rychlejší průběh detektivek, tak tohle nebude pro vás. Objevení těla až na straně 144 a teprve se rozjede vyšetření. Nicméně mě to velmi bavilo a těším se na další díl. Velmi jsem si oblíbila postavu Strika a Robin.
Za mě o dost povedenější než první díl, případ i postavy byly zajímavější a tempo bylo méně utahané. Pomalu začínám přicházet Cormoranovi na chuť.
Pokud máte hektický život a neuděláte si klid na čtení, pak se do této knihy snad raději ani nepouštějte. Hedvábník je opravdu rozsáhlá a těžká kniha, na to, abyste ji tahali v dopravních prostředcích, není úplně vhodná.
Na druhou stranu se vám odmění příběhem, který stojí za to, každou stránku jsem si vychutnal s hrnkem horkého voňavého čaje po pravici, se psem přituleným k levému boku a s kocourem stuleným na prsou a jemně pochrupujícím do taktu otáčených stránek. Detektivní dvojice Cormoran a Robin je čtivá a zábavná, děj je propracovaný a může se pochlubit skvěle odvedenou překladatelskou prací. Při překonávání jednotlivých částí příběhu jsem si připadal jako ledoborec trpělivě ukrajující kusy ledu ze zamrzlého Severního ledového oceánu, pokud se ale loď zastaví, za jeho zádí se velmi rychle utváří nová vrstva ledu, cesta se ztrácí a plavidlo přimrzá. A tak je to i s obsahem, dáte-li si pauzu, pozapomenete a ztratíte se.
To si Hedvábník nezaslouží. Však i bombyx mori si v poklidu poletuje nad morušemi, třebaže jeho životní cyklus je vlastně velmi krátký, věděli jste, že dospělí motýli nepřijímají potravu a po nakladení vajíček a krátce po páření umírají?
Já si pořád kladu otázku, kde se stala chyba, proč jsem se ocitl v menšině. Mně detektivky J. K. Rowlingové nesedí. Druhý díl mi připadl alespoň o trochu zajímavější než díl první, ale stejně jej považují za docela dost nudný a bylo mi úplně jedno, kdo vraždil, což se mi u detektivky nestává prakticky nikdy. Do třetice tomu šanci dám, ale číst čím dále tlustější detektivky, které nejsou strhující, rozhodně nebudu, nejsem masochista.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy Londýn napětí brutalita spisovatelé pomsta závist zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv vyšetřováníJoanne Rowling také napsal(a)
| 2014 | Volání Kukačky |
- Relaxační Hedvábník / Místotisk; Warana Psavomorecká

80 %
78 %

Audiokniha
Interpret- Petr Oliva - nakonec musím uznat, že i v jeho podání to nebylo vůbec špatné. Skvěle si vyhrál s jednotlivými postavami a některé modulace hlasu, a tak rychle za sebou, si zasluhují můj obdiv.
Druhý případ Cormorana Strika mě zaujal a bavil mnohem víc než tomu bylo u předešlé knihy.
Nyní už můžu směle říct, autorce se velmi dobře daří i v tomto žánru! Do samotné zápletky, tentokráte z literárního prostředí, jsem byla vtažena téměř okamžitě a díky skvělým popisům jsem se tak mohla účastnit samotného vyšetřování a podílet se na odhalení vraha. Vyšetřovací tým a způsob řešení samotné zápletky je neotřelý, propracovaný, věrohodný a hoden Sherlocka Holmese ;)
I tak musím nepokrytě přiznat, že pokud by mé kolegyně tuto sérii nevychválily až do nebes, asi bych po přečtení knihy Volání Kukačky již ve čtení nepokračovala.