milito999 milito999 komentáře u knih

☰ menu

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Silný příběh, ale kniha jako taková se nečte úplně lehce. Často jsou dle mého zbytečně odchylky, kdy se čtenář může lehce ztratit. Historie téměř všech postav i těch nedůležitých - bez toho bych se obešla. Několikrát se mi stalo, že jsem ani nevěděla, o kom je zrovna tato kapitola a k čemu mi vlastně je jeho historie ... Jinak ale knihu hodnotim velmi pozitivně. Příběh mateřství a bolesti. Pomalu se dozvídáme, co se vlastně stalo a proč.

24.07.2024 4 z 5


Velké léto Velké léto Ewald Arenz

Milá kniha. Vzala jsem si ji s sebou k moři a nelituji. Jak bylo psáno níže, nic moc se tam neděje, ani žádné zvraty, ale příběh je čtivý a moc se mi líbilo prostředí mladistvých v 70. letech - i jak mluvili, různé odkazy na filozofy, latinu a jiné jazyky. To už dnešní mládež nedělá a je to škoda. :)

19.07.2024 4 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Kniha o naději v životě, kdy člověk už nějak neví, jak dál a myslí si, že je na tom světě zcela sám.
Krásný sloh, příjemné a nekomplikované čtení. Pravda místy to bylo i nudné, ale nakonec ten konec byl opravdu silný.

12.07.2024 4 z 5


Vztahy a pasti Vztahy a pasti Jan Vojtko

Skvělá kniha, ač první díl mi přišel lepší.
Tato dává nahlédnout do potenciálních problémů ve vztazích a na možné toxické situace ale i osobnostní vlastnosti. Kolikrát jsem se musela nad některými body zamyslet v rámci svého vztahu. Knihu moc ráda doporučuji a těším se na třetí díl. :)

07.07.2024 4 z 5


Toskánské dědictví Toskánské dědictví Julianne MacLean

Nádherná kniha! Napsaná tak citlivě a poutavě. Příběh jedné osudové lásky, která byla utajena roky. Skvělé vykreslené postavy - zejména Sloane a její vnitřní boje. Lili a Anton a jejich spalující vášeň a Fred a jeho zatrpklost a strach z toho, že zůstane sám.

Silný příběh - kniha se čte sama. Ideální na léto. Moc doporučuju. Pro mě rozhodně překvapení tohoto léta.

04.07.2024 5 z 5


Botanikova dcera Botanikova dcera Kayte Nunn

Dobře napsaná kniha, která se čte rychle, ale něco mi v ní chybělo. Konec uspěchany a vlastně i lehce pootevřený.
V jeden moment je v knize dost šokující situace, kdy i mě spadla brada ale pak se zas kniha ubírala podobným tempem. Jsem ale ráda, že jsem ji dočetla.

04.07.2024 3 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Wow! Dočteno a nemám slov.
Hlavní myšlenka knihy je, že na staré křivdy se nezapomíná ani po letech... Příběh plný bolesti, vzpomínek a odplaty. Doporučuji.

03.07.2024 5 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Jedna z těch slabších knih ale čte se lehce. Jak tu již někdo psal, musela jsem se ujistit, že nečtu YA literaturu - mnohokrát mi to tak přišlo.
Ze začátku fajn myšlenky a chytrá hlavní hrdinka, ale pak mě to nějak přestalo bavit.

29.06.2024 3 z 5


Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

Osobně se mi kniha moc líbila. Hezky navazuje na Pandu v nesnázích a příběhy se propojují. Opět zde máme i Terezu a Králíčka, tentokrát v pozadí a jako vedlejší postavy ale víme, jak dopadnou.
Situace hlavní hrdinky, kdy umírá a její dcera mezitím rozprodá její majetek a rozebere její věci je dost drsná.
Moc dobře napsáno.

Jak píšou ostatní sem tam je nesmysl v číslech a nesedí to ale kniha jako taková je napsána moc dobře.

21.06.2024 4 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Kniha se mi moc líbila. Musím rict, že mě oslovila mnohem více než Losos v kaluži.
Moc dobře popsané charaktery - Tereza a její problémy a myšlenky. V něčem jsem viděla i sebe samu. Králíček a jeho nádherná mluva. Úplně z něj čiší vzdělání a životní nadhled. Lenka to je zvláštní postava... Ale opět skvěle napsaná.

21.06.2024 4 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

(SPOILER) Tuto knihu řadím na svůj žebříček nejlepších českých děl poslední dekády hodně vysoko. Čtivý a silný příběh! Osudy žen v minulém století - Irma, Edita a Kristýna.

Tajemství, která se už nikdo nedozví - v této knize ale mají svá opodstatnění.

Edita je zvláštní postava...nejprve na začátku vášnivá, zamilovaná žena plná lásky, naděje a vlastně i otevřená manželství a mateřství. Pak se ale změní vlivem okolností a lži svého milence. Ztratí iluze a lásku již není schopna dát ani svým dětem.

Příběh Irmy je smutný ale vlastně z beznaděje se stává naděje a štěstí v podobě dětí.

A Kristýna měla úžasnou "maminku" ale nikdy nebude vědět celou pravdu.

Silný příběh, tak silný, že ve mně bude dlouho rezonovat a já tuhle knihu budu všude doporučovat.

21.05.2024 5 z 5


Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Tahle kniha je literární skvost!!!
Dvě možnosti v životě když odpovíte ano a když odpovíte ne.
Příběh, který vás strhne hned na samém začátku a nepustí až do poslední stránky.
Hlavní hrdinka má opravdu těžký život. Nejen že je Židovka a společně s matkou přežily koncentrační tábor, ale přišly následně i o domov, živoří a s příchodem padesátých let a komunisty mají dennodenně těžší život.
Pro mě rozhodně objev tohoto roku. Doporučuji všem!

18.05.2024 5 z 5


Poslední léto Poslední léto Dorota Ambrožová

Přečteno za jeden večer. Knížka mě v mých 30 letech vrátila do dospívání a do doby, kdy si vše člověk maluje jinak než je realita a pak narazí.
Debut autorky moc chválím. Opravdu čtivá knizka a dospívající dívka a její mluva popsána trefně!

17.05.2024 4 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

(SPOILER) Jako prvotina autorky slabší. Výborné střídání úhlu pohledu a říkala jsem si, že to bude super čtení. Začátek slibný, střed zas naopak přestřelený za vlasy - skoro jako nějaká pohádka. Konec zas silný.

Škoda toho vymyšleného nebe a to jak se babička dívala na vnučku z nebe skrz televizi.

15.05.2024 3 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

(SPOILER) Přiznám se, že jsem po přečtení nalomená - začátek byl úžasný a kniha mě chytla. Potřebovala jsem vědět, jak to dopadne a hlavou se mi honilo, proč se to všechno v knize stalo a třeba to nakonec bylo jinak a matka to neudělala.... Najednou v půlce přišel zlom, jak tu mnoho čtenářů píše a přijde mi, že se to nějak celé zvrtlo. Konec zvláštní a vlastně ho asi nechápu. Na tuhle knihu jsem se opravdu moc těšila a teď nějak nevím, co říct. Přišlo mi to jako směsice povídkové knihy paní Hanišové o sebevraždách a evidentně i hodně čerpala z knihy pana Mareše o vyšetřování vražd.

Oceňuji výběr tématu vzpomínek a jak si s námi může mysl hrát.

Ale jak to vlastně dopadlo a co mělo být řečeno koncem nechápu...

05.05.2024 3 z 5


Děkuji, sestřičko... Děkuji, sestřičko... Hana Marie Körnerová (p)

Po přečtení prvního dílu jsem si musela doobjednat druhý a hned jsem se do něj pustila. Kniha se čte lehce a popisuje mladou sestřičku (moc milá a skromná postava, která se pere s nelehkým osudem). Moje máma je sestřička a tuhle dobu v mládí zažila - neumím si představit "bonzování", nahlašování, přidělování bytů, strach z pomluv. Dobře byl i popsán porod, "hekárna", a následně jak jak se volalo otci (ti u porodu nesměli být a i hlavní hrdinka říká, že si tam Oldřicha neumí představit).
Hlavně ale v jakém stavu v bytě (byt 4. kategorie) žili s Oldřichem a k tomu všemu ta jeho ex manželka - to bylo taky něco. Při čtení jsem si mnohokrát říkala, že jsem ráda, jak žijeme nyní.

Autorka i suprově vystihla mluvu té doby - úplně se člověk dostane do 70. let do lékařského prostředí. Těším se na další knihy autorky.

04.05.2024 4 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem kdy četla. Musela jsem si ji ale dávkovat postupně, vzhledem k náročnosti tématu. Děkuji moc autorce, že o tomhle tématu píše. O tehlech zrudnostech by se mělo vědět a nemělo by se zapomínat!
Tato kniha a kniha Hana od paní Mornstajnove by se měly zařadit mezi povinnou četbu.

Kniha je fantasticky zakončena tím, že autorka píše, jak se k tématu dostala a že knihu se bála napsat. Ještě že ale vznikla! Vzdává hold všem ženám, které bojovaly!

21.04.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Tahle kniha se nečte lehce, přesto jsem ráda, že ji autorka napsala, aby se nezapomnělo, co za zrůdnosti se děly v 50. letech.
Vězení, mlácení, týrání těhotných a následně vraždy miminek..... Je mi z toho ouzko. Chce se mi chvílema brečet ale nepřestanu číst....

16.04.2024 5 z 5


Knihovna na Páté avenue Knihovna na Páté avenue Fiona Davis

Kniha mě nijak neoslovila. Dočteno již jen z mojí osobní povinnosti docitat každou rozečtenou knihu.

15.04.2024 2 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Kniha je tematicky podobná autorčině druhé knize Runy osudu, přesto se liší.
Sledujeme dva příběhy - jeden z 9. století a druhý ze současnosti, které se prolínají. Opět jsou v knize i dobová slova, která velmi oceňuji, opakuje se tu únos ženy a hlavní hrdina je vykresleny jako slušný, čestný člověk se smyslem pro povinnost, který by ženě neublížil a ti dva se postupně sblíží.
Kniha se čte lehce, příjemne a rychle.

Nemůžu si pomoct ale hrozně moc v knize vidím podobnost s Barbarou Erskinovou.

11.04.2024 4 z 5