Velké léto

Velké léto https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519805/bmid_velke-leto-65e830504e4c8.jpg 4 202 46

Co se musí stát, aby se z nejhoršího léta stalo léto nejlepší? Vypadá to, že šestnáctiletý Friedrich na konci školního roku propadne. Jeho poslední šancí je reparát, což znamená obětovat rodinnou dovolenou, obětovat léto. A jako by to nestačilo, dozví se, že se musí na opravné zkoušky připravovat u prarodičů. Friedrich se zhrozí děda mu vždycky připadal přísný a odtažitý. Jedinou útěchou mu je babička Nana. A taky Beate, dívka v zelených plavkách, kterou potkal na koupališti pár dní před začátkem prázdnin. Navzdory nepříjemným očekáváním pozná v následujících týdnech dědu v úplně novém světle, vyslechne si příběh o tom, jak se jeho prarodiče ¬seznámili, a poprvé v životě se zamiluje. Zkrátka skoro dokonalé léto, nebýt Friedrichova nejlepšího kamaráda Johanna, který navenek působí pohodově a sebejistě, ale pod povrchem se ukrývá komplikovaná osobnost.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

Der große Sommer , 2021


více info...

Přidat komentář

Jajinka713
16.04.2024 4 z 5

Taková oddechová knížka. Čte se docela rychle

čika
15.04.2024 5 z 5

Veľmi pekný, horko-sladký coming of age príbeh. Mohla by som mať viac výhrad, ale ak sa rozhodujem hodnotiť v rámci žánru, musím podľahnúť a dať plný počet. Je to napísané skutočne šikovne a už sa teším na Staré odrody a Lásku za mizerných dní.


OliP
03.04.2024 4 z 5

Na plný počet hvězd u mě nedosáhne, ale četla se hezky. Klidně bych příběh víc rozkošatila, spousta rodinných vztahů hlavního hrdiny je jen naznačená, vůbec by nebylo špatné si s tím více pohrát. Myslím, že ještě lépe by se četla náctiletým čtenářům, než mně - to už jsem já prošvihla. Pořídím si i Staré odrůdy, protože autor píše moc hezky. Trochu poeticky a přitom svižně,
trochu vtipně a přitom donutí k zamyšlení. Těším se na další knihu od něj.

Vanocni_skritek
20.03.2024 4 z 5

Ewald Arenz umí.. To se mu musí nechat. Miluji jeho Staré Odrůdy a moc jsem se těšila i na Velké léto. Stejně jako v Odrůdách se díky barvitému popisu prostředí a postav ocitnete v parném létu starého Německa ( 70., 80. léta) a máte pocit jako byste tam opravdu byli. Jako byste cítili vůni vody na koupališti, slyšeli šepot listů, planuli první velkou láskou... Je to krásné čtení, o tom není pochyb. Jen mě to osobně nevtáhlo tolik jako příběh v Odrůdách, kterým jsem úplně propadla. Možná být o 10 let mladší...? Každopádně zase znovu moc hezká kniha a já se těším na další autorův počin.

EL.ZA
16.03.2024 5 z 5

To bylo tak pěkné čtení. Ewald Arenz umí slovy probudit všechny smysly, takže vnímáte vůně, pachy, vítr, barvy, celkovou atmosféru. Je to velmi čtivé a určitě nejen pro náctileté.
Příběh je párkrát přerušen popisem, kdy hlavní postava příběhu, již v dospělosti, hledá na hřbitově určitý hrob a vy nevíte koho. Čtete a pořád jste v napětí, co zlého se stane.
Ale zatím je tu léto s první láskou, kamarády, skoky z věže na koupališti, zajímavým dědou a učením se na reparát. Jen závěr je zvláštní. Friedrich našel hrob a já nevím koho. Že by Johana?

intelektuálka
22.02.2024 4 z 5

Nostalgická vzpomínka na léta dospívání ....

Šestnáctiletý Friedrich - a jeho velké léto .... ovšem mimo přípravy na reparát mu přináší přátelství, první zamilování ....
Ale i setkání se smrtí ....

Autor pěkně vypravuje - a občas i humorně líčí různá dobrodružství s pochopením ....

A pak text proloží úvahami o životě - líbily se mi postavy jeho prarodičů ....

..... láska je obojí zároveň .... největší štěsí a největší katastrofa ....

Koncem léta je chlapec jiný, než když do léta vstupoval ...

Jistě si počkám na další tituly tohoto autora.

Arella
20.02.2024 5 z 5

A mně se to líbilo moc. První kniha od tohoto německého autora a já jsem se přenesla do léta. Bavily mě barvité popisy větru v listech stromů, cítila jsem vlhkost ve vzduchu při utíkám za kropicím vozem i napětí při chystání se do vody ze skokanských věží. Výborně byly vykreslené hlavní postavy i dobrodružství s bagrem či návštěva nočního koupaliště. Děkuji za tento příjemný literární zážitek.

Marekh
12.02.2024 5 z 5

Hlavní postavou je chlapec FRIEDRICH (16 let), který na konci školního roku propadne z matematiky a latiny. Jeho poslední šancí je reparát. Nejede na rodinnou dovolenou a musí se učit u svého dědy a babičky NANY. Děda je profesorem, vzbuzuje respekt a jde z něho docela strach, babička je v pohodě a výborně vaří. Z babiččiných deníků se dozvídá o jejím seznámení s dědou.

Friedrich má hodně sourozenců. Nejmenší z nich je KOLJA, kterému říká čert. Nejvíce času tráví se sestrou ALMOU. Friedrichovým nejlepším kamarádem je JOHANN. Na koupališti se seznámí s dívkou BEATE, do které se zamiluje. Friedrich se setkává se s Johannou, Almou a Beate a podnikají různé věci, o kterých se dočtete. Jsou mladí, nerozvážní a užívají si života.

V románu nalezneme pohledy z minulosti a přítomnosti. Minulost se odehrává asi v 80. letech 20. století. Není to přímo řečeno, ale z kontextu lze usoudit na toto období. V této době ještě neexistují mobily a internet. Friedrich často volá z telefonní budky. Telefonní budky již téměř vymizely, ale vzpomínám si na ně, občas jsem z ní zavolat tátovi do práce. Přítomnost je zobrazena kurzívou a tvoří velmi malou část textu. Nachází se na počátku kapitoly.

Tato kniha je ideální na čtené v létě, ale já jsem si knihu přečetl v zimě. V minulém roce jsem viděl tuto knihu hodně na Instagramu, a tak jsem se také do této knihy pustil. Román působil uvěřitelně, nalezneme v něm také filozofické úvahy, zamilovanost a lásku a také smutné okamžiky.

Citáty:

Když něco děláš, musíš vědět, proč to děláš, ne jak. V tom spočívá rozdíl mezi myslícími lidmi a cvičenými opicemi.

Atuin
09.02.2024 4 z 5

Poměrně dlouho jsem nad další autorovo knihou váhala, nebyla to a možná stále není to láska na první dobrou. Je to pomerne komplikovanější. Další romám má velmi svěží hrdiny, dioalogy i námět, člověk nemá pocit že čte něco originálního ale je to protkáno zajímavým nevtíravým sentimentem, který vás natěší na dalsí knihu od autora. Je skvělé že co kniha to jiné charaktery a zabarvení.

terinkha
30.01.2024

02/2024
Tak moc se mi tahle kniha líbila! Hlavně to, jak Frieder vnímá svět, všímá si, prožívá, pozoruje. Kéž by to tak měli všichni!
Velké léto je nádherně napsané, je to takové poetické čtení a nic tomu nechybí. Ani zvláštní zvrat (který ale v očích náctiletých je prostě mazec).
Velké léto bylo pohlazení na duši, užila jsem si to a rozhodně doporučuju :-)
85%, krásná kniha!

worka
23.01.2024 4 z 5

Kniha je zařazená i ve fochu "pro dospívající mládež". Zkusil jsem ji tedy vnutit náctileté dceři. Tu vůbec nezaujala a ani se moc nedivím. Ač mně se docela líbila. "Příběh ze staré doby." Za sebe dávám max 4 hvězdičky, spíš 3,5.

natymau
22.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Jednoduchá a přímočará záležitost. Nádherně evokuje léto a přenáší čtenáře na jeho oblíbený koupaliště. Je plná vůní a radostí každodennosti.
Obzvlášť mě bavila linie s prarodiči, no a byla jsem opravdu ráda, že ten reparát dopadl.
Jen by se mi možná více líbilo uzavření v momentě "Velké léto".

Kopta
17.01.2024

Těžko si představit, že by člověk toto četl dál.

cornetka
10.01.2024 5 z 5

Další kniha, která pro mě byla pohodová a fain oddechovka - možná to bylo i tím, že je řazena do kategorie pro děti a mládež.

Friedrichovi je teprve 16, takže udělá pár blbostí. Dokáže ale přiznat vinu a nést odpovědnost. Hrozně mě bavil děda, který se zdál jako nerudný stařík, ale přitom to byl velmi chytrý pán, který jednou větou dokázal Friedricha nakopnout a nasměrovat správným směrem. Skvělý byl také sourozenecký vztah mezi Friedrichem a sestrou, ale i přátelství s Johannem.
A moc se mi líbilo, jak všude jezdili na kole.

rumova_kulicka
06.01.2024 5 z 5

Staré odrůdy patří k top knihám, které jsem za poslední roky četla a tak jsem byla zvědavá, jaké bude Velké léto. A bylo velké. Opět mě atmosféra knihy pohltila, vrátila jsem se s hlavními hrdiny do vlastních telecích let. Autor perfektně vystihl myšlení a chování dospívajícího Fridricha a jeho okolí. Velkou měrou k zážitku ze čtení určitě přispěl i skvělý překlad. Takže nejde jinak než opět 5*.

SBH
29.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Na prvních stránkách jsem se do příběhu zamilovala a teď, když jsem knihu dočetla, se mi stýská po postavách. Naprostá lahůdka.
Děj je jednoduchý, hlavní hrdina Frieder nejvíc ze všeho řeší vztahy se sourozenci a příbuznými, s přáteli, s dívkou, do které se zamiloval. Mezitím stihne zničit bagr, propadnout ze dvou předmětů, zachránit kamarádovi život a podívat se zblízka do očí tygrovi. Ale to jsou jen kulisy k laskavému vyprávění o strastech dospívání.
Nejsilnější devizou jsou postavy. Frieder je hlavní hvězdou, rozporuplný mládenec plný humoru, soucitu, lásky, vzdoru. Děda Walther mu zdatně sekunduje, na první pohled mrzoutský protiva, který má ovšem rozumně nastavený žebříček hodnot a jak se ukáže, dokáže velmi hluboce milovat. Podobně bych mohla pokračovat, trochu mi vadila krásná Beate, která udělá zásadní chybu, ale vyřešit ji musí Frieder, to mi moc nesedí. A pak mám drobný problém s Friederovými sourozenci. Dohromady by jich mělo být šest a možná jsou na začátku všichni vyjmenováni, ovšem po stránkách pobíhají pouze čtyři z nich, dva zbylí se dočista vypařili.
Naplno jsem si užívala třeskutě zábavné dialogy okořeněné špetkou moudra. Diskusi Friedera a dědy o respektu jsem si přečetla třikrát za sebou, královsky se bavila, mimo jiné se nahlas smála, ale upřímně jsem si pro sebe opakovala i bystré postřehy. A v podobném duchu proběhly rozhovory všechny. Například i ten, kdy je Frieder zadržen policií před koupalištěm.
Akorát linie vyprávění odehrávající se v současnosti mi nedávala úplně smysl. Ze začátku zvyšovala napětí, nicméně na konci se vytratila do neurčita a akorát ve mně zanechala stopu smutku, avšak nikoli nějakého smysluplného uzavření.
Rozhodně doporučuji.

LuckaH2
15.12.2023 4 z 5

Kniha se četla sama. Krásne vykreslena atmosfera dospívání, které neni primarne pro dospívající. Atmosfera leta, míst, koupaliště, města, super. Nejen laska, ale přátelství, rodina, vazby, vlastni minulost. Jedine, co me trochu "zklamalo" byla kurziva z dneska, čekala jsem, ze z toho vyleze vic;-)

Eva-K
20.11.2023 5 z 5

Líbily se mi Staré odrůdy a nadchlo mě i Velké léto. Krásný jazyk (děkuji paní překladatelce). Skvěle popsaná atmosféra letních prázdnin. Člověk měl dojem, že je opravdu prožívá s hrdiny. Prostě si to zase sedlo. Nádhera.

Až taková, že až budu v Německu, koupím si ji i v originále a budu zvědavá na to, jestli pro mě bude mít stejné kouzlo i v němčině.

Boboking
16.11.2023 4 z 5

Stejně jako Staré odrůdy, ani tento román není žádná pubertální romance. Ale nádherný příběh o dospívání, kdy se člověk dostane do bodu, ve kterém už končí bezstarostnost dětství. Studium, první láska a intimnosti, utajované rodinné vztahy i komplikovanost přátelství. Úsměvný i dojemný příběh "velkého léta", které vás přenese z dětství do dospělosti, kdy pochopíte že nic není jen bílé a černé. Můžu jen doporučit.

lencin
31.10.2023 5 z 5

Jemné a silné vyprávění o létě, kdy se z dospívajících vlivem okolností stávají dospělí. Autor byl mým oblíbencem, už po první knize Staré odrůdy, a nyní ještě víc.