Láska za mizerných dní

Ewald Arenz

Je možné znovunalézt velkou lásku, když už člověk není nejmladší a zároveň je zatížen životními zkušenostmi? Román německého autora.Clara a Elias se setkají během prohlídky domu, který Clara prodává, a od prvního okamžiku vědí, že patří k sobě. Tím se všechno mění: Eliasovi je jasné, že se musí rozejít se svou přítelkyní Verou a zůstat s Clarou. I pro Claru nastává čas, aby se vzdala své samoty. Po divokém štěstí počátečních dnů následuje první zkouška, oba o své lásce začínají pochybovat a musejí se rozhodnout, zda za ni budou bojovat. Může člověk s životními zkušenostmi najít ve zralém věku znovu či poprvé velkou lásku? Clara a Elias se setkají během prohlídky domu, který Clara prodává, a od prvního okamžiku vědí, že patří k sobě. Tím se všechno mění: Eliasovi je jasné, že se musí rozejít se svou přítelkyní Verou a zůstat s Clarou. I pro Claru nastává čas, aby se vzdala své samoty. Po divokém štěstí počátečních dnů následuje první zkouška oba o své lásce začínají pochybovat a musejí se rozhodnout, zda za ni budou bojovat. Může člověk s životními zkušenostmi najít ve zralém věku znovu či poprvé velkou lásku?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , Host
Originální název: Die Liebe an miesen Tagen, 2023

Komentáře knihy Láska za mizerných dní

jana1648
21.01.2026

Po předchozích knihách velké zklamání. Prvoplánový doják, dočetla jsem jen s velkým sebezapřením. Máte-li ale rádi (nebo spíš rády) červenou knihovnu, bude se vám líbit.

Toňula
11.12.2025

Pro mě další hluboce lidská kniha o lásce, která možná byla za mizerných dní, ale sama o sobě je nádherná a nesobecká! Krásný příběh.

ZuzKul3
27.11.2025

“Člověk si vždycky myslí, že jeho nepotká. A pak ho přece jenom potká, tahle velká láska.”
Tak veľa by som chcela napísať o tejto krásnej knihe, o knihe, ktorá
…. je o reálnych nástrahách doby, v ktorej práve žijeme,
…. je o sile tieto nástrahy prekonať, … je o súdržnosti rodiny a súrodeneckej láske,
… je o krásnom vzťahu deti k rodičom…
… ale hlavne je to kniha o pravej láske dvoch ľudí v zrelom veku

Aneleh
06.11.2025

Po Velkém létě a Starých odrůdách musím konstatovat, že to úplně nebylo to, co jsem od pana Arenze očekávala. I když měl příběh svoji hloubku, nezaujal mě tolik jako autorovo předchozí knihy.
Všechny postavy jsem si oblíbila a byly mi sympatické, hodně se mi líbil vztah Clary a jejího bratra Jana. Avšak samotný děj se celkem táhl a až po polovině začal být zajímavý. Potom mi však přišel docela nereálný postup té léčby a z toho konce jsem byla také trochu rozpačitá. Opravdu musela přijít až tato zkouška lásky, aby spolu Clara a Elias zůstali?

Marcela52
03.10.2025

Knihu bych jednoduše nazvala jako krásný milostný román. Moc se mi líbil zajímavý příběh dvou lidí, kteří se ve zralém věku zamilují tak, že najdou smysl života. Najít toho druhého, který nám rozumí a s kterým je nám dobře, není vůbec snadné, a někomu se to nepodaří nikdy. V tomto příběhu se to stane, ale po prvním okouzlení přijdou problémy a pak se teprve ukáže, zda je vztah natolik silný, aby všechny zkoušky překonal. Moc jsem si početla a doporučuji všem, kteří mají rádi silné příběhy a navzdory všem zkušenostem věří, že láska může existovat. Ocenila jsem kultivovaný jazyk i sympatický humor tohoto autora, takže si od něho určitě ještě něco přečtu.

mnohoknih
02.10.2025

Na tomto příběhu je vidět, že autor je vážně dobrý spisovatel. Popisy míst jsou báječně květnaté, popisy pocitů velmi blízké každému, kdo se kdy zamiloval a zvolení hrdinové velmi teatrální a plni velkých gest. Jenže dohromady to úplně neladí. Anebo možná naopak, ladí to perfektně, protože kdo ví, jak se pozná ta jediná a pravá láska? Té tu najdeme dost a dost druhů. Nejen partnerskou, ale i sourozeneckou, rodičovskou, lásku k umění a sebelásku taky. Přesto jsem z příběhu rozpačitá a nevím, zda je dobrý nebo míň dobrý. Pár herců i fotografů znám, tak myslím, že to autor trefil. Každopádně Odrůdy jsou nadále TOP.

SladkaK
23.09.2025

Osobně jsem po Starých odrůdách čekala trochu hlubší a sofistikovanější příběh. Jako by to ani nepsal starý dobrý Ewald. Kde je a co jste s ním udělali?!

zuzana8816
27.08.2025

Po této knize jsem sáhla v létě, jakožto knize "k vodě". Po prvních kapitolách jsem usoudila, že lehké letní čtení tato kniha skýtat nebude...
Kniha byla velmi hutná svými květnatými, až poetickými, byť vždy trochu depresivně
laděnými myšlenkami. Téma lásky. Jednostranné, oboustranné, nenaplněné, naplněné, mateřské, partnerské, leč stále tápající, bolestné, nedůvěřivé...
Velmi oceňuji Arenzův styl psaní, který je mi velmi blízký i téma, které autor dokázal zachytit jedinečnými, hloubavými životy hlavních postav.

Kasty
12.08.2025

Autor nás vrhá přímo do středu dění, kde se na první pohled zdá, že je všechno jednoduché. Clara prodává dům a při prohlídce potká Eliase. Od prvního okamžiku mezi nimi přeskočí jiskra, která je tak silná, že oběma převrátí život naruby. Elias se rozhodne opustit svou stávající přítelkyni Veru , zatímco Clara opouští svou pečlivě střeženou samotu.

První dny jejich vztahu jsou plné "divokého štěstí," a já měla pocit, že se dívám na filmový románek. Jenže anotace slibuje víc než jen pohádku. A tak brzy přichází první zkouška lásky, a s ní pochybnosti. Právě zde se příběh stává zajímavým a realistickým. Clara a Elias nejsou naivní teenageři, ale dospělí lidé se zkušenostmi, které nyní ovlivňují jejich vnímání nové lásky.

Je to příběh, který se neptá, jestli se do sebe zamilují, ale jestli za tu lásku budou ochotni bojovat.
Moc příjemná oddechovka třeba na dovolenou.

soukroma
30.07.2025

Dávám průměrné hodnocení, i když jsem druhou půli už prolétla (přefiltrovala) velice rychle, bylo to až moc zdlouhavé a nastavované.
Děj, zápletka, postavy, nic z toho mi příliš nevyhovovalo (i když jsem se přistihla, že v některých okamžicích jsem viděla odraz vlastních zážitků a pocitů), ocenila jsem ale autorovu schopnost popsat zevrubně atmosféru, hlavně přírodu a vůbec prostředí. Nechal své dva hrdiny o tomhle hodně dumat (jakkoli asi už za hranicí reality v rámci denního žití), a to pozvedlo text.
Jinak to přehnal v otázce mnohotvárných až fatálních zdravotních komplikací téměř všech zúčastněných (Láska za časů cholery jako inspirace?), běžné životní a profesní problémy v románu by úplně stačily (jistě se hodilo, že měli oba hrdinové v dané době prakticky celodenně volno, to se pak zamilovanost pěkně prožívá). Závěr ovšem přespříliš sluníčkový.

Zkusila jsem tenhle román od autora jako první. Čekají na mne Staré odrůdy, které by dle hodnocení měly být o dost lepší.

booklover_mili
26.07.2025

Jak říkám své kamarádce, je to kniha vhodná na dovolenou na pláž. Nic moc se tam neděje, žádné zvraty. Pan Arenz je dle mého nekomplikovany autor ideální, když chcete vypnout.

OliP
13.07.2025

Přečteno za 2 dny. Je to taková čtenářská oddechovka od těžších věcí, čte se to svižně a přesně takovou knihu jsem potřebovala. Místy se nejde do úplné hloubky, ale děj má spád a nutí vás to číst dál. E. Arenz opět nezklamal.

terinkha
11.07.2025

32/2025
Třetí kniha od Ewalda a pořád mě jeho knihy dojímají.
Jak už mnozí napsali, děj je až nestydatě jednoduchý (ve všech knihách to bylo stejné - pomalu plynoucí děj s lehkou zápletkou, pak přichází zlom v podobě nějaké události a konec dobrý). Jenže krása Ewaldových knih se neskrývá v ději, ale v popisu. Míst, počasí, přírody, života, emocí, myšlenek.
A nejednou se mi stalo, že jsem byla přímo tam, v knize. Protože takhle umí atmosféru pro mě vykreslit jen Ewald.
Děkuju za další nádhernou knihu. Těším se na Dva životy :-)
90 % a rozhodně doporučuju.

Anna 13
08.07.2025

Mé první setkání s autorem, kterému u nás vycházejí knihy s tak krásnými obálkami...
Rozhodně nejsem zklamaná, ale ani nijak zvlášť nadšená. U této knihy opět velmi záleží na chvíli, kdy se do ní začtete - ostatně jako asi u každé... Toužila jsem po romantickém čtení, ale zároveň trochu hlubším příběhu. Obojí jsem kupodivu dostala. Jen se dostavila spousta klišé a bohužel dost předvídatelný děj. Dají se vůbec romantické příběhy psát bez těchto klišé? Můžeme v dnešní době ještě naleznout knihu o lásce, která nebude podobná jiné...? Opět mám pocit, že jsem příběh Clary a Eliase už četla - jen s jinými hrdiny...

Ale když pominu hlavní děj knihy, který neurazí ani nenadchne - prostě si plyne a vy s ním a vlastně se vám to i docela líbí -, tak musím vyzdvihnout autorovu melancholickou náladu prolévající se stránkami jeho knihy a smysl pro poetiku. Tím je kniha jiná - řekla bych až unikátní. A já se přesně pro tento pocit budu těšit na jeho další díla.

Kniha je zdařilá i dějovou linkou věnující se tématu stáří. Neradostné, děsivé, bolestné čtení. Ale velmi dobře uchopené a popsané.

LÁSKA ZA MIZERNÝCH DNÍ je zde na databázi autorova nejhůře hodnocená kniha, tak se těším na jeho další počiny a věřím, že se dočkám toho, po čem prahnu - originality.

Agatha84
11.06.2025

Stejně jako u Starých odrůd neočekávejte velký příběh, spletilé dějové linky, autor ani tentokrát nemá v úmyslu zahlcovat nás vyprávěním, ale emocemi. A to mu jde sakra dobře. Takže v prvé řadě mám potřebu panu Arenzovi, ale i paní Jůzové jako překladatelce moc poděkovat a poklonit se za to, co slovy dokážou.
Připouštím, že samotná práce s náladou a popisy (byť neuvěřitelně barvitými) městských prostředí a přírody nestačí, takže jsem se poslední třetinu knihy již nedokázala udržet v odpovídající míře pozornosti a zaujetí, ale i přesto se stávám velkou fanynkou a pravidelnou odběratelkou všeho, co od autora bude vycházet (víte, že už je na trhu další novinka? :-)
Jsem nadmíru spokojena, cítila jsem souznění.
(A když se u něčeho přiblble usmívám a je mi přiblble hezky, je to jasný důkaz mé náklonosti :-)

Kirikou
13.05.2025

Po Starých odrůdách a Velkém létě jsem si nemohla nechat ujít i novinku od Ewalda Arenze. Tentokrát ale nesledujeme dospívající hrdiny ani tiché zrání mezi vinohrady. Láska za mizerných dní je příběh dvou dospělých lidí – Clary a Eliase – kteří už mají něco za sebou. A teď, zcela nečekaně, stojí na prahu něčeho nového. Možná.

Setkají se úplnou náhodou, přeskočí jiskra, a jak už to u Arenze bývá, všechno je zpočátku křehké, nenápadné a tiché. Jenže život není román. Ani ten, co právě čteme. A tak začnou přicházet pochybnosti, komplikace, staré stíny. Najdou ještě odvahu začít znovu?

Staré odrůdy u mě pořád vedou, ale i tahle knížka má co nabídnout – je jemná, citlivá a plná malých pravd o tom, jaké to je zkoušet milovat znovu. A určitě stojí za přečtení.

mone
05.04.2025

V porovnání se Starými odrůdami a Velkým létem je toto slabota. Nuda a klišé.

hannina
07.03.2025

Tohle chce zažít každý. Velkou Lásku na První Pohled. Claře a Eliasovi se to stalo. Co na tom, že ona je o mnoho let starší než on. Stalo se to a oba je to vyneslo do neskutečných výšin. A pak se vloudila realita, nutnost řešit praktické, existenční záležitosti. A tu začala mít Clara pochyby, zda to ustojí. A pak se stalo ještě něco horšího.... Krásný jazyk, skvěle vystižené niterné pocity a myšlenkové pochody. Pro mě sem tam zdlouhavé a co se týče aplikace lékařského experimentu neuvěřitelné, avšak pro vnímání celého příběhu nepodstatné. Ten je o té lásce, co hory přenáší.

Šárka_D
17.02.2025

Já jsem od Arenze čekala větší pecku, ale když se na to podívám pohledem "bez očekávání", musím říct, že to byl hrozně fajn a civilní román o lásce, jaká je, když je vám přes třicet (i přes čtyřicet) a něco už jste zažili, máte za sebou zklamání, rozvod, zlomené srdce nebo smrt blízkého člověka, a ono vás to přesto zase pohltí a obrátí vám život vzhůru nohama, protože taková láska je. A ten jazyk! Zkrátka, rozhodně přečtení nelituji a jsem zvědavá, co dalšího nám autor nabídne.

kopeceli
06.02.2025

Ewald Arenz - synonymum krásy. A Host tohle všechno podtrhnul - krásou obálky, krásou překladu, poctivou korekturou.

"Zatímco ho ještě všechno šimralo a připadalo mu, jako by slyšel lehounce šumět vlastní krev; tak jako minerálku čerstvě nalitou do sklenice, když je úplné ticho."

Arenzova práce s jazykem mi připomíná Nabokova, i když tíha příběhu je úplně jinde. U Nabokova nenacházím východisko, které naopak Arenz předkládá možná až příliš štědře a proto možná to nižší hodnocení knihy čtenáři. Nicméně pro mne to byl tak úžasný zážitek ve všech směrech, že za konečné drama ubírám jen půl hvězdičky. Je to spravedlivé, jak jinak měl autor vyjádřit nevyjádřitelné?

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Ewald Arenz také napsal(a)

Ewald Arenz
německá, 1965