Vlaštovka v bublině

Vlaštovka v bublině https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434347/bmid_vlastovka-v-bubline-p8e-434347.png 4 788 184

Píše se rok 2045, Barbora leží v nemocnici a nemoc ji připravuje o poslední vzpomínky na minulost, lásku i rodinu. Důkazem, že skutečně žila, jsou hlavně její děti – nejistý Michal a suverénní Magda, která už stihla rozprodat matčin majetek. Díky novému léku se ale Bára pomalu vrací. Přes dvacet let vzdálené zážitky získávají jasnější kontury a současná Bára stojí před odhalením tajemství rozpadu své životní lásky.... celý text

Přidat komentář

Ada0004
27.02.2024 4 z 5

Vůbec jsem netušila, že jde o pokračování Lososa v kaluži! A měla jsem velkou radost! Tak pro stejně neznalé doporučuji před vlaštovkou lososa . Bylo milé prožít Báry dospělý život, zajímavý náhled do nedaleké budoucnosti. Pěkně se četlo a sledovalo příběhy rodiny, ale nesedlo mi rozkrytí příčiny rozpadu.

Dimas
31.12.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na naši budoucnost


Kopretinka784
29.12.2023 5 z 5

Moje třetí kniha autorky. Když jsem uviděla rok 2045, neměla jsem moc chuť číst nějaké sci-fi. Jenže člověk zapomíná, který je rok a 2045 není zas tak vzdálená budoucnost. Tak jsem se začetla a díky vánočnímu volnu za den a noc bylo přečteno. A stálo to za to. Už teď jsem zvědavá na Lososa a Pandu.

terinkha
28.12.2023 5 z 5

37/2023
Četla jsem ji fakt mega dlouho, přiznám se, že jsem se nemohla úplně začíst (což možná úzce souvisí i s mou čtecí krizí). Ale když se to zlomilo, už se Vlaštovka četla skoro sama.
Bavilo mě to, i když Magdu bych nejradši v jednu chvíli zabila a v druhý zabalila do pořádnýho medvědího objetí :-) Barbora je vlastně pořád stejná jako v Lososovi, líbí se mi to prolínání osudů z předchozích knih.
Knihy od Markéty doporučuju všechny, všechny jsou milý a není to takový psycho jako knihy od jiných českých autorek současné prózy :-)
Dávám plnej počet a 90 %, doporučuju!

Morgenka
23.12.2023 4 z 5

Hezké čtení...oddychovka na léto :-).
Bavilo mě to.

Darja.8
01.12.2023 5 z 5

Název mate. Vůbec to nebyla veselá kniha. Spíš hodně o vztazích a hledání sama sebe. Musí být hrozné zoufale se snažit vzpomenout na to co bývalo náš život.Líbilo se mi jak to bylo napsané. Střídání časových rovin které do sebe ve výsledku perfektně zapadly. Za mě výborná kniha.

Lenisk@
16.11.2023 3 z 5

Musím říct, že mě nejvíc potěšilo setkání s Bárou i Terezou. Dopředu jsem si o autorčiných knihách nic nezjišťovala, proto pro mě bylo příjemným překvapením, že Losos, Panda i Vlaštovka jsou propojené. Autorka píše velmi čtivě, kratší kapitoly, změna perspektiv i časových rovin se mi rovněž líbí. Ale vážně bych ocenila, kdyby v knihách nebyly chyby nejspíš z nepozornosti. Každopádně to byla příjemná oddechovka a těším se na Majonézu (ale myslím, že Pandu nepřekoná).

Emma27
09.09.2023 3 z 5

Zajimavý a pekny přïběh.

Elis.n
28.07.2023 4 z 5

Stejně jako Losos v kaluži, mě Vlaštovka vtáhla rychle do děje. Taky oceňuju, že Báry příběh pokračuje. Musím si přečíst i Pandu v nesnázích, protože teď jsem hodně zvědavá, oč jsem přišla.
Hodně se mi líbí, jak autorka popisuje budoucnost, která není až tak vzdálená, ale za dvacet let se může stát opravdu hodně. Popisuje jen pár věcí, za to uvěřitelně a dokážu si představit, že to takhle nějak dopadne. Jestli to bude dobré....

KarolinaFifth
11.07.2023 5 z 5

Lehké a svižné letní čtení.

Pogy
09.07.2023 5 z 5

Na tuhle knížku jsem se moc těšila a nezklamala. Stejně jako Losos a Panda byla perfektní.

Knihomolka544
23.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Po vytecne Pande v nesnazich a prumernem Lososi v kaluzi byla tohle pro me treti kniha od autorky a vic jich cist nemusim. V Pande se mi moc libila dejova linka Marie a prekvapivy zaver, smala jsem se autorcinu humoru, ve Vlastovce z toho bohuzel nebylo temer nic.

Dej mi prisel relativne nudny a predvidatelny, popis budoucnosti naivni a neverohodny (jako kdyby to psal zak ve skole ve slohovce), hlavni postava sebestredna a zvraty nelogicke (jako ze Bara zapomene, co chtela ohledne manzela overit i kdyz to ma byt jeji zivotni laska nebo ze Petr sice strasne miluje sve deti, ale roky se jim neozval a pak je najednou uplne hrr do setkani).

Skoda, ze jsem to cetla, mohla jsem si uchovat hezkou iluzi o Markete Lukaskove.

allebra
28.03.2023 5 z 5

Zajímavý příběh vyprávěný ve dvou časových linkách. Líbilo se mi postupné odhalování minulosti i náhled do ne až tak vzdálené budoucnosti, který mi nepřišel ani tak moc sci-fi. Je to moje druhá kniha od této autorky a určitě zkusím i nějakou další.

KarolK.
25.03.2023 4 z 5

Střídání časových linek a postupné odkrývání toho, co se vlastně stalo než hlavní hrdinka onemocněla se mi líbilo. Stejně tak předpokládaný budoucí vývoj technologií a celkového fungování, který se mi nezdál přitažený za vlasy, přesto doufám, že se nenaplní.

Manifest blech
20.02.2023 4 z 5

Moc mi sedl styl psaní autorky. To se mi u české beletrie dlouho nestalo. Dost rychle jsem se dokázala vžít.
Skvělé jsou i myšlenky, jak by to bylo v budoucnosti v rámci "pokroku" nebo ekologie. Určitě si od ní přečtu další.

Mychaela
29.01.2023 5 z 5

Dávám plný počet! Po dlouhé době mě zase nějaká knížka dostala! (A hrozně mě překvapují zdejší negativní komentáře a hodnocení, holt máme asi opravdu každý jiný vkus :)
Příběh vyprávěný ve dvou časových linkách ("minulost", i když pro nás spíš současnost) a ne až tak daleká budoucnost vyprávěná z pohledu hlavní hrdinky a jejich dětí. Kniha byla čtivá, ale ne povrchní, šla myšlenkami postav do hloubky, neklouzala jen po povrchu, jako většina knížek poslední dobou. Jaké to je, když člověk dostane v životě druhou šanci?
Líbilo se mi, jakým způsobem byla v knize vykreslená budoucnost, ne přehnaně růžově ani apokalypticky, zkrátka uvěřitelně a tak trochu depresivně (recepční Kara nemá chybu :D)
Od autorky jsem před pár měsíci četla Majonézu k snídani a byla jsem dost zklamaná, takže k Vlaštovce jsem přistupovala mírně skepticky a ona takováhle paráda. To snad ani nepsala stejná autorka :)

EvaHonsová
26.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Jak se nám bude žít za 22 let? Není to žádné scifi. Příběh na smrt nemocné Báry (babičky), která je vyléčena a zjiš´tuje, že se z nemocnice nemá kam vrátit. "Přítelkyně" Lucka jí rozbije skvělé manželství díky videomontáži. Jeden člověk a kolik zla může napáchat, je až k nevíře. Zajímavě rozkreslené charaktery syna Michala a dcery Magdy.

clarkens
26.01.2023 4 z 5

Zajímavé čtení, zase jiný způsob psaní, který mi perfektně sedl, prolínání dvou časových linií i výhled do budoucnosti. Určitě stojí za přečtení.

Inugoya
08.01.2023 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, kniha totiž nezačíná úplně vesele, ale naštěstí má šťastný konec.

Střídání různých časových linií je velmi povedené a postupně odhaluje motivace a charaktery jednotlivých postav.
Překvapivě (a děsivě) přesná mi přijde načrtnutá vize ne-tak vzdálené budoucnosti... ostatně, už teď se objevují hlasy, že domácí mazlíčci by měli být zlikvidováni, protože způsobují ekologickou zátěž...
Budoucnost bez psů a koček, tekoucí vody a kafe, zato s AI vykukující i ze záchodové mísy je pro mě děsivou představou, ale bohužel se zdá, že přesně tam směřujeme a ještě si u toho tleskáme.

Kniha je velmi čtivá, a za jedinou slabinu považuju linku Petr - Lucie, která se mi zdála naprosto nevěrohodná, a Petrův přístup mi vůbec neseděl na typ muže, jak byl prezentován.

Tak či tak, můžu s klidným svědomím doporučit nejen jako oddychovku, ale i jako materiál k zamyšlení o životě.

BarboraSalome
21.12.2022 4 z 5

K této knize jsem se dostala díky Čtenářské výzvě 2022 a jsem za to vskutku ráda. Líbí se mi, jak je kniha poskládaná, různé časové osy. Zaujalo mě, jak paní spisovatelka popisuje svět, který má nastat ve 40. letech tohoto století. Není to veselý výhled. Snad se nesplní.

Štítky knihy

budoucnost tajemství rodinné vztahy

Autorovy další knížky

2017  77%Losos v kaluži
2018  84%Panda v nesnázích
2021  82%Majonéza k snídani
2020  83%Vlaštovka v bublině
2019  74%InTyMně

Kniha Vlaštovka v bublině je v

Právě čtených17x
Přečtených1 154x
Čtenářské výzvě330x
Doporučených52x
Knihotéce235x
Chystám se číst389x
Chci si koupit85x
dalších seznamech6x