Panda v nesnázích přehled

Panda v nesnázích
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388685/bmid_panda-v-nesnazich-kmF-388685.jpg 4 1238 1238

Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného. Tereza, přezdívaná Panda, prožívá v současnosti rozchod a vrací se do svého starého dětského pokojíčku. Kromě složitého vztahu s mámou, psychických potíží a mindráků z vlastního vzhledu má těžkou hlavu z diplomové práce. Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si na začátku padesátých let minulého století vedla podrobné deníky a přechovávala u sebe jejího pradědečka Jaroslava. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější než v jejích nejdivočejších představách…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panda v nesnázích. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (297)

jessie01
včera 4 z 5

Knížka mě velmi mile překvapila, bavilo mě střídání dějových linek a musím říct, že mě všechny držely v napětí až do konce knížky. Řekla bych, že autorka skrze své postavy předává čtenáři své vlastní názory, postřehy a pohled na svět, které mi jsou mnohdy velmi blízké.

PetraH.
17.07.2024 3 z 5

Jako oddechové čtení na dovolenou fajn, ale pár výtek. Doktorandka Tereza místy píše diplomovu práci, z Králíčka Honzy se zhruba uprostřed knížky stane Tomáš a závěr vypadá, jako by autorka měla omezený počet stran a nemohla napsat už ani o větu navíc. Bylo by fajn, kdyby v Mottu někdo odváděl redakční práci.


Burák
15.07.2024 3 z 5

Tvorbu Markéty Lukáškové sleduju už dlouhé roky a baví mě, ale paradoxně až  teprve teď se dostávám i k jejím knížkám. Tahle Panda v nesnázích si mě našla jako první. 
Abych to krátce shrnula, je to zábavné čtení, kterým se i nenásilně vzděláváte jak v historii Československa, tak v oblasti duševního zdraví. 
Za mě se ta snaha přiblížit čtenářům jaké to je žít s úzkostí, panickýma atakama a věčným overthinkováním povedla na výbornou, mám o tom teď o dost jasnější představu. Stejně tak se mi líbil popis komplikovaných vztahů s rodiči a normalizace psychoterapie. Šablonovité a předvídavé chování postavám proto ráda odpustím.

To přiblížení historický událostí, téma třetího odboje a 50. let taky velmi cením, zas tolik se s tím v knihách nepotkávám. Líbila se mi ambice s vystavěním příběhu, tak aby se obě dějové linky na konci protly, což určitě není literárně nic jednoduchého. Tady se to sice podaří, ale je to na úkor toho příběhu z 50. let, který zůstal takový nedotažený. 

Hovorová čeština a krátké kapitoly z toho dělají ideální příležitost jak se seznámit s těmito tématy i když třeba vůbec historické knihy nevyhledávate a nebo se ani za velkého čtenáře nepovažujte.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Panda v nesnázích v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených1 793x
ve Čtenářské výzvě394x
v Doporučených74x
v Knihotéce306x
v Chystám se číst562x
v Chci si koupit112x
v dalších seznamech3x