martineden martineden komentáře u knih

☰ menu

Ovál Ovál Jiří Homola

Výborná česká detektivka, taková ta vztahovka, kdy se řeší vztahy nejen oběti a podezřelých, ale i hlavního hrdiny, který je svou nedokonalostí vlastně docela sympaťák. I když řeší, jaký kdo používá pravopis, ohrnuje nos nad nevzdělaným podkoním, ale sám zrovna veškerou terminologii neovládá. Říkat o jezdkyni, která jezdí parkur, že je žokejka... Já vím, že to je drobnost, ale prostě mi to koňácký prostředí přišlo nevěrohodný. Zato běhat, to by detektivovi šlo. Až se divím, že vůbec pro to běhání stíhá něco vyšetřovat.

25.04.2024 4 z 5


Není kouře bez ohýnku Není kouře bez ohýnku Agatha Christie

Skvělá Agatha! A nyní jako audio na Českém rozhlase!

21.04.2024 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Když je člověku patnáct, tak by to mohla být kniha pro něj. Ale jinak klišé na klišé.

19.04.2024 2 z 5


Debutantka Debutantka Jan Gardner

Je to čtivé, vlastně moc nechápu, proč je to zasazeno do doby První republiky, mě to rušilo, protože jsem fakt přemýšlela, jestli si v té době říkali kámo, chodili spolu do školky... Kdyby to prostě nebyl Saturnin křížený slečnou Marplovou. Ale ta zápletka s vrahem dobrá, to musím uznat.

14.04.2024 2 z 5


Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

Trochu mě děsí svět, kde se knihám od Patrika Hartla dává 5 hvězd, ale Seifertovi 2. Uf! Co na to říct.

14.04.2024 5 z 5


Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Dětství - to jsou přesně tyhle pohádky a pohádky Boženy Němcové. Mám verzi s takovým červeným přebalem, kde jsou brutální obrázky. Baba Jaga, jak letí v hmoždíři nebo co to je, brrrr!

11.04.2024 5 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Velmi čtivé, dobře napsané, jen prostě chvílemi nějak nevěrohodné. Chybí
už jen dovětek a žili spolu šťastně...

05.04.2024 3 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Hodně dobrá záležitost. Trošku jsem tušila, že to nebude úplně jasný zločin. Plný počet nedávám kvůli dvěma věcem- časté sloveso zubit se a křenit se. A pak nevím proč, ale trošku mi připadá klišé to parťáctví dvou detektivů, nebezpečné situace, kdy si “kryjou záda, to je trochu dívčí román. Ale jinak klady převládají, navíc ta inspirace Kyticí, to je geniální.

01.04.2024 4 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Čtivé, nervy drásající čtení. Mladá autorka myslím opět vytřela zrak všem možným knižním trhákům. Je pravda, že bych knihu lehce zkrátila, že se to chvilkemi točilo v kruhu. A taky pár nejasností by tam bylo, nechci ale moc prozrazovat. Každopádně se moc těším na další knižní počin.

30.03.2024 4 z 5


Něžný barbar Něžný barbar Bohumil Hrabal

Četla jsem kdysi a teď i poslouchala na českém rozhlase, Igor Bareš to skvěle načetl. Úplně mám chuť jít do nějaké putyky a dát si pivo. Nejlépe do Libně.

30.03.2024 5 z 5


Zmiz, dokud můžeš Zmiz, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Je to fakt čtivé, to ano. Ale připadá mi to prostě hloupé. Vůbec jsem nepochopila tu domnělou genialitu a vzdělanost Laurel. Čím se projevuje? Že má vraha pod nosem a nepozná ho? Že opakuje, jak je jiná a s nikým si nerozumí? A ta love story s jak jinak než velkým chlapákem.

24.03.2024 2 z 5


Špína Špína Barbora Bernátová

Tak tahle kovbojka z Košic mě hodně bavila. Možná i víc než první díl. A fakt to autorka dobře rozehrála, trochu jsem to uhodla, ale nevadí. Těším se na další díl!

21.03.2024 5 z 5


Nejvyšší karta Nejvyšší karta Petra Hůlová

Syrové, drzé, odvážné čtení. Hůlová mě baví, i když ta hrdinka knihy mi jde chvílemi na nervy, tak ale literatura má trochu rozčilovat a ne vždy hladit po srsti, ne?

16.03.2024 4 z 5


Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Ze začátku mě kniha velmi bavila, říkala jsem si, co z toho asi vyleze a těšila se na horskou tematiku. Bohužel se kniha začala zamotávat, postavy i časy se dost pletly a nijak to ke čtenářskému zážitku nepřispělo. Jakoby si autorka říkala, kolik tam ještě může nacpat protivných postav... Bohužel i to téma hor se příliš nepovedlo. Je tam zmínka o vrcholu, který má skoro 3 500 metrů, to tedy nejspíš bude v cizině, jenže horská chata i horští záchranáři mluví česky a mají česká jména. Samozřejmě fikci autorka může použít, ale je to myslím zbytečné. Škoda. Škrtat, škrtat, škrtat a třeba jednou bude dílo této autorky lepší. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Uvidíme. Hůl úplně nelámu.

12.03.2024 3 z 5


Loupežník Loupežník Karel Čapek

Není to tak známá hra, ale je výborná. Líbí se mi, jak Čapek fandí mládí. Říkám si, co by psal, kdyby žil...

04.03.2024 5 z 5


Přijde kůň do baru Přijde kůň do baru David Grossman

Knihu jsem před pár lety četla a pamatuji si, jak moc mě zasáhla. Nyní jsem poslouchala audio verzi, která mi úplně vyrazila dech. Opravdu překrásné. Smutné, lidské, srdcervoucí.

03.03.2024 5 z 5


Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Kdyby mi bylo patnáct, asi bych byla z knihy nadšená a přála si takhle velkou lásku prožít. No, možná kecám a nelíbilo by se mi to ani v těch patnácti. Přesto nějaké klady knihy má. Líbil se mi začátek, bavily mě hudební motivy. Ale číst si srdcích na každé stránce desetkrát, to už bylo fakt moc. Jak se někomu zastavilo srdce, tlouklo, rozpadlo na dva kusy, a já nevím, co všechno... Uf. A to vše mělo skoro 400 stránek.

23.02.2024 2 z 5


Český ráj – moje velká láska Český ráj – moje velká láska Zdeněk Mrkáček

Nádherná záležitost tato kniha! Najdete v ní historii, přírodu, památky... A moc pěkné fotografie. A textu je tak akorát, žádné dlouhé popisy. Je vidět, že autor má Český ráj rád a rozumí mu. Měla jsem čest jít s autorem na komentovanou ornitologicko vycházku kolem Sobotky, kde bylo jasné, jak přírodě rozumí. A já od té doby sleduji jeho tvorbu.

17.02.2024 5 z 5


Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Výborná Agatha! Když jsem to četla poprvé, absolutně jsem netušila, kdo je vrah...

16.02.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

(SPOILER) Ach jo! To se opravdu příliš nepovedlo. Těhotný James Bond v sukních. Těším se na Eriku, snad to ale nepůjde tímhle směrem.

11.02.2024 2 z 5