Není úniku

Není úniku https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522533/bmid_neni-uniku-1sj-522533.jpg 4 309 86

Černý led série

1. díl >

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok? ***** Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Lok lok og læs , 2022


více info...

Přidat komentář

mikika
22.04.2024 3 z 5

příběh mě tentokrát moc nebavil. jednak jsem podobné téma četla nedávno, jednak hlavní hrdina Týr snad už nemůže být nudnější. v druhém díle se snad trochu vyloupne, třeba bude mít i nějakou osobnost. ale vyústění jsem opět nečekala a netipovala ani v nejdivočejším snu.

Ophelie
22.04.2024 4 z 5

Vysoké hodnocení této knihy a komentáře zde i na přebalu knihy slibují dobrou jízdu a musím říct, že se nemýlí. Kniha se čte jedním dechem, protože autorka umí budovat rostoucí napětí s každou stránkou, kdy prostě musíte číst dál, protože jste napjatí jak kšandy, abyste zjistili, kdo je tedy pachatelem a co se sakra vlastně stalo? V knize se prolíná vyprávění ze současného vyšetřování a z minulosti, z pohledu jedné ze zavražděných obětí. To, že se příběh odehrává v mrazivém prostředí nevšedního Islandu je dalším plusem. Příběh měl možná maličko pomalejší rozjezd, ale pak už to byla ta slibovaná jízda. Autorka rozhodně umí psát napínavé detektivní thrillery a v budoucnu ráda sáhnu po další její knize.


grillica
17.04.2024 5 z 5

Knihu jsem našla na odkládací poličce u nás v domě. Vidím jméno Yrsa, hmm to bude krimi, beru! Příběh mě naprosto pohltil, zhltla jsem knihu na dva zátahy, já jsem se bála, děsivá atmosféra, fakt není úniku, musela jsem ji dočíst za bílého dne. Mé první seznámení se spisovatelkou.

Deia
15.04.2024 3 z 5

Vraví sa, že do tretice všetko dobré, ale bohužiaľ. Od Yrsy som čítala už dve knihy a obidve mi prišli priemerné. Keďže táto má prevažne pozitívne recenzie, tak som si myslela, že sa to zlomí. Ale nie, strašne ma nebavila. V knihe je na mňa príliš veľa zbytočných myšlienok a opisov - niektoré možno ani nie sú zbytočné, ale sú veľmi nudne podané, mnoho informácií nám mohlo byť povedaných napríklad skrz rozhovory. Aj keď je námet zaujímavý a má taký mrazivý potenciál, tak som sa kvôli štýlu písania nevedela do príbehu ponoriť, ani som si nevybudovala žiadny vzťah k postavám a tak mi bolo jedno, čo sa s nimi stane. Navyše od začiatku vieme, že zomrú, takže mnoho kapitol z minulosti mi prišlo zbytočných a rozťahaných. Vyšetrovatelia boli tiež celkom nudní, hlavne toho veľa nevyšetrovali, keďže k prípadu boli priradení len ako pomocníci. Odhalenie pravdy o Týrových rodičoch mi prišlo celkom pritiahnuté za vlasy, ako ani nie to, čo sa im stalo, ale to, ako na to prišiel. Do ďalších častí sa určite púšťať nebudem a celkovo knihy od tejto autorky nie sú úplne pre mňa, jej štýl písania mi proste nesedí.

EvaCteKnihy
10.04.2024 5 z 5

Moje první setkání se spisovatelkou Yrsou. A bylo to dokonalé. Mrazivý příběh, ve dvou dějových liních jsem se neztratila. Autorka mě vtáhla a konec byl nečekaný. Kvalitní thriller a teď si jdu Yrsu nastudovat dál.

TeaPeter
09.04.2024 3 z 5

Tempo knihy bylo spíše pomalejší, ale až někam do 80 % knihy to vůbec nevadilo. Linie toho, co se stalo, se vyvíjela docela strašidelně a linie vyšetřování ukazovala, že policisté vážně netušili, co si myslet. Jakmile se linie začaly spojovat, tak už to začalo drhnout. Jako vysvětlili skoro všechno, ale uvěřitelné to bylo asi tak, jako kdyby pohádkář tvrdil, že poté, co si ježibaba v peci vyhřála bolavá záda, se s Jeníčkem a Mařenkou přestěhovali do Pardubic a tam založili továrnu na perník. No nic. Třeba se další kniha povede lépe. Z děje trčí spousta podivných nedopovězených konců, takže to na další díly určitě vydá.

Margerite
05.04.2024 4 z 5

Ze začátku se příběh rozjíždí hodně pomalu a vy vlastně víte (díky vyšetřování), jak jedna ze dvou linek dopadne. Rodinka na venkově na zabití, ale ani vyšetřovatel Týr mě moc nenadchnul. Potěší cameo Huldara (série Huldar a Freya), ale vlastně se skoro nedstane ke slovu. Postupně se člověk začítá víc a víc a začne ho zajímat, jak tuhle motanici autorka rozplete. Řešení za mě nakonec fajn, poměrně uvěřitelné. První půlka 3*, druhá 4*, přikláním se ke 4 a těším se na další díl.

Huldar a Freya za mě pořád od autorky nejlepší počtení.

zbožňuju_knihy
04.04.2024 4 z 5

(SPOILER) SPOILERY:
Nevím no, ta story vyšetřovatele už mi přišla zbytečná.
Mně se nejvíce líbila od autorky Kořist.
Jako, že by se fakt někdo několik týdnů skrýval ve vašem domě a vy nic? Kdyby mým zvířatům někdo uřízl hlavy a použil je jako štětec, asi bych nějakou trávu za domem neřešila. Každý to máme jinak.. ok, za mne za 4*

Jiparis
19.03.2024 5 z 5

Nemilosrdné, strašidelné a intenzivní. Krásná krajina Islandu a v protikladu hrozné zločiny. Až do poslední chvíle napětí, nedá se odhadnout, kdo za vším stojí.

iveta3689
12.03.2024 4 z 5

Napínavé, zajímavě propletené.

intelektuálka
29.02.2024 4 z 5

Tak jsem byla zvědavá na novou sérii islandské autorky ....

A ocitla jsem se na dalekém severu Islandu - kde autorka popisy zasněžené krajiny a osamělého stavení postupně budovala atmosféru dějové linky ....

V popředí je rodinná tragedie .... a vyšetřovatelé odvíjejí v kapitolách dříve a nyní nitku vyprávění s motivem zločinu ....

A současně se i jeden z vyšetřovatelů dozvídá informace o svých biologických rodičích ....

Autorka zajímavě zahájila novou řadu - a já se časem určitě na další díl podívám.

mapet85
28.02.2024 5 z 5

Иiet úniku je prvou knihou zo série Čierny ľad z pera islandskej spisovateľky. Skoncipovaná je výborným spôsobom. V kapitolách z minulosti sa Sóldís po rozchode zamestná na odľahlom statku u bohatej rodiny, aby unikla z civilizácie a popri práci dopísala diplomovú prácu. Po príchode však postupne nadšenie opadá, zisťuje, že tu niečo nesedí a na statku sa začínajú diať zvláštne veci. Nájde tu vytúžený pokoj?

„Tmy sa predsa nemusela báť, len toho, čo sa v nej mohlo skrývať. Sama osebe bola tma neškodná a nemohla jej nijako ublížiť.“

V ďalšej dejovej línii zo súčasnosti sa práve na tomto statku stane brutálna vražda, ktorú spolu s miestnym tímom vyšetrujú kriminalisti Týr, Karolína a patologička Idunn a postupne rozpletajú desivú pravdu. Prídu spoločnými silami na to kto vykonal takýto brutálny skutok?

„Sóldís sa nedokázala zbaviť pocitu, že keď zostane sama a pôjde si ľahnúť, bude jej život v ohrození. Vonku môže kamkoľvek utiecť, keby sa niečo udialo. Nikto jej v úteku nezabráni len tým, že sa postaví do dverí.“

Na jednej strane teda sledujeme samotné vyšetrovanie a odkrývame aj čo-to z minulosti hlavných postáv, na tej druhej spoločný život rodiny na islandskom statku. Práve tieto dve striedajúce sa dejové línie nútia čitateľa vyslovene knihu hltať ďalej, kým nepríde na to čo sa udialo. Dychberúce a strašidelné pasáže pri čítaní ktorých som sa necítil veľmi komfortne, poznanie, že vieme kam linka z minulosti speje, a fakt, že sa kniha odohráva na pre mňa tajomnom Islande, navyše v zime a na samote, len umocnili mrazivosť celého príbehu. Odhliadnuc od pre mňa nepochopiteľného správania sa obyvateľov statku ide o výbornú a originálne napísanú knihu.

Od Yrsy som zatiaľ čítal len knihu Posledný rituál, a autorka mi štýlovo veľmi sadla. O to viac sa teším na ďalšie knihy nielen z tejto série, ale aj z ďalších sérií, ktoré napísala. Navyše samotná autorka je veľmi príjemná osôbka a pri našich dvoch osobných stretnutiach ju vždy zaujímali názory čitateľov na jej knihy a s každým ochotne prehodila pár slov.

Ak máte radi trilery nabité akciou, tajomnou a napätou atmosférou, prečítajte si a neoľutujete. A prečo to И v názve knihy? Čítajte a možno sa dozviete.

Za zaslanie knižky ďakujem : grada_sk.

pavlinka04
27.02.2024 4 z 5

Jednu hvězdu jsem strhla kvůli tomu, že jsem vraha ke konci knihy odhalila, tedy moment překvapeni byl menší. Oproti knize Kořist, kde jsem hadala celou dobu špatně. Ovšem oproti Kořisti byl příběh mnohem lepší, vtáhl mě do děje a nedalo se odložit. Bohužel trochu masivní způsob zabití, i dětí..ale co už, těším se na další díl.

iskrizka
27.02.2024 4 z 5

Ak ste niekedy túžili zbaliť sa a odsťahovať niekam na samotu uprostred ničoho, po prečítaní tejto knihy Vás to isto prejde...
V románe Niet úniku zohráva výraznú úlohu práve miesto odlúčené od sveta - statok na islandskom vidieku, kde najbližší sused je na kilometre a ak budete kričať, nezačuje Vás nik.
Asmosféra tohto miesta podčiarkuje mrazivý thrillerový koncert, ktorý autorka na stránkach tjeto svojej knihy rozohrala.

Dve navzájom sa striedajúce rozprávania z časových rovín "pred" a "po" postupne odhaľujú smutne-trpký a tragický príbeh. Ako sa brutálna niekoľkonásobná vražda a pátranie po jej páchateľovi pomaly rozplieta, zoznamuje nás autorka aj s trojicou protagonistov série Čierny ľad, ktorú otvára práve tento prípad.

Pútavo napísaná kniha, hlavne pasáže z pohľadu Soldís, pomocníčky zo statku, na ktorom sa vraždy odohrajú, boli veľmi presvedčivé. Dokonale som sa dokázala vžiť do jej situácie a pocitov.
Línia policajného vyšetrovania v tomto románe je trochu menej dynamická, než to v kriminálkach často býva, ale možno práve preto pôsobí omnoho realistickejšie, než časté závody s časom a zbesilé dedukcie v iných krimi románoch.

Ak ste už nejaké autorkine knihy čítali, viete, čo od nej môžete čakať. Za seba vravím, že touto knižkou autorka žiadneho fanúšika nesklame a že sa prečítať oplatí.

konicekbily
25.02.2024 5 z 5

Autorka ze mě udělala blbce, který se nedokázal zorientovat. Vymyslela poměrně rafinovanou zápletku a postupně ve dvou časových rovinách vypouštěla nová fakta a nedalo se rozeznat, zda to pomáhá pátrání, či je nadhozena falešná stopa. Na jednom venkovském statku je spousta mrtvol, nic se neztratilo a nevíme motiv. Proč se stalo? S odpovědí na tuto otázku jsem spokojen a knihu považuji za jednu z nejlepších této autorky.

Heli20
20.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda.Od Yrsy zatím nejlepší

Chillia
14.02.2024 5 z 5

Naprostá bomba! Pro Island mám slabost a teď i pro Yrsu. Strhující mrazivý příběh s atmosférou, která mě dostala od první stránky. A nepustila mě ani týden po dočtení. Napínavý děj je snad na každé stránce, knížku nejde odložit.

gordon13
13.02.2024 5 z 5

Yrsička, to je má islandská slabost! Její kniha mě nikdy nezklamala a tato
je prostě prvotřídní. Nabušená atmosféra plná tísně, nelze přestat číst!!
Tohle je skutečně na deset hvězd...po dočtení přetrvává mrazivý pocit!

Bee240
12.02.2024 4 z 5

Yrsa umí perfektně přenést čtenáře do prostředí ve kterém se příběh odehrává.

V tomto případě jde o luxusní usedlost někde na západě Islandu. Přidejte mrazivé počasí a osamělost usedlosti.
Perfektní prostředí pro někoho s chorým mozkem a touhou zabíjet.
A proč ne hned celou rodinu. Tak příběh začíná... nálezem brutálně vyvražděné rodiny.

Jak je to rozjeté na začátku, tak to pokračuje celou dobu.
Máme zde dvě dějové linky.
Z jedné strany tu máme policisty a jejich postup vyšetřování. A z druhé strany nakoukneme do života rodiny těsně před vraždou.

Obě tyto verze příběhu byli zajímavé.

Bavilo mě číst o vyšetřování...které bylo z větší části zaměřeno na policistu Týra, který měl sám děsivé tajemství a minulost...jen o tom nevěděl. Což mi přišlo jako skvělé zpestření této dějové linky.

Druhá dějová linka je z pohledu Sóldís. Ženy která pracuje jako pomocnice na již zmiňované usedlosti. Když narychlo přijme práci u bohatých lidí očekává nový začátek v životě...a samozřejmě dobré peníze.
Události které jí a celou rodinu provází od jejího příjezdu jsou děsivé.
A absolutní absence logického jednání dospělých členů rodiny jen všechno zhoršují.

Při čtení této dějové linky se mi opět potvrdilo, že co vypadá na povrchu dokonale bude zevnitř prohnilé. A přesně takto na mě rodina působila.

Kniha jako celek je mrazivý a tajuplný příběh jedné pokřivené rodiny.

Christie2020
09.02.2024 4 z 5

Skvělá a napínavá kniha, nemohla jsem se odtrhnout a chvílemi jsem se bála.
Jen nechápu Ásin divný motiv nevolat policii za každou cenu
Těším se na další díly se sympatickým Týrem a na to, jak se vyvine zápletka z dětství