Pamatuji si vás všechny
kniha od: Yrsa Sigurðardóttir
KoupitKoupit eknihu
U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci. Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno. Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...? V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna? Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269909/big_pamatuji-si-vas-vsechny-f17-269909.jpg 4.1667Literatura světová, Romány, Thrillery
Vydáno: 2015, Metafora
Ég man þig, 2010
Komentáře (240)
Kniha Pamatuji si vás všechny

Hodně spletitý příběh odehrávající se ve dvou rovinách. Ty se ke konci spojí, staré křivdy se vyřeší. Záhady se rozpletou. Yrsa ukazuje v čem je silná, v propojení minulosti s přítomností, schopností překvapit dobrým detektivním příběhem v skvělém a zajímavém prostředí. Co jí nejde, je duchařina. Takhle se to nedělá, chybí atmosféra, situace se zbytečně netahují, pointa mizí. A nakonec ten pocit, že ne vše bylo vysvětleno...

První kniha od Yrsy kde jsem se bála od začátku do konce, ale zároveň mě to i nadále nutilo číst dál a přijít tomu všemu na kloub.

Nejsem fanouškem S. Kinga a toto je přesně ten styl. Knihy s Tórou mě bavily, toto ale ne, odkládám po přečtení necelé poloviny

Na to ,že to byl thriller tak tam bylo dost duchařiny .To zase tak moc nemusím .Spíše kombinace hororu a thrilleru bych řekla, že to je .

(+ SPOILER) Moje první setkání s autorkou. Po dlouhé době mě zaujala "detektivka" že severu. Do strany 100 se to pomalu rozjíždělo, ale atmosféra knihy mě udržela pokračovat. Pak to byl celkem napínavý nářez plný nevysvětlených jevů. SPOILER: A proto právě nakonec jsem byla dost překvapená a zklamaná, že se nic nevysvětlilo a fakt to bylo vše hozeno na duchy. To není úplně můj styl. Mám ráda reálný základ těchto mysteriózních věcí. Tak mě to i odradilo číst něco dalšího od této autorky, abych zas nebyla zklamaná.

Yrsu môžem! Vďaka čitateľskej výzve som ju objavila začiatkom roka 2022, keď som začala jej sériou, v ktorej vystupuje advokátka Tóra (knihy ma dostali). Po prečítaní tejto série som mala nutkanie pokračovať jej knihami a som rada. Kniha je správne mrazivá, príbeh vás vtiahne. Spôsob, akým spisovateľka píše mi veľmi vyhovuje. Viac osudov, ktoré sa v závere knihy spoja a vznikne veľké rozuzlenie. Veľmi som bola zvedavá, ako to celé skončí a 1x sa mi stalo, že som naozaj ani netrúfala hádať. Všetko do seba zapadlo. Jedna postava ma mrzela, že skončila, tak ako skončila...ale nechcem prezrádzať. Trochu ma mrzí, že v mojom okolí nie je nikto, kto by súbežne so mnou čítal, že by sme si vymieňali myšlienky a postrehy...dalo by sa okolo tejto knihy veľa narozprávať. Knihu odporúčam. Je napínavá a tak ako som nižšie v komentároch čítala...tiež som v byte bola citlivejšia na každý zvuk.

Tak nejak nevim,rozhodne jsem četla lepší knihy,abych byla uprimna tak fakt nic moc spíše zmatek…..Škoda.

Yrsu jsem objevila letos v únoru a její knihy mě zaujaly natolik, že mám teď v říjnu přečteno všechno, co u nás zatím vyšlo. U téhle knihy jsem musela ponocovat, abych se dozvěděla rozuzlení a zejména osudy dvou ztracených chlapců. Místy byla kniha správně mrazivě strašidelná až hororová. Napětí jsem si užívala, jen jsem pak měla mnohem větší potřebu svítit. A podívat se do dveří otevřených do chodby taky nebylo jen tak :) Závěr u Benniho a Bernóduse byl vcelku uvěřitelný a méně zašmochrdaný než např. Plavba smrti. Ostatní záhady by si zasloužily podrobnější vysvětlení. Těším se na další Yrsiny knihy.
Štítky
severská krimi islandská literatura duchové a přízraky Vandalové zmizení dětí Island islandské detektivky horory
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2017 | ![]() |
2015 | ![]() |
2018 | ![]() |
2007 | ![]() |
2008 | ![]() |
Kniha Pamatuji si vás všechny je v
Právě čtených | 7x |
Přečtených | 851x |