Za zamčenými dveřmi
Když si Nora Davisová dělala jako malá v pokojíčku úkoly, netušila, že její otec zatím ve sklepě vraždí ženy. Až do dne, kdy se jim u dveří objevila policie. O desítky let později je Nořin otec stále za mřížemi a ona je úspěšná chirurgyně s poklidným a osamělým životem. Nikdo netuší, že její otec byl sériový vrah. Pak však Nora zjistí, že jedna z jejích pacientek byla zavražděna – a to stejně děsivým a jedinečným způsobem, jakým vraždil i její otec. Někdo ví, kdo Nora je, a chce, aby za ten hrůzný zločin nesla zodpovědnost. Jenže ona není vrah. Policie jí nemůže nic přišít. Pokud se jí tedy někdo nepodívá do sklepa.... celý text
Originální název: The Locked Door, 2021
Komentáře knihy Za zamčenými dveřmi
Před více než dvaceti lety byl zatčen vrah Handyman. Jeho dcera Nora nyní žije pod novou identitou, pracuje jako lékařka a snaží žít relativně normální, i když osamělý, život. Bohužel se ale stíny minulosti začnou znovu vynořovat. Někdo vraždí její pacientky, a to naprosto stejným způsobem, jak to před lety dělal její otec. Byla Nora před lety opravdu tak nevinná a skutečně nic nevěděla? Není přece v každém z nás nějaká temná stránka osobnosti, která se jednou vydere na povrch?
Musím říct, že Za zamčenými dveřmi je pro mě lehkým zklamáním. Autorka sice opět přišla se zajímavým koncem s překvapivým odhalením, ale bohužel mi to v záplavě detektivek a thrillerů s podobnou myšlenkou přišlo poněkud… ohrané, a ne příliš překvapivé. Doufala jsem, že nakonec bude pravda jiná a připouštěla jsem si i tu myšlenku, že to dopadne tak, jak celý příběh ukazoval a že temná osobnost někdy prostě vyhraje.
Knížka se ale opět četla velmi dobře. Freida píše velmi čtivě a stránky vám ubíhají pod rukama. Opět je v knize šílená dávka napětí a pochybností, zda to všechno nedělá ta či ona postava, aby vám pak dějový zvrat ukázal, že jste se celou dobu mýlili, přesně, jak to u knih od Freidy bývá. Nicméně oproti Pomocnici a Žádným lžím mě knížka Za zavřenými dveřmi zápletkově neuspokojila tak, jako předchozí autorčina díla.
Tahle kniha mi tedy od Freidy zatím přišla ze všech nejslabší. Možná je to její i její docela krátkou délkou, možná relativně tuctovou zápletkou a koncem, který s sebou nese lehký závan klišé. Uvidíme, co přinese Profesorka.
Knihu jsem dostal jako dárek a musím říct, že je perfektní. U podobných knih většinou už od poloviny tuším, o co jde. Tady jsem se ale hodně mýlil, což mě mile překvapilo. Konec je podle mě bez chyby. Je to čtivá, poměrně krátká kniha, která rozhodně stojí za přečtení.
Ke knize jsem se dostala náhodou díky loňské výzvě. A asi jsem našla novou oblíbenou autorku. :)
Příběh mě svojí atmosférou dost pohltil, měla jsem jasnou teorii, jak to dopadne a samozřejmě to bylo úplně jinak. Konec i epilog na jedničku!
Za zamčenými dveřmi mě bavilo, obzvlášť linka v dětství, ta byla správně mrazivá. Na plný počet mám ale tři drobné výtky:
1) Zvrat na konci mi přišel trošku moc. Možná by mělo lepší účinek, kdyby autorka ve snaze šokovat ubrala. Na druhou stranu to člověk opravdu nečeká.
2) Takové to házení očividného podezřelého, to je prostě průhledný.
3) A nakonec bych od thrilleru chtěla přece jen trošku víc napětí.
Nicméně, thrillery nejsou můj rajón, tak bych tohle hodnocení brala s rezervou:o)
Po Alchemised jsem musela zabrousit do jiného žánru. Mám rozečtené dvě fantasy a nemůžu se začíst. Ale tohle mi sedlo perfektně. I když mě to nevystřelilo a ani se nekonal wau efekt, protože v tomhle mám fakt hodně načteno tak tahle spisovatelka píše neskutečně čtivě. Tohle mě bavilo hodně a mozek si odpočinul od Kaina a Heleny.
A proč 3,5 hodnocení, nuž rozhodla jsem se v tomto roce hodnotit přísněji.
Ale všem Freidu doporučuji.
Nejsem fanouškem thrillerů, ale tohle se četlo velmi dobře. Odsýpalo to, člověk se neztrácel v ději, i když tam jsou dvě dějové linky. Nejsem si jistá, jestli je mi Nora sympatická nebo ne. Malinko mě tam iritoval postup policie.
Knihu Za zamčenými dveřmi bych s klidným svědomím označila za takový průměrný psychothriller. Nenadchne, ani neurazí. Body rozhodně přidávám za čtivost, protože tím je autorka dobře známá a pokud jste od ní zatím nic nečetli, bude se vám tato jednohubka líbit. I když to umí ještě o kus líp.
Hlavní hrdinkou je lékařka Nora, která v současnosti žije docela dost osamocený život a sem tam nás pozve do svého dětství o 26 let zpět.
Mě nebyla úplně sympatická a na to, že byla lékařkou, chovala se často jako asociál, ale to byl nejspíš záměr. Aby čtenář tápal o něco víc.
A v Nořině okolí se začnou dít podivné věci, které nebezpečně odkazují na činy spáchané jejím otcem před mnoha lety. Otcem, sériovým vrahem, který je ve vězení.
Čekala jsem obvyklý obrat v ději, kdy už mám jasno o pachateli, ale něco se zvrtne a všechno je úplně jinak, ale ten v této knize nepřišel. Škoda.
Ale i tak dobrý.
Tak za mě tahle autorka dost dobrá. Všechny její knihy mě nuti, abych pořád četla a neodkládala je.
Nemůžu se ubránit srovnání s autorčinou Pomocnicí. Autorka se trochu opakuje, přesto je kniha velmi čtivá a bavila mě. Hlavní hrdinka se chovala trochu nelogicky, ale proč si kazit příběh realistickou reakcí, že? ;) 3,7/5
Psychothriller vyprávěný hlavní postavou ve dvou časových rovinách vzdálených od sebe dvacet šest let. Zápletka je pěkně postavená, provedení je zaměřeno na jednání hlavní postavy - ta ne vždy zvolí správné rozhodnutí. A tak autorka může své vypravěčské umění natahovat a vytvářet napětí.
Oukej, autorka umí psát poutavě, a hlavně mi přijde, že vás vždycky jednou větou popošoupne k nějaké myšlence a myslíte si, že víte jak to celé je. Akorát, že vůbec.
Ale stejně mi ty konce vždycky přijdou takové přetažené za vlasy…
Moje druhá kniha od autorky. Už "Žádné lži" jsem si absolutně zamilovala, ale tohle byla teprve jízda. Přečteno za den, nedokázala jsem se odtrhnout. Kniha je neuvěřitelně čtivá a zvraty jsou v ní tak rozprostřené, že se ani na moment nenudíte a musíte prostě vědět, co se stane dál. Vraha jsem (jako vždy) netipla, dost mě to překvapilo. Na rozdíl od "Žádné lži" mi zvrat přišel o něco propracovanější, dával mi větší smysl. Nemohu hodnotit méně než pěti hvězdami a už teď se těším na autorčina další díla.
Knížka je velmi poutavá, i když v půlce děj trochu ztratil spád. Vynahradil to konec, který byl velmi napínavý a překvapivý, ostatně jako u dalších knih Freidy McFadden.
Já mam prostě Freida McFadden hrozně ráda. Vždycky je to překvapivé a vždycky je to dobré, stejně tak to platí o této knize :)
Od začátku velmi čtivé, ale v první půlce se toho zas tolik neděje. Od druhé půlky dobrý spád a velmi napínavé. Upřímně jsem to nečekala.
Mam přečtené všechny doposud v češtině vydané knizky od teto autorky a musim rici, ze jsem ani jednou nebyla zklamaná. To samé plati i u titulu "za zamčenými dvermi". Miluju jeji překvapivé konce a neutuchající napětí, kdy az do posledni vety nevite, kdo za tim stoji.
10 z 5 bez debat!!
Knížka se dobře četla. Hlavní hrdinka mi připadala paranoidní. Stále jsem přemýšlela, jak to dopadne, ale konec mě opravdu nenapadl.
Super čtení.
Příběh mě pohltil už od první stránky, hlavní hrdinka byla zajímavá, rozuzlení celé knihy bylo fenomenální,to by mě opravdu nenapadlo.
Kniha sa mi veľmi páčila, pekne napísaná, samozrejme, nie je krutosťou blízka Carterovkam. Odporúčam.
Prajem príjemný zvyšok predvianočného dňa.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy thrillery napětí sérioví vrazi tajemství vězni psychické problémy mezilidské vztahy doživotní trest odnětí svobody rodinná tajemství sklepy, sklepení prolínání minulosti a současnosti světová literatura chirurgové v uzavřeném prostoru, v pastiFreida McFadden také napsal(a)
| 2023 | Pomocnice |
| 2024 | Za zamčenými dveřmi |
| 2024 | Tajemství pomocnice |
| 2025 | Pomocnice odvedle |
| 2025 | Žádné lži |
Externí recenze
- Co se skrývá za Zamčenými dveřmi? Další přesný řez lékařky Freidy McFadden | RECENZE / Zdeněk Gothard, Dobrý blog
- Za zamčenými dveřmi / Kniha za knihou
- Za zamčenými dveřmi / https://www.krajskelisty.cz/autor/zdenek-svoboda.htm

95 %
61 %

Máme tu další psychothriller od Freidy. A opět je to skvělé čtení. Ale rovnou musím říct, že Žádné lži i Pomocnice byla o něco větší pecka. Ale i tenhle příběh rozhodně stojí za to.
Tak, jak to autorka umí, i tady se dočkáte něčeho velmi čtivého a napínavého. Kniha vás chytne a nepustí. Budete mít spoustu otázek a prostě budete potřebovat zjistit, jak to všechno je a kdo je tu ten opravdový psychopat. A stejně jako u všech jejích knih si budete každých pár stran myslet něco jiného. A konec vás pak totálně rozseká.. To mě na tom baví nejvíc.
Takže i když jde o jednu z Freidiných slabších knih, rozhodně stojí za to a není to ztráta času. Kniha není obsáhlá, čte se velmi snadno. Začínám mít pocit, že její knihy jsou prostě sázka na jistotu a vždycky budu spokojená.