Pomocnice
Práce u Winchesterových je moje poslední šance začít s čistým štítem. Jenže se ukáže, že jejich tajemství jsou mnohem nebezpečnější než ta moje… Každý den uklízím jejich krásný dům, vyzvedávám jejich dceru ze školy a vařím pro celou rodinu. Sama pak jím ve svém pokojíku v podkroví. Snažím se nevnímat, jak Nina dělá nepořádek, jen aby se mohla dívat, jak ho uklízím. Jak o vlastní dceři vypráví podivné lži. A jak se její manžel Andrew zdá být den ode dne ztrápenější. Ale když se dívám do jeho krásných očí, je těžké si nepředstavovat, jaké by to bylo žít Ninin život. Winchesterovi nevědí, kdo doopravdy jsem. Nevědí, čeho jsem schopná…... celý text
Originální název: The Housemaid, 2022
Komentáře knihy Pomocnice
Vysoce inteligentní, rafinovaný psycho thriller. Pohled na svět ženskýma očima zprostředkovaný v "ich-formě" dvěma hlavními postavami - Millie a Ninou. Napínavý děj a krátké kapitoly nutí obracet stránky dál a dál. Těžko říct, zda podobnou škálu pocitů, či jemných odstínů hnutí mysli, by dokázal tak poutavě vyjádřit autor mužského "původu" :-). [vydání: The Housemaid, Bookouture London, UK 2022].
(SPOILER)
Kniha mě vůbec nelákala, myslela jsem nejdřív, že se jedná pouze o romantiku a té knižní neholduju :-) Až když se objevilo vydání s filmovou obálkou, která se mi líbí víc a viděla jsem trailer k filmu, tak jsem se rozhodla, že si nejdříve knihu přečtu a poté shlédnu film.
Kniha je opravdu velmi čtivá, většinu času jsem opravdu nevěděla, jak se to všechno vyvrbí. Byl to pro mě docela wow efekt, i když jsem si později uvědomila, že vlastně tuhle zápletku už odněkud znám. Ale to nevadí, bylo to velice zajímavé, všechny postavy jsem chvílema měla i neměla ráda, podle zvratů v ději a zjišťování pravdy.
Film, aby mohl být prezentován jako thriller, tak potřebuje krev. Škoda. Tudíž konec příběhu byl ve filmu úplně jiný, manžel krvácel, Miliie krvácela, blbost. Mně se teda líbil víc ten knižní konec, i když manžel byl mrtvý tak jako tak. V knížce byl také navíc vztah Niny a Enza. Enzo měl celkově ve filmu zanedbatelnou roli a navíc jsem si ho dle knihy představovala jako fakt fešáka a to ve filmu nebyl. Ve filmu naopak bylo více scén, kde mohla být Millie (Sydney) nahá a to zase jako chápu :-)
Matka alias tchyně ve filmu na mě nepůsobila tak hrůzně jako v knize a to je škoda, protože ta knižní byla opravdu psycho a vše vlastně vzešlo z její výchovy. Také Cece, dcera Niny (Amandy) mi v knize přišla víc tajemná až strašidelná. Ve filmu to byla taková nijaká holčička s nadváhou, která vůbec nebyla podobná své matce.
Také hlavní roli hrající pokoj v podkroví jsem si z knihy představovala jako nějakou šílenou kobku, ve filmu to byl fajn světlý podkrovní pokojíček.
Celkově asi mohu doporučit knihu i film. Je fajn, že díky dvěma kočkám v hlavních rolích na film přijdou i muži :-)
Freida McFadden se opravdu předvedla. Tohle byla jízda od začátku do konce. Anděl spásy a zkázy v podobě pomocnice v domácnosti? Perfektní zápletka a ke konci už jsem jen hrdinkám fandila, jak mě příběh vtáhl a nepustil do posledního slova.
Knížku jsem začala číst v neděli odpoledne, abych ji dokončila ještě ten samý den, jen o 6h později. Protože jsem se od ní nemohla odtrhnout. Původně byl plán to stihnout přečíst před filmem a to se mi také podařilo. Není divu, ten děj, postavy a zápletka... čtenáře nenechá ani na chvíli vydechnout. Na jednu malou chvíli si myslíte, že fandíte jedné postavě, ale o vteřinu později už fandíte postavě druhé a zjistíte, že nenápadné postavy v pozadí vlastně patří do příběhu více, než si myslíte. Proto se klaním autorce za mistrovský příběh a jsem velmi zvědavá, jak si s tím poradili filmové tvůrci, s tak skvělým hvězdným obsazením.
Wau, tak to bylo skvělé, neskutečné čtivé a bude se těšit na další knihy od autorky. Mohu jen a jen doporučit
Na knihu jsem se chystala hodně dlouho a teď na ni konečně přišla řada. V žádném případě mi nezklamala, i když na stejné téma jsem četla několik knih. Toto zpracování bylo velmi zdařilé a autorka drží čtenáře do konce v napětí, jak to vlastně s Ninou, Andrewem a Millie dopadne. Pouštím se hned do dalšího dílu.
Kniha je úžasná! Moc jsem si ji užila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Dopadlo to tak, že jsem to dočetla o čtvrt na tři ráno. Doporučuji.
Díky všemožným recenzím jsem se fakt na Pomocnici těšila a asi jsem čekala až moc, takže začátek mě trochu zklamal díky mému očekávání. Vyloženě mě ze začátku štvalo číst dál jen kvůli Nině, jinak se to četlo fakt rychle a dobře...pak někdy od té poloviny se to začalo rozjíždět a nakonec jsem hltala a hltala, takže další díly si přečtu
Pokud jste četli knihy Poslední paní Parrishová (vřele doporučuji) nebo Za zavřenými dveřmi, tak máte přečtenou i tuhle knihu. Ovšem pokud ne, směle do toho. Kniha je čtivá, zajímalo mě jak bude pokračovat. Nicméně jsem už buďto tak otupělá z horších a těžších témat, že mě zápletka nešokovala, ani jsem nebyla v napětí jak to celé dopadne. Konec byl jednoduše až zbytečně pohádkový a já u něj ani nemrkla. V klidu knihu zavřela a teď jdu číst zrovna něco dalšího.
Šanci dám i dalšímu dílu, protože věřím, že nemůžou být na stejné brdo všechny tři knihy v sérii.
(SPOILER) Co napsat..Je to čtivé, přečteno za den. Tentokrát, znalá díla autorky, mi bylo jasné, že je vše jinak a pravda je, že to bylo dost návodné..hlavní záporák působil moc dlouho v průběhu děje až nelogicky kladně. Dále mi u této autorky také vadí účelové nelogičnosti. Jasně, hlavní hnusák se vzdá svého způsobu "povyražení"v kamrlíku, aby ho pak předali na byvakování služce a koukal jak manželka na vše kašle..No a ten konec..pomocnice co by anděl pomsty utllačovaných žen? nee. Takže dávám 3..
Čirá lobotomie. Takhle unylou, bezbarvou, plytkou a povrchní knížku jsem dlouho nečetl. Bídný a primitivní jazyk, neustálé opakovaní informací, tupé a předvídatelné zvraty a absolutně žádná psychologie nebo hloubka. A takhle vypadají dnešní bestsellery. Hlavně, že se to čte rychle a jsou tam dva pěkný chlapi, bože. Dejte to pryč…mně se z toho dělá mdlo.
Millie, po propuštění z vězení, přijímá práci jako pomocnice v domácnosti bohaté rodiny Winchesterových. Zpočátku je vše zalité sluncem, Millie dostává ubytování, nový mobil... Díky tomu tak získává možnost nového, a především ustáleného života. Její zaměstnavatelka Nina je milá, její manžel Andrew ještě milejší, ovšem jejich dcera Cece bude tvrdý oříšek, ale s tím si Millie jistě poradí. Brzy ale Millie začíná tušit, že v domě není vše tak, jak se na první pohled zdá. A zahradník Enzo ji, i přes jazykovou bariéru, varuje před nebezpečím.
Atmosféra v domě postupně houstne, Nina své chování drasticky mění, střídavě je milá, střídavě zlá a ironická a Millie postupně odhaluje Nininu minulost. Současné také Millie bojuje se svou nákloností k Andrewovi. Vše se zamotává, Nina se zdá více a více podivnější a příběh postupně začíná budovat napětí a nejistotu v tom, co se vlastně děje a kdo je tu ten zlý.
Pomocnice je zkrátka a jednoduše perfektní a rozhodně patří mezi ty knížky, které vás okamžitě vtáhnou do děje a nepustí. Nemohla jsem se od čtení odtrnout a potřebovala jsem vědět, jak se příběh bude vyvíjet dál a jaká bude nakonec pravda. Freida McFadden skvěle pracuje s postupným odhalováním rodinných tajemství, a i když čtenáři dává jisté indicie, stejně ho pak z cesty svede a ukáže se, že pravda je někde jinde.
Pomocnici doporučuji všem, kdo má rád napětí, překvapivé zvraty a promyšlený děj a šokující konce. Autorka si s vámi lehce pohraje, svede vás z předem daného příběhu a dokáže vám, že i zdánlivý anděl má v těle ďábla. Připravte se na to, že jakmile začnete číst, jen těžko přestanete a knihu neodložíte do té doby, dokud nezjistíte pravdu.
Po přečtení "Za zavřenými dveřmi" B. A. Paris a tohohle to vypadá, že v žánru tzv. thrilleru pro ženy už dál pokračovat nebudu. V obou případech jsem totiž dostal naprosto totéž a ani to nebylo nijak zvlášť dobrý.
Na začátku se věci nějak jeví, aby se ukázálo, že vše je přesně naopak (no nekecej!), následuje oko za oko, zub za zub (občas i doslova), zlo je potrestáno, aby druhé zlo za totéž trestu uniklo (protože šťastná náhoda), potom zbytečnej zvrat, ještě jeden zvrat a teprve pak je konec.
To jako vážně? Aspoň že se to celkem dobře čte.
Na knížku jsem četla samé pozitivní ohlasy a když jsem se dozvěděla, že se připravuje filmové zpracování, tak jsem si jí už musela konečně přečíst.
Je to velmi čtivé, napínavé a prostě skvělé! Opravdu jsem do konce netušila, jak to nakonec dopadne. Neustále jsem musela číst dál a dál, je to skvěle napsané, takže máte potřebu furt pokračovat ve čtení.
Za mě tedy velmi povedená knížka! Rozhodně stojí za přečtení!
'Když do pekla, tak na pořádném koni.'
Priznám sa, že v prvej časti knihy u Millie som veľakrát otvárala ústa ako ryba na suchu, že ako dokáže jeden človek druhému takto hádzať polená pod nohy... Potom som si uvedomila, že čítam predsa Freidu a už som sa ničomu nečudovala :) Výborné, ale stále u mňa vedie 'Profesorka' a 'Nájomníčka' ;)
"Na co se ráda díváš v televizi?" nadhodím s nadějí, že se mého nápadu chopí.
Zamračí se, jako bych ji urazila. "Radši si čtu."
"To je skvělé! Co ráda čteš?"
"Knížky."
"A jaké?"
"Ty s písmenkama."
Nebylo to špatný, ale známe i lepší.. Byl tam takový dobrý zvrat. Kniha je lehce předvídatelná a čtivá. Už mám koupené pokračování ..
Napínavý děj,místy vtipné myšlenkové pochody a komentáře vypravěčky. Zajímavé postupné rozvinutí příbĕhu.Čtivé,přečteno rychle.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
ženy trápení zfilmováno americká literatura bohatství tajemství lhaní, lži služky, služebné hospodyně rodinná tajemství thrillery pro ženy americké rományFreida McFadden také napsal(a)
| 2023 | Pomocnice |

83 %
40 %
78 %
Pomocnice
Thrillerům se většinou vyhýbám, ale u této knihy jsem se rozhodla - vzhledem k tomu, že se o ní mluví v superlativech - udělat výjimku. A musím uznat, že body sbírá oprávněné. Nedá se od ní odejít. Už dlouho jsem nic nepřečetla tak rychle, abych zjistila, jak vše dopadne. Abych už byla na konci, protože to napětí bylo k nevydržení. A ano, bylo to trochu předvídatelné, přesto se to v něčem od jiných knih lišilo a závěr překvapil. Nevím v čem to je, že je kniha tak populární, ale chápu to. Jen nevím jestli jsem ochotná znovu tohle podstoupit a pustit se do dalších dílů. Možná časem, protože autorka opravdu umí psát. Ale jenom možná.....a určitě až časem. 4,8*
(1/25)