martineden martineden diskuze u autorů

☰ menu

Jitka Herzánová

Mladá autorka, která si na vlastní kůži zkouší práci delegátky cestovní kanceláře. Vtipná, nadějná mladá spisovatelka a cestovatelka.

28.03.2021


Vladimír Preclík

Vladimír Preclík byl nejen vynikajíci sochař, ale také spisovatel. Moc se mi líbí jeho schopnost popsat atmosféru východočeské krajiny, lásku k pískovci a také k životu.

28.03.2021


Helena Kupcová

Vynikající autorka a vyučující na vysoké škole. Plno lidí miluje literaturu díky této skvělé osobnosti.

13.01.2021


Vít Vlnas

Publikace Víta Vlnase jsou čtivé, přitom mají velký záběr. A pro milovníka baroka a umění - povinná výbava.

11.11.2020


Zdeněk Kalista

Vynikající historik s pohnutými životními osudy dlouhého 20.století. Moc mě baví hlavně jeho knihy vzpomínek Po proudu života a publikace o baroku Tvář baroka. Jeho styl psaní je originální.

10.11.2020


Jiří Hájíček

Knihy Jiřího Hájíčka jsou pro mě srdcová záležitost.. Vždy se těším na novou, když vyjde, je to malý svátek. Nějak mi zarezonovala ta jistá tesknota krajiny, určitá sympatická rozpolcenost hlavních hrdinů, každopádně ale lidskost a charakter hlavních hrdinů. Prostě radost číst a prožívat ty přiběhy.

30.10.2020


Michal Sýkora

Michal Sýkora je autor detektivek, ale také literární vědec a teoretik, který působí v Olomouci. A v jeho knihách je to znát. Myslím tím toto všechno - Olomouc, do které děj mnoha svých knih umísťuje, vysokoškolské prostředí, kde hlavně akademiky líčí občas s určitými rozpaky. Naopak pro běžné, nechci říkat obyčejné, lidi má autor velké pochopení i sympatie. A umí psychologii ženských postav! I tu komisařku Marii Výrovou obdařil sympatickými vlastnistmi a lidskostí. A to je asi to, co mě na detektivkách Michala Sýkory baví, ta empatie, vykreslení sociálního prostředí a boj dobra se zlem. Ne vždy to dobro jasně vítězí, ale snaha se cení, ne?

20.10.2020


Andrzej Stasiuk

Současný polský autor, jeho tvorba je civilní, českému naturelu blízká. Jeho hrdiny jsou normální lidé, kteří se snaží žít v těžkých podmínkách polského venkova. Z jeho knih čiší nostalgie a atmosféra, autor rozhodně stojí za přečtení.

23.02.2020


Josef Knap

Josef Knap je řazen mezi ruralisty, pokud vám to nic neříká, není se zas tak čemu divit, ruralisté byli z české literatury po roce 1948 cíleně odstraňováni. Bohužel nejen z literatury, mnoho autorů bylo i vězněno, Josef Knap mezi nimi. Dílo ruralistů ale stojí za pozornost! Vztah k půdě, mikroregionu, zvířatům, práci, někdy i k Bohu - to opravdu není nic zastaralého! A pokud máte rádi Jičínsko, Knapovo dílo je přesně pri vás.

01.02.2020