KK22 KK22 komentáře u knih

☰ menu

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

"Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život? To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek."

Velmi silná kniha. Začetla jsem se už od první strany. Docela často čtu knihy z prostředí koncentračních táborů, toto bylo do určité míry podobné a přece jiné.
Pro mne od autorky první kniha, ale rozhodně ne poslední.

29.04.2024 5 z 5


Tonoucí duše Tonoucí duše Ava Reed (p)

Druhý díl mě bavil o něco méně než ten první... jako oddechovka příjemné, ale plný počet hvězdiček tentokrát nedám. Ten konec mi už nepřišel moc originální, vzhledem k tomu jak byl ukončený díl první. Ale i přesto asi neodolám a koupím si i třetí knihu, až vyjde... zkrátka romantika z lékařského prostředí mě vždycky bude bavit...

15.04.2024 4 z 5


Troufalá vášeň Troufalá vášeň Penelope Douglas

Super oddechovka, kdo má rád romantiku, určitě si přijde na své. Mně osobně se líbilo, že měli mezi sebou větší věkový rozdíl, v tomto byla kniha celkem originální. A já sama jsem taky spíš na starší muže, takže jsem se dokázala do Jordan vcítit naplno. Pike byl za mne chlap snů... jen škoda že v reálném životě ty vztahy tak dokonale nevypadají... :-D

19.03.2024 5 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Dle mého názoru povedený druhý díl série. Ačkoliv se přiznám, že první mě asi bavil o malinko více. Trochu jsem původně doufala, že bude nějaké pokračování příběhu s Paulou, že se třeba František vydá ji hledat, nebo aspoň bude řečeno jak to s její rodinou dopadlo po odchodu ze Sklářů. Toho jsem se sice nedočkala, ale i tak se mi kniha četla dobře.
Doba to byla zlá, a my z mladší generace si to mnohdy vůbec neuvědomujeme. Proto si myslím, že je skvělé když vychází takovéto knihy a že by je i dnešní mladí měli číst.
Těším se na třetí díl.

06.03.2024 5 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Měla jsem audioknihu. Četla jsem zde mnohá srovnání s knihou Josef Mareš: Moje případy z 1. oddělení, a zde souhlasím, kniha pana Moravce se mi líbila více, byla tak nějak propracovanějsí. Nicméně ani tato audiokniha nebyla úplně špatná, případy byly zajímavé a poutavě popsané. Přiznám se, že jsem během poslechu párkrát usnula, ale to spíš bylo dáno únavou než špatnou kvalitou knihy. Jako tištěnou bych ji možná nepřečetla, ale audiokniha jako kulisa při úklidu nebo uspávání dítěte rozhodně svůj účel splnila.

22.02.2024 4 z 5


Má cesta k tobě Má cesta k tobě Helen Paris

Z mého pohledu krásný třetí díl série. Taková odpočinková četba, člověk u toho nemusí moc přemýšlet, čte se rychle. Přestože předem tušíte, jak kniha skončí, chcete číst dál a dál... ano, chvílemi je to až příliš přeslazené a nereálné, ale to tak nějak od tohoto typu literatury vždy očekávám. Na Lynwood Falls se mi líbí, jak všichni obyvatelé drží při sobě a vzájemně si pomáhají. Nevím, zda budou ještě nějaké díly v této sérii, ale pokud ano, nenechám si je ujít.

22.02.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Dlouho jsem si knížku chtěla pořídit na základě dobrých recenzí. Nakonec jsem skončila u audioknihy. Bohužel u poslechu audioknih poslední dobou usínám, ale tato byla výjimkou. Poslechla jsem ji celou asi za 5 dní, u toho jsem uklizela, vařila, cestovala... zkrátka všechno možné, ale pořád jsem chtěla poslouchat dál, protože mě příběh neskutečně chytl. Popisy přírody mi trochu připomínaly knihu Kde zpívají raci... možná kdybych měla tištěnou verzi, tak by mi kvůli popisným částem připadala kniha zdlouhavá, ale v audioverzi mi to vůbec nevadilo.

17.02.2024 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Krásné čtení o lidských osudech v nelehké poválečné době. Moc mě to bavilo a četlo se to hezky. Z počátku mi byl František jako postava dost nesympatický, ale od chvíle, kdy se seznámil s Paulou, najednou dospěl, řekla bych prozřel a stal se z něj správný statečný mladý muž. Celou dobu jsem jejich vztahu přála šťastný konec, ačkoliv jsem tušila, že na něj nedojde...
Již mám v knihovně zarezervovaný druhý díl. Nejraději by člověk začal číst pokračování ihned, ale budu si muset chvíli počkat...
Pro mne první kniha od autora a rozhodně tedy ne poslední...

04.02.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Bryndza je můj oblíbený autor, takže jsem si nemohla nechat ujít ani tuto knihu. Přiznám se, že první polovina se mi četla trochu pomaleji, ale tu druhou půlku jsem přečetla prakticky na jeden zátah.
Sice nejraději mám sérii s Erikou, Kate také není špatná, ale urcitě i Tíživé Ticho stojí za přečtení. Často se tu píše, že jde o nejslabší knihu autora. Skutečně možná není tak dobrá jako jeho ostatní knihy, ale rozhodně to bylo příjemné čtení.

22.01.2024 4 z 5


Mlsné medvědí příběhy: Vzhůru na pól Mlsné medvědí příběhy: Vzhůru na pól Tomáš S. Končinský

Dcera je miluje, byli jsme i na filmu v kině, takže knížka byla jasnou volbou. Moc se nám líbila. V plánu teď je i medvědí kuchařka jako inspirace pro společné vaření.

13.01.2024 5 z 5


Děkuji, sestřičko... Děkuji, sestřičko... Hana Marie Körnerová (p)

Pokračování se mi líbilo stejně jako první díl. Přečteno během pár dní. Mám ráda knihy z lékařského prostředí. A i když tato se odehrává v době, kdy jsem ještě nebyla ani na světě, vůbec mi to nevadilo. Je to zajímavá sonda do doby, kdy byla mladá moje babička. O tom, jak to tehdy fungovalo, jsem od babičky mnoho slyšela...včetně hekárny v porodnici a ukazování miminek přes sklo, přidělování bytů atd.
Dál tato kniha poputuje k mojí tetě a babičce, které si tuto autorku již také oblibily.

05.01.2024 5 z 5


Devatenáct dopisů Devatenáct dopisů Jodi Perry

Velká romantika, možná chvílemi až trochu moc. První polovina knihy se mi četla hůře, ale ke konci se to docela rozjelo, dopisy chodily rychleji za sebou a celkově byl příběh zajímavější. Chvílemi jsem byla i trochu na měkko. Za mne celkem zdařilá kniha pro ženy, ale je potřeba se prokousat tou první polovinou.

01.01.2024 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Přečteno během 2 dní. Knížku mám sice doma už od chvíle, kdy vyšla, ale pořád nějak nebyl čas, až teď před Vánoci. Vím, že se o knize hodně psalo a diskutovalo, ale rozhodla jsem se nečíst žádné recenze apod. dříve, než budu mít přečtenou celou knihu.
Samozřejmě není to veselá kniha, ale autorka umí příběh podat a vybudovat napětí, postupně odhalovat tajemství kousek po kousku, takže opravdu přečtete celou knihu během pár dní, nejde totiž přestat...
Z toho příběhu mě mrazilo, ale mám ráda takové knihy, takže za mne plný počet hvězdiček.

21.12.2023 5 z 5


Prosím vás, sestřičko Prosím vás, sestřičko Hana Marie Körnerová (p)

Krásná kniha, je to už moje druhá od autorky, a rozhodně ne poslední! Já osobně miluju knížky z lékařského prostředí (přesto / nebo snad právě proto, že v něm sama pracuji?!). Bylo tam pro mne vše co má dobrá kniha mít, přečetla jsem ji celou za jediný den a už asi v polovině knihy jsem si zarezervovala z knihovny pokračování, kterého se nemohu dočkat.

19.12.2023 5 z 5


Estée Lauder - sen o kráse Estée Lauder - sen o kráse Laura Baldini (p)

Moc často životopisné knihy nečtu. Tuto jsem si pořídila hlavně ze zvědavosti: značku kosmetiky zná snad každý, a já mám dokonce doma pár produktů, se kterými jsem velmi spokojená. Tak jsem si chtěla přečíst životní příběh této úspěšné ženy.
Neočekávala jsem tedy od knihy nic převratného, ale byla jsem příjemně překvapená. Krásný příběh, plný romantiky, úplně jsem si zamilovala manžela hlavní hrdinky. Na konci happy-end, co víc si přát

17.12.2023 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Mám rozporuplné pocity z této knihy. Byla to moje první od autora a čekala jsem asi něco víc. Začátek mi přišel dobrý, co věta to nějaké hluboké moudro a dokonce jsem se párkrát zasmála. Potom to najednou začalo být hrozně zdlouhavé a nezáživné. Zasekla jsem se na části, kde bankéřka diskutuje s králíkem (s prominutím o ničem) a dál to nešlo, přišlo mi to jako ztráta času...
Přečtu ostatní recenze, třeba konec bude dobrý. Ale zatím nevím, zda se ke knize zvládnu vrátit...

29.11.2023 2 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

(SPOILER) Colleen Hoover je pro mne už sázka na jistotu. Ještě se mi nestalo, že by mě knížka od této autorky nebavila. Naopak, většinou mě naprosto pohltí a čtu dlouho do noci. Na konci knihy jsem plakala, zejména ty dopisy mě moc dojaly...

10.11.2023 5 z 5


Velké naděje Velké naděje Ava Reed (p)

(SPOILER) Zbožňuju příběhy z lékařského prostředí, a tento byl dokonalý. Všeho tak akorát, romantiky, humoru, lékařského života i těch dojemných chvilek (ano, na konci ukáplai slza) ... Postavy jsem si zamilovala. A ten konec mě tedy naprosto šokoval! Čekala jsem sladký happyend, který sice v podstatě proběhl, ale v poslednich odstavcích vše nabralo zcela jiný směr. Kdy bude další díl???!!! Doufám, že co nejdříve, protože chci vědět jak to bude dál. A opravdu doufám, že jsou všichni v pořádku.

04.11.2023 5 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Už dlouho jsem se chystala na tuto sérii, ale trochu jsem se obávala, zda to nebude příliš brutální...
Nakonec mi popisy vražd a mrtvých těl vůbec nevadily. Bylo to neuvěřitelně napínavé a čtivé. Hunter je mi hrozně sympatický a už v půlce prvního dílu jsem si v knihovně půjčila díl druhý.
Zdá se, že jsem objevila nového oblíbeného autora tohoto žánru. Kromě toho také miluju Roberta Bryndzu, ale od něj mám vše přečteno. Tak doufám, že Robert Hunter mě na nějakou dobu zabaví...

08.10.2023 5 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Moje první kniha od této autorky. Poslouchala jsem ji jako audioknihu. Líbilo se mi to, bylo to nabité emocemi, zejména první část z pohledu syna Teodora, ale i ta druhá z pohledu matky... Celou dobu jsem čekala, co za tajemství skrývá každé nedělní odpoledne. Původně mě fakt napadlo, že má otec jinou partnerku/ rodinu apod. Ale nakonec se ukázalo, že jde o mnohem tragičtější událost... Celkově se mi to líbilo. Jen ten konec, jako by mu něco chybělo... Neumím to lépe popsat, ale čekala jsem na konci nějaké rozuzlení, vyvrcholení, nějakou třešničku na dortu, která by ve mně zanechala takový ten "wow" efekt. Ale nic takového tam pro mne nebylo. Proto hodnotím jen 4 * z 5 *

29.09.2023 4 z 5