kacka29 kacka29 komentáře u knih

☰ menu

Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Allan Pease

I když jsem nesouhlasila úplně se vším, co v knize bylo napsáno, tak mi to dalo vhled do některých situací, ve kterých jsem absolutně nechápala chování svého muže. Některé poznatky se v knize několikrát opakovaly, ale aspoň si to člověk zapamatoval. Konečně chápu, proč má drahá polovička neprojevuje tolik emocí a proč je pro něj parkování naprosto automatická věc.

20.02.2024 4 z 5


Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Děj ubíhal svižně, byla jsem zvědavá, jak to dopadne, autorka se snažila co nejvíce připodobnit skutečnému vyšetřování, ale mezi mé favority tato detektivka nepatří. Jako věrné posluchačce podcastu Opravdové zločiny mi neunikly zločinožroutské narážky a oceňuji několik originálních prvků, ale celkově bych knihu zařadila spíše mezi průměrné detektivky.

20.02.2024 3 z 5


Beladona Beladona Adalyn Grace

Tato kniha přesně splnila moje očekávání. Bylo to opravdu "lahodně temné" a neotřelé. Když se k tomu ještě přidá detektivní zápletka a viktoriánská doba, tak to rozhodně nesmí chybět v mé knihovně. Už aby vyšel další díl!

14.02.2024 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Příšerná kniha s ještě horším koncem, od které se nebudete moct odtrhnout.

25.11.2022 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Nechápu, že jsem se k této knize dostala až teď! Parádní dílo. Poslední dobou ujíždím na slovanské mytologii a zde je zpracovaná bravurně. Velmi mě bavila strašielná atmosféra celého příběhu, psychologie postav a to, jak se děj postupně odkrýval. Smekám před autorkou a už se těším na její další počiny!

25.11.2022 5 z 5


Kůže plná stínů Kůže plná stínů Frances Hardinge

Vůbec nechápu, proč má kniha modré hodnocení. Za mě je to jedna z nejlepších knih, které jsem v tomto roce četla. Děj byl napínavý, promyšlený s nádechem mystiky, historie a někdy až hororovými prvky. Hlavně mě přakvapilo, jak byla kniha originální. Velmi osvěžující v dnešní době, ve které mi občas všechny nově vydané příběhy přijdou na stejné brdo...

25.11.2022 5 z 5


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Ze začátku to vypadalo jako slaďárna pro teenagery, ale jak děj postupuje dál, tak je stále drsnější a temnější. Asi mi úplně nesedl jazyk a styl psaní, takže příběhu dávám 3 hvězdičky, zato interpretace audioknihy neměla chybu. Veronika Khek Kubařová je prostě skvělá herečka a ztvárnění všech hlasů knižních postav nemělo chybu.

07.06.2021 3 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Konečně vyšel poslední díl, těšila jsem se na něj jako malá! Docela mě překvapilo, že mi nějakou dobu trvalo, než jsem se začetla do děje. Možná za to mohla absence starých známých postav nebo přeskakování z jednoho děje do druhého, ale zhruba od třetiny už jsem zase četla jedním dechem. Každopádně konec byl dle mého názoru dosti uchvátaný a ne tak dechberoucí, jak jsem od této série očekávala. Možná jsem měla přehnaná očekávání, nevím. Každopádně čtení jsem si užila a jsem ráda, že konečně vím, jak to se všemi dopadlo.

07.06.2021 4 z 5


Northangerské opatství Northangerské opatství Jane Austen

Moje první a rozhodně ne poslední dílo od Jane Austenové. Vzhledem k tomu, že čtu převážně současnou literaturu, pro mě bylo velmi osvěžující přečíst si něco z jiné doby. Z doby, kdy ještě cudnost a čest něco opravdu znamenaly. Líbila se mi nezkaženost hlavní hrdinky vržené do světa plného prostopášnosti a přetvářky i to, že se špatnými vlivy nenechala ovlivnit a zachovala si svou čistotu. Skvělé byly i autorčiny narážky na soudobou literaturu a poměry. Očividně není vůbec špatný nápad čas od času sáhnout po klasice.

07.06.2021 4 z 5


Zakletá Zakletá Orson Scott Card

Tato kniha je opravdu velmi neobvyklá a není pro každého. I mě ze začátku docela trvalo než jsem si zvykla na způsob psaní a na prostředí příběhu. Nakonec ale musím říct, že jsem nadšená neotřelým příběhem protkaným slovanskou mytologií, Biblickými příběhy a ryzí láskou. Bavil mě vývoj postav a hlavně vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny. Opravdu zajímavá pohádka pro dospělé.

01.03.2021 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Tento příběh jsem viděla pouze zfilmovaný. Moje sestra ale nedala jinak, než abych si přečetla i knižní verzi. Nějak jsem se k tomu nemohla dokopat, než jsem zjistila, že existuje i audiokniha a rozhodně nelituji. Herecký výkon Evy Josefíkové byl naprosto dokonalý. Byla jsem plně pohlcena příběhem až do samého konce. Tato kniha Vás donutí se zase z jiného úhlu zamyslet nad životem a hodnotami obecně. Mě osobně překvapilo, jak se můj osobní názor na Willovo rozhodnutí postupem poslechu měnil...

01.03.2021 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Šest vran mě naprosto dostalo. Tak napínavý a nevyzpytatelný příběh jsem dlouho nečetla (neposlouchala). Se sluchátky v metru jsem vždy napětím ani nedýchala a čekala, jak Kaz zase vyřeší tu či onu krizi. Líbilo se mi prolínání hlavního děje s historií postav, ve kterém se nám postupně odhaloval vývoj jejich osobnosti. Nikdy bych nečekala, že budu tak moc sympatizovat s bandou ničemů :)

22.01.2021 5 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Tuto audioknihu jsem si koupila, abych si při předvánočním dohánění úkolů do školy navodila příjemnou vánoční atmosféru. Částečně se to podařilo a audiokniha splnila svůj účel, ale zároveň na mě při poslouchání přicházely i depresivní myšlenky. Skoro v každé povídce hrála roli smrt někoho blízkého. Pochopila bych, kdyby to bylo v jedné povídce jako poukázání na to, že Vánoce nejsou jenom šťastné a veselé, ale tady mi toho přišlo až moc. Myslím, že každá povídka mi dala nahlédnout do osobnosti a způsobu přemýšlení a psaní každého jednotlivého autora, což určitě ovlivní můj výběr knih do budoucna.

22.01.2021 3 z 5


Křiváci Křiváci Maureen Johnson

Obsahuje spoiler. Zaujal mě příběh a prostředí, ale vůbec mi nesedl styl psaní. Na druhou stranu, pokud autorčiným cílem bylo, aby kniha působila jako napsaná teenagerem, tak se jí to opravdu povedlo. Jediné, co mě přimělo číst dál, byl ten nevyřešený případ. Dokážete si tedy představit mé rozčarování, když jsem na konci zjistila, že případ zůstává nevyřešen a pokud se chci dozvědět, jak to všechno bylo, tak budu muset přelouskat i další díl... :D

21.07.2020 3 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Velmi se mi líbila myšlenka toho, že i když jsou dva ke sňatku donuceni, tak se postupem času mohou sblížit a zamilovat. Když o tom přemýšlím, tak mě napadá, že občas má možná takový vztah slibnější budoucnost než vztahy, které známe dnes. V dnešní době si dva milence můžeme představit jako horký hrnec a horkou plotýnku. Je mezi nimi spousta vášně, spousta zamilovanosti, mají pocit, že vše je dokonalé a že budou spolu žít šťastně až do smrti. Avšak horký hrnec i horká plotýnka postupem času chladnou až vychladnou docela a najednou si nemají co říct, chybí jim ten počáteční žár a začnou ho hledat někde jinde... Zatímco když k sobě dáme zpočátku studený hrnec a studenou plotýnku, je tu pravděpodobnost, že se postupně začnou navzájem zahřívat, až jednoho dne přeskočí jiskra...

14.07.2020 4 z 5


Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

Napínává jako kšandy, na chvilku vás nenechá vydechnout...

30.06.2020 5 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Skvělá romantická oddechovka :) Nejvíc mě bavily krátké vzkazy, kterými hlavní hrdinové komunikovali. Byl to jeden z prvků, které mě na knihu navnadily a nezklamaly. Také velmi pozitivně hodnotím, že příběh nebyl plný sexu, ale obsahoval jen lehtivé náznaky, které vás tak nějak příjemně rozehřejí. Za mě romantika jak má být :)

06.04.2020 5 z 5


Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Já prostě miluju tuhle autorku!!! Její nová série začala velice slibně. Napjatá milostná linka mezi Kazi a Jasem vás nutí číst dál a dál. Oblíbila jsem si jak hrdiny, tak příběh a už se těším, jak se vrhnu do nového dílu!!

06.04.2020 5 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Zajímavá kniha z jiného soudku, velice aktuální téma. Pozitivně kvituji, že má jen jeden díl. Takové knihy, aby dnes člověk pohledal... Myslím si, že chování lidí je zde vykresleno až děsivě realisticky. I když se trochu obávám, že ve skutečnosti by bylo ještě o něco horší... Je zajímavé to porovnat se současnou pandemií a zařadit se k těm, kdo pomáhají a ne k těm, kdo se v obchodě perou o toaleťáky :D

06.04.2020 5 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Pokud od této knihy nečekáte další epické pokračování série, ale odpočinkový příběh s vašimi oblíbenými hrdiny v období Vánoc, tak nemůže zklamat. Je zde hodně vidět, že se autorka potřebovala vypsat ze svých emocí. Osobně bych se ale přikláněla k tomu, aby tu energii raději věnovala do napsání dalšího plnohodnotného pokračování!! :D

06.04.2020 4 z 5