Neodpovídej

Neodpovídej https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521684/bmid_neodpovidej-yHi-521684.jpeg 3 222 67

Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání, nikdy se na schůzce neobjeví. Je možné, že to nějak souvisí s vraždou, která tak otřásla Prahou? To musí zjistit policista Marek Tengler. Ten už za svou kariéru zažil ledacos, ale teď je čas proti němu. Zdá se totiž, že pachatel si vyhlíží další oběť Svět online seznamek a sociálních sítí otevírá své brány – a toho, kdo jimi projde, může pohltit navždy.... celý text

Přidat komentář

Natty
23.04.2024 3 z 5

Kniha je čtivá, ale to je tak vše. Je veliká škoda, že se v ní věnovalo tolik času ve výsledku úplně zbytečné zápletce - chápu tu pointu, ale tady se to moc nepovedlo. Kdyby se to takto v polovině neukončilo a příběh si tu původní zápletku ponechal, věřím, že by to byla kvalitní detektivka, která by mě bavila o něco více. Také nemám moc ráda, když se vrah objeví "zničehonic" a čtenář nemá šanci pátrat, kdo by to z dosavadních postav mohl být. Popletení jmen a překlepy taky do vínku moc nepřidaly.

ellypusik
21.04.2024 2 z 5

Tato kniha mě strašně zklamala. Oceňuji čtivost, příběh se četl dobře na to, že šlo o prvotinu. Také mne nadchly ilustrace a obal, ale to je bohužel vše. Příběh za mě neměl hlavu a patu. Začátek napovídal, že se bude jednat o vraha hledající své oběti na seznamce. To se pak úplně vyvrátilo a přišlo mi zbytečné tomu věnovat tolik pozornost, když nešlo o hlavní zápletku. Pak se detektivové honili za vrahem a neměli žádnou stopu. Je mi jasné, že v reálném životě vyšetřování trvá dlouho a často musejí být detektivové bezradní, nicméně v knize mi to přišlo spíš jako výplň. Zvrat nastal v posledních několika stranách, kde se vše rychle vyřešilo. Pořád jsem čekala, co bude víc a místo toho jsem se dočetla o milostných hrátkách postav. Bylo to napsané dobře, ale na konec hned po dopadu vraha mi to nesedlo.
Celkově mi asi Lucčin styl psaní nesedí a mrzí mě to. Sleduji ji na Youtube od začátku a jsou s Bárou opravdu skvělá dvojka. Nicméně Lucčino psaní mi přijde povrchové. Jako by chtěla něčím popsat stránky a tak přidává bezvýznamné informace o postavách, které jsou pro příběh nedůležité. Jako poslední bych zmínila jména. V knize se třikrát objevuje jedno jméno u různých postav, což ve mě vyvolalo spíš trochu zmatek. Ze začátku jsem v tom hledala nějaké spojitosti s příběhem, ale žádné nebyly. A aby byl forenzní patolog celorepublikově známý cukrář mě pobavilo.


lenikhor
02.04.2024 3 z 5

Na to, že je to první detektivní román od autorky, tak byla kniha celkem čtivá. Akorát se mi zdálo, že moc prostoru zabrala dějová linka týkající se Zuzany a jejího dopisování na seznamce a už o trochu méně byl propracovány příběhy dalších dívek. Těším se na další detektivku a určitě si přečtu i "Opravdové zločiny".

Klára90
31.03.2024 3 z 5

Četlo se to celkem dobře, ale chybělo mi tam, že se nedalo dopředu hádat kdo je vlastně vrah a celkově mi způsob vyšetřování přišel takový nijaký, kolikrát se mi stalo, že jsem si říkala, proč detektivové neudělali tohle a tohle a oni to udělali o pár řádků níže, ale z detektivek jsem zvyklá už na jiné tempo a jiný styl vyšetřování. Faktem je, že detektivek mám načteno už hodně, tak možná už jsem poznamenaná :) nicméně jak jsem psala hned na začátku, nečte se to špatně, první půlka, kde si Zuzana dopisovala s neznámým mě bavila, ta druhá už se mi trochu vlekla

mi-nul-o
25.03.2024 3 z 5

Velice jednoduché čtení.

cornetka
20.03.2024 3 z 5

Musím říct, že z knihy jsem taková rozčarovaná. Obě dějové linky byly zajímavé, ale na mě nepropracované. Chybělo mi v nich dost informací. Byla jsem zvědavá na propojení příběhu, ale nedočkala jsem se nebo jsem to nepochopila.

Taky škoda těch chyb, překlepů a ke konci i popletených jmen.

Na druhou stranu je to ale taková knižní jednohubka, která se rychle čte. Nenáročného čtenáře by asi mohla uspokojit.

Leník95
06.03.2024 2 z 5

Tohle už je čtvrtá kniha od Lucky, kterou jsem četla a opět zklamání. Když už neberu samotné chyby v knize, zarovnání a rozdělení kapitol, příběh samotný nebyl o nic lepší. Sexuální scéna hlavního detektiva mi připadala úplně mimo příběh, vyšetřování nebylo vůbec svižné a vlastně týdny nedělali nic a jen čekali. Vůbec mě to nevtáhlo, abych se snažila odhalit vraha mezi řádky (i když to možné ani nebylo). A dovětky ve stylu "haha" už mi pily krev. Nevím, jestli Lucka tyto recenze čte, ale měla by si z nich něco vzít a začít se v tomto zlepšovat. Jen díky jistému prodeji, díky podcastu OZ, ji knihy někdo vydal. Ale nějakou snahu od autorky nevidím, bohužel. Jen díky tomu, že mám Lucku ráda z OZ, tak dávám hodnocení 2 hvězdy.

Ifuška
02.03.2024 3 z 5

Taková nenáročná oddychovka. Co mi vadilo hned na začátku, bylo zarovnání, na to nejsme zvyklá . Začátek byl celkem fajn, četlo se to rychle, ale samotné vyšetřování mě až tak nebavilo, chtěla jsem jen vědět, kdo je vrah... Dialogy mi občas přišly jako u knížky pro náctileté, ale zas až tak špatné to nebylo, takový průměr.

kacka29
20.02.2024 3 z 5

Děj ubíhal svižně, byla jsem zvědavá, jak to dopadne, autorka se snažila co nejvíce připodobnit skutečnému vyšetřování, ale mezi mé favority tato detektivka nepatří. Jako věrné posluchačce podcastu Opravdové zločiny mi neunikly zločinožroutské narážky a oceňuji několik originálních prvků, ale celkově bych knihu zařadila spíše mezi průměrné detektivky.

akinomV
19.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Já bych řekla, že to nebylo špatné, ale že bych si z toho sedla, to taky ne. Dost mě mrzelo, jak to celé dopadlo, protože bych čekala, že pachatele nějakým způsobem budeme znát, že budeme mít šanci ho odhalit dřív než policie. Tohle se ale odhadnout fakt nedalo.
Styl psaní byl ale fajn a četlo se to rychle.

sabix
08.02.2024 odpad!

Plytké.. To bude asi nejvýstižnější. Nepovažuji se za nijak zvlášť náročného čtenáře, ale toto je teda bída. Autorka těží z fanouškovské základny podcastu, ale možná by raději měla zůstat u něj. Místy jsou dlouhé nudné pasáže o ničem, mám dojem, že hrdinka jedné dějové linie nedělá nic jiného, než si nalívá skleničky a dává vanu.. Vyústění toho - žádné... Druhá zápletka OK. Chyby. Postavy nezaujmou. Zarovnání do bloku by neuškodilo. Členění nedává smysl, krátké kapitoly, pak žádné kapitoly... Popis vyšetřování nezaujal. Nedoporučuji.

betysek4
05.02.2024 1 z 5

Tak tohle bylo zklamání. Kniha mě v obchodě velmi zaujala a jelikož jsem i fanynkou Opravdových zločinů, věděla jsem, že si ji musím přečíst. Ale již od začátku to byl boj a trvalo mi přes měsíc se knihou nakonec prokousat. Nechtěla jsem ji nechat nedočtenou a tak jsem si ji zařadila do Čtenářské výzvy. A výzva to byla. Již na začátku mě uhodil do očí nepříjemný formát. Nejsem fanouškem neodsazených odstavců a hlavně mi vadilo, že text nebyl zarovnán do bloku. Strukturálně kniha taky nedávala smysl. V prvních 130 stranách měla kniha 20! kapitol, které byly kraťoučké a rušily. A poté následovala kapitola dlouhá přes 130 stran, která by další rozdělení zasluhovala.

Co se týče příběhu, působí to na mně, jakoby autorka měla vizi vyšetřování a pak jen splácala něco okolo. Postavy se mi vůbec nelíbily a celkově kniha působí nedotaženě. I když se to z počátku tváří jako kniha, kde bude mít hlavní roli psaní na seznamce, opak je pravdou.

Vím, že se jedná o autorčinu detektivní prvotinu, ale do čtení jsem se musela nutit, jelikož nerada nechávám knihy nedočtené.

Kačus
05.02.2024 4 z 5

Fajn oddychovka. Přečteno za víkend.

1bublina
02.02.2024 3 z 5

Mrzí mě, že dávám jen 3 hvězdy, protože Lucku mám moc ráda z podcastu OZ. Kniha se četla dobře, ale... Vadilo mi na ní hned několik věcí.
Proč dvě ženy, které se navzájem neznají, říkají chlapům "koledníci"? To přece není rozšířené slovní označení loudících chlapů, nebo ano?
Tengler se při každém probuzení musel rozkoukávat, než pochopil, kde je.
Svědkyně Markéta se vracela z dovolené na výslech, ale přitom už s ní mluvila před tím Jandová (???)
Proč poslední kapitola byla dlouhá přes půlku knihy?
Dvě sexuální scény hlavního detektiva mi přišly v knize úplně zbytečné.
***
Jestli Lucka ještě napíše nějaký román, přečtu ho. Třeba bude další kniha lepší :)
ČV 2024 - Kniha, ve které spolu postavy komunikují přes internet.

ledu
29.01.2024 2 z 5

50 % Kniha se sice čte celkem dobře, ale je dost lajdácky napsaná. Vyskytuje se tam hodně nelogičností a chyb. Také úplně nechápu dvě dějové linie, které spolu nijak nesouvisí.

KerrKnock
29.01.2024 4 z 5

Lucka, kterou pravděpodobně mnoho z vás může znát z podcastu Opravdové zločiny, mi ohromně jako člověk sedí. Mám ráda její humor a OZ poslouchám právě i pro ty holčičí okecávačky, které jsou součástí. Když vyšel její první detektivní román, věděla jsem, že jí chci mít doma, protože chci Lucku podpořit (a do knihovny jsem jí vzala taky!).
Prvních pár stran jsem si zvykala na její styl psaní, který se přibližoval spíše vyprávění kamarádce. Na tento lehký, přátelský styl si ale šlo rychle zvyknout a kniha se mi četla opravdu dobře. Celý příběh se dělí na několik dějových linek, které spolu zdánlivě na první pohled nesouvisí, což mě ale nutilo víc přemýšlet nad tím, kde se protnou. Jedna z nich ale zůstane vlastně otevřená i na konci, což mě trochu mrzelo, čekala jsem nějaké vyústění, ač to vlastně nebylo v konečném důsledku pro děj důležité. Kniha se dotýká online seznamek, což je dost aktuální téma a vlastně jsem nenarazila na podobnou knihu, takže knihu hodnotila kladně. Jediné, nad čím jsem se po přečtení pozastavila, bylo snad jen to, že vrah přišel tak nějak z čista jasna. V průběhu knihy nenasvědčovalo nic tomu, kdo by vrahem mohl opravdu být, nebyly tam žádné náznaky, takže to vlastně bylo ke konci dost překvapení - což není vesměs nic špatného, příběh jako takový byl dost svižný a čtení bylo příjemným zážitkem.
S radostí si přečtu další detektivku a knížku doporučuju jako fajn odreagování na dva večery.

bárbra13
25.01.2024 2 z 5

Na Lucky prvotní beletrii jsem se moc těšila. A asi i proto jsem měla přehnaná očekávání.
První polovina se mi líbila moc. Mělo to zajímavý námět a těšila jsem se na odhalení Tinder vraha.. jenže pak se příběh zcela změnil. Měla jsem pocit, jako bych si četla polovinu jiné knížky.
Bohužel ani rozdělení kapitol mi nesedlo. Do zhruba půlky klasické kapitoly a pak (až na jednu závěrečnou) jedna dloooouhá kapitola. A určitě by to chtělo zarovnání do bloku!
Vrah ani jeho motiv nebyl nijak originální. Také se mi zdálo, že postavy jsou charakterně rozděleny na dva typy.. muže a ženy :)
Bohužel tedy hodnotím 2/5, ale pokud Lucka vydá něco dalšího, dám tomu šanci, potenciál tam je!

Lily101
23.01.2024 3 z 5

V první řadě bych chtěla uvést, že

Mi to přijde celé zmatlané. Zásadní věc: jak může vyšetřovatel slíbit, že určitě najde pachatele? Jestli autorka napsala knihy s kriminalisty, tak by takovou skutečnost vědět měla.

Tak jako již níže psali recenzenti: Nebylo by lepší dát jména obětí odchylná? Ale toto je malá věc.

Graficky oddělená sms komunikace je za mě super, ale toto nemůže být součást hodnocení. Kniha je čtivá a napínavá, současně však místy postrádá napětí (hlušší místa).

MíšaEm
22.01.2024 2 z 5

Námět byl fajn, vlastně dost poukazoval na témata, se kterými se Lucka často setkává v podcastu - nebezpečí seznamky, neopatrnost a náhoda. Určitě by se z námětu dalo vytáhnout víc, ale v tomhle směru nemůžu říct, že to bylo špatné. Knížka se četla hezky, děj plynul.. ALE. Ale za mě to nezvládla hlavně redakce. Postavám se na pár stránkách mění příjmení, občas mi přišlo, že si detektivové mění životy. Dopoledne se jedním telefonátem změní na noc. Někoho vyslechli, nebo vlastně nevyslechli a jedou ho vyslechnout? A takových dějových zaváhání a narušení návaznosti je tam bohužel spousta. No a zarovnání do bloku je prostě zarovnání do bloku..

Kajami
20.01.2024 2 z 5

Přečetla jsem ji velice rychle. Děj plynul rychle, ale propracování příběhu by si kniha zasloužila. Oceňuji tu sms komunikaci graficky odlišenou. Celkově však hodnotím - nenadchlo, neurazilo.