Sucho

Sucho https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414637/bmid_sucho-8jA-414637.jpg 4 1106 318

VŠICHNI SI BUDOU PAMATOVAT, KDE BYLI, KDYŽ VYSCHLY VODOVODY. Sucho – nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají – už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá. Alyssina poklidná ulice na předměstí se najednou propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když se její rodiče nevrátí domů, musí dát dohromady skupinu osob, které by se za normálních okolností asi nepotkaly, a zahájit pátrání po vodě. Každý z nich bude muset učinit neskutečná rozhodnutí, aby přežil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Dry , 2018


více info...

Přidat komentář

Bekynóza
06.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Musím říct, že jsem se docela dlouho knize na poličce vyhýbala. Zpětně si myslím, že to bylo ze strachu, že mne tato kniha zklame. A ona mne nezklamala. Byla to po dlouhé době kniha, jejíž čtení jsem si opravdu užila.
Myšlenka celé knihy je založena na něčem, co by nemuselo být v blízké budoucnosti až tak nereálné a v některých částech může člověk skoro vidět analogii k současnosti před tím, než všechno „šlo do kopru“. Kniha ve mne místy opravdu probouzela úzkost a bylo zajímavé sledovat, jak si běžní občané snaží poradit s nedostatkem vody.

Kniha za mne krásně, ač ale s jistou grácií, ukazuje, jak se při takové situaci žebříčky hodnot naprosto promíchají. Voda se stane tím nejdůležitějším a lidé pro ni udělají cokoli. Velmi dobře se také střídají pohledy jednotlivých účastníků, a člověk je tím schopen knihu uchopit komplexněji. Navíc se během času potkáváme s dalšími postavami, které byly ale stejně dobře napsané jako ty hlavní. Příběh tak neztrácí na dynamice a člověk jen čeká, co se stane dalšího.

Samozřejmě, že někdy měli naši hrdinové opravdu až moc velké štěstí, ale osobně mi to nevadilo. Vlastně se mi líbilo, jak se jejich partička nakonec rozrostla a jak se společně, i přes rozdíly a různé jiné nedostatky (např. lhaní, že Henry? :D), dostali každý k tomu správnému cíli.

Nejlépe napsaná postava byl za mne rozhodně Kelton, jeho vývoj byl za celou knihu nejlepší. Otázku, jestli by tato parta v reálném životě takovou katastrofu přežila, nechávám stranou. Pro můj vlastní klid doufám, že ano, i když by některé situace určitě nešly vyřešit tak snadno. Na druhou stranu všichni členové skupiny měli nějakou vlastnost, která později dopomohla k tomu, aby přežili. V určité chvíli jste si tedy nemohli pomoc a prostě si oblíbili všechny a nezbývalo než pochopit, že zoufalé situace si žádají zoufalé činy a to nemluvě o situacích, kdy jste několik dní bez vody. Líbí se mi, že kniha může vyvolat zamyšlení a to například v mladých čtenářích, pro které je ostatně také tato kniha určená.

Trošku mě mrzí, že byl konec tak rychlý a nedozvěděli jsme se, jak se situace vyřešila, což osobně moc v knihách nemusím. Už když vidím, že se tenčí stránky a my jsme pořád uprostřed nějakého bordelu, tak si říkám, ajaj, to bude až moc rychlé a tady tomu tak bylo. Musím říct, že mě kniha tak bavila, že bych možná ocenila i druhý díl, aby nemusel být konec tak rychle utnutý. Jsem ráda, že vše skončilo tak, jak to skončilo, ale nemohu říct, že jsem nezatlačila slzu, když si Kelton s Alyssou vlastně jen podali ruku a domluvili se na tom, že někdy možná se zase uvidí. Až moc se mi líbilo, jak se jejich osudy svázaly, ale asi je to tak dobře, už jen kvůli jejich věku. Jak říkají, možná někdy za třicet let...

Po přečtení této knihy už se vám na odtékající vodu v umyvadle nebude koukat tak nenuceně jako dříve a možná i zvážíte, že přivýdělek ve formě prodávání speciální vody vám může jednou zachránit krk. Takže, nic nepodceňujte a hlavně, pozor na dálnici!

Predator3313
03.03.2024 5 z 5

Nápad super, i když si nemyslím, že by byl někdo schopen ze dne na den odříznout od vody miliony lidí. A že by nikdo neměl studnu...
Ale jinak mě kniha bavila.
Nejlepší postava je podle mě Kelton, ale u všech postav je vidět vývoj a je bezvadné sledovat, jak je ta situace mění.
PS: ale zajímalo by mě jak na té dálnici poznali, jestli mají auta v odstrikovaci čistou vodu nebo směs do odstřikovačů....


work
28.02.2024 4 z 5

V zásadě proč ne. Tohle se může stát a z nejvyšší pravděpodobností také jednou stane. To a také fakt, že se vždy najdou tací, pro které to bude boj o přežití, ale bohužel i tací, kteří z toho budou těžit, je prostě zákonité.
Shusterman servíruje podobný scénář jako Forstchen ve Vteřinu poté. Jen nahradil elektromagnetický puls nedostatkem pitné vody a malé městečko partou dětí. Jejich očima sledujeme vývoj situace a to často tutéž událost hned několikrát, protože Shusterman (nebo spíše dvojice Shustermanů) přepíná mezi vypravěči. Je to docela dobrý nápad, protože se tak dostaneme k postavám blíž a je možné na jejich jednání lépe nahlédnout.
Příběh je napsaný tak, aby si jej mohli přečíst dospívající i dospělí, takže nečekejte žádné zvrácenosti (obávám se, že v reálu by vylíčený svět v krizi vypadal podstatně krutěji), a protože jde o americkou literaturu, budete muset zkousnout i to, že všechno dobře dopadne a v podstatě se nikomu nic nestane. Ale samozřejmě napsat takovou knížku tak, aby byla přístupná pro všechny věkové skupiny a žádná se nenudila, není nic snadného, naopak.
Možná jedinou slabinou jinak solidního vyprávění je tak kvapné zakončení - prostě najednou je všechno zase v pořádku a autoři neprozradí, jak se to stalo. Líbilo by se mi, kdyby s návratem do normálnosti strávili více času.
Přečtěte si to. Až se budete příště sprchovat a pozorovat vodu, odtékající pryč, možná ji uvidíte jinýma očima.

Thalin
31.01.2024 3 z 5

Kniha pracuje se zajímavou a vlastně ne tak nereálnou myšlenkou, ale přišlo mi, že to nebylo uchopeno zrovna nejšťastněji. Prvně mi chování postav přišlo často dost hloupé a nereálné. Tímhle stylem by nepřežili ani den.
Víc bych všemu věřila, kdyby se takhle začali lidi ze zoufalosti chovat po týdnech úplného bezvodí, ale tady se to stalo nějak moc rychle, takže jsem měla problém tomu divošskému chování věřit. I když v Americe je vlastně možný všechno. Ale hlavně ta (ne)logika v chování postav mě místy docela štvala a zhruba od půlky mi to připadalo hrozně předvídatelné. Přitom by se z toho dala udělat skvělá novodobá a napínavá apokalypsa, ale je to upozaděno vztahovou problematikou postav. Chápu, že tady opět byla snaha v mladých čtenářích probudit nějaké ty morální otázky a trošku nad tématem přemýšlet, ale za mě to bylo málo propracované a bylo tam dost logických děr.

kyticka152
19.01.2024 5 z 5

Kniha se mi opravdu moc líbila. Skvělá dvojka Shustermanů nám ukázala velice dobře krutou realitu ve skvěle vystavěném příběhu. Příběh je vlastně taková tragikomedie. Naprosto odlišné charaktery osob, které by se v normálním světě nikdy nebavily. Pár situací mě opravdu dostalo a četla jsem další stránky s otevřenou pusou. Fascinovalo mě, jak skvěle byl příběh vyprávěn z tolika pohledů. Ocenila jsem, jak skvěle byla popsána stádia dehydratace u člověka. Mega moc by mě zajímalo, které části psal Neal, a které Jarrod. Nedokázala jsem to rozeznat. A asi nezapomenu, jak jsem se v některých chvílích cítila, když jsem u čtení této knihy pila sklenici vlažné vody. Knihu rozhodně DOPORUČUJI K PŘEČTENÍ!!!

Romischka
18.01.2024 5 z 5

Vynikající kniha! Miluji styl psaní autora, miluji od něj i sérii Smrtka (ne tedy všechny knihy ze série). Vystavěný svět se jeví realisticky, tato situace se opravdu jednou může stát. Líbila se mi rozmanitost jednotlivých postav, také to, jak každá z nich reagovala na události jinak. Román má výbornou zápletku, zoruzlení trochu pokulhává, ale v celkovém součtu mi to ani trochu nezkazilo požitek z četby. Tato kniha je nutnost pro každého milovníka dystopií.

Teea
04.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Čekala jsem něco jiného, knihu jsem četla celkem dlouho a odkládala jsem ji.
Samotný námět by byl skvělý, jako celek nic moc - určitě člověka zamrazí, když si uvědomí, že se nám to může taky stát.
Kdo umí anglicky na 100 procent doporučuji číst v originále, překlad byl místy otřesný.

Každopádně trochu nedokážu pobrat, jak při úmrtí přes 200 tisíc lidí v podstatě všichni (až na jednu postavu), o kterých se mluvilo, přežili?

janyska13
12.12.2023 3 z 5

Rozhodně jsem od knihy čekala mnohem více. Myšlenka na příběh byla dobrá, bohužel ale provedení za mne pokulhávalo. Knihu jsem četla relativně dlouho a nemohla jsem u ní moc vydržet, děj se vyvíjel pomalu.

SilvieB
21.11.2023 5 z 5

Všichni si budou pamatovat, kde byli, když vyschly vodovody. Tato věta mě přiměla asi před dvěmi lety knihu koupit. Jak se mi občas stává od té doby na ni nebyl čas a dostala jsem se k ní až teď, díky čtenářské výzvě - kniha od dvou autorů.
Moc se mi líbilo vyprávění z více pohledů, plus vložené momentky mezi kapitolami perfektně dokreslovaly atmosféru.
Z první části Bezvodí mě až mrazilo jak to bylo uvěřitelné. Reálně si dokážu představit že by to tak probíhalo. Všichni si asi pamatujeme covidové šílenství - a tím myslím covidové šílenství v obchodech.
V druhé části jsem ze čtení měla skoro až úzkosti a neustálou žízeň. Trošku jsem se bála, že to ani nedočtu a ne proto, že by kniha byla špatná, právě naopak. Je to psáno tak realisticky, že jsem si říkala jestli už to na mě není moc.
Zbytek knihy byla docela šílená jízda, nechyběly situace kdy jsem zadržovala dech, kdy jsem obracela stránku a ještě četla poslední řádek na té předešlé.
Nadchlo mě jak se postavy vyvíjely, jejích charaktery byly uvěřitelné a Keltona chci za kámoše ( dron bych mu odpustila).
Skončilo to až nečekaně rychle, to je možná škoda, ale celkově mě kniha mile překvapila. I přesto, že to není přímo můj oblíbený žánr, tak nemůžu jinak než 5*.

lištička123
22.10.2023 4 z 5

Opět výborná kniha od autora, zajímavé téma, jen ten konec. Čekala jsem ho trošku víc propracovaný.

knidopel
05.10.2023 5 z 5

Kdybych tuto knížku měla zhodnotit jedním slovem, řekla bych, že byla "drsná". Drsná ve smyslu surová a trochu krutá, jelikož to, co zažívají hlavní hrdinové je místy opravdu až děsivé a rozhodně bych se nechtěla dostat do jejich kůže. A drsná také ve smyslu naprosto skvělá, překvapivá a velmi čtivá, protože když se do ní člověk jednou ponoří, zapomene na čas a jde pak rázem spát až ve 4 ráno, protože zkrátka potřebuje vědět, jak to nakonec všechno dopadne.

I když nemám moc ráda přeskakování mezi pohledy více postav, tady se mi to moc líbilo a skvěle to dopomohlo více poznat a pochopit jednotlivé postavy coby vypravěče. Také "momentky", které čtenáře přenesou na úplně jiné místo a mezi úplně jiné lidi, se mi velmi líbily a velmi dobře to dokreslilo celkovou situaci a zoufalství, jaké při bezvodí panovalo.

Neal Shusterman píše skvěle a má úžasný talent vymyslet zápletku, která sice v dnešním světě není zatím úplně reálná, ale když se nad tím člověk zamyslí, rozhodně není v budoucnu nemožná. Ke čtení doporučuji mít po ruce sklenici vody, protože nutkavá potřeba se napít je zaručená.

LuckaDea
30.09.2023 4 z 5

Kniha začíná tím, že lidé přestanou mít k dispozici vodu. Kvůli tomu jsem vlastně hned od začátku cítila určitou bezmoc, která z děje vyzařovala. Atmosféra byla na čtenáře přenesená opravdu skvěle. Později začal být děj napínavý a akčnější.
V příběhu se střídají vypravěči, což umožňuje čtenáři víc poznat povahu a myšlení jednotlivých postav.
Kniha na mě hodně zapůsobila a do poslední chvíle jsem byla rozhodnutá, že jí dám 5 hvězdiček. Pak ale přišel konec a já jsem postrádala nějaké bližší vysvětlení, jak k tomuto závěru vlastně došlo. Za to musím půl hvězdičky strhnout, protože se mi závěr zdál zbytečně urychlený a nedotažený. Knihu, které tedy dávám 4 a půl hvězdičky, určitě doporučuji, protože se jedná o opravdu silný příběh.

ester4597
21.09.2023 5 z 5

skvělá kniha

m2056
30.08.2023 3 z 5

Kniha se čte dobře ale tak za půlkou už víte jak to dopadne a to mě trochu vadí.

knihomolkaMist
27.08.2023 5 z 5

To byla pecka! Už dlouho se mi nestalo, že bych do knihy byla tak zažraná, a že by na mě měla takový dopad! Od autora už jsem četla Smrtku, ale tohle bylo lepší. Neskutečně poutavý příběh plný bezmoci, při jehož čtení vám běhá mráz po zádech. Dokonce jsem po přečtení fakt ráda za tu sklenici vody, kterou mám vždy po ruce :D

apq
24.08.2023 5 z 5

Od autora jsem četla již Smrtku, a tak jsem se rozhodla pustit do další jeho knihy.
Musím říct, že se mi kniha velice líbila. Samotné téma je zajímavé a v budoucnosti možná dost aktuální. Sucho je napsané čtivě a děj plynule ubíhá. Autorův popis čtenáře vtáhne a je velmi realistický. Přiznám se, že i já jsem sáhla po sklenici vody častěji, než obvykle.
Postavy byly zajímavé. Některé sympatické, některé méně, ale Jacqui mě nesmírně vytáčela a nechápala jsem, proč se jí hned zkraje nezbavili.
Jedinou výtku mám ke konci, kdy nebylo vysvětleno, proč se situace náhle zlepšila a Bezvodí pominulo.
Knihu ale stejně doporučuji.

dana_vrana
10.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavé téma, čtivě napsané. Bavilo mě množství zvratů, kterým hlavní hrdinové na své cestě museli čelit. Proto mě trochu mrzel konec příběhu, který se mi zdál nedotažený.

Princezna22
12.07.2023 2 z 5

Měla jsem pocit, že bych si mela asi na zahradě udělat novou jámu velice hlubokou kde bude voda.. A hlavně zabránit aby mi voda někam utekla.. E tu jámu opravdu velikou, prevelilou.. Dalo by se říci nekonečné hlubokou... Ale teď ke knize, kniha mě nebavila.. Nemohla jsem se začíst. Ale nálad dobrý.

101evca
04.07.2023 3 z 5

Shusterman jako vždy přináší zajímavé téma. Tentokrát jsem ale přesto trochu zklamaná. Kniha nevyužívá svého potenciálu a zahazuje většinu zajímavých psychologických a sociologických dopadů na společnost a místo toho řeší poměrně ubohou love story hlavních postav.
Přesto má autor velmi čtivý styl psaní a kniha pěkně ubýhá.

Lenka2533
02.07.2023 5 z 5

Pecka, moc dobře napsaná kniha. Zabývá se opravdu zajímavým a důležitým tématem. Bylo zvláštní se zamyslet nad tím, co bych dělala já, kdyby tato událost nastala v reálném životě. Musím říct, že to bylo krásně zpracované, klobouk dolů. Až jsem z toho pokaždé měla žízeň :D Doporučuji si ke čtení této knihy vzít aspoň sklenici vody.