Křiváci

Křiváci https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414373/bmid_krivaci-ZyR-414373.jpg 4 301 61

Křiváci série

1. díl >

Ellinghamova akademie je slavná soukromá škola ve Vermontu, ne kterou chodí ty nejbystřejší hlavy, vynálezci a umělci. Založil ji Albert Ellingham, magnát z počátku 20. století, který toužil vytvořit báječné místo plné hádanek, spletitých stezek a zahrad. „Místo, kde je škola hrou,“ jak říkával. Krátce po jejím otevření mu ale unesli ženu a dceru. A jediné skutečné vodítko je posměšná hádanka, seznam všech možných způsobů vražd, která je podepsaná trochu děsivým pseudonymem. Stal se z toho jeden z největších nevyřešených zločinů americké historie. Stevie Bellová je nadšená fanynka skutečných zločinů, právě začíná studovat prvním rokem na Ellinghamově akademii a má vskutku ambiciózní plán: chce tenhle případ vyřešit. Tedy až se vyrovná s náročnými požadavky na nové škole a se svými svéráznými spolužáky. Ale stane se něco velmi podivného: zločinec se vrátí na místo činu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Truly Devious , 2018


více info...

Přidat komentář

roso.mak
17.03.2024 4 z 5

Docela hezké počtení, byť se autorka dost pomalu rozjíždí. Na straně 95 se hrdinka teprve dostává na školu. Ale když se tím nenecháte odradit, dostanete trilogii se sympatickými hrdiny, zajímavým prostředím (snad první kniha, která využívá tajných chodeb a nepůsobí to jako Deus ex machina) a zajímavou a přes svou fantastičnost uvěřitelnou zápletkou.

Autorka má dar vyprávění. Dokáže vymyslet postavy tak, aby byly opravdu charakterově různorodé, nesplývaly a zůstaly uvěřitelné. A smysl pro humor. Párkrát mě její hlášky opravdu pobavily.

ValiPages
19.02.2024 4 z 5

No, knížka se mi líbila, ale s čistým srdcem jí nemůžu dát pět hvězdiček. Knížka byla za mě skvěle napsaná, tak jako hravě. Skvěle se četla a měla jsem ji za pár dní přečtenou. Nejradši bych také chodila na takovou školu jako je Ellinghamova Akademie. Ale to asi nejsem jediná :)
Líbilo se mi, jak na školu chodili úplně odlišní lidé. Líbilo se mi, jak každý měl svůj osobitý styl a koníčka. Jediná věc, která mi na knížce vadila, byla ta, že se považuje za detektivku. Protože za mě té detektivky v knížce bylo opravdu malé procento. Stivie sice byla kriminalistikou posedlá a vlastně se celý děj kolem vraždy točil, ale stejně bych to neřadila úplně mezi detektivky. Nemluvě o tom, že se tam vůbec nic nevyřešilo, spíš naopak jenom otevřelo :) Ale i tak se mi z větší části líbila a už se moc těším na další díl.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mou recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mou recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)


katerina1237
24.01.2024 3 z 5

To byla taková nuda. Bylo to celé takové roztahané, klidně by se to vešlo do 200 stránek. Všechno dlooooooouze popisované, akce skoro žádná a když se něco konečně objevilo tak nic. Nejvíc mě zajímala zápletka z minulosti, té se však kniha věnovala minimálně. Postavy neměly pořádný charakter a nechápala jsem jejich úmysly a motivy. Hlavní hrdinka se chovala jako desetileté děcko, na to že to měla být chytrá holka, kterou zajímá kriminalistika a má načteno detektivek a dokumentů a naposloucháno podcastů o opravdových zločinech, věděla úplný houby a její rozhodnutí a činy dost pokulhávali. Romantickou linku bych tam vůbec necpala, byla tam navíc a ještě k tomu dost slabá. Skončilo to otevřeně, případ (ani jeden) nebyl dořešen, což mě ale neskutečně naštvalo. Asi si druhý díl nepřečtu, do toho vážně nejdu. Měla jsem na ni až moc velká očekávání (čekala jsem klasickou detektivku) a jsem zklamaná.

Hiroko
20.10.2023 3 z 5

Za mě 50/50.
Nejprve to negativní a to jsou postavy. Snad ani jedna postava mi nebyla natolik sympatická, abych o ní chtěla vědět víc a často jsem se dozvěděla víc, než jsem chtěla. Většina mě rozčilovala, druhá půlka mi byla volná a ani hlavní hrdinka mi nepřišla kdovíjak propracovaná a většinu času mě spíš obtěžovala. No prostě, postavy mě nijak nenadchly a celkem mi snižovaly můj zážitek ze čtení.
A teď to pozitivní a to je hlavní záhada!! Ta mě bavila ohromně, kdyby se jí kniha věnovala víc, rozhodně bych hodnotila lépe. Taky se mi líbily detaily, jako vsunuté zápisy z rozhovorů se svědky, zapracovaný dopis od Křiváků, detaily z životu Ellinghamových, to bylo fakt parádní a i proto jsem si půjčila i druhý díl, kde jak doufám, se dozvím zase o něco víc.

Luigi1
09.09.2023 4 z 5

Jsem mile překvapen a už sahám po dalím díl

gabriela-r
10.07.2023 2 z 5

Strašně utahané, až konec se trochu rozjel, ale stejně ani po přečtení víc než 300stran nevíme nic konkretního. Druhý díl neriskuji...

Verunka289
20.05.2023 5 z 5

O knize vím od Míši z "Radši knihu", jinak bych na ni asi v knihovně nenarazila, protože samozřejmě je v oddělení pro děti a mládež. Za mě moc milá a čtivá detektivka, a to určitě nejen pro děti. Zatím nemám úplně jasnou teorii, jak to všechno ve skutečnosti bylo, takže se ihned pouštím do druhého dílu a jsem na něj moc zvědavá.

Etule
13.01.2023 4 z 5

O knize slýchám celkem pravidelně od jedné youtuberky, kterou sleduji. Je z celé trilogie naprosto nadšená, ale byla jsem skeptická díky předchozí zkušenosti se špatným tipem. Nakonec jsem si čtení celkem užila, líbila se mi linka s Křiváky v minulosti. Chtěla jsem vědět víc, byť jsme se v tomhle díle moc nedozvěděli. Ale chápu důvod. Linka v současnosti celkem ušla, jen tedy ta romantická linka se tak nějak objevila z ničeho a vůbec ji nevěřím. Další díl si nicméně určitě přečtu, zajímá mě, jak to bylo dál s Křiváky.

broskev28
12.01.2023 4 z 5

O této knize jsem se dozvěděla úplnou náhodou právě tady na databázi a při nejbližší možné příležitosti jsem si ji vypůjčila z knihovny. Detektivní příběh YA, to mi znělo moc dobře.
A první díl Křiváků rozhodně nezklamal – zvláštně psaný, skvělé postavy a neuvěřitelné prostředí Ellinghamovy školy, kombinace, která prostě musí fungovat. Na mě spolehlivě zabrala, takže určitě doporučuju. A to navzdory jedné drobnosti – říkat dívce jménem Dolores Dottie mi vůbec nesedne, přiřadila bych to k Dorothy – a jednomu velkému prohřešku, který ve svém komentáři oprávněně peskuje Atlantis: první díl příběh otevírá a měl by ho také uzavřít, resp. vyřešit. Tohle přesouvání do další knihy mi tuze vadí.
P.S. A to jsem ještě netušila, že konečné rozuzlení najdu až ve třetí části!

„Většina ředitelů nejspíš nepovažovala učení za hru, ale nikdo si nedovolil rozporovat slova velkého Alberta Ellinghama. Pokud prohlásí, že učení je hra, pak to tak prostě je. Kdyby řekl, že učení je slon v zelených šatech na kolečkových bruslích, tak by také souhlasili. Když máte moc a peníze, můžete sami rozhodovat o významech slov.“

petr_
08.01.2023 3 z 5

Hodnocení ubírám, protože, kniha není moje věková kategorie a popisy mejdanů a módních výstřelků a já nevím čeho ještě mě neberou (a je jich tam hodně). Zároveň mi připadá nešťastné nedokončení děje, i když se jedná o 1.díl (jsem zvědavý, jaké budou ty další), trochu jsem byl ze závěru knihy konsternován. V mnoha knihách se objevuje téma škol pro talentované děti, v této knize jejich talentovanost tak zřejmá není. Rád bych si někdy přečetl knihu o škole pro netalentované děti.
Snad další díl ukáže, jestli má cenu v četbě pokračovat.

eliska2106
03.01.2023 5 z 5

Wau, to mě bavilo. Knížka je napsána velmi chytře. Postupně se dozvídáme spoustu nových informací a přitom ve výsledku nic nevíme. Nevadí mi to, vlastně mi to přijde geniální. Jen mě ze začátku mátlo střídání časů a na chvíli mi splynuly postavy Dottie a Stevie.

Linda007
29.09.2022 5 z 5

Jen mě teda štve, že jsme téměř nedostali žádné odpovědi.

_Lucie_97
28.03.2022 4 z 5

Knížka je skvělá! Baví mě tam prolínání minulosti a přítomnosti. 4 hvězdičky dávám proto, ze po docteni nejsem o moc moudřejší a stejně mám pocit, ze to vlastně úplně nechápu což je asi správně, ale já bych nějaké odpovědi ocenila. Každopádně jsem to cele přečetla jedním dechem a užila si každou stránku.

yetti09
19.01.2022 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale za mě spíše průměrná. Přiznám se, že nejsem cílová věková kategorie a v oblasti detektivek mám celkem načteno, tudíž mě zde nic nepřekvapilo. Do dalšího dílu se ale stejně pustím.
Jediné co bych knize vytkla je nesmyslná romantická linka, která se mi tam absolutně nehodila.

terakera
12.01.2022 5 z 5

Křiváci. Ano ano ano. Přikláním se k lidem kterým se tato kniha líbila. Tajuplné prostředí, protínající se linky z minulosti i přítomnosti, skvělá hlavní hrdinka a skvělé vedlejší postavy. Trochu mě mrzí že se v knize v podstatě nevyřešila žádná ze záhad ale aspoň mě o to více zajímá jak se bude vyvíjet druhý díl. Moc se mi líbílo a doporučuji.

Barabora
30.12.2021 5 z 5

WoW to bylo naprosto boží!!

*věty takto označené hvězdičkou budou
obsahovat SPOILER!! *

Co bych chtěla vytknout jsou chyby v textu kterých tam bylo celkem dost.
Na této knížce se mi líbilo, že tam byli nečekaně zvraty a taky že byl člověk překvapený i z toho, kdo je/bude oběť.
Trošku mě překvapilo že tam byla i líbačka a ne jedna. A ten konec?! Okamžitě potřebuju druhý díl. Už vím co si budu přát na narozeniny.
! Tenhle spoiler radši nečtěte ten kdo si knížku chce přečíst!
*celkem mě překvapilo, že vrahem je možná ellie ale moc tomu nevěřím. Sázím na Davida ale ještě mě může něco překvapit*

Moje nejoblíbenější postava je určitě Nate!

Každopádně tuto knížku Mega doporučuji. :)

kačuleee29
08.11.2021 5 z 5

Asi jsem zapomněla, jak se správně dýchá :D.
Teda ten konec! To je něco. Každopádně knížka byla celkově úplně úžasná a já si ji moc užila.
Moc doporučuji a běžím pro další díl :D!

lenkaabooks
24.10.2021 3 z 5

Po čase jsem sáhla po knize určené mladším čtenářům, hrdinům je tak 16,17 let. Děj se odehrává ve dvou časových linkách, kdy před 80 lety byl spáchán zločin. A máme tu Stevie, která se zajímá o zločiny a detektivní práci a stará záhada na Ellinghamově akademii ji naprosto fascinuje. Četlo se to velmi lehce a docela mě zajímá jak to bude dál.

Sandalkar
17.10.2021 4 z 5

Prijemne, tesim se na dalsi dily. Ikdyz me trochu nakrklo, ze tady se vlastne nevyresilo vubec nic.
Zaujalo me, s jakou samozrejmosti se tu objevuji psychicke potize (uzkosti) nebo LGB tematika. To mi prijde v YA jako dulezity prvek, ukazat, ze kazdy jsme jiny ale to je v poradku.

Shaxx
05.09.2021 3 z 5

Protínají se tu dvě linky - jedna z minulosti a druhá probíhá v přítomnosti. Historická linka mě bavila víc, mysteriózní příběh s únosem, jenž do dnešní doby nebyl vyřešen. Děj v přítomnosti... No, selhaly zejména postavy. Parta nadaných děcek studujících na takové "open-minded free" akademii...Problém jsem měla zejména s tím, že postavy nepůsobily vůbec autenticky, živě, lidsky. Každá měla nějakou předepsanou šablonu vlastností a ujetosti, podle které fungovala, ale vše to působilo tak nějak křečovitě a přehnaně. Vztahy, které se mezi postavami formovaly, nepůsobily důvěryhodně, prostě puf a byly tam. Romantická linka naprosto zbytečná, navíc zahájená takovou "cringe" formou, až jsem protáčela oči. Každopádně s hlavní hrdinkou sdílím zvědavost ohledně kriminologie, zločinů a vrahů. Za to plus, tohle téma mi sedlo. Vypadá jako člověk, který když jde do lesa doufá, že v křoví míst hub najde mrtvolu. Takže člověk, co se hodí ke mně :D
První díl je jen rozjezd série a já potřebuju zjistit, jak to tedy sakra bylo. Navíc druhý díl je prý o dost lepší, tak snad :D