Hadrna Hadrna komentáře u knih

☰ menu

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Čtení nesnesitelné lehkosti bytí mě naplňovalo tíží a láskou a pochopením. Nějak se na mě nachytává všudepřítomné téma nevěr, hloubky lásky a pochopení vztahů člověk a člověk. Ale pak jsem najednou byla lehká a otevřela mysl pro ty slova na bílém papíru. Knížka mě vtáhla, takové množství myšlenek, které mi vyskočilo na mysl a musím je řešit i po dočtení mi nahání hrůzu, ale i štěstí. Nové obzory.
Einmal ist kainmal
Kýč je absolutní popření hovna
Doporučuju a přeju krásné počteníčko NH

25.01.2018 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Knížka co chytí za mozek i srdce. Děj nenáročný, ale udržuje vaší pozornost naplno zapnutou. Mě ledabylé plynutí příběhu vyhovovalo a byla jsem jím příjemně vedena, překvapena a udivena.
No nic, co mám tak asi já za červa v hlavě.
Doporučuji a přeji krásné počteníčko NH

09.01.2018 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Co dodat, je to prostě veledílo. Styl psaní šel místy mimo mě, ale to je podle mě stejné u každého z nás. Je to dílo, které by si měl přečíst každý kdo se odvažuje sám sebe nazvat knihomolem a nebo alespoň přítelem knih :).

29.12.2017 3 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Dokonalý, jak nenápadně se dá změnit myšlenka nebe na Zemi. Zvířata si vysnila dokonalý svět s jednoduchými 7 zákony. Co by se mohlo pokazit, že ? Myšlenky mají stejné, touhu taky a potřeby ani nemluvě a i přeto to končí neočekavaně....
Jak příznačně napsaná kniha je tu zachyceno vše s jednoduchýma změnama pravidel, které samozřejmě jsou jen pro dobro a nikomu neublíží. Kniha je tak význažná s tou dobou, že slovo "význačná" je slovo slabé a tím pádem zcela nevystihuje jeho podstatu, ale lepší slovo nemám.

Samozřejmě doporučuji a smekám před Orwellem NH

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější

Myslím, že takhle věta vystihuje celou knihu :)

29.11.2017 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Krátky, citlivý příběh, který nemusí každému stylem psaní sednout. Jde o to, že je tam hodně naráżek, symbolismu a věta není napsaná tak aby přesně každé slovo vystihlo význam věty, musí se číst mezi řádky, tak bych to asi nazvala :). Ale mě se kniha její napsání dotklo hezkým slova smyslem :). Je to jednoduchý příběh kde se toho nějak zvlášť moc nestane, ale je to i hluboká citlivá výpověď milenců... Konec jsem znala, ale přišel tak náhle, že mě i tak překvapil. Moc nechápu tak malé procentuální ohodnocení, ale myslím, že je to hlavně stylem psaní.
Za mě doporučuju a přeju krásné počteníčko NH ;)

23.11.2017 4 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Tak jsem se dočkala. Můj první dojem když jsem si přečetla název tohohle díla v seznamu volitelné četby k maturitě bylo slovo nikdy. Ne kvůli to mu, že by snad byla dlouhá a nebo nebyl nacismus a holocaust můj šálek kávy (což je až moc), ale hlavně kvůli tomu jak je v různých filmech na ni odkazováno stylem "To je úplná Sophiina volba". Pak však můj nevyzpytatelný přítel tuto krásnou knihu pořídil a já neodolala. Říkala jsem si, tak když těch set stran je tak uznávaných nemůžou na nich být napsány nesmysly. Tak jsem se položila do milostného trojúhelníku Žida, Polky a amerického Jižana a román je na světě. Příběh bych dělila na části hltající co vás nenechají jít dělat cokoliv jiného a části kdy už si říkáte ať už je konec. pro mě nějáké Stingovi promluvy a úvahy jeho samého byli drásající, ten kluk občas nezná konec, ale rozhodně jsem je nepřeskakovala pomohou vám utvořit o autorovy samotném hezkou představu jeho duše. Sophiinu povahu jsem pochopila, ale tak napůl tím chci říct, že na mě je moc iracionální, ale neříkám, že občas jsem se nenazvala já sama Sophii, jak můžu vědět, že bych se v těch chvílích neponížila a nezprotivila se sama sobě tak jako ona. Jak Sophie několikrát v románu řekne, válka z vás udělá cosi zvířecího co nejde ovládat, už neznáte hranici lidskosti a samotného přežití, protože když se někdo promění v takového tvora který utlačí vás jako lidskou bytost, pak už nemůžete mluvit o přežití, cosi ve vás už umřelo. příběh na mě zanechal neodmazatelnou stopu, jelikož tak dokonalé propojení problému jak Evropy tak Ameriky bylo neskutečné, líbilo se mi kolik témat tam proběhlo a udržoval to tím pádem čtenářovu pozornost. Rozhodně jsem ráda, že jsem se nenechala odstrašit počtem stran a profláknutím knihy, je krásná, smutná a donutí vás přemýšlet a to se mi moc líbilo, rozhodně vytrvalcům doporučuji, nebudete zklamáni NH :)

18.11.2017 5 z 5


Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

První se ke mě dostal film, díky tomu, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů přitele, tak jsem ho zhlédla a v tu chvíli se zamilovala. Když jsem zjistila, že je to podle skutečnosti nějakou dobu jsem pokukovala i po knize. A je to tady koupě a následné čtení. Knížka je ohromující, líbí se mi zamýšlení autora nad spojitostmi a náhodami. Jsem ráda, že se snažil Chrise obhájit, bylo to potřeba. Jsem ráda, že spoustě lidí vyvrátil informaci, že byl bezohledný, arogantní a nedával si pozor. Jsem ráda, že Los byl los a divoký brambor byl divokým bramborem. Je otázka to proč se tolik lidí do Chrise po jejo smrti pustilo, kdyby přežil skoro by si toho nikdo mimo Chrisovi rodiny nevšiml. Ale bohužel mu nebylo dáno aby mohl, jak sám chtěl, své příběhy spojené s cestováním vyprávět dál. Mě se libí jaké to bylo, poslední Chrisovi dny museli být strašně a nedokážu pochopit jeho odvahu, musel být strašně silný a neoblomný. Však je smutné že zemřít musel ikdyž by tomu tak být nemuselo. Já se s ním osobně dost ztotožňuji, pro mě je neuvěřitelné, že v té divočině vydržel tak dlouho, je to prostě obdivuhodné.Je úžasná jeho fotka, kde se loučí, každy by čekl že bude vyděšený, vyčerpaný, hladový taky možná byl, ale na něm by jste to nepoznali, žil přírodou a byl tak nejšťastnější. Lidi by měli dělat věci, které je dělají šťastnými a proto byl tak velký člověk, dokázal dělat to co ho naplňuje.

Úplně ve mě přiložil polínko na můj vnitřní plamínek pro to se vydat směr Aljaška.

Příroda/ čistota
Potřeba cíle...

06.09.2017 5 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Maturitní výzva mému srdci nejblíže už od mých 14 let kdy jsem si její verše vryla do paměti.
Za mě doporučuji a přeji krásne počteníčko NH

01.09.2017 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Další z mé složky k maturitě a nelituju, krysaře jsem chápala a dokázala se do něj vcítit, je těžké, když vás lidé nechtějí poznat a vy s tím nemůžete nic udělat. Je to tragédie s koncem, který je vlastně nový začátek ;).
Doporučuju a přeju pěkné počteníčko NH.

08.08.2017 5 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Lars Kepler je moje srdcovka, je to autor, který mě chytil do své pasti a nepustil a já jsem teď závislá na jeho černobílých řádcích ! Je k neuvěření jak je tahle spisovatelská dvojce rozmanitá a sehraná tak, že při jejich knihách, ležím, brečím, tančím a zpívám. Lars Kepler se rozhodl jít jinou cestou bez Joona Linny a jsem za to dost ráda, toho urostlého blonďáka mám ráda, ale všeho moc škodí. A tahle cesta je prostě BOMBA ! Hodně lidí říká, že je to vesměs hodně nepravděpodobné, ale lidi, knihy jsou od toho, aby jste se ocitli někde jinde, kde jsou jiná pravidla a život ;) Po přečtení knížky jsem zvědavá co že to tam po tý smrti vlastně je :)
Doporučuji a přeji krásné počteníčko NH

14.07.2017 5 z 5


Prokleté domovy Prokleté domovy Ben Aaronovitch

Bohužel odkládám knížku v půlce :/.
Podle mě je to tím, že jsem nečetla díly před tím(ano, chyba, ale darovanému koni na zuby nehleď). Proto pro mě příběh byl dost zamotaný, nechápala jsem ty mrtvoli a jak to celé bylo, prostě jsem četla, ale příběh, zápletky a tak šli úplně mimo mě, proto si i myslím, že nemám právo knihu ohodnotit.
Knížky před tím kupovat nebudu, tenhle díl mě od nich opravdu hodně odradil a proto ponaučení: čtěte série od prvního dílu, rebélství se nevyplácí ;).

30.06.2017


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Tak, Krakatit, mě samotnou překvapilo jak mě ta kniha nadchla. Autor si mě získal svým vypravováním, typu, když člově je zaskočený, tak koktá, to znamená, rozděluje slova, to platí i když je popletený atd. Pak se mi strašně líbily scény milostné, na scénách bylo přesně vidět co Prokop cítil a jaký boj se odehrával v jeho těle. Knihy jsem se chopila díky maturitě, ale jsem za to vděčná, už se těším na bílou nemoc :)
Přeji krásně počteníčko NH

31.05.2017 5 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Bohužel, jedna hvězda dolů díky zápletce s teroristy. Dát to na začátek knížky byla pro mě zkouška ohněm, ale uspěla jsem a dočkala jsem se super zápletky jako vždy :). Stále jsem na Keplerovi závisla a pokračuji v krasočtení všech jejich knih. Popis míst super, líbí se mi popisy myšlenek jak obětí tak vrahů. Na co dokáže člověk myslet před smrtí a nebo zabitím, supernapínavé :).
Doporučuji a přeji mrazivé počteníčko NH.

09.05.2017 4 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Zase mě ten manželký pár dostal, Joona Linna mě nepřestává překvapovat jeho zapálením a bouráním hranic policisty. Rozhodnutí postav mi příjdou reálné a pokaždé když Lars popisuje jejich pocity a myšlenky, naskočí mi husí kůže. Já miluju severské detektivky, na nic si nehrajou, jsou popsány do detailů i ty nejošklivější momenty, že někdy jsem se od knihy se zhnuseným výrazem musela odvrátit. Ale hned jsem se zas nadšeně vrátila a hltala každé další vytisknuté slovo. Lars Kepler je pro mě trošku závislo, ale pššt. :))
Doporučuji a přeji krásnou husinu na zádech. :D NH

07.04.2017 5 z 5


Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Lars Kepler je moje srdcová záležitost, jejich knížky čtu dokuď je nemám přečtené, to je tak do týdne max. Jejich detektivky mě chytnou a za žádnou cenu nepustí, přečetla jsem však dřív Písečnýho muže než Svědkyni ohně, což znamená že konec Svědkyně ohně jsem poznávala a chápala až moc dobře :D ale teď v tom spíše vidím výhodu. Miluju příběhy Joona Linny, je to božan. Líbí se mi jak na sebe knížky krásně otevřeně navazují a jste v neustálem napětí a očekávání :). Při čtení Svědkyně ohně jsem na sebe dost pyšná, jelikož jsem zamotanou vraždu dokázala vyřešit dřív než Joona což mě hodně překvapilo, ale zase o moc dřív to nebylo, ne tak že by mi to vadilo... Mám ráda ten pocit když vám všechny ty střípky nadhozené úžasnou dvojicí spisovatelů začnou zapadat do sebe a začnete přicházet vraždám na kloub, je to neuvěřitelný pocit ! Svědkyně ohně zase dokonalé dílo se zápletkou a úžasnym příběhem. Klaním se před vámi, manželé Ahndorilové ! Určitě doporučuji, přeji krasné, napjaté jak kšandy, počteníčko NH ;)

25.03.2017 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Námět pěkny i když podle popisu jsem čekala jiný příběh. Nemůžu se však ubránit pocitu, že autor se svým osobitým psaním by měl psát kratší knížky. Mě nedokázal svým vyprávéním zaujmout na celých 534 stran na 100%. Mám ráda v knihách několik dějových linií najednou, ale přišlo mi, že autor to nedokáže dost dobře uchopit. Kniha pro mě nebyla zklamáním, já jsem hrozná, že vždy něco očekávám dopředu. :D. Příběh byl určitě originální, ale autor podle mě moc nevěděl co si s ním počít, měl hodně nápadů které nedokázal spojit do nenuceného milého celku. Jsem rádá, že jsem jí dočetla, ale myslím, že Anthony Doerr není můj šále čaje :)

17.03.2017 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Dočteno a super ! Příběh mě dokázal dostatečně pohltit a zaměstnat mou mysl, abych si užila překvapující konec, já něco tišila, ale až chvilku před tím než na to přišla Rachel, knížka je skvělá, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Neváhejte a čtěte ! ;)

01.02.2017 5 z 5


Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Knížka je smutná, ale také napínavá a plná nekončícího boje o přežití a síly vůle. Nakonec se vše stane tak jak se stát má. Kdyby na konci nebyl epilog Evy, byl by to samozřejmě také příběh, ale chyběl by tam ten duch člověka a ta lidskost, poslední stránky mě pohladili na mé duši. Věty, kteté bych chtěla zarýt do své paměti a paměti každého kdo si je přečte : "Hněv a nenávist jsouu emoce, které vyklíčí ve válku. Odpuštění je mír. Je konečným aktem sebeuzdravení. Odpuštění vidím jako vrchol vysokánské hory. Jedna její strana je temná, bezútěšná, mokrá a je velmi nesnadné po ní vylézt. Jakmile se však člověk dostane na vrchol, spatříte druhou stranu pokrytou květy, motýly, býlími holubicemi a sluneční září. " doporučuji, krasné počteníčko NH :)

25.01.2017 5 z 5


Lassie se vrací Lassie se vrací Eric Knight

Taková milá knížka, kterou si může přečíst úplně každý, jakéhokoliv věku. Knižka je čtivá a i nějáka ta slzička u ní ukápne, ale také tam jsou chvíle kdy se usmíváte. Je to pouť jednoho psíka, který se chtěl vrátit domů. Doporučuji a přeji krásné počteníčko :).

18.01.2017 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Knížku jsem, jako většina, otevřela kvůli maturitě, byla moc čtivě napsaná, jediné, co byl pro mě problém, byli jména, dost se mi postavy pletly, protože se tam moc dlouho neukazovali. Až na vyjímky samozřejmě. Konec knížky je takové pohlazení na duši z jiného úhlu než jsme zvyklí. Je tu dost mouder s kterymi se ztotožňuji a je tam realisticky ukázan pohled vojaků na to proč vlastně bojují. Mě se moc líbila a přečtu si určitě další díla :).. Doporučuji a přeji krasné počteníčko NH

11.01.2017 5 z 5