Manon Lescaut přehled
Hra o sedmi obrazech podle románu Abbé Prévosta. Milostný příběh abbého Prévosta proměnil Vítězslav Nezval v jevištní báseň, v níž jde především o zachycení citových prožitků půvabné Manon a chudého rytíře Des Grieux. Manon, dychtivá přepychu a flirtu, přijímá obdiv a dary bohatých Duvalů a naivně si myslí, že tím pomáhá svému chudému rytíři. Nejrůznější intriky však nakonec dohánějí milence k deportaci za moře a k záhubě. Vydáno ke 100. výročí básníkova narození.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Dílo "Manon Lescaut" od Vítězslava Nezvala je považováno za vrchol české dramatické literatury. Hra zobrazuje tragickou lásku mezi Manon a rytířem Des Grieux, přičemž se prolínají hluboké pravdy o životě a lásce. Nezvalovo zpracování je obdivováno pro svou poetickou krásu a emocionální hloubku. Mnozí čtenáři se k této hře vracejí, neboť v nich vyvolává nostalgické vzpomínky na mládí a romantické ideály. Její verše jsou nezapomenutelné a dodnes rezonují v srdcích mnoha generací. Více v komentářích.
Komu by se kniha Manon Lescaut mohla líbit?
- Milovníci klasické české literatury
- Čtenáři, kteří ocení romantické příběhy
- Fanoušci dramatických her a poezie
- Ti, kdo hledají hluboké životní pravdy
- Romantičtí duše, které se rády vracejí k nostalgickým vzpomínkám
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manon Lescaut. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 217 komentářůSouvisející novinky - Manon Lescaut (1)
Milovat a psát, Mezi psychopaty a další knižní novinky (16. týden)
17.04.2022
„Rolničky střásají svůj smích / a sníh je bílý jako tvaroh. / Pojď ke mně, já to věděla, / že dodnes mohou se dít divy, / že jednou potkám anděla / a že ten anděl bude živý.“
„Mississippi, Mississippi, / sděl mi svou záhadu, / u tvých břehů, Mississippi, / chci míti zahradu. / Mississippi, Mississippi, / ty podobáš se snům, / u tvých břehů, Mississippi, / chci, aby stál můj dům.“
Kniha Manon Lescaut v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 13x |
| v Přečtených | 2 749x |
| ve Čtenářské výzvě | 229x |
| v Doporučených | 148x |
| v Mé knihovně | 680x |
| v Chystám se číst | 316x |
| v Chci si koupit | 64x |
| v dalších seznamech | 22x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Vítězslav Nezval také napsal(a)
| 2001 | Manon Lescaut |
| 1969 | Edison |