Manon Lescaut přehled

Vítězslav Nezval

Obálka knihy Manon Lescaut

Hra o sedmi obrazech podle románu Abbé Prévosta. Milostný příběh abbého Prévosta proměnil Vítězslav Nezval v jevištní báseň, v níž jde především o zachycení citových prožitků půvabné Manon a chudého rytíře Des Grieux. Manon, dychtivá přepychu a flirtu, přijímá obdiv a dary bohatých Duvalů a naivně si myslí, že tím pomáhá svému chudému rytíři. Nejrůznější intriky však nakonec dohánějí milence k deportaci za moře a k záhubě. Vydáno ke 100. výročí básníkova narození.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Dílo "Manon Lescaut" od Vítězslava Nezvala je považováno za vrchol české dramatické literatury. Hra zobrazuje tragickou lásku mezi Manon a rytířem Des Grieux, přičemž se prolínají hluboké pravdy o životě a lásce. Nezvalovo zpracování je obdivováno pro svou poetickou krásu a emocionální hloubku. Mnozí čtenáři se k této hře vracejí, neboť v nich vyvolává nostalgické vzpomínky na mládí a romantické ideály. Její verše jsou nezapomenutelné a dodnes rezonují v srdcích mnoha generací. Více v komentářích.

Komu by se kniha Manon Lescaut mohla líbit?

• Milovníci klasické české literatury
  • Čtenáři, kteří ocení romantické příběhy
  • Fanoušci dramatických her a poezie
  • Ti, kdo hledají hluboké životní pravdy
  • Romantičtí duše, které se rády vracejí k nostalgickým vzpomínkám

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manon Lescaut. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Chirbod
28.02.2026

Krásná knížka

všech 217 komentářů

Související novinky - Manon Lescaut (1)

Milovat a psát, Mezi psychopaty a další knižní novinky (16. týden)

17.04.2022

Rolničky střásají svůj smích / a sníh je bílý jako tvaroh. / Pojď ke mně, já to věděla, / že dodnes mohou se dít divy, / že jednou potkám anděla / a že ten anděl bude živý.

Mississippi, Mississippi, / sděl mi svou záhadu, / u tvých břehů, Mississippi, / chci míti zahradu. / Mississippi, Mississippi, / ty podobáš se snům, / u tvých břehů, Mississippi, / chci, aby stál můj dům.

Kniha Manon Lescaut v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 749x
v Mé knihovně680x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Vítězslav Nezval také napsal(a)

Vítězslav Nezval
česká, 1900 - 1958