Krakatit
kniha od: Karel Čapek
Koupit
Čapkův román Krakatit (časop. Lidové noviny, 25. 12. 1923 15. 4. 1924, O. Štorch-Marien 1924) vychází z obdobného vynálezu, jaký autor popsal v Továrně na absolutno. Vynálezce Prokop objeví způsob, jak nechat jakoukoliv látku rozpadnout na atomy. Při tom se výbuchem uvolní obrovské množství energie. Vyrobí látku zvanou "krakatit" nejstrašnější výbušninu na světě, kterou je možné přivést k výbuchu na dálku elektromagnetickými vlnami. Prokop si uvědomí dosah svého objevu - vlastník krakatitu by se mohl stát vládcem světa. Uvědomí si to i jiní a pokoušejí se Prokopa o vynález připravit. Část vzorce získá bývalý Prokopův spolupracovník Tomeš a snaží se výbušninu vyrobit také. Prokop svodům odolá, vzorec neprozradí a ke konci je svědkem tragického výbuchu laboratoře, v níž se Tomeš pokoušel výbušninu připravit. Prokop, blouznící v horečkách, se na závěr setkává s pohádkovým stařečkem - bohem a přijímá od něj smiřující poselství o dobru a nutnosti dělat pouze věci prospěšné lidem....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/688/big_krakatit-Lyj-688.jpg 3.91550Komentáře (179)
Kniha Krakatit

Říkala, jsem si jestli se při čtení nebudu bát – ne nebála jsem se.
Začátek byl trošku, lehce strašidelný, ale dál to byly spíš dva milostné příběhy a chvílemi – ten druhý obsahoval i dost vtipné scény.
Kniha se četla dobře, ale nesplnila zcela mé očekávání něčeho temného a varujícího. Konec měl obsahovat mravní poučení, ale i to bylo takové zvláštní, v náznacích a každý si to vlastně může vysvětlit podle sebe.
V podstatě, po celou dobu čtení této knihy, jsem si říkala, jestli to není jen sen blouznícího a nemocného vědce, který má výčitky svědomí, že vynalezl něco, co by mohlo ublížit lidstvu.

Čekal jsem těžké a ponuré drama, ale ona to byla místy docela sranda. Často trochu bláznivé a humorné, ale ke komedii to má pochopitelně daleko.
Autor hodně předpověděl a ještě více varoval, o tom tu již bylo napsáno mnoho. Určité vize v příběhu nám předkládají ošklivé alternativní scénáře. Snadno pochopíme. Protagonista Prokop byl často pořádný pako, ale musí se mu nechat, že si dobře uvědomoval tíhu odpovědnosti, jež držel v rukou.

Trpké zklamání. Příběh vyšel odněkud a došel kamsi a mezitím se děla spousta podružných podivností, tvářících se rádoby učeně, leč vyznívajících až hloupě a doprovázených Čapkovou příznačnou mnohomluvností... Několikrát nastavovaná romantická linka působila naivně, tak nějak si představuju špatně napsanou červenou knihovnu, samé "ach" a "milý", jako by se bavili poďobaní šprti na základce, a ne nafrněný vědec a pyšná princezna. O absurdním jednání / nejasné motivaci postav a prazvláštním závěru ani nemluvě. A tak tři hvězdičky vyjadřují spíš úctu k autorovi a jeho další tvorbě...

(+ SPOILER) Co čtenář, to autorův příznivec.Stojí za to, si knihu přečíst. Doporučuji.

Těšila jsem se na sci-fi román, ale z tohoto žánru bylo v románu jen pomálu. Dost nevyrovnaných milostných vzplanutí hlavního hrdiny, sice mistrně autorem popsaných, mě neuchvátilo.

Ano, geniální kniha. Čapkův úderný a strohý jazyk dává vyniknout absurditě a surovosti, chladu. Dokonalá metafora. Jako vždy, u Čapka.
Štítky
zfilmováno rozhlasové zpracování utopické romány
Autor a jeho další knihy
1929 | ![]() |
1948 | ![]() |