Matka přehled

Matka
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167/bmid_matka-vEL-167.jpg 4 2188 2188

Čapkovo protiválečné drama o třech dějstvích (myšlenku napsat tuto hru vnukla Čapkovi jeho manželka, herečka Olga Scheinpflugová) patří dodnes k vrcholům české dramatické tvorby.

Divadelní hry Literatura česká
Vydáno: , Artur

Matka, 1938

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matka. Přihlašte se a napište ho.

Čmelík
17.03.2025 5 z 5

(SPOILER) Strhující drama, které s absolutní lehkostí a zároveň děsivě naráží na budoucí válečný konflikt a jeho následky. Například když se duch otce baví s duchem svého syna Petra: "Naši proti našim - to máte nějak popletené," čímž naráží na boje mezi jedním národem. Děsivě působí též duchové, kterých je postupem děje víc a víc, až matce zbyde poslední syn, kterého za žádnou cenu nehodlá do boje pustit, avšak povodí pod tíhou smrti desítek nevinných dětí a sama svému poslednímu synovi dává pušku do ruky a říká: "Jdi!"

bobinkova
18.02.2025 4 z 5

Miluju Karla Čapka a jeho psaní. Doufám, že se brzy dostanu i k dalším jeho dílům. Matka mě pohltila a velmi rozesmutnila. Knihu jsem četla kvůli maturitě, ale jako k jedné z mála jsem se vrátila. Doporučuji ji všem, nejen k maturitě.

Antoramix
07.02.2025 5 z 5

Silný emocionální zážitek. V čem může být láska otce jiná než láska matky ? Prožíval bych to stejně i přes mužský pohled na svět. Protiválečná divadelní hra, která graduje každým řádkem. S chvěním na srdci otáčíte stránky a rezonuje ve vás každý dialog, každý příběh členů rodiny, každý osud. S blížícím se nacistickým nebezpečím pro naší zemi je ale i silně vlastenecká. Umím si představit, že vidět tuto hru v roce 1938 s charizmatickým Štěpánkem, tak na konci se sálem povstanete a zpíváte sborově národní hymnu. Pane Čapku, děkuji, že jste mi posledních 14 dní se svými díly udělal naprosto nevšedními.

Zfilmováno

Matka (1985)

Kniha Matka v seznamech

v Přečtených3 615x
v Mé knihovně481x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)