EvcaMat EvcaMat komentáře u knih

☰ menu

Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Já jsem oproti většině komentářů nějak mimo. Jak já se trápila...:-( Tohle je, podle mého, knížka pro náctilété nebo možná když si člověk potřebuje vypláchnout hlavu, ale pro takové chvíle jsou určitě lepší tituly. Styl byl v pohodě, ale děj, ten jsem opravdu nedávala. Dorazilo mě na konci to koťátko:-D Dočetla jsem jenom proto, že jsem cvok a když něco začnu, tak to dokončím a byl to teda boj.

20.11.2023 odpad!


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

K této knize jsem se dostala přes čtenářskou výzvu. Zase se mi potvrdilo, jak úžasný je to projekt. Už nějakou dobu mám heslo " Když ti nejsi úplně cajk, čapni Backmana". Teď přidávám "... nebo Ziburu". Skvělá kniha. Moc jsem se bavila a určitě brzo sáhnu po další, i když v cajku budu.

29.10.2023 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Kniha mě dostala. Zničená lidská duše za divadlem šťastné rodiny. Bude to ve mě doznívat velmi dlouho...

28.08.2023 5 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Moc hezky psaná oddechovka. Po knihách s tématikou koncentračních táborů, mě pohladila po duši.

26.08.2023 4 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Tuto knihu jsem přečetla za den. Je to síla...

12.08.2023 5 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Byla to má první kniha od Nesba. Popravdě jsem se začátkem horko těžko prokousávala. Nebýt výzvy, zřejmě bych jí odložila. Byla jsem přesvědčená, že toto není autor pro mě. Dál to ale dostalo spád, takže jsem dočetla jedním dechem. Nicméně... Konec tak nepravděpodobný... Police i patologové by museli být banda tupých blbů, kdyby mu toto vyšlo. Konec byl zklamání. Myslím, že po další jeho knize už nesáhnu... Dávám tři hvězdy za styl...

06.08.2023 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Když jsem tuto knihu vybírala do výzvy, myslela jsem, že to bude stejné, jako když jsem četla "Co by můj syn měl vědět o světě". Že se budu pořád strašně tlemit. Neměla jsem moc náladu na komedii, tak jsem začínala trošku z donucení. Jsem strašně ráda, že mě výzva "donutila". Přečetla jsem to jedním dechem. Úžasné postavy, myšlenky, životní postoje... V knihovně mám jen výběr toho, co bych všechno chtěla mít. Není místo. Ale pro tento skvost tam skulinu udělám. Myslím, že budu nakonec číst 31x, stejně jako mé milované Pouští a pralesem...

20.07.2023 5 z 5


Slepá ulička Slepá ulička Joy Fielding

Skvělá, úplně jiná, než běžné detektivky. Joy Fieldingovou jsem četla poprvé, díky přítelkyni syna, která mi jí darovala. A byla to skvělá volba. Rozhodně nebyla má poslední.

28.04.2023 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Každá kniha, dokument, článek, zmínka je podle mého názoru velmi důležitá. Všechna zvěrstva musí být stále připomínána, aby nebyla zapomenuta. Nemůžu říct, že bych se nějak ztrácela v ději nebo postavách. Přečetla jsem rychle, celou dobu se sevřenými vnitřnostmi. Neotřesitelná Mámina víra v Boha, statečnost, moudrost, obětavost a víra v poslání, ve mě zanechala hluboký dojem. Byla to úžasná žena. Kniha mi opět připomněla, že mám opravdu důvod být vděčná. Za šťastné děti a život, jaký máme.

28.04.2023 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) Já jsem nadšená. Skvěle napsané. Závěr, bez klasického happyendu, mě vlastně potěšil, byť dušička by si spíš přála pohádkové "... a žili spolu šťastně až do smrti". Četla jsem jedním dechem kdykoli jsem měla chvíli čas.

24.04.2023 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Skvěle napsané, dramatické, vtipné. Zhltla jsem jedním dechem, byť mě knihy s vesmírnou tématikou vůbec neberou.

04.04.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Vůbec nevím, co o té knize psát a jak hodnotit... Vím, že lidská rasa je opravdu schopná všeho, tak se autorka snažila její odpornost vylíčit, ale děj mi místy snad ani nedával smysl. Příběh je jen okrajový a hlavní důraz je kladen na popis všech hnusáren a krutostí. I přesto, co bylo popisováno, se mě nic z toho zásadně nedotýkalo, možná proto, že se jsem měla pocit, že to autorka zbytečně šroubuje, aby co nejvíc šokovala a na mě to mělo úplně opačný efekt.
Knihu jsem četla jen kvůli výzvě a jsem ráda, že byla tak krátká a mohla jsem se jí za pár hodin zbavit.

22.03.2023 odpad!


Levandulový pokoj Levandulový pokoj Nina George

Přemýšlím, co vůbec psát. Obecně romantiku příliš nemusím, tuto knihu jsem četla jen kvůli výzvě a trošku jsem se ze začátku trápila. Příběh je tak nepravděpodobný a přitažený za vlasy... Ale pak mi došlo, že vůbec nejde jen o samotný příběh. Kniha mě místy donutila zamyslet se nad svými myšlenkami, pocity, postoji... Určitě mi to nakonec dost dalo a jsem ráda, že jsem vytrvala a dočetla. Zdůraznit musím popisy a vykreslení prostředí, to bylo skvělé.

03.03.2023 4 z 5


Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

Místy jsem měla pocit, jako spousta dalších, že by autorka zasloužila proplesknout. Čím dál jsem četla, tím víc mi docházelo, jak křehká je lidská psychika, jak lehce se dá člověk přesvědčit a uvěří lži. A jak snadné je někoho soudit za hloupost bez stejné zkušenosti. Teď spíše smekám, že byla vůbec schopná vše znovu prožít při psaní. Z hrůz, které jí potkaly se nevzpamatuje celý život. Literární forma je jednoduchá, ale poselství silné. Jímá mě hrůza, co všechno se okolo děje a kolik je lidí, kteří žijí v pekle a sami si nedokáží a nemohou pomoci.

23.02.2023 3 z 5


Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

Kniha mi osvěžila historii našeho národa a doplnila hodně podstatných informací. Názory a postoje autorky jsou poučné a velmi zajímavé. Rozhodně stojí za přečtení.

19.02.2023 5 z 5


Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

Začátkem jsem se taky nemohla "prokousat"... Knihu jsem měla rozečtenou více jak dva měsíce... Po přečtení komentářů jsem vydržela a jsem za to ráda. Pochopila jsem proč autor zdlouhavě a podrobně popisuje dětství obou hrdinů. Bez toho bych Owena nemohla dokonale poznat. Pro mě je to silný zážitek... Hodnou chvíli budu ještě vše vstřebávat. Poselství o víře, přátelství, mezilidských vztazích, lidské povaze, odpuštění...
Díky pane Irvingu...

18.01.2023


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Marek nezklamal. Skvělá kniha, plná jeho osobitého a inteligentního humoru.

21.11.2022 5 z 5