Porodní sestra z Osvětimi

Porodní sestra z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445675/bmid_porodni-sestra-z-osvetimi-T27-445675.jpg 3 815 257

Anděl naděje v táborech smrti. Příběh ženy, která zachránila tisíce dětí. Další transport vězňů směřuje do Osvětimi. Je mezi nimi i Stanisława Leszczyńská, porodní asistentka z Lodže, která na vlastní žádost začíná pracovat v nelidských podmínkách: bez vody, základních lékařských nástrojů a léků. Porody probíhají na kamnech zakrytých starou dekou. Mnohokrát riskuje svůj život, když vzdoruje nemilosrdným příkazům Josepha Mengeleho. Dělá vše pro ochranu dětí před jeho krutými experimenty. Snaží se být oporou pro matky, kterým byly děti násilně odebrány a poslány do Říše. Nebo na smrt... Porodní sestra z Osvětimi je dramatický příběh inspirovaný hrdinským osudem Stanisławy Leszczyńské. V koncentračním táboře provedla více než 3 000 porodů, během nichž nezemřelo žádné dítě ani žena.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Położna z Auschwitz , 2020


více info...

misa.lemperova
misa.lemperova
14.02.2024 1 z 5

Na téma holocaustu jsem četla už hromadu knih a bohužel musím říct, že tahle z nich byla nejslabší. Nijak zvlášť mě nezaujala, při čtení jsem občas byla zmatená, tak nějak jsem se ztrácela v ději. Díky tomu mě kniha nebavila, takhle zajímavé téma mohlo být dle mého názoru mnohem lépe uchopeno a zpracováno.

stanislava9718
stanislava9718
04.02.2024

Těžké čtení této knihy. Autorka napsala příběh jedné z mnoha žen - porodní sestry, která neztratila víru a v tragické době, dodávala sílu a víru ženám a dávala život i když velmi krátký, jejich dětem, které živořili v koncentračním táboře. Nedovedu si představit, jakou musela mít morální sílu, když pasivně, ale statečně odmítala rozkazy válečného zločince Mengeleho a jeho pohůnků. Chvilku mi trvalo začtení, jelikož autorka střídala děj v různých časových rovinách.


AngeliS
AngeliS
31.01.2024 4 z 5

Toto je dílo, které se dotýká jednoho z nejtmavších období naší historie, a to s takovou intenzitou a emocionální hloubkou, že čtenář nemůže zůstat netečný. Příběh hrdinství a nezlomné lidskosti uprostřed nejextrémnějších podmínek přináší silný kontrast mezi krutostí a soucitem, temnotou a nadějí.
Čtení této knihy bylo pro mě osobně velmi náročné, nejen kvůli jejímu temnému obsahu, ale i kvůli způsobu, jakým autorka předkládá hrůzy, kterým byli lidé v těchto táborech vystaveni. Detailní popisy situací, které jsou natolik děsivé, že překračují hranice mého porozumění, mě nutily přemýšlet o hloubce lidského utrpení a zlu, které se lidé mohou dopustit.
Nejvíce mě zasáhly popisy, které se týkaly nejzranitelnějších - dětí, jejichž osudy byly vykresleny s takovou barvitostí a detailností, že to vyvolalo ve mně silnou emoční reakci. Tento aspekt knihy byl pro mě zvláště obtížný a vyvolával pocity úzkosti a znechucení.
Přesto je "Porodní sestra z Osvětimi" nesmírně důležitou knihou, která nám připomíná, jak důležité je pamatovat si minulost, abychom mohli lépe pochopit hodnotu humanity, odvahy a nezlomné síly ducha, i když jsou okolnosti sebevíc temné.

p. Rochesterová
p. Rochesterová
30.01.2024 3 z 5

Drásavý příběh psaný zvláštním stylem..

lejera
lejera
29.01.2024 4 z 5

Silný, bolestivý příběh žen, které přišly těhotné do koncentračního tábora, celkem náročné téma, tyto hrůzy jsou nepředstavitelné. Avšak příběhu nechyběla dávka naděje a víry.
Zpočátku mi dělalo problém se zorientovat v časových rovinách a vyprávění různých osob. Ale celkem rychle jsem se do toho vpravila.

Jája92
Jája92
25.01.2024 4 z 5

Neskutečně silný příběh! Na téma holocaustu a koncentračních táborů jsem již přečetla povícero knih, ale tato je první, kde jsem se více dočetla o osudu žen, které byly těhotné nebo v táboře otěhotněly.
S hrůzou a mrazivým nádechem jsem se dočítala podrobnosti o zacházení nevinných novorozeňat a jejich matek.
Dočteme se o hrdince jménem Stanislawa, která neváhala a pomáhala do posledních sil každé ženě, se kterou přišla díky svému poslání porodní asistentky do kontaktu. Příběh střídavě vypráví ona, její asistentka a pár kapitol odvypráví dokonce i samotný Mengele..
Je pravda, že ze začátku mi trvalo, než jsem si zvykla na styl vypravování, přeskakování z různých časových rovin a též názvy kapitol mě zcela nezaujaly, ale celkově se jednalo o dechberoucí čtení plné dramatických událostí.

IvaniceTamta
IvaniceTamta
23.01.2024 5 z 5

Velmi důležitá kniha. S ohledem na těžkost tématu je napsána skvěle.

Častou kritiku čtenářů na jakousi formu špatné chronologie a zmatečnosti v textu nesdílím. Neměla jsem sebemenší problém.

Tess_BooksNerd
Tess_BooksNerd
22.01.2024 5 z 5

Ještě teď mi z toho běhá mráz po zádech. Knihu jsem poslouchala v práci v podobě Audioknihy.

Všechny tyto knihy by měli být povinné. Osvětim patřila k jednomu z nejhorších koncentračních táborů. Hlavně i díky Mengelemu. Je šílené, co si lidé museli vytrpět. Jak někdo mohl konat taková zvěrstva. Že ti lidé byli později potrestáni? Že byli popraveni? Pořád to nesmaže to, co prováděli. Nevinným lidem, jen proto, že nějací magoři snili o čisté rase. Mengele byl šílenec který měl hnít v nějaké pidi cele a trpět.

Všem vřele doporučuji.

Eleanor-ka
Eleanor-ka
18.01.2024 4 z 5

Je pravda, že zpočátku chvíli trvá, než přijdete na to, jak je kniha psaná, autorka skáče z chronologického vyprávění do minulosti a budoucnosti, děj se vypráví z dvou pohledů - vypravěčky, která je jednou z těhotných dívek a není zde uvedeno její jméno a poté z pohledy zmiňované porodní sestry.
Chvíli trvá, než si zvyknete na ten styl psaní, ale jinak je to psané moc hezky, srozumitelně. Nechápu tady ty komentáře, že věty nedávají smysl. To je lež.
Teď k samotnému obsahu. Je dobře, že se tyhle události stále píšou a já doufám, že psát se budou i nadále, protože tohle musí vědět každá generace. Na tohle by se zapomínat nemělo. Jaký nelidskosti, utrpení a hyenismus museli prožívat lidi za 2.svetove války, aby si náhodou nějaký "chytrák" neopovažoval říct, že vlastně se strýčkem Adolfem souhlasí. Je to k nevíře, ale i v dnešní době se pořád kdesi vyskytuje neonacismus, což je nad moje chápání.
Jako matce mi bylo téměř po celou dobu čtení těžko, neumím si představit, co musely rodičky a ta malá nevinná stvoření prožívat. Je to neuvěřitelné, že se tohle doopravdy dělo. Je mi smutno. Budiž nám tato historie ponaučením.

Naďa2411
Naďa2411
08.12.2023 4 z 5

Hrůza, nelidskost, zvrhlost, hyenismus, poníženost, strach - výbor slov pro tuto aknihu. Porodní sestra Stanislava nám vypráví příběh o porodech v Osvětimi v koncentračním táboře. Událost, která měla být nejhezčí pro tyto ženy, bohužel osud jim tomuto potěšení nedopřál. A co pak následovalo....ne o tom nemám sílu psát. Velmi smutný příběh na základě historie, je dobře, že se o tom píše.

rumund
rumund
07.12.2023 3 z 5

Ať jsem myslím docela znalý, toto jsem vůbec netušil, že by v Osvětimi mohly přežít a dokonce porodit nějaké vězeňkyně. Měl jsem za to, že při příjezdové korekci, šly těhotné ženy rovnou "doleva". Skvělý námět knihy, ale to jeho zpracování mi teda vůbec nesedělo a hodně jsem byl zmaten. Až mi to mnohdy vadilo a tudíž musím poškrtat dvě hvězdičky.

Surmei
Surmei
26.10.2023 2 z 5

Téma zajímavé, ale psáno zvláštním způsobem. Při čtení jsem měla zmatek, ale rozhodla jsem se to neřešit a číst. Ale občas jsem se přistihla, že vůbec nevím, co čtu. Občas jsem některou větu četla vícekrát, protože mi nedával slovosled smysl.
Silný příběh 5*, zpracování 1*. Asi tak.

zuzka894
zuzka894
28.09.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Četlo se to samo, děj utíká rychle. Trošku zmatky v názvech kapitol, ale to je detail. Člověku se až tají dech z těch hrůz.

zirafinec
zirafinec
26.09.2023 3 z 5

Četla jsem vícero knih z období druhé světové války, a jak již bylo řečeno přede mnou, tato není zrovna nejlepší. Byla jsem kolikrát zmatená, názvy kapitol, některé kapitoly samotné a někdy i jednotlivé věty mi smysl prostě nedávají a dávat nebudou. I přesto jsem knihu dočetla, díky zajímavému tématu z pohledu porodní sestry.

LenniKlein
LenniKlein
13.09.2023 4 z 5

Kniha nese hodně smutné téma, leč nesmazatelné. Velmi hluboký příběh Stanisławy Leszczyńské, která provádí čtenáře svými úvahami.

Leny66
Leny66
06.09.2023 2 z 5

Téma, které by se nemělo zapomenout.
Četla jsem spoustu knih na toto téma, tato kniha je však psaná nezajímavě, ztrácela jsem se, nedočetla jsem. Dávám 3 hvězdičky za snahu.

klarca1993
klarca1993
01.09.2023 1 z 5

Za mě nejslabší kniha na toto téma. Bohužel je opravdu špatně zpracovaná - čtenář se ztrácí v ději. A přitom to mohlo být tak pěkné.

kamila5406
kamila5406
13.08.2023 2 z 5

Příběh zajímavý ale špatně sepsaný. Z války jsem četla už hodně ale tato kniha je nejslabší na to co se tam opravdu dělo.

Evaho73
Evaho73
05.08.2023 3 z 5

Jedinečný námet zatienilo nepodarené spracovanie, čo je na škodu. Stanislawa Leszczynska je bezpochyby zaujímavá historická osobnosť, ktorá by mala byť svojím presvedčením a postojom, príkladom aj pre súčasnú generáciu. Žiaľ v tejto knihe jej svedectvo vyznieva dosť chaoticky.
Neviem, mala som dojem, akoby autorka všetky zozbierané dôkazy a fakty zoskúpila štýlom hala - bala a výsledok mi skôr pripomenul fikciu ako literatúru faktu.

Adele...
Adele...
15.07.2023 2 z 5

Zajímavý a poutavý příběh, bohužel napsaný způsobem, který se nedá ani číst a ani moc poslouchat. Mám obavy, že kniha těží jen z prostředí Osvětimi, které mnoho lidí fascinuje. Ale ani silný příběh nepřekoná nekonzistenci dějové linie. Lze poslechnout jako audioknihu na kanálu Knihy Dobrovský na YouTube: https://youtube.com/playlist?list=PLPihZVO5cAG5O2bNL8P78J2w3hTSpjgT5 namluvenou Janou Strykovou.