Porodní sestra z Osvětimi přehled

Porodní sestra z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445675/bmid_porodni-sestra-z-osvetimi-T27-445675.jpg 3 864 864

Anděl naděje v táborech smrti. Příběh ženy, která zachránila tisíce dětí. Další transport vězňů směřuje do Osvětimi. Je mezi nimi i Stanisława Leszczyńská, porodní asistentka z Lodže, která na vlastní žádost začíná pracovat v nelidských podmínkách: bez vody, základních lékařských nástrojů a léků. Porody probíhají na kamnech zakrytých starou dekou. Mnohokrát riskuje svůj život, když vzdoruje nemilosrdným příkazům Josepha Mengeleho. Dělá vše pro ochranu dětí před jeho krutými experimenty. Snaží se být oporou pro matky, kterým byly děti násilně odebrány a poslány do Říše. Nebo na smrt... Porodní sestra z Osvětimi je dramatický příběh inspirovaný hrdinským osudem Stanisławy Leszczyńské. V koncentračním táboře provedla více než 3 000 porodů, během nichž nezemřelo žádné dítě ani žena.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Położna z Auschwitz , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Porodní sestra z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (269)

KnihoSny
21.07.2024 5 z 5

Chápu že je tam plno popisu jak se rodí atd ale tohle mě přesně baví popisy občas jsem si říkala že bych se tam chtěla teleportovat pro ti miminka tuhle kniha mi zase dala trochu hlubší pohled

DominaCZ
09.07.2024 odpad!

Eh furt dokola popisy rodících žen, že nějaká někomu kojí atd.. návraty do minulosti mě neberou, zbytečný.
Chtěla jsem trochu náhled celkově jak to chodilo, ne jen popisy která děcko má která ne, jak žila právě teď těhotná atd...to mě fakt nezajímá. Chtěla jsem ten těžkej život v táboře, popisy běžných dní, ne občasné náhled a popis situací a pak zas skok do přítomnosti když dělá sochu nebo že Máma sedí a čumí do prázdna...
Navíc je nesmysl i to že by měly rodit na kost vyhublý ženský a holky, zvládnout to a ještě porodit 4kilový cvaldy a být plný mlíka a v pořádku...v zimě přimrznou k deskám na kterých spí ale tohle zvládnou v pohodě, nikdy žádný natržení který ona nemá jak sešít, vše uuuuplně v poho po tisících jo??? Kecy.
Taky nechápu jak mohla děcko jdoucí na převýchovu TETOVAT. Nemá ani deky ani základ, ale má čím tetovat? A nikdo si toho u toho děcka nevšimne?? Může Mengelemu říct NE a on mlčí a neztrestá ji?? A jakej smysl mělo nechat ty Židovky rodit? Učili nás že šli rovnou do plynu takže mi to přijde jako výmysly...sorry jako.


p.stranska
08.06.2024 4 z 5

Audiokniha ČRo. Líbila se mi. Sice jsem se musela hodně soustředit, protože to přeskakování v čase a místech bylo trošku náročnější, ale námět je tak silný, že jsem dokázala udržet pozornost. Doslov na konci knihy mě utvrdil v tom, že si tohle dílo zaslouží nejméně čtyři hvězdičky. Příběh je totiž pravdivý a já si dokážu představit, kolik práce dalo shánění podkladů a materiálů pro samotné psaní.

všechny komentáře

Související novinky (4)

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


Porodní sestra z Osvětimi – fenomén, který dojímá srdce čtenářů

02.12.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (58)

Narození se od smrti nedá oddělit, že očekávání dítěte se vždy pojí se strachem ze smrti, že smrt je v narození neoddělitelně vepsaná.


Ženy, to je úplně jiný příběh. To je společenství komplikovaných osobností, mocná skupina nepředvídatelných, fascinujících individuí, podrobovaná neustálému hodnocení a věcné kritice.


Nejcitelněji ženu poraníte, když způsobíte utrpení jejímu dítěti.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Porodní sestra z Osvětimi v seznamech

v Právě čtených65x
v Přečtených1 333x
ve Čtenářské výzvě476x
v Doporučených30x
v Knihotéce533x
v Chystám se číst516x
v Chci si koupit117x
v dalších seznamech7x