Black54 Black54 komentáře u knih

☰ menu

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

(SPOILER) Zdravím všechny fantasy šílence,
tak tu máme poslední díl této úžasné série. Obálka opět velmi kvalitní, takže se zde nebudeme zdržovat.
Teď už opět k ději, takže pozor na spoilery!
Kniha je napsaná opět podobně jako předchozí díly, takže zde máme několik příběhových linií. Naši oblíbení hrdinové po velkých útrapách konečně odrazili od břehů království. Jak by určitě Lyrna řekla, nejlepší obranou je útok. Takže po ubránění království před volary se karta obrátila, vstříc Volraskému Impériu.
Frentis byl vyslán napřed, aby podnítil vzpouru otroků a zametl cestičku, pro hlavní útok království, který vede Lyrna s Verou.
Vélin se, ale dal jinou cestou, na severu přešel led a vrhnul se na Volar přes sever.
Zároveň měl úkol vypátrat toho hlavního nepřítele a to byl tkz. Spojenec. Ten celou dobu tahal za nitky ze záhrobí a byl to nejvyšší zlo.
Jak jinak kniha skončila moc brzy na to, abych si naše hrdiny plně užil, ale jak už to bává vše dobré jednou musí skončit!
Vřele děkuji autorovy za tuhle pro mě zcela podmanivou triologii. Bylo tak dobré, že jsou ji musel dát hned dvakrát celou a určitě se k ní opět za nějaký čas velmi rád vrátím.
Všem moc a moc doporučuji!

13.09.2021 5 z 5


Pán věže Pán věže Anthony Ryan

(SPOILER) Zdravím všechny fantasy šílence,
máme zde druhý díl této nadupané série. K obálce jen stručně, drží si stejnou kvalitu zpracování, jako první díl. Palec nahoru pro nakladatelství.
Teď už k ději, takže pozor na spoilery!
Dějová linie se nám zde třepí do čtyřech linií a to na Vélina, Revu, Lyrnu a Frentise. Jelikož jsem touto knihou hned pokračoval po prvním díle, neměl jsem žádný problém se orientovat v ději.
Děje linií ve zkratce:
Vélin se vrací zpět do království, kde na něho čeká po krátkém skrýváním se a malém, ale důležitém střetu s Revou, titul pána Severní věže. Po odchodu do severní provincie, zde zjišťuje více o samotném severu a hlavně o tkz. Obdařených a jejich i vlastní moci. Později zde shromažďuje armádu na pomoc napadeného království.
Revu nám autor představí jako vražedkyni vyslanou proti Vélinovy, který ji však obrátí na svou stranu a po krátkém soužití a jejím výcviku, Reva odchází ke svému strýci do Alltoru. Ten ji přijme za svou dědičku, ale vzápětí je Alltor napaden Volarským Impériem a sním celé království. Reva zde sehraje veledůležitou roli jako velitelka obránců Alltoru.
Frentis je po ději prvního dílu, zajat Volary a držen v jejich bojových jamách. Odtud ho vyzvedne volarská vražednice, která ho spoutá krvavou magií. Frentis se s ní nedobrovolně vypraví na vražednou cestu, která má pomoci Volarskému Impériu dobít celý svět.
Lyrna zde vystupuje jako diplomatka poslaná na území Lonaků dohodnou mír s Mahalessou. Po určitých útrapách je mír sjednán a Lyrna se vrací do království s mocným darem od Mahalessy. Vzápětí je království napadeno, král zabit a Lyrna jako dědička je vážně zraněna a zotročena. Pomocí její výřečnosti, ale přinutí všechny vězně se vzbouřit, přemoci otrokáře a vrací se na pomoc království i s novými spojenci v podobě Meldenejských pirátů.
To byl děj tak ve zkratce. Kniha je skvělá a velmi propracovaná. Všem zarytým fantasy nadšencům z celého srdce doporučuji.
Dlouho jsem nic tak dobrého nečetl.

13.09.2021 5 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Zdravím všechny fantasy šílence, knihu hodnotím s odstupem, neboť jsem musel po přečtení prvního dílu, dát celou sérii
Obálka za mě pěkná, tvrdá, šitá, určitě plus.
Teď už k ději.
První díl je vyprávěn retrospektivně což dodalo této knize něco navíc
Hlavní hrdina Vélin zde popisuje své dětství, výcvik u 6. řádu a dosavadní dobrodružství.
Nechci to moc rozepisovat určitě si to přečtěte!
Celou knihou se nese jemná stopa magie, která je zde dobře skrytá. Zároveň však víte, že tohle vše je jen začátek
No prostě a zkrátka knihu doporučuji a dlouho jsem nic tak dobrého nečetl

20.08.2021 5 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Zdravím všechny čtenáře, budoucí i minulé té knihy.
Je to tu černé na bílém, že se pan Šlachta zařadil do dlouhé řady známých lidí, kteří se rozhodli o své cestě životem napsat knihu.
Vazba pevná šitá, kvalitní. Obálka je průměrná podtrhuje dojem životopisu.
Zde musím podotknout spoluautora a muže bez, kterého by nejpravděpodobněji kniha vůbec nevznikla a to Pepu Klímu.
Pan Šlachta v této knize popisuje svou útrpnou cestu napříč policií, načež poslední stránky jsou věnované jeho kariéře u celní správy a náhledem do budoucna.
Kniha je psaná formou rozhovoru, což bylo fajn, na druhou stranu zde mohl pan Klíma více tít do živého a i přes jeho ujištění, že se bude ptát na vše, mu to moc nevěřím.
Kniha popisuje celou kariéru pana Šlachty u policie, od nástupu, až po ředitelství na ÚOOZ. Zároveň jsou zde popsány různé kauzy, ať už známe či méně, ve kterých autor figuroval.
Zároveň zde popisuje postupy práce na různých kauzách, jednání s informátory, instalace odposlechů, až po samotné realizace.
Kniha je napsána jen z pohledu pana Šlachty. Nejvíce mě mrzí poslední kapitola, ve které různí lidé, hlavně kolegové velebí pana Šlachtu a jeho kritikové zde nemají skoro prostor, i když je snad pan Klíma kontaktoval, jak u jejich jmen uvádí.
Kniha se mi líbila i přes značná úskalí a kdo se chce o panu Šlachtovi více dozvědět a nesledoval ho moc podrobně určitě bude spokojen.
Sám jsem zvědaví co od pana Šlachty uvidíme dále. 3,5/5*

21.06.2021 3 z 5


Spát v moři hvězd. Kniha II. Spát v moři hvězd. Kniha II. Christopher Paolini

(SPOILER) Zdravím všechny sci-fi blázny,
máme tu pokračovaní první knihy, tak bez žádných okolků, jdeme na to.
Jako vždy na prvním místě máme obálku. Ta věrně pokračuje ve stejné linii, jako u prvního dílu, vazba šitá, pevná, kvalitní. Tady musím pochválit tvůrce Lindy Martina za opravdu skvělou práci. Bohužel za mne je velká škoda, rozhodnutí o rozdělení knihy na dvě části. Tady to nakladatel nezvládl a kniha by určitě lépe vypadala jako celek.
Teď už k ději takže pozor na spoilery!
Kniha nám začíná návratem hlavní hrdinky a jejího doprovodu do sluneční soustavy. Tato část mě vcelku nudila, na druhou stranu jsem koncem této části pochopil, proč to autor udělal. Při útěku si totiž Kira sahá za hranice svých sil a začíná lépe chápat možnosti svého nezvaného spolubydlícího, který s ní obývá její tělo.
Dále navazuje další cesta nadsvětelným pohonem, což pro mě byla vždy velká nuda. Zde alespoň náš pan tvůrce rozvinul vztah mezi Kirou a Měkkým Ostřím, což v dalším sledu událostí bylo velice důležité.
Víc jak polovina knihy popisuje závěrečný boj proti velkému a mocnému Cteinovi, což bylo pro mě vcelku zklamání a opět se tu objevili typické problémy nezajímavého záporáka.
Naštěstí to autor vcelku zachránil, neboť tam byly záporáci hned dva :D
Tlama, byla daleko zajímavější nepřítel a tento souboj by si opravdu zasloužil více prostoru.
Daleko větší zábava pro mě byl samotný konec knihy ( nebudu samozřejmě plně popisovat ), ale velmi se mi to líbilo a autor si zároveň nezavřel vrátka pro další pokračováni.
Konečné zúčtování:
Ano, Paolinimu se opravdu podařilo proniknout do žánru sci-fi. Kniha se mi velice líbila i přes jemné nedostatky, proto doufám, že o autorovi neslyšíme naposled. 4,5/5*

08.06.2021 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

(SPOILER) Zdravím všechny masovražedné nadšence,
knihu jsem si zapůjčil na mnohé doporučení. Musím podotknout, že to je moje první kniha od toho autora a také první v tomto žánru.
Kniha je dobře zpracovaná a i obálka vypadá lákavě, bohužel příběh mě už tolik nenadchnul.
Autor popisuje soužití dvou bratrů na horském venkově. Mladší z bratrů chce pozvednout jejich malou vesničku, která upadá v zapomění výstavbou vysokohorského hotelu.
Bratři postupně bojují s různými nepříznivými vlivy a autor nenápadně odkrývá jejich temnou minulost.
Problémy se začínají kupit a jak se říká zvyk je železná košile, takže bratři řeší problémy stejně jako v minulosti. Tím pádem pořad krouží v začarovaném kruhu a snaží se z něho vystoupit.
Kniha mě moc nezaujala, chybí naprosto jakákoliv akce.
Celkově je to pro mě velmi průměrné dílo, kdy postavy řeší běžné problémy života, až tedy na ty vraždy.
Zatím mě tento žánr nějak neuchvátil a snad je to jen výběrem špatného díla.

05.05.2021 3 z 5


Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

(SPOILER) Zdravím všechny fantasy šílence.
Už je to tady, náš drakofil pan Paolini nám konečně vydal další knihu a i když to není další pokračování našeho oblíbeného jezdce na přerostlých ještěrkách musím uznat, že se povedla.
V první řadě, jak už je mým zvykem hodnotíme obálku. Ta je opravdu povedená a Lindy Martin se trefil do černého. Vazba šitá a kvalitní, takže určitě najde místo ve vaší knihovně, automaticky za mě +1*.
Teď už k ději, takže pozor na spoilery!
Jelikož asi autorovi došla fantazie v odkazu dračích jezdců a nikdo neví, jestli se dočkáme dalšího pokračování, tak potřeboval určitě na nájem.
Proto vsadil na úplně nové dílo a rovnou zabrousil do nového žánru a to do sci-fi. Takže zdravím všechny sci-fi blázny :D
Nicméně sázka se mu určitě vyplatila.
Spát v moři hvězd se odehrává v blízké budoucnosti nám vzdáleném vesmíru, i když tak blízké zase ne.
Lidé zde běžně cestují mezi planetami a postupně odkrývají nekonečný vesmír. Hlavní hrdinkou je Kira, xenobioložka prozkoumávající potencionálně vhodné planety pro osídlení lidmi.
Po krátkém úvodu na nové planetě zde Kira nachází teprve ve vesmíru druhou stavbu, která nepochází od lidí.
Při průzkumu tohoto mimozemského objevu Kiru napadne záhadný organismus, který s ní splyne.
Pak už to jde z kopce, učí se nově nabité schopnosti, díky jejímu parazitickému mimozemskému kámoši, co žije v jejím těle. Na to však nemá čas neboť lidé jsou napadení majiteli tohoto organismu a ona je jediná, kdo s mimozemšťany dokáže komunikovat.
Jak Kira dokáže zažehnat novou válku, která může vyhubit lidstvo? To se dozvíte po přečtení této knižní série, která se má skládat ze dvou dílů.
Za mě něco nečekaného. Z díla jde vycítit obrovský posun autora od ostatních knížek a přitom zůstává autor konstantní ve svém krásně přehledném vypravování.
Kniha se mi líbila a už se nemůžu dočkat dalšího dílu. 5/5*

22.03.2021 5 z 5


Síla Síla Siri Pettersen

(SPOILER) Zdravím všechny fantasy šílence,
máme tady poslední díl, tak jdeme bez okolků na to.
Jako u ostatních dílů kladně hodnotím vazbu i grafickou stránku knihy. Teď, už to bude horší, takže něco k příběhu, tak pozor na spoilery!
Děj je opět rozdělen do dvou příběhových linií Hirka/Rime. Hirka se po průchodu bránou setkává s Umpiry, neboli slepými a seznamuje se s jejich drsným světem. Tady opět máme zpět více, jak polovinu knihy onu vystrašenou a bezbrannou Hirku, kterou jak jsem doufal necháváme dávno za sebou. Bohužel opak je pravdou a opět zde autorka buduje postavu od začátku, což nebyla pro mě zrovna vhodná volba.
Rime zde zjišťuje mocenský převrat v (Manfalle) a nastávající válku s Ranhovem. ( opět jsme zpět v prvním díle )
Asi v 3/4 knihy se situace zničehonic změní a hirka najde způsob, jak zachránit Rimeho od zobáku a jak navrátit sílu zpět všem světům. Pak už je to opravdu rychlé, Hirka se změní v havrany, znovu se narodí, tentokrát už se schopností přimknout k Síle. Dále vypukne válka se Slepými a konečné vyvrcholení.
Takže za mě opravdu škoda, v knize opět převládá chaos a má schopnost se v ní orientovat byla vážně hrozná. Navíc to za mě chtělo ještě jeden díl a kniha byla, až příliš uspěchaně ukončena.
Tudíž z toho vyplívá mé velké zklamání celou norskou bestoff triologií. Autorka má velkou fantazii a velmi se mi líbil svět který vytvořila, ale nutno podotknout vyprávění by chtělo asi někoho schopnějšího. Někoho, který by dokázal více vykreslit a detailněji popsat děj.

15.02.2021 2 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Zdravím všechny fantasy šílence.
Tak tu máme druhý díl Havraních kruhů, takže jdeme na to.
Obálka knihy se opět drží stejného grafického zpracování, což hodnotím kladně. Stejně tak počet stran a kvalita vazby je podobná.
Teď už něco k ději, takže pozor na spoilery!
Hirka se nám probouzí v novém (našem) světě, což u mě zprvu budilo nedůvěru, ale musím podotknout, že autorce se to vážně povedlo. Hodně se zde řeší rozdíly světů, čemuž přispívá i Hirčina neznalost jazyků, která mě sice trošku vytáčela, ale krásně dokreslovala tyto rozdíly.
Autorka hojně zmiňuje kontaminaci našeho světa, což se dalo od norské spisovatelky čekat. Zase na druhou stranu to v knize dokáže dokreslit emocionální rozpoložení hlavní hrdinky.
Děj se rovnoměrně střídá ve vyprávění o Hirce a o Rimovi, který zůstal v Ymslandě. Tady bych zdůraznil, že se autorce tato část knihy moc nepovedla. Opět se nám tu ukazuje chaotické vyprávění z pohledu Rimeho a obrovské skoky v ději. Tohle by opravdu zasloužilo více pozornosti.
Na druhou stranu autorka děj pěkně propojila a v knize se objevuje hodně zvratů.
Trošku mě tu zamrzelo uvadnutí vztahů mezi Kurem z kterého se vyklubal vidoucí a Hirkou.
Stejně tak jsou tu chaoticky vysvětleny Hirčiny důvody odchodu do země slepých a vlastně nevím proč to udělala.
Celkově vzato se mi kniha líbila a je rozhodně lepší než první díl. Bohužel za chaos ve vyprávění musím odebrat 1*.

31.01.2021 4 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

(SPOILER) Zdravím všechny fantasy šílence,
Kniha byla zakoupena jako část série Šest vran, takže jsem byl pochopitelně zklamán. Kniha nenavazuje na toto dílo takže pozor! Nicméně je inspirovaná tímto světem, i když bez pár lehce přehlédnutelných odkazů v pohodě přehlédnete tuto spojitost.
Dílo je něco podobného jako Bajky barda Beedleho od J. K. Rowlingové, i když nemají takový přesah jako víše zmíněné dílo.
Je to spíše soubor povídek/bajek které jsou, ale velmi čtivě interpretovány samotnou autorkou. Kniha je výsledkem autorčiných závěrů nad známými i méně známými příběhy, takže to pro mě bylo něco nového.
Vazba opět nezklamala a obálka je opět velmi pěkně zpracována a knihu krásně dokreslují různé ilustrace na jednotlivých stránkách.
Teď už něco k ději jednotlivých příběhů takže pozor na spoilery!
Trnitý les,
první povídka která je zasazena do klasického příběhu (krásky) a netvora, který sužuje království a mladá dívka je poslána netvora přelstít. Konec je velmi idylický a ponaučení zní: Že ne každý netvor je zlý a za krásnou tváří se může skrývat velké zlo.
Příliš chytrý lišák,
je druhá povídka, která vypráví o nepříliš pěkném lišákovi, který je ale velmi mazaný. Do lesa zavítá lovec a sužuje místní obyvatelstvo, po dlouhém pátrání napálí lišáka lovcova sestra, která je vlastně onen lovec. Lišák se z pasti dostane pomocí přítelkyně v podobě malého ptáčka. Ponaučení opět je , že to co vypadá na první pohled nevině, je vlastně úplně jinak.
Čarodějnice z Duvy,
třetí povídka z knihy je vlastně autorčin pohled na známou pohádku o Jeníčkovi a Mařence. Povídka se mi líbila a konec je opravdu jiný než jak ho všichni dobře známe. Ponaučení je velmi podobné předchozí povídce.
Malá Kudlička,
povídka číslo čtyři, o nenápadném, ale velmi mocném vlnostrůjci, který chce nejkrásnější ženu z města. Klasicky dostane tři úkoly, ve kterých mu vždy pomáhá řeka. Onen tok ho, ale na konci zradí a vlnostrůjci nezbyde nic. Ponaučení zní cituji: „Pamatujte, že používat nějakou věc, není totéž jako ji vlastnit.“
Princ Vojáček,
je předposlední povídka, která pojednává o nadaném řemeslníkovi, který se zamiluje do mladé bohaté dívky a aby se k ní dostal vytvoří ji kouzelnou hračku. Vojáček Louskáček pak každý večer ožije a hraje si s dívkou. Konec je klasický, hračka se otočí proti pánovi a nakonec trvale ožije a pána zničí. Ponaučení? Láska dokáže vdechnout život?
Když voda zpívá oheň
poslední povídka, která pojednává o mořském lidu a jeho každoroční návštěvě na souši, povídka mě velmi bavila a konec je temný jako nejčernější moře. Ponaučením je zrada od přítele a pomsta, alespoň pro mě.
Závěrem Vám knihu doporučuji i když jsem z ní sám byl v rozpacích. Není vůbec špatná jen ve mě pořád zní to zklamání, že kniha nenavazuje na žádnou sérii a je vlastně takový přídavek k světu, který autorka vybudovala.

19.01.2021 3 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

(SPOILER) Zdravím všechny Fantasy šílence.
Kniha navazuje na předchozí díl, Šest vran. Jako to bylo u předchozího dílu opět nakladatelství nezklamalo a vazba se drží své předlohy. Opět krásně graficky i stylisticky zpracovaná, podbarvené stránky kvalitní vazba, za mě prostě plus 1* automaticky.
Teď něco k ději, takže pozor na spoilery!
Kniha navazuje na předešlí díl, což byla pro mě opět krásná chvíle vrátit se do špinavých ulic Ketterdamu. K naší partě postpubertálních výrostků, kteří Vám nejraději vybílí kapsy a podříznou hrdlo.
První kapitola jakože úvodní, za mě byla zcela zbytečná, ale tak nějak začít se musí. Pak už to bylo jako na moři. Opět jsme se setkali s naší partičkou zločinců, které podvedl známí obchodník Van Eck. Kazz jakožto vůdce naší party se snaží získat zpět slíbené peníze od Van Ecka, které jim byly odměnou za osvobození syna tvůrce Jurdy parem, Kuweje.
Vše, ale není tak, jak se to jeví, za vidinou tučné kořisti jsou mnohem zásadnější rozhodnutí.
Kniha má hodně zvratů, což bylo skvělé, dále autorka rozepisuje vztahy jednotlivých členů naší party, což nám osvětluje jejich chování a poodkrývá závoj minulosti.
Více se zde dočteme o Jasprovi, Wylanovi, což byly postavy, které v prvním díle byly spíše v pozadí.
Kniha se čte velice dobře a opravdu je vrcholným dílem autorky.
Jen mě bohužel mrzí, že příběh končí. Rád bych se ještě jednou podíval do tohoto temného světa podsvětí, jenž prosvětlují na první pohled temné postavy naší různorodé partičky.
Temnota tohoto světa mě naprosto pohltila, a co se zdá na první pohled černé, nyní po bližším přezkoumání vidíte úplně jinak.
Tento drsný a naprosto tvrdý svět jsem si zamiloval, snad autorka bude tvořit dál, aby jsme se tam všichni mohli zase vrátit.
Doporučuji, jinak to ani nejde a pamatujte, že i netvor, se za jisté situace může změnit na hrdinu.

10.01.2021 5 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Zdravím všechny Fantasy šílence.
Knihu jsem si zakoupil na mnohá doporučení, takže teď trochu dojmů.
Obálka knihy je pěkně graficky zpracovaná a poměrem stran se zařazuje do slušné kategorie a alespoň pro mně, to nebyla žádná jednodechovka.
S knihou jsem se musel dlouhou dobu sžít, není to zrovna jednoduché čtení. Zato zpracování světa, jedinečnost a inspirace severskou mytologii, bylo skvělé. Velké +.
Dále už to bylo horší, moc mi nesedl styl psaní autorky. Čtenář si musí hodně domýšlet a u spousty dialogů jsem se musel vracet zpět, abych se v tom vyznal. Nejvíc mi asi vadila chaotičnost jakékoli akce a absolutně jsem zde ztrácel orientaci. Knize by prospělo více akce.
Teď už trošku spoilery, takže POZOR!
Svět je velice pěkně vybudovaný a představa toho, že člověk je zde vetřelcem a svět obývají tzv. „AEtlingové“ lidé s ocasem a schopností vnímat sílu země, byla skvělá. Zato už postavy byly o dost slabší. Největší pocty se dostalo hlavní hrdince Hirce, což je pochopitelné, zato mě vcelku chyběly důvody jejího rozhodovaní. OK chtěla přežít, ale od 3/4 knihy, už vlastně nevíte proč dělá, to co dělá.
Rime byl vcelku v pohodě, ale u Urda, jakožto hlavní záporáka, už toho hodně pokulhávalo, zasloužil by si více prostoru a hlavně vysvětlení.
Zbytek postav tam byl takřka povrchních, buď byly hodní nebo zlí a žádný smysluplné odůvodnění.
Slepí, krásná myšlenka bohužel neúplně zpracovaná a na to, že na nich celá kniha stavěla, už od začátku, měli sakra málo prostoru.
Tak abych to zakončil, kniha se mi v celku líbila a určitě si pořídím pokračování, které je potřeba jako sůl.
Knihu doporučuji skalním vyznavačům fantasy, pro obyčejného čtenáře je to něco na co, za chvíli zapomene.

28.12.2020 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Knihu jsem si pořídil na doporučení, ale vůbec jsem nevěděl, co mám od ní očekávat.
Kniha příjemně překvapila, už když jsem si ji rozbalil. Nádherné grafické zpracování celé knihy, které mě vážně překvapilo, spolu s velkou kvalitou vazby.
Za tohle, už ode mě měla kniha automaticky +1* a dostane krásné místo u mě v knihovně.
Teď, už k obsahu, takže pozor na spoilery!
Celý svět popsaný v knize mě nadchl, mám rád směsici magie a technologie, rašící z průmyslové revoluce, takže tady u mě autorka jasně zabodovala.
Celý děj točící se kolem kriminálních živlů ve spodině civilizace mě osobně zaujal.
Autorka dobře zkombinovala chemii celé skupiny a kupodivu i postavy, které na první pohled do skupiny nezapadají, časem a s přibývajícími stranami knihy velmi dobře zapadnou do celkové mozaiky skupiny.
Děj je prostě a dobře velmi jednoduše popsán a ani občasné spin-offi čtenáři nepřekážejí a naopak rozplétají pavučinu tajemství, která je opředena kolem ústředních postav.
Jediné co bych autorce mohl vytknout, ale po zralé úvaze se to neprojevilo v hodnocení, jsou názvy profesí a občasné fráze v cizích jazycích.
Autorka se inspirovala carským Ruskem a z toho vyplívá většina názvů profesí, což pro mě nebylo moc příjemné a nešlo mi to moc přes jazyk. Na druhou stranu je autorka originální a nepoužívá zajeté názvosloví.
Knihu doporučuji a velmi se těším, až si zakoupím další pokračování.

01.11.2020 5 z 5


Svět ledu a ohně Svět ledu a ohně George R. R. Martin

(SPOILER) Kniha zakoupena během frustrace z pořád nedokončené knižní série Píseň Ledu a Ohně.
Kniha pojednává o vládě rodu Targaryenů od opuštění staré Valarie, přes dobití sedmi království, až po vládu Aegona III. Dračí zkázy. Což není plná kronika rodu, ale jen zhruba polovina, neboť vláda rodu Targaryenů končí, až za vlády Aeryse II. Šíleného krále, kterého zabil Králokat Jaime Lannister.
Kniha je kronika rodu, sepsaná z různých zdrojů a to především ze zápisků mistrů z Citadely.
Opět zde řádí zubatá v podobě autora knihy Georga R. R. Martina, která nemilosrdně kosí řady rodu Targaryenů.
Jsou zde zapsány všechny úspěchy i zklamání víše zmíněného rodu což vyúsťuje tolika opěvovaným Tancem Draků a jeho dohrou.
Kniha je spíše takovým doplněním k samotné hře o trůny a proto ji doporučuji číst a po víše zmíněné sérii.
Dílo má krásné ilustrace a celkově ji doporučuji pro skalní fanoušky celého díla Píseň ledu a Ohně.
Bohužel se nejspíše nedočkáme tolika očekávaného pokračování Tance s draky.

28.09.2020 3 z 5


Učedník Učedník Taran Matharu

Po knize jsem sáhl trošku s odstupem, neboť ji četla přítelkyně a silně mě ji doporučovala. Právě proto jsem byl z knihy trochu rozpačitý, řekněme si to na rovinu, máme oba v celku odlišný vkus.
Kniha mě mile překvapila hned v prvních stránkách. Zaprvé je velmi jednoduše a čtivě psaná. Za druhé mágové, zde vyvolávají své ochočené, zvířecí démony.
První myšlenka byla: “ Pokemon né asi...”
Myšlenka jako v každém druhém fantasy, kde obyčejný kluk zjistí, že je v něčem výjimečný a už se to mele.
Zde mě překvapilo, jak dobře tento ohraný děj autorovy funguje, spolu s jednoduchostí a snahou nebudovat žádný mega složitý komplexní svět.
Velké plus dávám autorovy za mě zjevné mezirasové problémy, které umně zapracoval do díla, tak že svět nevypadá uměle.
Kniha i nápad jsou jedinečné, a spolu s rozumně zvolenou velikostí díla do sebe naprosto zapadají.
Za mě určitě doporučuji a posílám všech 5* “AKA” 100% ???? JAKO VÁŽNĚ????

06.08.2020 5 z 5


Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Knihu jsem si zakoupil na jejich přednášce na kterou jsou po shlédnutí dokumentu, jsem prostě jet musel.
Kniha velmi zajímavě popisuje pohled na každý prožitý zážitek hned ze tři pohledů. Což bylo velmi zajímavé. To jak se na příhody dívají kluci jako jednotlivci a vynechávají zde kompromisy spojené s cestou po Střední Americe. Defakto v reálu vidíte nebo spíše čtete jejich odlišné názory na dané situace, které v dokumentu vidíte jen zřídka.
Na konci kniha trochu ztrácí své kouzlo, neboť se zde více řeší vztahy kluků mezi sebou, které sužuje skoro tříměsíční ponorka.
Kniha je super a pokud jste fanoušky tohoto šíleného tria, rozhodně vám nesmí chybět v knihovně.

05.08.2020 5 z 5


Krví v písku Krví v písku Bradley P. Beaulieu

Přímé pokračování předešlého dílu, takže bez jedničky to nemá cenu číst. V tomto díle se více rozvádějí základní myšlenky z jedničky a hodně, opravdu hodně se zde vysvětluje. Místy mi to, až vadilo a autor to nedává do dost pro mě zajímavého kontextu, až na nějaké výjimky.
Ceda pokračuje ve svém plánu zabít všech dvanáct králů a na své cestě nachází vcelku nechtěné spojence.
Místy kniha působí jako velké klišé a postavám často nedochází i velmi jasné věci a jsou velmi černobílé. Do toho všeho se autor dost utápí velmi detailním vysvětlováním a zoufalé snaze vybudovat onebigspace, jako mají ty nejznámější fantasy tituly.
Kniha se mi líbila, ale po prvním dobře nastaveném díle, dost zklamala.
Doufám, že další díly, už budou jen lepší.

04.08.2020 3 z 5


Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

(SPOILER) Pozor na konci komentáře je spoiler. Kniha přečtena jedním dechem. Kompletní zakončení celé triologie a jediné co, bych tomu mohl vytknout je rychlý konec. Kniha se mi velice líbila a všem vřele doporučuji. Jen doufám, že autor napíše další volné pokračování, neboť by mě zajímalo jak se dokáží Imago začlenit do lidské společnosti a co bude dal s genesis po návratu domů.

25.05.2020 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Kniha přečtena, až po shlédnutí filmů. Našel jsem ji v takové té knižní charitě do které dávají lidé knihy zdarma. Po srovnání s filmy mě překvapilo hodně filmových nepřesností, ale to už u filmového zpracování, tak bývá. Kniha se mi líbila a jednu hvězdu shazuji z důvodu až zbytečných podrobností ve vysvětlování různých teorií a technických dat.

12.05.2020 4 z 5


Tři temné koruny Tři temné koruny Kendare Blake

Tři temné koruny jsou spíše tři romantické aférky. Kniha pojednává o vztahu tři sester, které se z nějakého vyššího důvodu, musejí navzájem pozabíjet. Do toho nám vstupují jak jinak než tři mladíčci, kteří to na sestry/královny různě zkoušejí. Celá kniha je vlastně o přípravě jednotlivých sester na hromadnou sestrovraždu, která se nečekaně nekoná. Námět slibný, nicméně zpracování otřesné, nula logiky, nula příběhu, nula akce, jen hromada uhlazené, ženské romantiky. Jelikož jsem asi jediný chlap, co to četl, tak mě omluvte, ale tohle není nic pro mě. Další díl si přečtu jen proto, abych na vlastní oči viděl, jak se velmi chabá kostra příběhu, autorce sype pod rukama.

14.11.2019