Spát v moři hvězd. Kniha I.
kniha od: Christopher Paolini
KoupitKoupit eknihu
Měl to být rutinní průzkum neobydlené planety. Ale když pod povrchem neznámého světa narazí xenobioložka Kira Navárezová na pozůstatek mimozemské stavby, změní to navždy nejen ji, ale i chod lidských dějin. Hrůzy i zázraky prvního setkání s novým druhem, monumentální bitvy o osud lidstva a nejvzdálenější kouty galaxie – to je budoucnost, která Kiru čeká, když se rozhodne odhalit pravdu o tajemné mimozemské civilizaci. *Kniha 1 není první díl série, ale jen první část samostané knihy (originál byl vydán jako jedna kniha)....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452511/big_spat-v-mori-hvezd-5fq-452511.jpg 3.8344Spát v moři hvězd 1.
Žánr:
Literatura světová, Romány, Sci-fi
Vydáno: 2020, Fragment (ČR)
To Sleep in a Sea of Stars. Part One, 2020
Komentáře (93)
Kniha Spát v moři hvězd. Kniha I.

Posloucháno jako audiokniha s famózním přednesem Kajetána Písařovice.
Nápad "přečíst" si knihu od kultovního Paoliniho vznikla v hospodě, kdy mi kamarád povídal, jak při uspávání dětí poslouchá audioknihy. Je hlas uspává a jeho to baví... Inu, když se rozpovídal o Eragonovi, kterého sice doma mám, ale nikdy jsem jej nečetl (zatím), tak jsem si dodal odvahy dalším pivem a jal se slíbiti, že si ji teda poslechnu.
Jelikož mám nějaké to sci-fi za sebou a mám tento žánr skutečně rád, byl jsem po vystřízlivění poměrně natěšen. I když mi to nadšení nevydrželo po celou dobu čtení, musím říci, že za přečtení to skutečně stojí, i když je to na mě trošku dějově plošší. Jen se nějak nemůžu zbavit pocitu, že je to takové fantasy ve vesmíru...

Nebylo to špatné, i když trochu nevýrazné. Začátek rozhodně zajímavý a rychlý, žádné zdržovačky, a přesto skvělý úvod do děje a světa, což oceňuji. Uvítala bych více akce a méně sebeobviňování, ale bylo to zajímavé a čtivé.

Fanoušci Paoliniho si přijdou na své- pár trhlých postav ala Angela a ten její kocour z Dračích jezdců, plus několik rad do života z Paoliniovské kuchyně, hloubání nad smyslem vesmíru a tak. To všechno je vlastně ok, akorát.. jednání těch postav je takový...emocionálně vypjatý ("mami, tati, nebrečte pro mě" ..o pár stránek dál- "když budeš mít hlad, klidně mi sněz ruku" atd.) Pořád tam někdo z někoho tahá jeho životní bolístky ("Tak, a tady si sednu a dokud mi to neřekneš, tak tě nikam nepustím..")..takže mi nakonec celá ta dramatizace šla spíš kolem hlavy, než do ní.
Jinak příběh a vyprávění je ok, takže mohu jen doporučit a já jdu na pokračování.. :)

No já moc ve sci-fi žánru zběhlá nejsem, a moc ho ani nevyhledávám, ale i já jsem velká fanynka Eragorna, takže mi tato kniha nemohla uniknout.
Pauliniho Spát v moři hvězd, je zajímavá a čtivá kniha, plnná překvapivých momentů a odhalení.
Je pravda, že v některých částech jsem se ztrácela, jak v místech, tak lidech a mimozemských odvětví. Občas jsem se musela moc snažit, abych z toho nějak vybruslila a dopídila se kdo je kdo a na jaké straně bojuje.
A upřímně, ty popisy těch vymožeností a cestování, byly tak dokonale popsány a vysvětleny, a i kdyby to byl nereálný nesmysl, tak já mu to sežrala.
Zajímavé bylo i sledování Kiri a Měkkého ostří, jejich vývoj a dorozumívání. Posádku Šneka jsem si také oblíbila, jak většina ostatních čtenářů.
2. díl nezaostával za 1. dílem, a byl akční, zajímavý a působivý čtenárský zážitek.
Takže jsem byla s celou sérií mile překvapena a spokojena. :)

K tomuhle krátké vyjádření ale mě kniha nechytla. Všechno se hrozně vlezlo ačkoliv oceňuji originální nápad a zajímavé téma znám z žánru pusobivejsi knihy.

Scifi opravdu nemám ráda, ale jelikož se jedná o Paoliniho a Eragon je moje srdcovka, knihu jsem si chtěla přečíst. A potvrdilo se mi, že tento žánr není nic pro mě. Fantasy zbožňuji, ale scifi mi nic neříká. Nebylo to vůbec špatné - skvěle vykreslené sympatické postavy, mnoho kreativních nápadů (názvy lodí, technologie, mimozemské organismy, ...). Věřím, že se jedná o povedený příběh, ze kterého budou fanoušci žánru nadšeni, i mě to vlastně celkem bavilo. Jenom bych si přála, aby zde bylo více interakce mezi postavami - například bych ocenila více prostoru pro Falconiho s Kirou, ti dva mě spolu bavili. Zatím jsem se nerozhodla, zda se pustím do druhé části, možná až za nějakou dobu a po několika dalších přečtených knihách. Hodnotím kladně, ačkoliv nejsem a nebudu skalní fanoušek mezigalaktických dobrodružství.

Ak milujete sci-fi, prídete si na svoje. Spočiatku mi to neprišlo veľmi originálne , ale nakoniec si to sadlo. Príbeh dostal smer a postavy charakter, i keď ten záver mi prišiel trochu rozvláčny a zmätočný určite sa pustím do pokračovania.
PS: som jediný komu tam nesedí časová postupnosť .......???
Štítky
záchrana planety mimozemské civilizace vesmír sci-fi mimozemšťané kolonizace vesmíru
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2004 | ![]() |