Komentáře knihy Spát v moři hvězd. Kniha II
No, opět 4 hvězdy.
Tentokrát ne za rozvláčnost, ale za otevřený a z mého pohledu neuspokojivý konec.
Bohužel mě zklamala hlavní premisa, kde každou situaci – včetně exploze anihilující antihmoty – vyřeší xenomorfický krunýř. Tenhle „god mode“ totálně zabil veškeré napětí. Už během úvodní akce mi na postavách přestalo záležet, ačkoliv byly jinak sympatické. Spousta věcí nedávala smysl nebo by v praxi nefungovala, přičemž většina potíží se v poslední vteřině vyřešila až příliš zázračně.
Na druhou stranu četba příjemně odsýpala a sedlo mi závěrečné optimistické vyznění i otevřený konec. Celkově je to ale spíš zklamání – čekal jsem větší hloubku, tohle byla v podstatě jen taková sci-fi pohádka. A pořád mi vrtá hlavou, jak by si s tématem poradil Kulhánek.
Druhá polovina knihy se mi líbila více, už jsme se dostali k nějaké té ostřejší akci, máme tu klasický scénář - nepřítel mého nepřítele mi může být přítelem, ale upřímně, jako celek mi to přišlo takové nemastné neslané, myslím, že by celé knize slušelo nějaké zkrácení, zhuštění... a pro jednou bohu díky za audioknihu, evidentně jsem si ušetřila břichabol s dočítáním jakýchsi vysvětlivek, na které si tu někteří stěžovali. Anotace začínající slovy "strhující závěr epické vesmírné ságy" je pro mě opravdu zavádějící. A o konci mluvit nebudu, co je to za konec, když to není konec?
Spát v moři hvězd mě opravdu bavilo a to přitom scifi žánr není můj šálek čaje (alespoň doteď nebyl a začínám tomu přicházet na chuť postupně).
Moc se mi líbila hlavní postava a i finále knih. Původně jsem čekala, že romantická zápletka bude jako obvykle končit happyendem, ale Paolini mě mile překvapil a přišel s úplně jiným koncem a tak jsem vydržela dočíst knihu v napětí a s otázkou v očích, jak to celé dopadne.
Jediné co se mi četlo hůře byl rozvláčný popis boje a občas se v tom člověk ztrácel.
(SPOILER) Druhý díl byl opět propracovaný, napínavý a čtivý a moc mě bavil, jen ten konec byl za mě trošku slabší, takové jakoby useklé, nebo nevím jak to nazvat, prostě mi tam něco chybělo. Asi bych brala radši happy end, kde se Kira zbaví Osévače nakonec bude s Falconim a odletí spolu ve Šnekovi, ale spisovatel to viděl jinak a tak to má být. Ale jinak byla kniha skvělá a taky jsem si jí moc užila. Rozhodně mi celá série přirostla k srdci a určitě ji mohu doporučit.
(SPOILER) Ach jo, já jsem doufal, že druhej díl bude lepší, ale vyloženě jsem to celý protrpěl. Už chápu, proč autor v závěru psal, že knihu psal dlouho a musel jí několikrát přepisovat atd. Nevim, celý mi to přišlo takový blbý. Konec byl fakt pitomej a najednou zjistim, že to je opravdu konec a najednou tam je 50 stran vědeckejch vysvětlivek, o který nikdo nestál a konec. Jako jsem tak naštvanej, těšil jsem se na pořádný sci-fi a ono nic. Okamžitě vyřazuju z knihovny.
Jak napsal v dovětku Paolini sám, byla to jeho prvotina v oblasti sci-fi, protože potřeboval od série Eragona trochu pauzu. Jde vidět, že na knihu hodně studoval, aby cestování vesmírem bylo uvěřitelné ale... stále je to kniha spíše pro děti.
+ Xenobilogie
+ Úlová mysl
+ Nové technologie
+ lodní mozek Gregorovič, co mi připomněl kolegu z práce
- Nedopracované vztahy mezi postavami
- Nejednotná hlavní postava
- Kniha spíše pro mladší publikum
Tak já nevím, připadá mi, že Paolinimu ty konce prostě nejdou. Tohle bylo až nesmyslně překombinované. Navíc většina scén byla málo uvěřitelná. Moc nevím, co k tomu říct. Odkaz dračích jezdců je moje nejoblíbenější série, ke které se ráda a pravidelně vracím, ale tohle? Tohle bude nejspíš série, ke které se už nikdy nevrátím.
(SPOILER)
Víceméně má stejné klady i stejné zápory jako první díl.
SPOILER: Konec mi přišel takový naivní, Kira najednou má být dokonalou takřka vševědoucí bytostí, která to ,,konečně udělá všechno správně"?
Jinak celkem fajn příběh.
Bylo to opět barvité, živé... ale jen do poslední bitvy. Pak se to rozplizlo ve sladkobolné moralistické klišé. Pokud by před poslední kapitolou nebylo tolik růžové vaty, měl by příběh i přijatelný závěr. Takhle konec knihy doslova vyšuměl.
Druhá kniha mě uchvátila ještě více než ta první. Při poslední bitvě jsem hltala každičké slovo.
Je pravda, že bych klidně v jednu chvíli knihu definitivně usekla a byla s takovým rozuzlením naprosto spokojená, ale i takovéto zakončení přijímám kladně, část s Tlamou mě bavila velmi. Nová Kira se mi však nelehko přijímala a dary pro posádku Šneka byly takové nepotřebné klišé, i přes to si to ale zaslouží plných pět hvězdiček.
Jak napsal sám Paolini:
"Spát v moři hvězd není dokonalá kniha, ale je to ta nejlepší verze příběhu, jakou dokážu napsat, a jsem na konečný výsledek hrdý."
V druhé knize se příběh posouvá ze sci-fi do fantazy. Asi mi to nevadilo, příběh mne stále bavil, nicméně rozjezd první knihy byl lepší ;-)
Obě knížky se mi líbily. Ale. U Tlamy jsem přimhuřovala oči a nakonec si řekla budiž. Ale konce Paolini prostě psát neumí a kazí to veškerý prožitek. Neměly by právě konce být nejlepší?
Na pokračování jsem se docela těšila, ale zklamalo mě.
Rihatama na to má názor, s nímž bych se ztotožnila.
Kopíruju od 1 dílu, protože to beru jako jeden kus:
Pro mě po dlouhé době "opravdové sci-fi" se souboji mimozemšťanů. Užila jsem si to. U toho 2 dílného vydání se slovníkem jen na konci 2 dílu (a ještě ve formě eknihy) to nebylo úplně šťastné. Člověk si spoustu věcí musel domyslet.
Závěr Fractalversu byl dechberoucí. Až mě mrzí, že příběh skončil. Ačkoliv bych byla radši, aby to skončilo malinko jinak, v hloubi duše jsem tušila, kam to směřuje a smířila jsem se s tím. Posádka Šneka byla skvělá, stejně jako celej příběh. Ráda bych si přečetla další a další knihy, i když dál už série nejspíš pokračovat nebude. Díky za skvělou jízdu.
Když by jste měli nějaké tipy na podobné knihy napište mi prosím budu rád za každou knihu doporučenou
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vesmír mimozemské civilizace mimozemšťané kosmické lodě záchrana planety sci-fi kolonizace vesmíruChristopher Paolini také napsal(a)
| 2004 | Eragon |
| 2012 | Inheritance |
| 2006 | Eldest |
| 2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
| 2009 | Brisingr |

88 %
69 %

Za mě skvělá kniha, moc mě bavila, taky jsem ji přečetla dost rychle a vůbec se mi nechtělo dělat přestávky!
Je tam hodně akce, Kira odhaluje nové schopnosti měkkého ostří, které mě dost překvapily a bavily!
Ten závěr byl pro mě šokující, nečekala jsem až takový vývoj. Večer jsem z toho nemohla usnout a stále jsem nad tím přemítala.
Celkově vývoj postav mě bavil. Knížku rozhodně doporučuju :)