Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433187/bmid_slachta-tricet-let-pod-prisahou-74c-433187.jpg 4 597 195

Robert Šlachta poskytuje prostřednictvím rozhovoru se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou osobní zpověď svého neobyčejného života, a to nejen osobního, ale především toho profesního. Jako bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstek Odboru pátrání Celní správy ČR otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnohé jiné), o nichž v době služby mluvit nemohl. Koupí každé knihy přispějete 50 Kč na konto nadačního fondu Be Charity.... celý text

Přidat komentář

Forrest
04.03.2024

Výborně napsáno. K přečtení knihy mne inspiroval kniha o českém podsvětí, také od pana Klímy.
Je pravdou, že jsem se do "této" knihy "nezamiloval" hned po prvních stránkách, ale při popisu konkrétních kauz jsem kroutil hlavou a tajil dech.
Moc kvituji objektivitu a skutečnou nestrannost pana Šlachty. A taky si říkám oč jsou lepší ty polistopadové rádo by demokratické strany v jejich mocenských praktikách. A taky se ptám, zda-li je to i v současné době podobné.
Ale kdo mi odpoví? Nevím - nevím najde-li se ještě někdo tak odvážný a odhodlaný jako pan Šlachta

Káťa484
14.11.2023 5 z 5

I když kombinace novinář-policista není dobrá kombinace, tak tady to sedlo. Asi všichni jsme popsané kauzy bedlivě sledovali, ale informace byly převážně jen z jedné strany. Ale až v této knize jsou popsané všechny ty hodiny, dny a roky tvrdé práce, které bohužel někdy přijdou vniveč. A přeji si, aby se našli další odvážlivci, kteří se jen tak nenechají zastrašit a odvedou další skvělou práci.


Dezolát...
28.09.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem prakticky hned po zahájení prodeje, přelouskal cestou vlakem na chalupu....a pouze mě to přesvědčilo v sebestřednost a celoživotní honbu za zviditelnění pana Šlachty.
Avšak kniha neurazí, dá i trochu "přičichnout" k práci policie.

básnílek
25.08.2023 2 z 5

Pan Šlachta je opravdu sympatický člověk a nemám žádný problém mu věřit, že stál vždy čestně na straně zákona a veřejného blaha, ale můj problém je, že mě ta kniha prostě a jednoduše příliš nebavila. Rozpitvávání jednotlivých kauz a sledování policejního vyšetřování není tak úplně můj šálek kávy. Největší eso by tu asi měl být šokující efekt, ale když si uvědomíte, že žádný slušný člověk nemá šanci se do vrcholné politiky dostat, nic v knize popsaného vás nemůže příliš překvapit. Je to celé spíše smutné než převratné.

knihomolka1197
04.06.2023 5 z 5

Jeden z mála příslušníků bezpečnostních sborů, kterého jsem si oblíbila, i když už je v civilu. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

mirinda973
26.05.2023 4 z 5

Pokud je kniha pravda třeba i jen z poloviny, můžeme jen litovat, že jsme o takového policistu přišli. Obdivuji jeho urputnost a bojácnost za dobrou věc, mohokrát to neměl ve své práci jednoduché, ale nevzdal to. I kdyby nic kauza Nagyová je toho příkladem...tam je vidět velký kus práce a věrnost jeho blízkých spolupracovníků.

Mišák240
12.05.2023 4 z 5

Co je horší - vědět nebo raději nevědět, co všechno se u nás děje a jakým způsobem? Nicméně před panem Šlachtou a jeho týmem smekám, obdivuji jejich výdrž a odolnost a co jiného si přát než více takových lidí.

Janadvorackova
08.04.2023 5 z 5

Víc takových.

tlllk
03.04.2023 4 z 5

Pokiaľ budú politické strany fungovať ako s.r.o-čky dovtedy budú sponzori požadovať výhody za svoje investície , pokiaľ budú ľudia voliť podľa sľubov a s pamäťou ako Dory dovtedy budú takýto ľudia bez šance. Je mi z toho smutno.

Swissman
16.03.2023 5 z 5

Jedna věc se panu Šlachtovi musí nechat. Je to neskutečně odolnej člověk! Já na jeho místě, kdybych viděl jak končí výsledky mé náročné práce, bych to vzdal už dávno. Ale jen díky jeho výdrži si můžeme přečíst o tolika případech. Jasně, je to jednostranná výpověď, ale pokud bych si měl vybrat komu toho uvěřím nejvíc, vyhrálo by jeho vyprávění. Díky panu Klímovi je to čtivě sepsané a já mohu knihu jen doporučit.

xxtom
17.12.2022 2 z 5

První polovina o řešených případech docela zajímavá, ale později byla kniha pro mě už moc o politikaření a trochu zmatená.

Sitting-Bull
30.09.2022 5 z 5

Jasně, že to je výpověď jen jedné strany, nicméně za mě strany důvěryhodnější. Četla jsem řadu relativizujících novinových článků ve stylu, že "stejně o žádné prorůstání zločinu a politiky nejde" a "proč to nedotáhl do konce", (v tu dobu to ani jinak nešlo, hýbalo to celou společností) a musím říci, že tato kniha spoustu z toho zasazuje do vztahů a vysvětluje. A i když člověku je pak z toho všeho ještě víc na blití, tak stojí za to si tu knihu přečíst. Právě proto, o čem svědčí...

hroneczek
23.09.2022 4 z 5

Neznám dopodrobna kauzy, které pan Šlechta vyšetřoval, ale z knihy jsem získala poměrně dostatečný obraz toho, co se u nás dělo (příp. děje). Možná mi trochu vadilo někdy velké vychloubání a takové to "já to říkal, jsem machr, ale nikdo mě předtím neposlouchal".

Kakho-Oto
09.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Nejednalo se o nějaký zvláštní čtenářský zážitek, avšak valná část obsahu je natolik závažná, že knihu i přes průměrné hodnocení doporučuji druhým k přečtení. Už jen popisy drogového prostředí a věcí okolo ultrapravicového a ultralevicového extremismu byly silné, avšak vrcholem jsou pochopitelně kauzy z ÚOOZ, z nichž nejvíce známá je ta o Nagyové, Nečasovi a spol. Věřím tomu, že politici se báli obvinění z korupce zejména, když v čele ÚOOZ byli Kubice a především Šlachta. Snad nemá Šlachta příliš pravdu v líčení poměrů nástupnické organizace NCOZ, avšak obávám se, že pravdu má. Šlachtu považuji za českého Corrada Cattaniho (fiktivní postava z italského seriálu Chobotnice), státní zástupkyni Lenku Bradáčovou za českou verzi státní zastupitelky Silvie Contiové (fiktivní postava z italského seriálu Chobotnice). Spojení organizovaného zločinu, některých obchodníků, politiků, policistů, soudců a státních zástupců rovná se mafie. Právě o tomto Šlachta především vypráví Josefu Klímovi a čtenářům. Jeho popis se, bohužel, týká především mafiánských struktur v České republice.

mi-380
03.08.2022 4 z 5

„Ať tak či onak, veřejnost už vůbec nevěděla, na čí stranu se má přiklonit… …prostě, běžnému občanovi zůstala na patře z celého vyšetřování jakási neurčitá pachuť.“ Slova Josefa Klímy přesně charakterizují mé pocity z doby, kdy se bez Roberta Šlachty a jeho akcí neobešlo žádné zpravodajství.
Jako vždy dostatečně zasvěcený novinář Klíma při svých otázkách expolicistovi Šlachtovi jde do těla, nic mu jen tak nedaruje, natož aby tuhle knihu pojal jako reklamu na Přísahu. Hlavní postava mi ale i tak, na konci, po vysvětlení všech těch známých i neznámých kauz a jejich řešení, vychází jako nekompromisní a nepodplatitelný policajt z oblíbeného seriálu.
Ano, je to hlavně jeho pohled na věc, ale na nevyslovenou otázku z první věty mého komentáře už mám o něco jasnější názor.
80 % (529 hodnocení s průměrem 80 %).

bafuskyBaf
07.07.2022 5 z 5

Nemůžu dát jinak než plný počet hvězd. To byla teda jízda.
Opravdu mě překvapuje, že se tohle může v našem státě vůbec stát. Některé věci zůstali utajeny, protože nejsou ještě dořešeny anebo prostě je to asi tak lepší. Prostě wau.

DomYell
28.03.2022 3 z 5

Tady jsem trosku zmateny.... Poslouchal jsem i x rozhovoru s panem R. Š. a vlastne nevim porad, co si o nem myslet...

Asi bude sve veci oddany a nejspis ji bude delat dobre.
Zaroven z nej citim neco, jako mozna nedocenenost, snaha videt sebe trochu jinak...

Dale je smutne, ze neni prvni a ani posledni, kdo zminil ty vztahy u policie... Vlastne jsem o zadne jine instituci a ani firme neslysel tolik spatneho zevnitr. Pusobi to, ze policie resi 80% veci venku a 20% veci doma, co, kde, jak, s kym, za kolik atd...

Zahonek
02.03.2022 3 z 5

Tento svět je neskutečně prohnilý. Peníze a moc jsou až na prvním místě. Neustálá honba za bohatstvím, které by běžnému člověku stačilo na desítky životů. Normální člověk, kterého zajímá jen zdraví a pohoda své rodiny a trochu klidu, tohle nikdy nemůže pochopit.

Lily101
09.02.2022 5 z 5

O panu Šlachtovi jsem do čtení knihy prakticky nic nevěděla, takže obsahově moc hodnotit nemohu.

Pan Klíma se ptal dost dobře a zajímavě. Čtení bylo poutavé, ale aspoň za mě (mnoho jsem neznala) ne úplně snadné čtení (má to občas až nádech odborného textu, což není špatně).

Trochu souzním s recenzenty pode mnou, neb občas to bylo jednostranné (pro rozhovor asi logické, ale bylo to tak nějak jiné, viz dále) a vlastně prezentováno jako skálopevná pravda. To by možná bylo na půl hvězdičky dolů, ale zajímavé informace (hl. z pohledu policejní práce) to vyvážily spíše na 5 hvězd.

Vakalik
16.01.2022 5 z 5

Jsem ráda, že jsem knihu četla, čtenář trochu nahlédne do vysoké politiky. Tím, že byla kniha vedena formou rozhovoru je přeci jen důvěryhodnější. Popravdě ale přiznám, že ne všem kauzám jsem porozuměla a všechna jména znala. Určitě ale dobrá kniha pro někoho, kdo si chce udělat obrázek a o politiku se aktivně zajímá nebo je starší a bude o případech vědět více.