Ódinovo dítě

Ódinovo dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278987/bmid_odinovo-dite-boK-278987.jpg 4 1032 225

Havraní kruhy série

1. díl >

První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

Odinsbarn , 2013


více info...

Přidat komentář

cestina_s_linus
15.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Sice mi to trvalo skoro 300 stran, ale nakonec jsem se do knihy zamilovala!
Máme tady fantasy svět, který čerpá ze severské mytologie a svým způsobem mi dost připomínal knižní sérii: Hra o trůny.
Ze začátku jsem byla dost zmatená a trvalo mi, než jsem si uvědomila, co je název nějakého místa a jméno člověka... ale o několik desítek stran později si to sedlo.
Bylo zajímavé sledovat cestu Hirky, která musela rychle vstřebat, že není normální dívkou. Smrt otce. Zatažení dívky do mocenských her. Uvědomění si, že se musí obětovat, aby aspoň na chvíli panoval nějaký klid... jsem zvědavá, co Hirku ještě čeká.

Chemii mezi Rimem a Hirkou totálně žeru a doufám, že Rim svůj slib splní a Hirku najde...

Kate3003
26.01.2024 4 z 5

Jedná se o velmi zajímavou fantasy knihu s námětem severské mytologie. Kniha má opravdu skvělý příběh, ale první čtvrtina knihy se mi četla trochu hůř. Jeden z důvodů proč je začátek trošku obtížný na čtení je to, že hned od začátku autorka zasype čtenáře spoustou jmen, míst a dalších věcí u kterých jsem si vlastně ani nebyla jistá o co jde. Celkově bylo chvíli těžké se zorientovat v událostech a reáliích, ale jakmile jsem tento prvotní šok překonala a porovnala si v hlavě kdo je kdo a co se vlastně děje, tak už to bylo super.
Chápu, že jako úvodní díl série musí kniha obsahovat i tu seznamovací část, které nás připraví na vše co se bude odehrávat dál. Přestože má kniha docela malá písmena, tak po překonání těch prvních 150 seznamovacích stran, kde se toho moc neděje už stránky ubíhají celkem rychle.
V příběhu se střídají pohledy tří postav, které jsou pro příběh stěžejní. Mě osobně se nejvíc líbili části z pohledu Hirky, kterou jsem si stejně jako Rimeho velmi oblíbila. Hlavní hrdinové jsou velmi rozdílní a velmi mě bavil jejich vývoj v průběhu knih i jejich chemie v částech kdy se s dějem museli popasovat společně.
Autorka vytvořila opravdu velmi zajímavý svět plný sveřepých seveřanů, ale i pověr, které dokážou i ty nejotrlejší připravit o jejich odvahu nebo naopak těm vychytralejším napomoci k dosažení jejich cílů. Ocenila bych dovysvětlení některých záležitostí z knihy, protože dost témat je pouze načato, ale nejsou dotaženy. Čekám ale že toho se možná dočkáme v dalších dílech. I přes pomalejší rozjezd knihy jsem velmi zvědavá jak bude tato série pokračovat a mohu ji rozhodně doporučit.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji nakladatelství @hostbrno


Lenka_S
06.09.2023 5 z 5

Poslouhala jsem jako audioknihu. Příběh se mi líbil, ale na audioknihy si zvykám a přijde mi to jiné, než kdybych si knihu četla sama. Nějak mi chybí složka vlastní fantazie.

trudoš
02.08.2023 3 z 5

Siri Pettersenová vytvořila komplexní svět, do kterého se těžko proniká, ale jakmile překonáte počáteční nechuť porozumět nesrozumitelnému, snadno se vám kulisy dostanou pod kůži. Autorka to vzala pěkně od podlahy a pomalu vás seznamuje s nezvyklým prostředím a neotřelými postavami, přičemž jakmile události naberou spád, nemáte problém s orientací v jednom ani v druhém. Tradičně však Ódinovo dítě trpí nešvarem valné části fantasy - jde o první díl trilogie; díl, který sám o sobě čítá něco málo přes pět set padesát stran. Výhodou je, že co se rozehraje, to se uzavře, ovšem všechny ty nejzajímavější otázky zůstanou nezodpovězeny a závěrečný cliffhanger vás jen navnadí k otevření dalšího svazku. S dějem je to přitom jak na houpačce - o čem si myslíte, že by mělo zabrat pár stran, je roztaženo na stovky a obráceně. I tak ale musím uznat, že i bez velkých bitev a megalomanských výjevů sehrála spisovatelka podmanivé divadlo, zajímavé především svými svéráznými nápady a neobvyklou mytologii.

Máchy666
30.07.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha, u které ale musíte nejdříve "přetrpět" prvních sto stránek, kde se seznamujete se světem. Popravdě jsem se v tom zpočátku ztrácel, ale jakmile jsem přelouskal úvod, už jsem se nemohl odtrhnout.

Moc pěkně vymyšlený svět i postavy, které byly dobře popsané, takže jsem neměl problém se do nich vžít.

Určitě si přečtu i pokračování, na které se moc těším.

Chikko
28.06.2023 5 z 5

Prvních asi 110 stránek nebudete vědět, co se děje Mezi stránkou 110 a 140 začnete rozeznávat výrazy a skládat si hrubý obrázek A pak už se neodtrhnete. Skvělá knížka!

Vjeerus
23.06.2023 3 z 5

Kniha je nádherná, má skvělý příběh, ale než se něco stane, trvá to věčnost. Prvních zhruba 100-150 stran jsem fakt nevěděla, co je jádro pudla. Pak jsme dostali informaci a já si říkala, že se příběh konečně rozjede.
Nerozjel.
Ta pravá jízda začala až za polovinou knihy. Od toho momentu jsem stránky opravdu hltala a konečně si naplno užívala hlavní hrdinku. Nebýt tak skvěle napsaná, začátek by byl ještě větší utrpení. Její vztah s hlavním hrdinou byl perfektní, žádná naivní husička, ale normálně a racionálně myslící osoba, které se bohužel převrátil svět naruby a nějak se v něm potřebovala usadit. Nebo ne?
Opravdu jsem hlavní hrdince fandila, aby nemusela dojít k tomu poslednímu kroku, co se vyžadoval. A stále tomu věřím, že to v dalších dílech dopadne tak, jak si přeji já i ona.
Hlavní hrdina byl také hodně sympatický a bylo zajímavé sledovat to, kým měl být, kým je a kým se stal. Rozhodně jeho život nebyl hodný závisti, i když se tak okolí chovalo. To byl další bod, který mě na jeho vztahu s hlavní hrdinkou bavil. Byli si rovni, bez ohledu na postavení a majetek toho druhého.
Autorka vytvořila opravdu skvělý svět propojený s drsnými seveřany. I přes vleklou první polovinu knihy se těším na další díl. Trošku škoda té krásné mapy, která nic moc neukáže, jelikož se příběh odehrává mezi dvěma tečkami uprostřed.

tereziehl
14.05.2023 5 z 5

Ódinovo dítě je nádherné, neporovnatelné s dalšími díly. Jako dítě jsem začala milovat čtení kvůli knize české autorky Michaely Burdové "Křišťály moci", která mě jako malou uměla neuvěřitelně zanořit do krásného magického světa. Tento pocit jsem poprvé a zatím naposledy zažila po xy letech až s touto knihou. Vůbec mi nevadilo, že se ze začátku čtenář příliš nechytá kvůli úplně novým pojmům, brzo se s nimi totiž ztotožní a naopak to pro mě přidávalo autentičnosti příběhu, promyšlenosti světa. Fantasy pro dospělé, to je to, co mi chybí, a ještě jsem to nezvládla v knihkupectví odhalit. Spousta knih je zaseklá v young adult vesmíru, a to už mě bohužel často pálí do očí. Pettersenová mi dokázala, že to jde i jinak. Krásné, děkuji za tento zážitek.

jjanca
20.03.2023 3 z 5

Nebolo to zlé, ale hroooozne sa to tiahlo. Zo začiatku som mala problém sa začítať. Nerozumela som absolútne ničomu. Medzi 100. a 140. stranou sa mi začalo rozjasňovať a dej ma vtiahol. Upozorňujem, že mapa na začiatku je úplne k ničomu. Niektoré miesta tam nie sú vôbec zakreslené, tak zbytočne nestrácajte čas hľadaním čohokoľvek na mape (ako ja).
Príbeh je zaujímavý, severská mytológia je príjemným spestrením oproti iným fantasy. Hlavné postavy ma bavili. Rime bol sympaťák a Hirka zrovna tak. Urd by si zaslúžil viac priestoru na vysvetlenie svojich činov. A tiež by ma viac zaujímalo, kto sú vlastne tí slepí. Mám pocit, že som sa o nich nič-moc nedozvedela. Možno v ďalších dieloch.
Napriek zmieneným negatívam som zvedavá ako to celé dopadne a do ďalších kníh sa určite pustím. Čo skutočne vyzdvihujem je romantická linka, ktorá bola nevtieravá a plynula tak nejak na pozadí hlavného príbehu.

Zaniya
05.03.2023 5 z 5

Miluju. Styl psaní, příběh, nápaditost, prostředí... Za mě must have kniha, která má jisté místo v mé knihovně.

sulzsova.anna
29.01.2023 3 z 5

četla jsem všechny tři díly a řekla bych, že příběh je psaný způsobem, že buďto vás vtáhne a vy ho milujete, nebo se jen vezete a nezapojíte. Mě se v prvním díle nepodařilo naladit na správnou notu, chvílemi jsem vůbec nechápala co vlastně čtu a ztrácela jsem se, proto dávám zlatou střední cestu tří hvězdiček.

alabra
17.01.2023 4 z 5

Severská mytologie je přitažlivé téma, tady se však objevila pouze v názvu knihy, dál s tématem není pracováno, snad jen v náznacích. I tak je tu dost záležitostí, které vás osloví. Knihu jsem si poslechla, přiřadila bych ji k odpočinkovým knihám. Mnoho zajímavých témat je načato a nedopracováno, to mi asi vadilo nejvíc. Přesto si kniha určitě získá čtenáře.

Thalin
04.01.2023 4 z 5

Knihu jsem si vlastně koupila náhodou, i když jsem ji tehdy viděla všude možně propagovanou. (A do takových knih se já obvykle moc nehrnu) Chtěla jsem tehdy ale něco na delší cestu vlakem a tak jsem sáhla po téhle knize. A jsem za to moc ráda. Líbil se mi příběh i celý svět, do kterého je zasazený. Autorčin styl mě baví a nenechala jsem si ujít ani další díly.

kallipsa2685
02.01.2023 5 z 5

Velmi se mi libil svět i atmosféra. Některá rozhodnuti postav nebyla podle meho gusta, ale smířila jsem se s tim rychle. Na kvalitě příběhu to neubralo a já si celou serii dost užila :)

Lokina
28.12.2022 4 z 5

Nebyla jsem si jistá, jestli se mám do knihy vůbec pouštět. Ale zvědavost zvítězila a po prvních kapitolách si mé sympatie získala. Pro mě to není typická YA, je zajímavá prostředím, ve kterém se děj odehrává (moc se mi líbí mapa světa). Hirka též není typická hrdinka a to mě bavilo.
Děj nemusí rozhodně každého zaujmout, je tam spoustu jmen a míst a ze začátku je to trochu zamotané a složité. I přes to, že byl děj komplikovanější, se mi to četlo dobře. Jsem ráda, že děj je vyprávěn z pohledu více osob. Lépe se pak orientuje, co se kde děje.
Konec mě rozhodně navnadil na další díl, těším se na něj :-)

Kate3003
24.11.2022 4 z 5

Jedná se o velmi zajímavou fantasy knihu s námětem severské mytologie. První čtvrtina knihy se četla trochu hůř, protože vás autor zasype spoustou jmen, míst a dalších věcí u kterých jsem si vlastně ani nebyla jistá o co jde, ale jakmile jsem tento prvotní šok překonala a porovnala si kdo je kdo tak už to bylo super. Přestože má kniha mini písmenka stránky ubíhají celkem rychle. V příběhu se střídají pohledy dvou postav , které jsou pro příběh stěžejní. Mě osobně se víc líbili části z pohledu Hirky, kterou jsem si stejně jako Rimeho velmi oblíbila. Ocenila bych dovysvětlení některých záležitostí z knihy, ale toho se možná dočkáme v dalších dílech.

11191
16.08.2022 1 z 5

Kniha me moc nezaujala, připadá mi, že oproti jiným fantasy nepřináší nic nového. Další díl jsem ani nečetla.

6493
17.06.2022 4 z 5

Další originální fantasy do sbírky. Severská mytologie je v poslední době dost populární, stejně jako ta řecká a římská, když frčely filmy s Asterixem. Ódinovo dítě je bezpochyby jednou z nejzajímavějších knih, které jsem za poslední dobu četla. Styl autorky je dost neobvyklý a bude vám chvíli trvat se do toho začíst, ale bude to stát za to.
Začnu nejdřív s minusy, abych recenzi zakončila na příjemnější notě.
- prvních 100 stran budete tápat, a to dost. Navalí se na vás halda termínů, jmen, názvů řek, měst, hor. Všechno s často nevyslovitelným šmrncem, jaký umí jen severské jazyky.
- kniha je místy hodně abstraktní a trochu psychadelická, takže se může stát, že budete trochu tápat a snažit se vysvětlit pojmy jako Síla nebo přimknutí, což se vám stopro nepovede, je to čirá abstrakce. Tohle je zároveň i kladem knihy, nemusíme vždycky všechno dostat naservírované na talíři, občas je fajn trochu zapojit mozek a fantasii a vykládat si věci po svém.
- i přes to, že příběh má mnoho vrstev, dějových linek a celkově je velmi rozmanitý, občas byl předvídatelný, což je něco, co jsem nečekala vzhledem k tomu, jak bylo občas složité udržet nit.
A teď klady:
- kratší kapitoly, takže i přes komplikovaný začátek má děj svoji dynamiku a hezky vám ubíhá
- nádherně originální fantasy svět, ačkoli mapka uvnitř knihy je vám úplně k ničemu
- postavy, které jsou všechny krásně rozpracované a každá o sobě originálem
- jako poslední chci vyzvednout tajemno, které celou knihu obestírá. Tím, jak je všechno vlastně abstraktní, přináší to s sebou i dávku mystery, která je velmi příjemná a unikátní.

renefer
03.06.2022 4 z 5

Zajímavá fantazy ze světa, kde je normální mít ocas a přimykat. Trochu mě štvala Hirka, která se chová spíš jak osmileté dítě než teenager. Co jsem nepochopila bylo její propojení se sílou, jestli působila jako zesilovač, tak přece nebyla tak úplně bez benefitu. Plný počet * dát nemůžu, přece jen jsou i lepší , třeba Tetovaný nebo Hraničářův učeň.

eva-lupen
16.05.2022 5 z 5

Paráda! Po dlouhé době zase jednou skvělá fantasy. Příběh mne rychle pohltil, až na kapitoly z pohledu Urda, ale bez toho by to člověk nepochopil. Z počátku jednoduchý příběh se stále více zamotává a jde do hloubky. Vlastně bych napsala totéž co ElikaS. Hned jdu na druhý díl.