Plíseň

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli. Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát pouze Hirka....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324370/big_plisen-R9o-324370.jpg 4.3585
Série:

Komentáře (113)

Kniha Plíseň

Zaniya
05. března

Zhltnuto. A téměř každá kapitola mě nutila přemýšlet. Ne jen proto, jakým způsobem je vykreslen náš umírající svět, ale i pro samotné myšlenky týkající se sebeuvědomění, sebeúcty, ale i začlenění, schopnosti stát si za svým, pokud se pro to opravdu rozhodnu, dobro i zlo...
První díl trilogie byl úžasný. Ale tenhle je pro mě ještě lepší.
Těším se na třetí.

natashka
21. ledna

Páni, už dlouho jsem z knížky nebyla zklamaná tak, že mě to úplně rozhodilo.
První díl bylo jedno z nejskvělejších děl, které jsem kdy četla. Milovala jsem politickou stavbu světa, systém magie a hlavně Hirku a Rimeho, pro které bych se po prvním díle klidně obětovala svůj vlastní život. A tady prostě všechno zmizelo, jako bych četla úplně jinou sérii. Rozhodně nenarážím na přesunutí příběhu hlavně do našeho světa, ale na způsob, jakým se vyprávění změnilo z krásného romantického jazyku a vyloženě zdlouhavého popisování, na plytký příběh ve stylu každé druhé fantasy, kterou najdu na trhu. Romantická linka mě naprosto zničila, já se na ní tak těšila (i přesto že romantické zápletky normálně moc nemusím!!!!) a nyní mám pocit, že to byla ta nejzbytečnější svět na světě.
Kdyby nebylo prvního dílu, tak je tohle kniha, kterou si užiju, ale já měla skutečně tolik očekávání, že jsem doslova naštvaná tím, jakým směrem se všechno ubralo.

Lokina
14. ledna

Na druhý díl jsem se těšila. Začátek knihy je opět matoucí, plný nových jmen, názvů. Pokud vás to neodradilo u prvního dílu, tak máte vyhráno. Já jsem se nenudila, bavilo mě to. I když děj je čtivý, má někdy ale pomalejší tempo. Děje se tam ale plno zajímavých událostí, že jsem s nedočkavostí doplula až na konec. Opět se budu opakovat, moc mě potěšilo vyprávění více postavami.
Severská mytologie je krásná, záhadná a má své nezaměnitelné kouzlo. Jako zrovna knihy ze série Havraní kruhy.

posvicmichal
24.10.2022

Ódinovo dítě byla na čtení poměrně náročná kniha, hlavně zpočátku, protože jsme byli vhození do světa, který je úplně jiný, než ten náš, ale nikdo nám ho nevysvětlil a museli jsme ho pochopit sami podle toho, co se v něm dělo. Což, z mého pohledu, trochu odpoutávalo pozornost od samotného děje. Druhý díl je v tomhle snazší, Ymslandu už známe, lidský svět také, a můžeme se soustředit na příběh. Ten je podle mě docela čtivý, zvraty působí přirozeně a nenásilně, má to gradaci a postavy jsou konzistentní, byť pohnutky některých z nich nám stále zůstávají tak trochu záhadou. Co mě naopak moc neoslovilo byly "milostné" scény, dá-li se to tak nazvat. Ale naštěstí jich nebylo zbytečně moc :)

Kizuizi
17.08.2022

Nové prostředí, nové postavy, ale naštěstí se nezapomnělo ani na ty z prvního dílu. Čtivé, svižné, překvapivé – prosím nenechte se „vyděsit“ začátkem! Je to boží a já už se neskutečně těším na třetí díl.

Haloon
21.06.2022

Svět se rozšiřuje, avšak samotný prostor ztrácí na plastičnosti a je až na výjimky spíše nespecifickým dějištěm. Spolu s ním nám ale přichází řada moc pěkných zvratů.
Hirce se fandí snadno a ostatní postavy mají také své kouzlo. S charaktery to autorka umí a myslím, že atmosféra na konci jen vybízí k přečtení poslední knihy trilogie. Za mě ještě o něco lepší než první díl.

eva-lupen
22.05.2022

Druhý díl jsem přečetla jedním dechem. I když ke konci to trochu skomíralo, přesto to byla paráda a hned jdu na trojku, abych zjistila jak to dopadne (i když tak trochu tuším). ;-)
Trochu mi vadily jen drobnosti, jako třeba absence zvířat mimo zoo. To tam fakt nemají aspoň psy nebo kočky a nějaké ptactvo?

puczmeloun
09.02.2022

(+ SPOILER) Šifra mistra Leonarda v několika světových metropolích (včetně ne/nápadných odkazů na mýty a legendy) se třemi rasami a nějakým tím upírsko-severským fantasy. Je to podivuhodný mix, ale i když jsem se trochu obával, že nový svět (i když pro nás ten "starý", že...) bude nudnější lokací, nakonec se vše hezky prolíná, podivností je dostatek stejně jako zvratů měnících vyznění první knihy a já jsem tak ve výsledku naopak nadšen z dalšího rozměru, který série Havraních kruhů čtenáři přináší.

...a více než u předchozího dílu mě baví např. detail přístupu k náboženství. Hezky nenápadně je skrytý např. v nepochopení hlavní hrdinky, která se při pohledu na obraz s Ježíšem a holubicí upíná k oné holubici. Sama totiž pochází ze světa uctívajícího ptáka – havrana...