adoli adoli komentáře u knih

☰ menu

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Kniha se mi hodně líbila. Děj byl napínavý, výborně se prolínaly časové linky. Námět se mi velmi líbil. Postavy jsou dobře vykresleny. Kniha má výbornou atmosféru, syrovou i poetickou zároveň. Autorka má krásný styl vyprávění, i když to západočeské používání přivlastňovacího přídavného jména podle vzoru otcův opravdu tahá za uši (oči). Závěr mi nevadil, trošku jsem to od určité chvíle tušila. i když malinko překombinovaný byl. Vytkla bych asi ten mediálně známý případ, jinak jsem velmi spokojená.

27.05.2023 5 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Spisovatelku Petru Soukupovou mám ráda, líbí se mi její styl. Nápad dobrý, rodina jede na oslavu otcových narozenin, Proč ne. Ale...jak již někdo psal níže...všechny postavy nesympatické, každá musela mít něco, co druhému vadilo. Všechno se muselo rozebírat a obracet proti původci. Zkrátka ode zdi ke zdi. Vykreslení postav a jejich chování někdy hodně na sílu. První část, jízda v autě, zbytečně zdlouhavá. Ale jazyk a styl má autorka skvělý.

27.05.2023 3 z 5


Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Opět staré dobré oddělení Q s jejich typickým humorem. Příběh a osud Asada mě překvapil. Trošku jsem se bála toho, o čem děj je, není to zrovna můj šálek kávy, ale kniha byla dobře napsaná, napínavá, děj odsýpal, vše správně fungovalo a zapadalo do sebe. Spokojenost.

27.05.2023 5 z 5


Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Kniha o těžkém životě, utrpení, bolesti. ale také nepochopení. Autorka umí skvěle vystihnout atmosféru (občas jsem snad slyšela skučet vítr, nemohla dýchat a do tváře bodala zrníčka písku), popsat těžký životní úděl svých hrdinů, spíš hrdinek, dokáže vtáhnout do děje tak, že čtenář vše prožívá s postavami, neubrání se slzám. Přesto malinko slabší než třeba Velká samota. Kniha však stojí za přečtení.

27.05.2023 4 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Tak nevím. Kniha se celkem dobře četla, mladá spisovatelka má určitě potenciál. Kriminální případ byl velmi zajímavý, pachatel nečekaný. Tady na pět hvězdiček. Ale to ostatní? První díl nebyl špatný, ale něco mi na něm vadilo. A to něco autorka u druhého dílu je mnohokrát vynásobila. Neustále se zabýváme Laurou, která je mi stále nesympatická, jejími problémy, vnitřním uvažováním. Adam je zde prezentován jako velký sympaťák. Jen trošku násilně. Je fakt, že v tomto díle se chová lépe (v prvním jsem uvažovala, zda vůbec někdo takový s jeho výbušnou povahou a s rychlým závěrem může být u policie). Na mě to bohužel moc nepůsobí. Co mi vadilo, jsou ty jejich trapné dialogy, to jejich ,, nabíjení se", jejich dětinské hrátky. Nemám nic proti romantické lince mezi vyšetřovateli, ale tady to prostě nefunguje. Dále mám pocit, že kniha je špatně zařazena do žánru krimi. Jak psal někdo níže, možná Young adult (podle slohu a způsobu vyjadřování jak hlavních postav, tak samotné autorky), nebo mezi vztahové romány. A ke stylu. Celé to na mě působí jako slohová práce, která musí obsahovat jen věty rozvité a dlouhatánská souvětí. Ještě nikde jsem neviděla tolik přívlastků a příslovečných určení způsobu. A přirovnání. Autorka napíše slovo, k něčemu ho přirovná, to další přirovná také atd. atd. Z něčeho, co stačilo vyjádřit jednou větou, tu máme celý šestiřádkový odstavec. Neustálé odbíhání od tématu (celý odstavec si policista čistí brýle, místo, aby mluvil), dej uměle natahuje a ubírá mu na napětí. Upřímně, některé stránky jsem pak již vynechávala a hledala jen případ. Shrnu to po vzoru autorky. Knihu přirovnám např. ke koprové omáčce. Je celkem chutná, se správným poměrem kopru, lehce kyselá, ale hodně přeslazená. Ale hlavně je jí příliš. Vajíčko i s brambory se v ní téměř ztratí.

07.01.2023 2 z 5


Bez těla Bez těla Martin Goffa

Dobré čtení. Případ byl jiný, napínavý, kniha se dobře četla. Je znát, že autor má zkušenosti. Je zde dobře popsána ta mravenčí práce, kterou musí policisté při vyšetřování vykonat.

07.01.2023 4 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Kdyby byla knížka pouze detektivkou, je zde zločin, probíhá pátrání...ok, byla v fajn. Motiv nebyl špatný, i když pachatele jsem také poznala hned, jakmile se objevil. Na knize mi vadilo to, co i dalším čtenářům. Ty neustálé, zbytečné dialogy mezi hlavními vyšetřovateli, jejich komunikace plus veškerý patos, který se objevoval, by se podstatně lépe uplatnil v románku z červené knihovny. Hlavní postavy mi vůbec nebyly sympatické. Jejich chování ,,ode zdi ke zdi" bylo divné, občas nesmyslné, např. Laura - stále empatická ke všem a najednou ubalí podezřelému?! A Adamovy výbuchy vzteku?! Dále se autorka pohybuje spíše v rovině fantasy. Podezřelý spolužák je podle popisu tak možná žákem praktické školy, a ne gymnázia. Z příběhu mám pocit, jako by si spisovatelka dala za cíl do knihy vnést případ, psychologii, fantazii, filozofii, romantiku a kdo ví, co ještě. Prostě je toho moc. Kdyby tedy kniha zůstala jen ,,pouhou" detektivkou, mohla mít víc hvězdiček.

29.12.2022 3 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

O knize, ve které má malý chlapec tak naloženo do života, se nedá napsat, že je hezká a poutavá. Je však velmi čtivá. A dojemná. Autorka velmi dobře vystihla situaci u Štěpánova táty, chování jeho manželky i to, jak dítě trpí tím, když společnost za perfektně strávený víkend považuje návštěvu obchodního centra. Zajímavý byl také vhled na práci maminky. Jak píší pode mnou, po maminčině části příběh trošku ztrácí šťávu. Přesto zanechá dojem. Doporučuji!

05.11.2022 5 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Tento díl mě bavil. Přestože byl delší než předchozí, nevadilo mi to, příběh byl velmi čtivý, vše na sebe navazovalo, zapadalo. A Robin se Strikem jsou sympaťáci. Těším se na další.

05.11.2022 5 z 5


Zapomenuté dívky z Paříže Zapomenuté dívky z Paříže Pam Jenoff

Kniha byla čtivá, měla zajímavý námět, střídání postav vyprávění bylo oživením, objevilo se zde i napětí, ale ta romantická linka plná klišé to zabila. Bohužel v celkovém příběhu (nejspíš nezáměrně) překryla to, co by příběh vyzdvihlo, a ten se tím posunul spíš do roviny červené knihovny než žánru historického románu. Navíc byl plný těžko uvěřitelných náhod, které mi jako čtenáři celkem vadily i přesto, že se jednalo o fikci. Od historického románu na základě skutečných událostí bych čekala víc. Tohle byl opravdu románek pro ženy. I přesto doporučuji, na dovolenou vhodnější, protože nenahlíží na tohle nešťastné a tragické období světových dějin tak surovou formou.

19.08.2022 2 z 5


Svatá hlava Svatá hlava Hana Lehečková

No, zvláštní kniha, ale mně se to líbilo. Zpočátku mi dělalo problém zvyknou si na absenci interpunkce. Jak někdo píše níže, text byl celkem bizár, ale napsán poutavě a stylem, který čtenáře nutí číst dál. Myslím, že autorka chvílemi skvěle vystihla chování i povahu postižení hlavního hrdiny. Na konci přichází to "pochopení", všechno dobře dopadne - no budiž. Nicméně kniha byla jiná, ale zajímavá.

16.08.2022 5 z 5


Gloria Gloria Timothée de Fombelle

Kraťoučká kniha, která pouze na pár stránkách malým množstvím slov dokáže vystihnout velkou hloubku. Je to kniha trošku syrová a velmi opravdová. A dojemná...

31.07.2022 5 z 5


Pohřběte své mrtvé Pohřběte své mrtvé Louise Penny

Má druhá detektivka s partou z Kanady. Takové pomalé, milé čtení s detektivními zápletkami. Moc zajímavé prostředí, člověk se něco dozví i z historie. Již podruhé jsem však měla problém začíst se, spád i napětí bylo pozvolné, chybělo mi zde také to "musím číst, ať se rychle dozvím konec". Prostě všechno jen tak plynulo... I tak to byly příjemně strávené chvilky.

31.07.2022 4 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Knížku jsem přečetla doslova jedním dechem. Zajímavý styl vyprávění s absencí přímé řeči mi vůbec nevadil, do příběhu to tak nějak patřilo. Děj se odehrával v zajímavém prostředí cukrovaru. Díky tomu byl odlišný, protože úseky před válkou, z války a z prostředí koncentračního tábora - nemohla jsem se zbavit dojmu, že tohle už jsem četla. Příběh byl malinko předvídatelný, hlavní postava Zuzany mi také moc sympatická nebyla. Přesto moc hezká kniha, která stojí za přečtení. Doporučuji!

31.07.2022 4 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Dobrá detektivka. Napínavá, měla spád, děj se přirozeně posouval. Počet postav akorát, vše se obešlo bez potoků krve a chmurné nálady. Zasazená do krásného prostředí naší malé zemičky. A to mi sedne víc, než knihy autorky od fjordů či z ostrovů. I ve stylu a psaní se autorka velmi posunula. Knížku jsem si užila a těším se další pokračování.

31.07.2022 5 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Mé první setkání s historickou detektivkou slovenského autora a bylo příjemným překvapením. Taková pohádka pro dospělé s kapkou romantiky i napětím.

12.03.2022 5 z 5


Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Knížka se četla jednoduše a rychle, byla napínavá, pachatel mě překvapil. Našlo by se nějaké to ale, ale nechám to být. Jako oddechovka posloužila dobře. (I když jsou mi bližší případy Josefa Bergmana z české kotliny.)

28.02.2022 4 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Autor je opravdu mistr, opět krásně popsané prostředí, až má člověk chuť se na ostrovy podívat. Zajímavý příběh, kterému nechybí napětí a spád. Snad ještě o laťku výš, než Skála. Líbilo se mi. Doporučuji!

29.12.2021 5 z 5


Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Už dlouho jsem neměla u čtení pocit, že se nemohu odtrhnout, až tady. Knížka měla vše, co od detektivky, krimi, thrilleru očekávám. Napětí, dobrodružství, nějakou tu omáčku okolo, psychologii postav. Jistě, na knize je znát, že je určena pro mládež. Jak jazykem, tak stylem, prostředím, postavy byly předvídatelné apod. Zkušenějšímu čtenáři je samozřejmě hned ze začátku jasné, kdo to je, i jaký měl motiv. Jistě, dalo by se i kritizovat, našly by se nějaké ty mouchy, ale nechci. Knížka mě bavila a čtení jsem si užila. Doporučuji!

29.12.2021 5 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Když jsem si přečetla, o čem kniha bude, bála jsem se jí otevřít. Jedná se o velmi těžké a citlivé téma. Autorka ho však naservírovala ohleduplně, s pochopením, trošku i s nadhledem a přitom empaticky. Líbí se mi spisovatelčin styl psaní. Povídky moc nemusím, ale k takto vážnému tématu se skvěle hodí. A ačkoliv byly některé příběhy lepší, všechny stály za zamyšlení. Je dobře, že byla takováto kniha napsána.

06.11.2021 5 z 5