Pohřběte své mrtvé

Pohřběte své mrtvé https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351885/bmid_pohrbete-sve-mrtve-mKB-351885.jpg 4 340 116

Únorový Québec ovládly tuhé mrazy a zimní karneval, každoroční svátek plný radovánek. Armand Gamache sem však přijel v rozpoložení, které může být stěží protikladnější – na návštěvě u svého mentora se pokouší vyrovnat s tragickými následky jednoho vyšetřování, s vlastním selháním, s výčitkami svědomí. Vyhledává klid a noří se do historie města zaznamenané ve starých spisech místní knihovny. I toto zdánlivě bezpečné útočiště se však změní v místo činu a vrátí Gamache k jeho práci vrchního komisaře místní Sureté. Ve sklepě knihovny je nalezen mrtvý muž. Důležitý muž. Muž, jenž znal tajemství staré stovky let… A je tu ještě jeden zločin, který nedává Gamachovi spát. Vražda poustevníka ve Three Pines, z níž usvědčil svého přítele Oliviera. Nechyboval náhodou i v tomto případě? Kolik bolestných ran bude muset Gamache otevřít tentokrát, aby mohl navždy pohřbít své mrtvé?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bury Your Dead , 2010


více info...

Přidat komentář

March
25.02.2024 3 z 5

Knihu jsem četla opravdu dlouho, nemohla jsem dočíst, ale vzhledem k tomu, že čtu celou sérii, tak jsem to nechtěla "srabácky" nedočíst. Nazvala bych to asi "přetrpěla jsem tento díl". Na můj vkus moc překombinované, vadí mi nezapojování čtenářů do rozluštění, to přeskakovat bylo někdy šíleně chaotické. Prolínání se několika dějů zbožňuje, ale tohle mi fakt nesedlo. No, nevadí, jak jsem psala, musím dočíst sérii:-)

Emik87
24.02.2024 5 z 5

U tohoto dílu jsem taková rozpačitá. Ne, že by nebyl fajn, ale něco mi tam nesedělo. Bohužel ale neumím říct, co přesně. Možná Gamache v krizi?


Didi15
15.02.2024 5 z 5

Velice zajímavý díl, líbilo se mi prolínání více dějových linií. Parádní linka o městě Québec, musela jsem si pak vyhledat další informace , jak mě to zaujalo . Zajímavá část i co se týče Gamache a jeho vyšetřovaní s tragickými následky. A jsem ráda , že se vrátil Olivier.

Arlienen
05.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Po knize Pohřběte své mrtvé jsem sáhla i přes své přesvědčení, že se mají knihy číst popořadě, když na sebe navazují. Já jsem měla to štěstí, že jsem měla tři první díly ze série Případy vrchního inspektora Gamache, ale pak mě štěstí opustilo. Musela jsem se uchýlit ke čtení až v pořadí šestého dílu. Tím jsem se ochudila o překvapení při čtení čtvrtého a pátého dílu.
Kniha Pohřběte své mrtvé má několik linií příběhu. Mě nejvíce oslovila linie s Jean Guyem, který se vrátil do Three Pines řešit vraždu poustevníka, z jehož vraždy byl v předchozím díle usvědčen Olivier. Byl to pro mě obrovský šok a nemohla jsem uvěřit tomu, že by toho byl Olivier schopný, Proto jsem litovala, že vážně nemám přistup k pátému dílu.
Celkově byla kniha vydařená. Líbí se mi ta úžasná atmosféra, kterou je Three Pines pověstná, její obyvatelé a hlavně to jídlo. Při čtení musím něco ustavičně zakusovat, protože jinak to prostě nejde :-D
Myslela jsem si, že mě u postavy Ruth už nic nepřekvapí, opak tomu byl pravdou. Ona a Jean Guy byli spolu skvělí a moc jsem si pasáže s nimi užívala.

Beauvonir, jak se mu stahuje řiť.
,,Co chcete?" obořila se na něj.
,,Chci si promluvit," odsekl Beauvonir.
,,Nemůže to počkat, blbečku?"
,,Ne, nemůže vy pošahaná ježibabo." Odmlčel se. ,,Máte mě ráda?"
Přimhouřila oči. ,,Myslím, že jste pitomý hnidopich, krutý a možná i trochu retardovaný."
,,Já si o vás myslím totéž," opáčil s úlevou. Bylo to, jak si myslel, jak doufal.

Hana62
26.12.2023 5 z 5

Trochu mi vadilo přeskakování v dějových liniích. Znovu zdůrazňuji téměř nutnost číst sérii popořádku. Já to neudělala, a díky tomu jsem něco už věděla a také se Trochu ztrácela. Kniha zaslouží víc, než 5 *. Ukazuje lidskost hlavních postav, nádhernou přírodu Kanady, historii Severní Ameriky, jak ji neznáme. Dost často hledám ve Wikipedii, abych to lépe pochopila. Krásné čtení.

netopýrek1985
03.12.2023 5 z 5

Docela smutný příběh. Prolínají se tam dva příběhy tak to bylo takové zvláštní a jsem ráda že se Olivier vrátil, že byl nakonec jakoby nevinný.

Mirek240
15.10.2023 5 z 5

Panecku, ac bych to po 100 stranach nerekl, tak toto byla jizda. Opravdu uzasna kniha, ktera vas necha nahlednout do duse uzasnehi inspektora Gamache, neco malo vas seznami s dejinami Kanady a vrati vas nazpet do te uzasne vesnicky, kdesi, kde by chtel bydlet kazdy z nas (kdyby se tam tolik nevrazdilo samozrejme). Krasna kniha, kde slo o mnoho vic, nez jen o dopadeni vraha..

Sandalkar
13.10.2023 4 z 5

Zajimavy navrat k predchozi knize, kdo necetl, musi byt zmaten. Zaujaly me historicka fakta/fikce, asi si ke Kanade budu muset neco nastudovat. Na to kolik ma kniha stran to zase byla rychlovka. Vsechny tri linky byly napinave. Mrzi me osud rodiny Staryho Mundina.

Ps.: U obalky mi chybi ty tolik opevovane extravagantni usi-plachtaky ovcaka Henriho.

Jiparis
06.09.2023 3 z 5

Asi půjdu proti proudu. Několik dějových linek bez začátku a konce mi neseděly. I když pátrání bylo celkem zajímavé, musela jsem se přemáhat, abych dočetla do konce.

Kekik
27.06.2023 5 z 5

Při odhalení poustevníkovi totožnosti mi spadla bradla a srdce vynechalo jeden úder. Famózní vyústění dějové linky. Dechberoucí.
Návrat mezi mé oblíbené postavy je pohlazením po duši.
V knize se tentokrát vyšetřují tři příběhy, a je to na škodu. U všech je znát, že nedostaly dostatečného prostoru. A u příběhu s Armandem se spíše autorka zaměřila na život Champlaina, než na samotné vyšetřování. A tak to bylo i u ostatních dějových linek. Kniha má 446 stran, a jen několik minut po dočtení přemýšlím, co se tam vše vlastně stalo. Je zde opravdu příliš mnoho omáčky, a vyšetřování žádné. Ani nevím, jak se nakonec dostali k vrahům. Naštěstí má autorka dar psát, a tak i když se tu téměř nic nestalo, čtení mě bavilo.
Ruth opět excelentní, akorát ji tu bylo pomálu. Celkově bych ocenila, kdyby byl příběh jen ve vesničce Three Pines. Což dle anotace příštího dílu bude.
Třetí dějová linka (policejní zátah) by ještě potřebavala dovysvětlit. Mám tam pár nesrovnalostí.
Tradičně na závěr- Velikou pochvalu si zaslouží obálky knih a postava Ruth.

85098211
22.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Inspektor Gamache se tentokrát chce jen rozptýlit...
On a jeho pes Henry totiž odpočívají v zimním Québecu se starým přítelem a dlouholetým mentorem. Během dne navštěvují nedalekou knihovnu a libují si ve starých francouzsko-anglických bitvách. A po večerech si oba dva náramně užívají hlavně dobrého jídla ;-). Ale pak je čirou náhodou v suterénu knihovny nalezeno tělo muže. Přestože je Gamache hlavním vyšetřovatelem několikrát požádán o pomoc, pokaždé odmítá. Je stále ještě až příliš zaneprázdněný svým posledním případem, kdy byl z vraždy poustevníka obviněn jeho dobrý známý z Three Pines Olivier a kdy ve finále došlo k dost devastující události, při níž přišlo o život několik členů vyšetřovacího týmu.
Z mrtvoly v knihovně se vyklube slavný samozvaný archeolog, který při hledání hrobu Champlaina, zakladatele Québecu, několikrát upadl v nemilost a byl považován za vykradače hrobů. Ale Gamache si nakonec prostě nemůže pomoct a potichu začíná vyšetřovat ;-). A nejen to, ani případ zavražděného poustevníka mu nedá klidně spát. Proto se vydává i zde pátrat po pravém pachateli...
Mně osobně se kniha líbila stejně jako už ty předchozí, inspektor je mi fakt sympatický a autorka píše zajímavým stylem, kterému nemám co vytknout ;-). Proto i tentokrát hodnotím plným počtem hvězdiček a na další setkání s vesničkou Three Pines a jejími obyvateli se budu zase moc těšit ;-).

slunicko1958
02.05.2023 4 z 5

Chtěla jsem si dát přestávku od vrchního inspektora Gamache, ale potřebovala jsem vědět, jak bude vyřešena vražda poustevníka. Takže jsem se chtěla soustředit hlavně na tuto dějovou linku, ale i ty zbývající jsem přečetla se zájmem.

Kdyby se kauza poustevníka definitivně ukončila v předchozím díle, byl by tento román podle mého názoru opravdu velmi slabý.

Aduella
16.04.2023 4 z 5

Celou tuhle sérii mám moc ráda a tenhle díl se obzvláště vydařil. V knize sledujeme vlastně tři na sobě nezávislé případy. Paradoxně ten "hlavní, aktuální" mne zaujal nejméně. Je to hodně o historii Quebecu, nelehkých vztazích anglofonních a frankofonních obyvatel, ALE další dva příběhy jsem vyloženě hltala. Samozřejmě mne zajímalo, jak to dopadlo s poustevníkem, Olivierem, ale snad ještě napínavější byla třetí dějová linka - vzpomínky na jedno nepodařené vyšetřování s tragickým důsledky. Tam jsem opravdu ani nedýchala. Agent Morin sympatický a statečný kluk, agentka Nicholová jako obvykle nepříjemná, protivná, ale i překvapivě schopná. Moc se těším na další díly, všechny postavy jsou tak pěkně vykreslené, že je téměř chcete (nebo naopak nechcete) znát osobně.

petraj30
29.03.2023 5 z 5

Měla jsem tu čest přečíst si šest případů z krásné vesničky Three Pines a jejího okolí. Až na to, že tohle nebylo lehké čtení.
Probíhají tu současně tři dějové linie. Vražda ve sklepě Quebecké knihovny mě moc nezaujala. Bylo tu moc jmen, ale ani samotné téma mi nebylo moc blízké, spíš mi to přišlo jako omáčka kolem celého hlavního příběhu.
Byla jsem ráda, že tentokrát dostal více prostoru Beauvier a sám dořešil případ mrtvého poustevníka, nicméně nemůžu říct, že bych z konečného rozuzlení byla nadšená. Bylo to opravdu smutné, ale to nejsmutnější mělo teprve přijít. Od samého začátku jsem tušili, jak asi dopadne teroristický útok. Bylo to srdceryvné čtení, u kterého jsem brečela, jak malá holka.
Inspektora Gamache jsem si velice oblíbila, ale potýká se s velice nepříjemnými překážkami. Sice všechno ustojí, ale i myslím, že by bylo fajn, kdyby ho všechny strasti alespoň pro jednou nechaly na pokoji.
Moc se těším na další díl. Tento byl prozatím nejsilnější a nejsmutnější.

Ehwaz
07.01.2023 5 z 5

Právě jsem dočetla a ... poprvé v životě brečím nad knihou jako malá holka a srdce mi bije na poplach. Opět absolutní symbióza, co dodat více. Snad později...

Calinda
24.11.2022 4 z 5

K této sérii se vracím moc ráda, prokládám ji i jinou četbou, ale mám v plánu dočíst postupně všechny díly, protože Gamache mi neskutečně přirostl k srdci a těžko se mi s ním na konci každého dílu loučí. Kdo ještě nečetl a má rád poklidné detektivky ve stylu A. Christie, doporučuji, nudit se nebudete.

Kami33
01.11.2022 4 z 5

Poklidné čtení, narušované postupným odkrýváním toho, jak to bylo s Paulem Morinem. Do toho vyšetřování v Three Pines. Tři dějové linky, z nichž ta Quebecká mě bavila nejmíň. Ale jako celek to fungovalo. Takže já si budu muset doplnit předchozí díly, protože tohle byl můj první Armand Gamache.

hroneczek
23.09.2022 5 z 5

Knihu jsem si koupila, aniž bych tušila, že má mít pět předchůdců. Ale i tak jsem ji zkusila číst a vyplatilo se. Četla se skvěle, události jsem snadno z textu pochytila a vůbec mi absence předchozích dílů nechyběla.
Skvěle napsané, výborná zápletka, doporučuji.

Niu
18.09.2022 3 z 5

Až po přečtení pátého dílu Hladový duch a komentářů k němu jsem se dozvěděla, že tato kniha má být pokračováním a vracet se k případu s Olivierem. Asi jsem to trochu nečekala a měla jsem knihy za samostatné jednotky - coby detektivních případů.
S čím jsem velmi spokojena je zimní atmosféra, fujavice, vichřice, kupy sněhu, procházky a veselý Henri lapající sněhové koule, horké nápoje a skvělé jídlo.
Tentokrát to nebylo tak moc o Three Pines, ale část se tam přece odehrávala. Je pravda, že mi chyběly postavy z této vesničky.
Spíš než jako detektivku jsem to vnímala jako historický román, který se zabýval vztahy mezi Kanaďany a Angličany. Bohužel, téma mi není moc blízké a všude tam, kde se řeší strategie bitev nebo politika, mne to moc nebaví. Jako bych to nemohla uchopit, dostat se na dřeň. Taky jsem měla pocit, že řada věcí byla nevyřčena postavami (pro čtenáře), ale že si postavy něco řekly, mrkly na sebe, jakože ony přece vědí. No jo, ale já ne :o)
Na počet stran a množství děje + změny prostředí děje (Three Pines, Quebec, minulost, přítomnost, pohled Gamache, pohled Beauviera a další), tam bylo zmatení, že to nebylo od sebe odděleno, vše se tak nějak slévalo a prolínalo dohromady. Tomu by určitě prospělo dělení do více kapitol.
To, co se stalo Gamachovi před tímto případem, bylo zde tak natahováno, až to nervy drásalo. Chápu, že to byl účel. Ale ten konec, jak to Gamache vzal ... ? Nebyl schopný přijmout to, že udělal vše. Vina a slíznutí smetany bylo na jiné straně. Staví to tamní policii do dost špatného světla. Bohužel se moc nezdařil popis přestřelky, to bylo tak divné a zmatené. Raději zůstat u popisu poklidného řešení vražd.
Detektivní část z knihovny - vlastně jen tak mimoděk vyřešeno, pachatel chtěl být dopaden.
A co v Three Pines? Už to ztratilo své kouzlo. A ten závěr? Co to jako bylo? Tohle bylo už moc.
I když se mi knihy hodně líbí svou atmosférou a táhnou mne příběhy jednotlivých postav, nebaví mne na nich okamžik vyřešení případu - zdá se mi, že nám nebylo odkryto vše a dokoná se to jen tak nějak mimochodem.

adoli
31.07.2022 4 z 5

Má druhá detektivka s partou z Kanady. Takové pomalé, milé čtení s detektivními zápletkami. Moc zajímavé prostředí, člověk se něco dozví i z historie. Již podruhé jsem však měla problém začíst se, spád i napětí bylo pozvolné, chybělo mi zde také to "musím číst, ať se rychle dozvím konec". Prostě všechno jen tak plynulo... I tak to byly příjemně strávené chvilky.