Čtyři vichry

Čtyři vichry https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475445/bmid_ctyri-vichry-v5X-475445.jpg 5 274 72

Texas, 1934. Velké planiny na hranici Spojených států amerických a Kanady sužuje tragické sucho. Miliony lidí jsou bez práce. Farmáři bojují o zachování své půdy i živobytí, plodiny však skomírají, voda vysychá a všechno halí oblaka dusivého prachu. Do životů místních lidí se s neodvratnou neúprosností prašné bouře přihnaly „Špinavé třicítky“, jedno z nejtemnějších období velké hospodářské krize. Doba je nejistá a nebezpečná, a tak je Elsa Martinelliová – stejně jako řada jejích sousedů – postavena před nelehkou volbu: zda dál bojovat o půdu, kterou miluje, nebo se vydat na západ, do Kalifornie, kde by mohla začít lepší život. Román Čtyři vichry představuje jedinečný portrét Ameriky a amerického snu v podání nezkrotné ženy, jejíž odvaha a sebeobětování se staly vzorem pro celou jednu generaci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Four Winds , 2021


více info...

Přidat komentář

denib
11.04.2024 5 z 5

Já vím, Hrozny hněvu to zrovna nejsou, i když tu jsou stejné okolnosti. Stejně si ale myslím, že to je dobrá kniha, jen jiná. Příběh mě pohltil a Else jsem fandila. Byl to vyloženě boj o přežití za doby velkého sucha v USA a následného hromadného úprku do Kalifornie, kde ale o nové obyvatele nikdo nestojí. Elsa bojuje nejen s nedostatkem jídla, peněz, střechy nad hlavou, dokonce i čistého vzduchu pro sebe a své děti, ale i s předsudky a následky své výchovy. Ono z bezpečí domova, u knihy a v dnešní době je snadné si říkat: takhle bych se já nechovala. Je to tedy hodně protkané i romantickou linkou, které by možná mohlo být o trochu míň, ale nevadila mi. V době, kdy se mi nečte úplně lehce, jsem tuhle knihu zhltla a dostala tak potřebnou oddychovou vzpruhu. Dokonce i s trochou slz :-)

Katka2382
04.04.2024 3 z 5

Téma je to určitě zajímavé.Jen tak nějak mi to přišlo dost laděné do červené knihovny,nemůžu si pomoci.Velká samota se mi líbila víc.


whiolet
24.03.2024 5 z 5

Ach,tahle autorka.
Co kniha,to skvost.
I tady mě hlavní hrdinka už od začátku chytila za srdce a nepustila ho ani na posledních stránkách.
Ačkoliv toto téma jsem neznala, opravdu mě to zaujalo a já, tak jako hlavní hrdinové nejdříve cítila zmar a smutek v Texasu ze sucha a potom v Kalifornií z přívalových dešťů.
Elisa Martinelliova byla neuvěřitelná bojovnice, milující matka a neuvěřitelně moc mi přirostla k srdci.
Krásný příběh.

bolkovo
13.02.2024 4 z 5

Hned po přečtení jsem se začala na internetu pídit po historických faktech a z těch dobových fotek prachových bouří jsem skutečně v šoku. Nesmírně těžká doba, vůbec si to neumíme představit, že nemáme jídlo pro svoje děti. Knížka je to moc krásná, ale emoce nevím, asi na mě nezabíraly až tak, jak by chtěly. Každopádně se to krásně čte a proto čtyři hvězdy. Krásný materiál na natočení filmu.

Arella
12.02.2024 5 z 5

Další krásná kniha, krásná literatura z pera Kristin Hannah. Tentokráte příběh vystavěla na méně známých událostech souvisejících s velkou hospodářskou krizí, která se dotkla milionů Američanů. Hlavní postava Elsy mi byla sympatická svou pracovitostí a pílí, inspirující svou nezdolností a nekonečnou láskou ke svým dětem, za které by položila život. Velmi pěkný čtenářský zážitek, moc děkuji"

zdenek118
06.02.2024 5 z 5

Již několikátá kniha od této americké spisovatelky mě velice zaujala jak námětem tak i zpracováním. Děj knihy se odehrává v třicátých letech minulého století za Velké hospodářské krize v americkém Texasu. Tuto krajinu postihlo nebývalé sucho doprovázené písečnými bouřemi, které ničily půdu a veškerou vegetaci a přiváděly místní farmářské obyvatele do nelidských podmínek. Tato doba je barvitě vykreslena na životě rodiny hlavní hrdinky Elsy, silné ženy a milující matky, která byla donucena opustit jejich živořící texaský ranč a vydat se za vidinou lepšího života do úrodnější Kalifornie, kde však jejich životní utrpení jako migrantů pokračovalo. Příběh této knihy je velmi poutavý a doplnil moje znalosti o tuto část americké historie. Spisovatelka Hanah potvrdila i touto knihou, že je velmi dobrá vyprávěčka a určitě si přečtu i její další knihy. Moje hodnocení 5*

Radka1911
16.01.2024 5 z 5

Nádherný, smutný příběh odehrávající se v období hospodářské krize. Příběh o odvaze, houževnatosti, lásce. Krásná kniha.

Noisette73
13.11.2023

Mám asi velkou čtenářskou krizi, mě se to normálně nelíbilo! A to tyto knihy běžně úplně zbožňuji, ale tady jsem se do čtení nutila a u knihy se hrozně zdržela... No zkusím knihu ze současnosti a uvidím. Úplně jsem se tím vykolejila a jsem z toho smutná, protože na knihu jsem se hrozně těšila, líbilo se mi popisování vztahu matky a dcery, ale zároveň mě to i děsilo. Padla na mě z té knihy tíseň a splín, což asi mělo tak být a značí to její kvalitu,ale já už takhle před vánoci, chci oddych a pozitivno, tak to jdu zkusit najít.

jopp
11.11.2023 3 z 5

Čtivé, ale velmi smutné až beznadějné. Téma - sucho v 30. letech - pro mě nové, takže poučné.
Nicméně Velká samota od autorky se mi líbila víc.

Melanka
22.10.2023 3 z 5

Téma bylo velmi zajímavé a díky knize jsem si vyhledala informace a fotky z téhle kruté doby. Román byl ale psán stylem červené knihovny, hodně opakovaných momentů, myšlenek a vět. Některé dialogy vůbec neseděly k situacím, době a postavám.

Beáta753
17.10.2023 5 z 5

Mám moc ráda knihy ,které se opírají o skutečné události. Román byl opravdu silný a drsný zároveň. Také jsem se dozvěděla něco z historie a opět si uvědomila jak se máme v dnešní době.

SumýšIrena
21.09.2023 5 z 5

Přidávám se k těm, kterým tato kniha rozšířila vzdělání o kapitolu z amerických dějin. Postavy jsou skvěle napsané. Bylo opravdu zvláštní číst, jak velká byla nenávist starousedlíků proti přistěhovalcům, a vnímat, že se u nás začíná dít něco podobného proti Ukrajincům. Na Slavíka sice tato kniha nemá, ale řadím ji před Velkou samotu. Určitě doporučuji přečíst.

orinka3
14.09.2023 5 z 5

Jedním slovem - úžasné! Tak živě a dopodrobna popsat těžkou kapitolu života v Texasu v době hospodářské krize a strašného počasí, neumí jen tak každý. I postavy v knize jsou plné života a dobře psychologicky ztvárněné. Elsa, jakožto ústřední článek knihy, prochází obdivuhodným vývojem, až bych řekla, "zakalením" (narážka na knihu Jak se kalila ocel). Je to tak, někteří lidé odhalí své nejsilnější stránky teprve pod tlakem. V knize je mistrně vylíčený tvrdý život farmářů, kteří vinou obrovského sucha přicházejí napřed o majetek, pak o zdraví a nakonec o naději. A tak hledají východisko, odjíždějí nebo utíkají tam, odkud přicházejí zprávy o "zemi zaslíbené". Až na místě samém zjistí, že jsou v pasti a možnost výdělku ? Stovky uchazečů ve stejné situaci, navíc to pohrdání starousedlíků.....podobnou tématiku zpracoval Steinbeck ve svých Hroznech hněvu. Kniha se mi moc líbí, autorka má velký talent.

Mentolka78
25.08.2023 5 z 5

Nadherna, smutna kniha plna odhodlani a sily. Dlouho jsem zvazovala jeji koupi a nelituji. Vubec jsem netusila, co Ameriku v uvedenych letech postihlo. Respektive, ze az tak moc to bylo zle. Bala jsem se, ze kniha bude spis plna fakt na ukor pribehu, ale nebylo tomu tak. Vse bylo krasne propojene a ctive.

mončičák42
22.08.2023 4 z 5

Nepodařilo se mi přečíst Steinbeckovy Hrozny hněvu, a proto jsem si zakoupila tuto knihu, abych se dozvěděla více o jedné nejhorších ekologických katastrof v historii Spojených států, a to Velké hospodářské krizi v letech 1930 - 1938. A dostalo se mi silného příběhu o silné ženě. Děsivé. Smutné.

bigben
23.07.2023 5 z 5

Krásná knížka, jen jsem ji celou probrečela...nádherný příběh

Buchtičkajani
17.07.2023 5 z 5

Silný příběh z drsné doby. Spousta neznámých informací o Americe. Příběh silné ženy. Doporučuji přečíst.

Veroba
14.07.2023 5 z 5

Hodně smutný příběh.

Marci70
13.07.2023 5 z 5

Velmi pěkně napsaná kniha plná emocí.

Tereza0107
26.06.2023 5 z 5

Slavík, Velká samota a teď Čtyři vichry. Tři knihy, tři úžasně silné příběhy. Nečetla jsem dopředu anotaci a tak mě příjemně překvapilo, že se točíme okolo hospodářské krize v Americe. Dust Bowl, termín, který jsem si sice pamatovala ze školy, ale neměla jsem s ním spojeno prakticky nic jiného, než "prostě sucho no", to je toho. Ale když tu situaci člověk vidí ve spojitosti s příběhem jedné rodiny, najednou mu dojde vážnost celé doby a taková ta každodenní těžkost, nejistota a zoufalství té doby.
Kniha byla ohromně čtivá a vzbuzovala ve mě potřebu si i určité věci dohledávat, a tak se dozvědět o problematice něco více. Dobře vykreslené postavy, se kterými se čtenář dokáže ztotožnit. Nesmírně jsem obdivovala Elsu, že i přes všechny kopance, které jí život neustále chystal, dokázala zůstat kvůli své rodině silná. ¨
Maličko mě sice mrzel ten závěr, který mi přišel, jako kdyby autorka až moc tlačila na pilu, aby ještě rychle v posledních dvaceti stránkách stihla ze čtenáře vymáčknout nějakou tu slzu.
Ale i přesto dávám plný počet hvězdiček a už si dělám pomalu zálusk na "Děvčata z Firefly Lane".

⭐️"Můj dědeček byl texaský ranger. Říkával mi, že odvaha je vlastně trik. Že je to jen strach, kterého si rozhodneš nevšímat." Podívala se na něj. "A já se bojím."
"Všichni se bojíme," opáčil.

⭐️"Naděje je mince, kterou u sebe nosím. Dala mi ji žena, kterou budu vždycky milovat. Držím ji teď, když mířím na západ, součást nové generace hledajících.
První z rodu Martinelliů odchází na univerzitu.
Dívka."