Pamatuj na smrt

Pamatuj na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402605/bmid_pamatuj-na-smrt-C5h-402605.jpg 4 470 136

Pamatuj na smrt série

1. díl >

Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který se k nim léta nehlásil. Cestu k sobě s tátou hledají dost těžko, navíc si musí zvykat na novou školu a ne vždy kamarádské spolužáky. Než se ale stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nedá dlouho čekat, a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo z jeho obyvatel…... celý text

Přidat komentář

marketa1860
15.02.2024 3 z 5

Nejprve mě zaujala obálka v knihovně, tak jsem si knihu půjčila, i když není úplně pro mou věkovou kategorii. A byla jsem příjemně překvapená. Nesmírně bohatý jazyk autora, zápletka, rozuzlení, bylo to napínavé. Místy přitažené za vlasy, ale chápu, že dnešní generace je někde jinde, než jsme byli my:-)
První setkání s autorem, ale určitě ne poslední.

sgjoli
11.02.2024 4 z 5

Před nějakým časem jsem zaznamenala pár pozitivních ohlasů na tuto knihu, a tak jsem se rozhodla "Pamatuj na smrt" vyzkoušet, a to ve formě audioknihy. A jsem velmi mile překvapená.
Kombinaci young adult literatury s thrillerem nemám v literatuře příliš prozkoumanou a navíc autor Aleš Novotný byl pro mne dosud neznámým jménem. Nakonec jsem dostala velmi svižný a napínavý příběh se skutečně thrillerovým nádechem, z českého prostředí, z prostředí náctiletých a s rozuzlením, které jsem odhadla vlastně až na poslední chvíli. Takže jsem dostala to, co jsem víceméně čekala. Ta thrillerová část je samozřejmě uzpůsobena mladšímu publiku, ale to nic knize neubíralo na napínavosti a neutěšené atmosféře knihy jako celku.
Autor tu otevírá také témata, která se nějak vážou na fakt, že většinu postav zde tvoří studenti - vztahy s rodiči, vztahy mezi sourozenci, vztahy se spolužáky, škola, první lásky/sex, obecně hledání sebe sama. Autor to tu zakomponoval velmi dobře - tak, aby to nebylo na úkor hlavní dějové linie. Vlastně se to tu navzájem dobře doplňuje.
Takže nakonec jsem vlastně spokojená, v rámci žánru se jedná o povedené dílo a solidní 4 hvězdy z 5 jsou pro mne na místě.


Formicka93
04.01.2024 4 z 5

Knížka předčila mé očekávání, děj mě vtáhnul, četlo se to velice hezky.

sladkovka
24.11.2023 4 z 5

Trošku mi vadilo hodně tragických smrtí co bylo kolem postav a další co mě překvapilo, že Adamův a Martinův otec tak s jednoduchým případem nedokázal takovou dobu hnout? I když tady u nás asi nepřekvapilo.
Jinak kniha se četla moc hezky a zápletka taky dobrý. Jdu hned za tepla na druhý díl.

Tessininka
17.11.2023 3 z 5

Na začátku mi vůbec nesedlo autorovo psaní. Přičtení jsem si ale zvykla a nakonec to zase tak zlé nebylo.
Bylo tam tolik jmen, že jsem se ztrácela.. nakonec vlastně tam některé jména byly úplně zbytečně zmíněné. Nebo jako zbytečně úplně né. Ale spousta věcí za mě zůstala nevyřešená. Třeba nám to ale vše vyjasni v druhém dílu.
Taky to jak se choval Adam.. jako ve svých 15 letech už byl dokonalý bojovník a neměl problém zmlátit kohokoliv.
Za to Martin ve svých 15 letech chlastal první ligu.
Taky se Adam jednou choval jak 10 letej kluk pak najednou otočil a byl z něho rozumnej třicátník.
Ale zase musim nechat, aspoň jednou jsem uhádla vraha hned na začátku a fakt jsem se trefila.
Za to tedy pořád mám tolik otázek a odpovědi žádné. Nějake věci tam byly dost zbytečně popsané.. ale duležité věci se někam vytratily. Tedy aspoň za mě.
Jako bylo to dobré čtení ale něco mi prostě chybí.

kajik325
16.11.2023 4 z 5

Upřímně me nejprve zaujala obálka, která působí hodně zahraničním dojmem, ani jsem netušila, že je to od českého autora. Jsem hodně překvapená, je to docela dobrá kniha. :)

Ka-čí
15.11.2023 5 z 5

Kniha se dobře četla,děj hezky plynul a nebyla nuda. těším se na další díl

MirkaProk
21.10.2023 4 z 5

Ale jo, celkem dobrý. Taková pohodová detektivka.

katasukivasukim
14.10.2023 5 z 5

Začátek byl takový pomalý,ale pak se to rozjelo.Bavil mě styl psaní a popisování vnitřního dění v hlavě Adama.Již druhá kniha od pana Novotného,no za mě byla tato víc. Takže jo fajn a já určitě přečtu další knihy od autora.

tami1
10.10.2023 4 z 5

Překvapivě civilní a přímočaré.
Vztah s otcem, minulost i vraždu kamaráda musí řešit dva nevybouření středoškoláci a opravdu to nemají snadné.
Kniha se četla moc dobře.

kokrokr
20.08.2023 4 z 5

Temnota, vztek, deziluze, to je autorův osobitý slovní projev ve stylu krimi noir. Příběh je černý jak krém na boty a citlivější dívčí povahy mohou trpět noční můrou. Rozhodně mrknu na další Novotného práce a doporučuji otrlým čtenářům četbu nejlépe uprostřed noci za deště, hřmění blesků a drnčení okenic, aby i počasí souznělo s atmosférou knihy.

m2056
12.08.2023 3 z 5

Je to celkem pohodová kniha spíše o tom jak si synové hledají cestu jak poznat svého otce.

soupik2012
10.08.2023 3 z 5

Thriller? Tak to v žádném případě. Spíš detektivka pro děti a mládež. Příběh vypráví puberťák Adam, čemuž také odpovídají dialogy v této knize. Děj je velmi předvídatelný, těch indicií, které vedou k jedné jediné konkrétní osobě je opravdu mnoho. O to větší div, že s tímto případem nedokázal hnout ani Adamův otec, který je shodou okolností zkušeným kriminálním vyšetřovatelem. Já měla jasno, hned jak se v lese ztratí Adamův bratr Martin. Ani audioknihu chválit nebudu. V jedné pasáži zvuk velmi kolísá a to je pro tak renomované vydavatelství jakým Témbr je, docela ostuda. Načtena je ovšem velmi dobře a načetl ji pan Petr Neskusil.

AndreaOn
05.08.2023 4 z 5

Nebylo to spatne.

Mon.CouCou
18.06.2023 5 z 5

Pamatuj na smrt od Aleše Novotného je úchvatný debut mladého autora thrillerů.
Sama jsem byla od otce odtržena ve velmi mladém věku a vytvořit pouto je velmi těžké, ne-li nemožné.

Takže příběh Adama a Martina se mě velmi dotknul. Když se k prostředí okoření kriminalista, změnu prostředí a s sebou přinášející i změnu kamarádů a nové problémy.
Nalezené tělo dívky. Následná vražda. A pachatel, který je někde mezi Vámi...
Knížka je psaná skvěle. Jako opravdové vzpomínky obyčejného středoškoláka. Vůbec není naivní nebo jednoduchá, ale plná napětí. Detektivní linka trošku předvídatelnější, nicméně naprosto bravurní young adult kniha, kterou tady ráda doporučím.

Marekh
05.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Jedná se o YoungAdult thriller. Hlavními postavami jsou středoškoláci ADAM a MARTIN, kteří se odstěhují z Prahy na maloměsto ke svému tátovi, který je kriminalista. Sotva se přistěhují, nalezne se v lese tělo pohřešované dívky SÁRY. Zanedlouho následuje další vražda. Adam se pouští do vyšetřování případu na vlastní pěst.

Kniha má 6 částí a bylo to moc dobré čtení. Vraha jsem neodhadnul. Všechno je v knize vysvětleno. Budu zvědavý na druhý díl z této série DOKUD DÝCHÁM. Od autora jsem už četl knihu ŠEPOT V BOUŘI, která se mi líbila.

veriszv
22.05.2023 4 z 5

Dobře vystavěný příběh se skvěle budovaným napětím a atmosférou. Jediná výtka je k normalizaci pití alkoholu, to mi vážně vadilo. Jinak od autora určitě zkusím nějaké další kousky.

SimonaM86
22.05.2023 4 z 5

Musím říct, že tenhle autor mě baví, jeho styl, vykreslení postav a atmosféry.
PS: Vždycky pamatujte na smrt, ale nikdy přitom nezapomeňte žít.

ViolettaCh.
21.05.2023 3 z 5

Prvotina svého autora je celkem solidní, nicméně děj je velmi překombinovaný. Je to svět mládeže, jak už ostatně napovídá označení young adult, což není úplně můj šálek kávy. Kladně hodnotím psychologické prokreslení postav, které je velmi zdařilé. Celkově je to určitě vhodné k přečtení příp. k poslechu formou audioknihy jako v mém případě, ale za klasickou detektivkou to zatím zaostává.

Michell421
21.05.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem, moc hezky se to četlo.