Gloria

Gloria https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471555/bmid_gloria-14V-471555.jpg 5 138 29

Příběh o vlaštovce Glorii, kterou neviditelná touha táhne z jihu do zimy na sever, kde se její osud protne s osudem osamělého řidiče dodávky a mladého uprchlíka, snad nejvíc ze všeho připomíná Wildeovy nebo některé Andersonovy pohádky. Právě v nich často kdosi nepatrný, nebo i bezejmenný změní chod velkých dějin a příběhů. Na rozdíl od princů a králů jsou hrdiny této pohádky ti nejobyčejnější a nejopuštěnější lidé. Kulisami jsou jim místa kolem silnic, benzinky, betonové plácky a předměstí. Přesto si k nim, navzdory mnoha překážkám, proráží cestu naděje.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Quelqu'un m'attend derrière la neige , 2019


více info...

Přidat komentář

SalemJohn
15.01.2024 5 z 5

Začnem netradične. Baobab vydal malý literárny klenot. Malý však iba rozsahom. Obsahovo i prevedením je to skvost. Všetky recenzie už tu napísané to vyjadrili dostatočne trefne a názorovo jednotne. Čo je fajn, lebo naozaj ide o krásne čítanie - čítanie ku káve – čítanie ku káve, najlepšie na Štedrý deň, alebo hociktorý večer počas Vianoc. Vtedy sa posolstvo a čaro knihy prejaví o to silnejšie. Mnohí si tak budeme mať možnosť uvedomiť, že nie všetci prežívajú sviatky rovnako a úplne ideálne. A práve aj toto tu dokazuje tá viacvýznamovosť slova Gloria ! Od obyčajného nápisu na plechovke, cez meno lastovičky, až po to známe Gloria nad Belehemom.. Hlboké a krásne !

Mosofa
30.10.2023 5 z 5

Bylo to snové, milé. A to je asi vše. Není to nijak objevné, je to lehce přemoudřelé, ale čte se dobře.


hodna.postacka
26.09.2023 5 z 5

Tolik krásy v tak krátkém textu.

tulipi
23.09.2023

Úžasné, kolik síly a hloubky je v sobě schopen skrýt tak krátký text/příběh...

Verouš23
04.07.2023 5 z 5

Je to tak prosté a zároveň ten příběh tolik toho říká... V každé větě....

Ristridin
22.03.2023 5 z 5

Velmi krátké a velmi krásné. Na několika listech jsou rozvinuta témata dnešní doby (nebudu spoilovat u takové krátké knížečky) a navíc přidána myšlenka, že každým (dobrým) skutkem rozjíždíme vlnu dalších skutků a ovlivňujeme tím svou nebo něčí budoucnost. Stačí jenom nebýt úplně nevšímavý a nečinný. Vše pak vždy nějak dopadne - třeba i souhrou náhod.

Boboking
13.03.2023 4 z 5

Melancholická "jednohubka" o nevyzpytatelnosti života. Tak trochu připomíná Mořskou modlitbu od Hosseiniho.

Makii
03.03.2023 5 z 5

Přečtete to za pár minut, ale nikdy nezapomenete. Nádherná věc, velmi mě to dojalo.

CdC
24.02.2023 4 z 5

Velmi útlá knížečka, spíš povídka než novela. Sice se dal děj poněkud předvídat, ale to mi nevadilo. Asi nejvíc na mě zapůsobilo, jak znenadání zmizel jeden vypravěčský hlas - takový efekt jako bomba do nosu. Na velmi malém prostoru toho je spousta, což není vůbec nic jednoduchého. Nejspíš zalovím i v další autorově tvorbě.

BarBarBar
23.02.2023 5 z 5

Dlouho jsem nečetla něco tak krátkého a přitom tak silného! Už když mu Ferddy na konci svléká kabát, mi to došlo, a spustily se slzy. Děkuji za takovou krásu, smutnou a přitom šťastnou!

markej
10.02.2023 4 z 5

Gloria je příběh vlaštovky, která svým činem zachrání život člověka, nebo vlastně rovnou lidí. Je zajímavé, jak autor na malém prostoru dokáže zmínit několik závažných témat, která nás v Evropě v současné době trápí či trápila – problém ekonomické krize, nezaměstnanosti, globálního oteplování či přílivu imigrantů. Gloria připomíná pohádky Hanse Christiana Andersena či Oscara Wildea.

Sansli
16.12.2022 5 z 5

Tenhle příběh je opravdu kraťoučký, ale páni... na něco takového se jen tak nenarazí. Neskutečně nádherný příběh o vlaštovce Glorii, kterou žene neurčitá síla postavit se proti zvyku a místo na jih se vydat vstříc nelítostnému severu. Proč a kvůli čemu se odhodlá k takovému kroku se dozvíme až na konci příběhu.
A že to je opravdu neobyčejný konec - dokázal mě překvapit, zaskočit, dojmout, pohladit a donutit mě k zamyšlení. Něco tak opravdového a hlubokého jsem už dlouho nečetla.

MartinaP
28.10.2022 5 z 5

Velká nádhera. Tak útloučká knížka a tak silný příběh. Je jako malý zářivý drahokam.

Pett
11.10.2022 5 z 5

Okouzlující půvabnost s bolestně osudovým přesahem... nejvíc miluju tu ryzí lidskost, kterou pokaždé dokáže tento mistr slova otisknout do svých čarokrásných vyprávěnek... v případě Glorie tomu opět není jinak... vzhlížím k nebi s nekonečným poděkováním za tak intenzivní ťukanec na komoru srdeční... aneb... jsme vždy právě tam, kde být máme a kde je nás právě třeba... ať už kvůli nám samotným nebo těm druhým.

adoli
31.07.2022 5 z 5

Kraťoučká kniha, která pouze na pár stránkách malým množstvím slov dokáže vystihnout velkou hloubku. Je to kniha trošku syrová a velmi opravdová. A dojemná...

Josh
31.03.2022 5 z 5

Jak lépe zakončit "měsíc knihy"? Krása! Knihy mne mohou dojmout, ne rozbrečet, vylekat, ne vyděsit… ale aby mne zaskočily, vtáhly, vyžádaly si pláč a pak radost v duši a teplo v srdci to už musí být Kniha. Tato je se super-velkým K, kouzlo laskavost lidskost - jen pár superlativ, která k ní patří. TdeF a DdeVigan a J.Giono patří mezi Francouze, jejichž knihy nepřehlédnu a A.S-Exupéry na ně nemá.

Půjčená kniha se brzy ocitne na čestném místě v domácí knihovně! A co u vás?

Zuzvil
28.02.2022 5 z 5

Ne více než čtyřicet stran stačí tomuto autorovi k tomu, aby čtenáře do příběhu vtáhl a vyvolal v něm směs emocí. Velmi příjemné jsou i doprovodné ilustrace, které vytváří a zachycují atmosféru příběhu. Na začátku máte pocit, že přesně víte, kam řádky budou směřovat, ale konec vás ještě více překvapí a dožene vás k myšlenkám, že život je opravdu velmi nevyzpytatelný a rozmanitý zároveň. Knížku jsem určitě nečetla naposledy a můžu ji upřímně doporučit ostatním.

hannina
24.01.2022 5 z 5

Krásné.....

kamibe
26.12.2021 5 z 5

Moc ráda jsem si přečetla další příběh od tohoto autora, ke kterému jsem přilnula pro jeho příjemný vyprávěcí styl. Toto bylo krátké, milé, smutné a celý příběh nutí člověka zamýšlet se nad mnohými otázkami života. Zajímavé byly pro mne i ilustrace přesahující z dvojstrany ještě na další stránku.

Darkry
18.12.2021 5 z 5

Nádherná pohádka v níž se linky příběhu proplétají jako vlaštovky za letu, jen aby na konci stvořily obraz lásky a oběti obyčejného života plný prosté avšak přenádherné magie. Nelze si nevzpomenout na Wildeova Šťastného prince.