Oběť 2117

Oběť 2117 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422846/bmid_obet-2117-Ff6-422846.jpeg 4 1009 260

Případy oddělení Q série

< 8. díl >

Na břehu Středozemního moře se najde tělo uprchlíka. Noviny o něm píšou jako o „Oběti 2117“ a jeho smrt vyvolá sled nečekaných událostí, které přivedou Asada na pokraj zhroucení. Musí čelit démonům z minulosti vyvolaným články španělského novináře a současně se spolu s Carlem dostává do neúprosného závodu s časem, aby zabránili nevyhnutelné katastrofě uprostřed Evropy. Tu připravuje irácký terorista Ghálib. Asada známe jako člověka se svérázným smyslem pro humor, který si dokáže poradit v každé situaci. Jeho temná minulost nám však prozatím zůstávala skryta. Jaký je jeho skutečný příběh?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Offer 2117 , 2019


více info...

Přidat komentář

olga8832
04.04.2024 4 z 5

Vůbec tomu nerozumím, proč mne to nechytlo jako jiné knihy této série. Bylo to barvité, zajímavé, napínavé, ale něco mi na tom chybělo, možný roztříštěná chemie týmu, možná mě dostal ten příliš děsivý osud tří žen. Jak je možné, že víc nepátral? Jak je možné, že zločincům vyjde perfektně všechno a Asada pak několikrát překvapí ze zálohy... a to zmítání emocemi je taky děsné...

Mandlevest
19.03.2024 4 z 5

Já prostě letos musím pohnout s některými sériemi, které čtu už několik let a tak jsem tentokrát v knihovně hledala nepřečtené díly mých oblíbených a byla docela úspěšná, akorát ten počet knih, co jsem dovezla:-)) a novinky , co mám v rezervaci, už budou také k dispozici , ale co už:-). Tato severská série patří k mým nejoblíbenějším, ale tento díl mě trochu potrápil, přirovnala bych ho ke knize Nesmírný, která také nedostala maximální hodnocení. Na rozdíl od mnohých čtenářů, mně se první půle četla líp než ta druhá, už toho bylo na mě trochu moc, občas jsem měla tendenci nějaký ten odstavec jen přeletět očima. A musím říct, že mi ty dvě, vlastně tři, oddělené linky moc nevyhovovaly, ta chemie celého oddělení, která dělá tuto sérii svým způsobem výjimečnou, mi tam prostě chyběla. A jsem docela zvědavá, po odhalení Asadovy minulosti a vše prožitém v tomto díle, jak se autor s jeho postavou dál vypořádá. Dle mého, Asad alias Kudrnáč, už těžko může být tím, kým byl a mně je to dosti líto. Anebo se pletu? Mno, Chlorid sodný patří také mezi mé knihovnické úlovky , takže to brzy zjistím. Každopádně, o hvězdičku méně, ale pouze v rámci série, která je originální a skvělá. Pořád je to výborné, vysoce nadprůměrné čtení, které si i nadále nenechám ujít. Zvědavost je , tentokrát, veliká.


pupopony
27.02.2024 5 z 5

Prostě pecka !! Ten příběh nemá chybu - vlastně příběhy :-)

chamyl
23.02.2024 2 z 5

Vraťte se, prosím, zpět do Dánska a ke kořenům oddělení Q. A řešte méně osobních "psychických" problémů a více zapomenutých třeba i "obyčejných" případů.
Ostatní výhrady již sepsali komentující s podobným názorem.

čef
03.02.2024 5 z 5

Tato série má svojí hloubku i šířku. Zde se rozšířila do celé Evropy, ba i na Blízký východ došla. Potírá se islámský terorismus, motivovaný též osobními důvody a i na nějakého toho pomatence se samurajským mečem v Kodani dojde. Osobní problémy vyšetřovatelů oddělení Q jsou také opět na tapetě, některé jsou opravdu drsné. Strhující závěr plný mrtvol vše završil a tak knihu musím hodnotit jako jednu z nejlepších minimálně v této sérii.

Luigi1
27.12.2023 5 z 5

O Asadovi jsem se dozvěděl zajímavé věci oddělení Q je moc zajímavé akorát se mi to zdálo zbytečně prodlužovaný

DK197
21.11.2023 4 z 5

AUDIOKNIHA: Dobrý příběh. Možná až trochu moc našroubovaný na oběť 2117 (obzvláště Rose mi přišla nevěrohodná), ale rozhodně tomu nechybělo tempo a zajímavé momenty. Závěr trochu připomíná akční film. Ale celkově spokojenost. Byla jsem zvědavá, jak vyřešení případu ovlivní oddělení Q a jeho zaměstnance, ale tentokrát se žádný epilog nekonal, takže musím počkat, až budu mít náladu na další díl. Ale celkově ve mě roste pocit, že se nám série blíží ke svému konci.

mila2411
31.10.2023 3 z 5

Uznávám že odvyprávět příběh Asada bylo nutné a je vlastně zvláštní, že se to děje až v osmém díle. Nebyla to nuda, ale přeci jenom než teroristé z Arábie je lepší sériový vrah ze Severní Evropy. Přečteno, odžito, jedeme dál.

jaroiva
20.09.2023 3 z 5

Nelíbilo se mi to. Nemám ráda tohle téma. Připadá mi trochu laciné. Navíc se nejednalo o nějaký starý nevyřešený případ, samotná oběť 2117 tak nějak zvláštně naroubovaná na Asadův případ... To mi nesedělo.
Samozřejmě nesměla chybět Ikea, McDonald a další product placement, což tentokrát neakceptuju.
Přesto jsem nedokázala včas skončit a vydržela jsem do konce. Bylo to dostatečně čtivé. Druhá půlka mě už sice bavila, ale samotný konec už byl předvídatelný, co už asi vymýšlet.

Doufám, že Chlorid sodný bude zas lepší.

Rapeh
14.09.2023 2 z 5

Dlouho trvalo než jsem se do knihy zacetla. Několikrát jsem ji odložila. Až konec byl trochu zajímavý.

Dumicek
28.08.2023 2 z 5

Prostě mi tenhle díl vůbec nesednul. Jasný,už známe aspoň Asadovu minulost,ale jinak mě to prostě netáhlo. Hodně slabý díl.

lucakuca
14.08.2023 3 z 5

Jo dobrý.
Nejsem nadšená, špatný to nebylo, ale nejiskří to. Samozřejmě, cože bych to chtěla, když jde o tak závažné téma, ale přesto...
Není to pecka jako všechny díly předtím.

terinkha
07.08.2023 4 z 5

(SPOILER) 31/2023
Jako takhle - bylo to dobrý. Konečně známe Asadovu minulost.
Ale jinak mi tenhle "případ" vlastně moc nezapadá do série.
Napsaný to bylo jako vždycky dobře, Rose mě bavila, Asad je teď konečně svůj (a já se teď těším na chlorid a na to, jak to s ním a s jeho rodinou dopadlo) a Carl, no to se ještě uvidí :-D
Přiznám se k jedný věci - trochu jsem čekala, že vzhledem k důmyslné operaci Ghalíba bude úmrtí Larse a Jesse Bjornových jeho práce...To mě teda zklamalo!
Dávám 4 hvězdy, ale jsou dost ušmudlaný, prostě to pro mě nemělo ty správný grády, který normálně od Olsena čekám a fakt doufám, že se u chloridu pochlapí!

Timkim
01.08.2023 4 z 5

Přes pomalejší začátek, kdy jsem měl několikrát chuť přestat poslouchat, musím konstatovat, že to bylo dobré. Konečně jsme se dozvěděli něco z minulosti Asada a zodpověděly se otázky proč a jak se v Dánsku ocitl. Druhá vyšetřovací linie s Rose a Gordonem mě bavila malinko víc a v závěru to nabralo takový spád, že se nedalo přestat poslouchat. Ke konci překvapil hlavně Gordon a to až tak, že jsem zůstal koukat. Předchozí díly byly lepší, ale ani tento nebyl vůbec špatný. Zklamaní se nekoná. Solidních 85%

karol.cadex
24.07.2023 5 z 5

Vžuuum, takhle přesně by bylo slyšet moje čtení, kdyby bylo slyšet, haha.
Bavila jsem se náramně! Ač teda jedno z nejsilnějších a nejemotivnějších témat z celé série, užívala jsem si to jak dovču. Žádná realita kolem mě, jen příběh.
Že Asada i Carla platonicky miluju (ale jen za předpokladu, že vypadají jak ze zfilmované verze), není žádný tajem. Jenže oba najednou projdou obrovskou proměnou a nic není jako dřív! Takže co bude dál? Ptám se, co???
A teď bez šaškáren. Silnej a temnej příběh Asada, na který si čtenář musel počkat osm dílů. Do toho velmi reálnej popis psychopatů, ať už radikálních muslimů nebo poznamenanejch zmatenejch adolescentů. Na druhou stranu dostali vcelku dost prostoru i Rose a Gordon, to mě mile potěšilo.
Stále moje nejoblíbenější série, nejmilejší postavy a Dánsko.
Knihu nedoporučuji číst voličům Okamury, přátelům z klubu Jany Peterkové a fanouškům Ortelu. Je to mešita, je to mešita.

Dela111
09.07.2023 3 z 5

Tento díl se od předchozích výrazně liší. Smrt jednoho běžence na začátku knihy se změní v rozsáhlý případ, který dalece překročí hranice Dánska. Jak se brzy ukáže, oběť s číslem 2117 je spojená s Asadem, jehož životní příběh a všechny okolnosti, které vedly k jeho pobytu v Dánsku, jsou v tomto díle konečně odhaleny. Nechybí vedlejší dějová linka, která mne bavila mnohem víc než ta hlavní. Rozjezd je pomalý, děj nabírá tempo postupně, výborně vygradovaný je závěr.
Kdyby to nebyl 8. díl oblíbené série, kde se postavy stále vyvíjí, už podle anotace bych si knihu k přečtení nevybrala. Největším vývojem tady prochází postava Asada, kterému kolegové často přezdívají kudrnáč a který pobaví svými průpovídkami a úsměvnou jinakostí. Jeho minulost je však tak složitá, že je těžké chápat, jak vůbec mohl dosud normálně existovat.
Tento díl se mi líbil ze všech nejméně. Hlavním námětem je tady čím dál víc aktuální téma migrace a terorismu a tohle mě dostatečně znechucuje ve skutečném světě, číst o fanatických teroristech navíc ještě v knize už nemusím. Nebavilo mě to, k četbě jsem se nutila. Kdyby nebyl příběh napsaný tak naprosto skvěle, měla bych problém vůbec dočíst. Tady oceňuji především to vypravěčské mistrovství, kterým Jussi Adler-Olsen nepochybně vládne.

Artep25
28.06.2023 2 z 5

Tak bohužel, pro mně zklamání. Prvních pět knih oddělení Q bylo skvělých a pak už to šlo pomálu dolu. Tahle mně taky nepřesvědčila a postavy jsem tam téměř nepoznávala. Jako by to byly jiné postavy. Nepodobaly se sobě vůbec Škoda.

Pavlnka
15.06.2023 4 z 5

Hodně zajímavé, dobře se četlo.

Flafinka
12.06.2023 5 z 5

Hodne nabite a hodne akcni. Tema blizkeho vychodu a terorismu je pro me natolik desive, ze jsem nevedela, zda to zvladnu, ale posledni tretina knihy me doslova vcucla!

adoli
27.05.2023 5 z 5

Opět staré dobré oddělení Q s jejich typickým humorem. Příběh a osud Asada mě překvapil. Trošku jsem se bála toho, o čem děj je, není to zrovna můj šálek kávy, ale kniha byla dobře napsaná, napínavá, děj odsýpal, vše správně fungovalo a zapadalo do sebe. Spokojenost.