Chlorid sodný

Chlorid sodný https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487634/bmid_chlorid-sodny-UVF-487634.jpeg 4 682 154

Případy oddělení Q série

< 9. díl

Carl Mørck a oddělení Q se vrací s již devátým případem. Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem Mørckem nad případem, který na něj hluboce zapůsobil. Zaměstnancům oddělení Q začne růst pod rukama nepříjemná spleť případů. Zvláštní úkol donutí Carla, Asada, Rose a Gordona, aby se semkli pevně dohromady. Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která byla zatím považována za sebevraždy nebo neštěstí, odhalí v nich daleko horší vzorec jednání a vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Aby zabránili kruté smrti, pustí se v obtížné době proticovidových opatření s typickou dávkou humoru a soudržnosti do zavilého boje o čas. Jenže mezitím se z Carlovy minulosti jako had, který konečně zavětřil svou kořist, vynoří docela jiný případ.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Natrium chlorid , 2021


více info...

Přidat komentář

martina2540
28.03.2024 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, doporučuji

cukrovka
18.03.2024 5 z 5

Autor mě rozhodně nezklamal. I přes pomalejší rozjezd je pátrání po sériovém vrahovy zajímavé. Konec nás pak naláká na další díl.


SilvieSisinka
17.03.2024 4 z 5

Trošku dlouhý rozjezd.Carl M. a oddělení Q se vracejí již s devátým případem.
Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí vyraznych osobnosti, která policie dosud považovala za sebevraždy nebo nešťastné nehody,odhalí hrůzný vzorec pachatelova jednání.Vse nasvědčuje tomu,že vraždám ještě není konec.

Bakana
29.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Oddělení Q pro mě trochu ztrácí na přitažlivosti. Životní osudy hrdinů se vyvíjejí dost předvídatelně, ale detektivní příběh docela dobrý. Zaujal mě nápad s náboženskou fanatičkou. Jinak všechno průměr, za dva měsíce budu muset hodně vzpomínat, o čem to vlastně bylo.

Kami33
27.02.2024 5 z 5

Oblíbení hrdinové, oddechová knížka.

Morgenka
11.02.2024 3 z 5

Zajímavý počin Spisovatele.
Trochu mi to přišlo neuvěřitelné, ale co, možné je všechno že.
Asi se mi líbily více první díly oddělení Q, ale je jasné, že nic není věčné.
Četlo se to dobře, bavilo.
Už nevím,jestli zase budu sahat po dalším díle.

jarda155
28.01.2024 4 z 5

Promíchávání minulosti se současností už asi nevymizí.
Detektivka by to byla velmi dobrá, kdyby toho vyšetřování v současnosti nebylo tolik, protože to už tak dobré není a navíc tým dělá přešlapy, které by se standardnímu vyhly.(zabavený barák, zmizení z hlídky, aniž to někdo půl dne zjistí)

Katka1974
18.01.2024 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se po dlouhé pauze k tomuto spisovateli vrátila. Zápletka se mi líbila a byla jsem ráda, že z knihy nezmizel humor ani napínavý příběh . Několik dílů jsem vynechala, tak nemohu posoudit, jestli byly taky tak dobré, ale pravděpodobně je časem dočtu, tak uvidím.

mi-380
16.01.2024 4 z 5

Biblický solný sloup, Sodoma a Gomora. Carl i Asad se v době covidové ocitají současně v rolích lovců i kořisti a z prosoleného pekla to vše sledují všichni diktátoři posledního století. Autor zápletkou, dokazující jeho bujnou fantazii, úspěšně prodloužil sérii a znovu lehce poodkryl nevyřešený případ z úvodního dílu.
...
„Asade, slyšel jsi, že vláda v Dánsku vyhlásila lockdown? Tentokrát je to už od zítřejšího rána.“ Gordonovi se třásl hlas, jako by nastával konec světa. „Zavírají školy, kadeřnictví, hospody a nákupní centra. Nestačil jsem nakoupit vánoční dárky a kdoví jestli to stihnu, než toho zavřou ještě víc. To je katastrofa!“
Podíval se na Rose a na Carla, kteří se tvářili, jako by už měli všechno v suchu. Asadovi to bylo jedno, protože u nich doma stejně neměli Vánoce na programu.
80 % (aktuálně 631 hodnocení s průměrem 84 %).

blebuska
29.12.2023 5 z 5

Jeden z nejlepších případů oddělení Q, skvělá zápletka a ten konec... Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, vřele doporučuji

Luigi1
29.12.2023 5 z 5

Pomalý rozjezd který končil překvapivou pointou

Mirek240
20.12.2023 5 z 5

Pro me velmi pozitivni prekvapeni, posledni dily me moc nebavily, ale tento byl opet vyborny. Kniha mela spad, stari dobri pratele tymu se spetkou velbloudiho humoru a velmi zajimava zapletka.

callahanh
27.11.2023 4 z 5

Devátý příběh Carla Morcka a jeho party je naprosto standardní severskou detektivkou, která má spád, dobře se čte a nechybí v ní vyšinutý pachatel, který postupuje dle zvláštního schématu. V rámci návaznosti na celou sérii jde o trochu "temnější" díl, protože humor ustoupil do pozadí a je ho tu minimum, navíc je tu velmi dobře (i když málo) využita nedávná covidová realita, která také optimismu nepřidá. Chemie mezi hlavními postavami je vskutku dobrá, jen tu chybí ono vzájemné špičkování, což je ale dáno právě řádící pandemií a docela těžkým případem, v němž jde o minuty. Ocenit se musí i přirozené směřování k vyvrcholení celé série, které snad konečně poodhalí, co se stalo v případu, který Morcka dostal do Oddělení Q, a k němuž pochopitelně spěl autor už od první knihy. I proto onen cliffhanger, který láká na další čtení, ale byl malinko očekávaný, protože od poloviny knihy je jasné, že tenhle případ se hned tak neuzavře. Jen je škoda, že Adler-Olsen se nevyhýbá klasickým klišé, kdy vyšetřovatelé mají štěstí a jsou vesměs geniální a dokáží najít pachatelovu oběť mezi tisíci potenciálními adepty a samozřejmě MINISPOILER přijdou těsně před dokonáním posledního činu KONEC MINISPOILERU. Když to ale čtenář pomine, je Chlorid sodný slušnou zábavou, která sice nepatří k tomu úplně nejlepšímu ze série o Oddělení Q, rozhodně jí ale nedělá ostudu, hrdiny posune zase někam dál, především ale slibuje epické zakončení. 75 %

mila2411
31.10.2023 5 z 5

Oddělení Q v době kovidové. A ani ty zatracené roušky a karantény jim neubraly na síle. Vzhlížený a očekávané desátý díl série konečně dorazil a... vše je jak má být. Carl, Asad a Rose (i ten plašan Gordon) v plné formě, opět sqělá knížka!

VěraČamková
28.10.2023 3 z 5

Příběhy oddělení Q mám ráda, ale tento mě zas tak neuchvátil. Tak se budu těšit na příště...

Disease
09.10.2023 4 z 5

Autor se vrátil k původnímu osvědčenému schématu a sérii to rozhodně prospělo,

juliesze
05.09.2023 3 z 5

Zajímavý námět detektivky, zase něco jiného a pro mě aspoň konečně trochu uvěřitelné, že sériový vrah může takto postupovat. Ale nyní, když píšu z odstupem času tento komentář musím uznat, že si už vzpomínám jen na hrubé rysy příběhu, takže zas tolik mě určitě nezasáhl.

terinkha
01.09.2023 4 z 5

33/2023
Asi stárnu stejně jako Carl, ale teda mám velkej problém se dvěma věcma.
1. to, jak kdokoliv kdykoliv uráží a zesměšňuje Gordona, říkají mu "z kozy duch" atd. - to je takovej body shaming v praxi, fakt
2. Carl byl vždycky takovej nemakačenko? Furt jen kouká, kde by hodil nohy na stůl, jestli si může zakouřit z okna, na chvíli usnout...Ani se tý Rose nedivim, že si pouští permanentně pusu na špacír!
Příběh skvělej, naprosto neotřelej, spojil se tam covid a zajímavej námět, fakt jsem si to jinak užila, ale dvě výše zmíněné věci mě dost iritovaly. A navíc se ztratil jeden zásadní moment všech knih - to, že na každou svini se vaří voda (tady si to ta svině totiž vyřešila trochu jinak, achjo). Jsem strašně zvědavá na další díl a vlastně trochu doufám, že už bude poslední, což by s ohledem na závěr tohohle dílu dávalo smysl, navíc Carl mi prostě přijde trochu...vyčpělej.
Tentokrát ušmudlaný 4 hvězdy, takovej lepších 70 %.

Arwen777
14.08.2023 3 z 5

Bohužel nečtu díly popořádku a přeskočila jsem předchozí 2, tak nemohu posoudit stoupající. klesající nebo stálou úroveň. Pro mě byl tento díl trochu zklamáním. Chybělo mi tam to, co dělá tuto sérii jedinečnou, a to ta podivínská chemie v nesourodém týmu, která jakoby se vytratila. Dále jsem na sérii oceňovala humor a i ten jakoby tu skomíral, pár hlášek, už ani úsměvných, dialogy nijaké. Možná je to zasazením do covidové doby, kdy humor přešel opravdu i ty nejvytrvalejší srandisty. Nevím.
Pro mě toto byla detektivka bez výrazného spádu, s trochu sešroubovaným motivem a propojením případů. Napětí se objevilo až na konci. V podstatě nejzajímavějším pro mě bylo paradoxně zasazení právě do lockdownu, což autor vystihl bravurně, ale ne otravně.
Tak nevím, prostě mi tam chyběla ta chemie mezi postavami.

Pavlnka
07.08.2023 4 z 5

Tak v sérii rozhodně zlepšení, ale ten otevřený konec. Za to hvězdička dolů.